Fett engasjerer

Det er liten tvil om at slanke linjer opptar mennesker, og når en artikkel om emnet popper opp på VG sine sider blir den fort «mest lest». Hvorfor syntes folk da det er så vanskelig å miste disse kiloene? Hvorfor er godteriskapet det mest besøkte nesten i ett hvert hjem? Vi er blitt en sukkergenerasjon uten sidestykke, og propper i oss så mye brus, sjokolade, snop og andre sukkerholdige produkter at vi kan skremme fanden på flatmark.

Hvorfor gjør vi det? Når vi egentlig vet bedre, mener jeg. Når jeg vokste opp drakk vi brus til «store» anledning, mens i dag kjøper ungdom det som tørstedrikk! WTF! Foreldrene tyve år tilbake gjennomførte lørdagsgodteri, mens i dag er det blitt «dessert» nesten hver dag i mange hjem. Mange foreldre tenker ikke på at is og kjeks går og under kategorien godteri. Disse er proppet fulle av sukker, og folks argumenter er «vi må da kose oss litt». I andre enden sitter vi på ræva og blir snart feitere enn USA. Hva skjera?

Jeg sier ikke at jeg selv er noen skinnhellig person som aldri nyter søtsaker, for det gjør jeg. Hver eneste HELG. Det er forskjellen….det skjer i helgene. Kjeks kan jeg ikke ha i hus, for pakken tømmes fortere enn den finner plass i hyllene. Hvorfor tar vi ikke mer vare på oss selv og det ene livet vi har fått tildelt? Driter vi i det? Orker vi ikke å være glad nok i oss selv til å droppe disse «giftene» for kroppen?

Det er en topp 5 liste over ting som sies og være verstingene, da i følge David Sandoval (ekspert innen grønn, riktig ernæring). Den er som følger:

 1. Behandlet kjøtt (nitrit)
 2. Animalske oljer ( IKKE Udo, cocos etc)
 3. Kunstige fargestoffer
 4. Søtningsstoffer, cornsuger
 5. Kullsyreholdige drikker

Det handler om kunstige produkter som ikke er bra for tarmene våre, hvor hjernen ikke aner hvordan den skal behandle produktet som akkurat entret kjeften.

Uansett hva Norge gjør inne markedsføring av usunn mat, så tror jeg ikke de når frem. Folk kommer ikke til å skjerpe seg av den grunn, ene og alene fordi en strammer inn på disse områdene. Jeg heier på fjerning av mange produkter fra butikkene. Hva i alle dager skal vi med alle? Joda, det er forretning en driver og mat skal en selge, men hvorfor all denne kunstige, ferdiglaga maten som ikke har noe for seg? Jeg elsker å reise utenlands for å handle mat, hvor butikkene bugner over av ferskvare, masse grønnsaker og ulike frukter. Vi er ikke flinke nok til det her til lands, vi må tenke helt nytt for å nå frem.

En instans som virkelig må strammes opp innen riktig ernæring, er skolene. Vi sender med ungene våre matbokser med  brød som ikke lenger er så sunt som det var  i utgangspunktet. Det er så mye gjær i brødene at magen eser bare ved synet. Det står grovt på pakningen, men leser en litt nøyere så ser en at hvetemel regjerer. Hva skjer med det da?

Jeg har et enormt engasjement når det kommer til kosthold og jeg håper regjeringen satser på sosiale medier for å nå ungdommen med et budskap om et sunnere liv. «URGE» er en av de mest solgte brusene blant ungdom og vet de hva den inneholder?

Vann, 11 % sukker, 2 % maltodextrin, kullsyre, aromaer, surhetsregulerende middel (E330 og E331), appelsinråsaft, (konserveringsmiddel (E202)), koffein, antioksidant (E300), farge (E160a), stabilisator (E410)

En 0,5 l flaske Urge inneholder 14,5mg Koffein.

Bare drit med andre ord. «Jammen det er så godt» sier de. Skal vi derfor bare kjøre på da? Det er mye som er godt, det betyr ikke at det er godt for kroppen!!

Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2015-05-31T10:18:12+00:00 23. mai, 2010|Categories: OPPLEVELSER|Tags: , , , , , |38 Comments

38 Kommentarer

 1. Embla 23. mai 2010 at 14:04 - Reply

  WoOhoo! 🙂

 2. Anne Karin 23. mai 2010 at 14:05 - Reply

  Det er en evig og nesten håpløs kamp så lenge regjeringen ikke gjør hva de kan. Med å øke prisene på f.eks. frukt og grønt som nå er bestemt, gjør de akkuratt stikk motsatt av hva som er sunt for den norske befolkningen. Det blir etter hvert så dyrt å spise sunt, at den vanlig nordmann ikke lenger har «råd» til å tenke sunt en gang… En tankevekker syns jeg!

 3. trinegrung 23. mai 2010 at 14:10 - Reply

  Det er sant…det er jo stikk i strid med det de ønsker å gjøre innen markedsføringen av usunne ting. Snakk om å gå rundt grøten…..les saken på VG. Akkurat som om det hjelper!!? Kutte markedsføring av usunn mat!? Sett ned prisene på ting heller, kontra å bruke masse penger på markedsføing som ikke når frem. Skal de lage boards igjen da? Masse penger ut i et dragsug…..

 4. samantha 23. mai 2010 at 14:32 - Reply

  Det er jo patetisk at disse udugelige folkene igjen skal frelse verden!

 5. Anette 23. mai 2010 at 14:45 - Reply

  Jeg er selv veldig glad og søtt og sukker. Ofte er det de usunne tingene som detter ned i handlekurven på matbutikken, hvorfor? Fordi det er det som er frontet i matbutikken, det er lettvint! Hvem er det som idag lager middag, lunsj, frokost og niste som våre besteforeldre gjorde? Hvem har tid i en hektisk hverdag?
  Jeg mener dog at vi ikke må legge hele skylda på unga men heller se litt på foreldra som burde lære barna ett sunnere kosthold. Barn lærer av foreldra sine, ikke av seg selv.
  Men om Norge skal bli ett slankere folk bør vi begynne med utvalg i butikken som Trine sier 🙂

 6. trinegrung 23. mai 2010 at 15:07 - Reply

  Kommentarer på Facebook

  Elin -Mange nordmenn hat to store problemer: De
  røyker for mye mellom måltidene – og spiser for mye mellom
  sigarettene…
  for ca. en time siden ·

  Janne – Ja, jeg gjør; trener 4-5 ganger hver uke og lever sunt! I tillegg til at man holder seg slank og formen er på topp; gir det masse energi og glede!!
  for ca. en time siden ·

  Trine Grung men hvordan skal alle disse som ikke vet nok om riktig ernæring nås? Det er interessant!
  for 59 minutter siden ·

  Rune -jeg gjør så godt jeg kan,,begynt og trimme,,rører i te koppen sjøl nå,,
  for 52 minutter siden ·

  Linda – Ja, enig Trine…hvordan nå alle disse (oss)? Jeg har den siste tiden lagt om kostholdet en del og håper med dette å oppnå bedre helse. I tillegg har jeg fått med mannen min som har veldig godt av å ta en del kilo.

  Men det krever egeninnsats; lete på nett, lese artikler, samordne infoen og legge opp en skikkelig kostholdsplan. Men når det først er gjort, går tingene av seg selv.

  Tror for mange at det ville vært lettere å komme igang med dette hvis infoen fra bl.a. lege, myndigheter etc var mer samordnet. Synes det vrimler av ulike måter å legge opp et sunt kosthold på. Hva er bra og hv a er ikke bra?
  for 46 minutter siden ·

  Susanne – Jeg sliter veldig om dagen!!! har gått ned ca 30 kg For ca et år siden. men nå så har jeg ikke motivasjon! Er singel og bor for meg selv, hater og lage mat derfor blir det mange enkle måltider som pizza og pasta. Har du noen råd eller?
  for 34 minutter siden ·

  Lena – Jeg er ikke feit,heller motsatt,men trenger å trene…..GI MEG VILJE!!! ;))
  for 34 minutter siden ·

  Sølvi – for guds skyld spis!
  for 23 minutter siden ·

  Lena – Jeg spiser jeg,men legger ikke på meg heller. Kan spise alt mulig… Trena spinning tre ganger i uka for 2 år siden,så fikk jeg problemer med ryggen,og menisken. Etter d….Ingenting… ;(
  for 18 minutter siden ·

 7. Esposito 23. mai 2010 at 15:23 - Reply

  Spot on Trine! Folk må lære seg å ta ansvar for sin egen helse og ikke vente på at staten skal komme med kostholdsråd. Den største gaven man har fått er livet, og man burde ta vare på den gaven bedre enn mange gjør.
  Folk pusser mer på bilen, båten eller huset sitt enn å ta vare på helsen. Skal man på ferie planlegger man det man skal ha med seg på turen og pakker deretter. Hvor mange planlegger for den viktigste reisen – livet…. Man kan trene til man stuper, men uten riktig ernæring kommer man ingen vei. Aldri har folk trent mer, og aldri har vi vært fetere. Målsettningen med livet er vel å leve så lenge som mulig uten sykdommer? Når mange da ikke skjønner at mestedelen av den «maten» man finner i butikken gir null næring og ødelegger helsen din så er det lite håp. Folk får ta ett valg og ikke være ignorerende konsumenter men engasjere seg i hva man putter inn. Ta ansvar. Mange tror at man spiser riktig, men det er stor forskjell på tro og vite. Et av de viktigste valgene man gjør hverdag er hvilken mat man bruker pengene sine på. Om folk ved å sette pengene sine på de riktige varene ville all dritten etterhvert forsvinnne ut av butikkene. Det dummeste argumentet jeg hører er at folk ikke har tid. Prioriter! Det andre viktige man gjør hver dag er å spise. Sett av tid til det, og hygg deg sammen med familien og venner. Folk har det så hektisk (dagens status symbol) at man ikke rekker å spise. Latterlig!!

 8. MariasMetode 23. mai 2010 at 16:11 - Reply

  På 5-på topplista ville jeg ha lagt til sukker, farin, bordsukker.

  Noen, som har «anlegg for det» blir avhengig av hvitt mel, junk-food og sukker i samme grad som man blir avhengig av heroin. Det må taes like alvorlig og man må faktisk på avvenning om man skal slutte. «Cravingen» du beskriver, å ikke klare å ha kjeks i huset, er du ikke alene om å ha.

  Bra, Trine -at du bruker bloggen din til å snakke om disse veldig viktige tingene.

  Det er en hel generasjon som er i ferd meg å bli fullstendig «forgiftet» -noe som ikke bare fører til fedme, hjerte&karsd og diabetes -men som gjør noe med hjernene våre. De sløves!

 9. Hilde Andreassen 23. mai 2010 at 18:41 - Reply

  Det blir feil å ta ungdommene, for de blir stadig flinkere! Forbruket av brus har falt drastisk blant tenåringene, mens salget av vann har eksplodert.

  I tillegg har det oppstått et nytt problem, nemlig at veldig mange ungdommer er blitt sykelig opptatt av helse. Treningsstudioene blir oversvømmet av ungdomsskoleelever som skal ha definerte muskler m.m., og de fleste treningsstudioene har dessverre satt ned aldersgrensen for å få tak i pengene til disse ungdommene.

  De som sliter, er oss voksne. Både fordi vi velger feil, men samtidig snakker om helse, kosthold og slanking til alle døgnets tider. Det er til å bli tullete av.

  Jeg har tidligere sagt at dersom noen sier til mine unger at boller er usunt, så skal de få en på kjeften. Men dersom jeg gir ungene mine boller hver eneste dag, så kan de få lov til å gi meg en på kjeften.

  Alt med måte, er min leveregel. Det gjelder både trening og kosthold – og alt annet i livet. Mine barn skal slippe å bli plaget av dårlig samvittighet fordi de er så vågale at de spiser en bolle eller en is, men samtidig skal de vite hva slags mat som gjør kroppen godt.

  Det vi trenger, er myndigheter som tør å ta standpunkt til de matvarene som selges her i landet. Veldig mange produkter og matvarer bør rett og slett forbys, mens andre bør koste skjorta. Og foreldre bør selvfølgelig ikke fylle skapene med matvarer som de ikke ønsker ungene – eller de selv – skal spise. Det som ikke er der, kan heller ikke spises.

 10. Karina 23. mai 2010 at 20:28 - Reply

  Skjønner poenget. Men hva med å la folk velge selv? Du tar ditt valg med å leve på en måte, mens andre tar sitt valg. Om valget er rett eller ikke for dem, er ikke opp til deg å bestemme.

 11. Hans 23. mai 2010 at 21:07 - Reply

  Du skriver
  «Det handler om kunstige produkter som ikke er bra for tarmene våre, hvor hjernen ikke aner hvordan den skal behandle produktet som akkurat entret kjeften.»

  Hva har vel hjernen med dette å gjøre? Hvis du må tenke for å fordøye maten, har du en spiseforstyrrelse av de noe mer sjeldne tror nå jeg.

  Du skriver også «Det er så mye gjær i brødene at magen eser bare ved synet.»
  Nå tror jeg at hjernen din nok er en smule involvert, i alle fall ikke tarmene. Når brød bakes dør gjærcellene!

  Og til slutt «Produktene jeg selger i TrineKlubben er BRA!!» 395 kroner for 30% svisker! Jo, det er sikkert bra. Ikke for helsen men for din lommebok.

 12. CiViX 23. mai 2010 at 21:14 - Reply

  Jeg har kommentert denne bloggposten i min egen blogg. (Enten tenker Hans og jeg mistenkelig likt, ellers så har han rappet mine argumenter 😉 )

  Bloggposten kan leses her:
  http://blog.tjomlid.com/?p=2699

 13. trinegrung 23. mai 2010 at 21:26 - Reply

  Først så tjener jeg ufattelig lite på å selge produktene, men jeg bruker de selv og anbefaler de derav. Hvis du ikke vet at gjær sammen med hvete= oppblåsthet så er du like kunnskapsløs som du påstar at jeg er.
  Civix- ang blogginnlegget ditt: takk for oppmerksomheten. Jeg gidder ikke bruke fem timer på et innlegg for å linke til allslags saker som kan bevise mine påstander. Jeg har gått plenty av kurs som underbygger det jeg skriver om….bare til info 🙂

 14. trinegrung 23. mai 2010 at 21:27 - Reply

  Og forresten…hvis du tror at ikke hjernen og magen «snakker» sammen, så MÅ du gå hjem å lese litt. Sorry, måtte bare si det!

 15. Hans 23. mai 2010 at 21:37 - Reply

  Min hjerne snakker ikke med min mage i alle fall. Og ja, CiVix, jeg har stjålet litt fra din bloggpost.

  jeg vil anbefale alle å lese den bloggen!

 16. Mia Holte 23. mai 2010 at 23:05 - Reply

  Det er kanskje vanskelig å se vitsen med å øke prisene på frukt og grønt i Norge i denne sammenhengen. Men når en vet at norske bønder tjener så lite som 100 tu i året så kan man jo kanskje forstå det? Vi vil jo ikke at norske bønder skal gi opp for da må vi importere nesten alt grønt. Norske grønsaker er sunnere for oss, og mye mer miljøvennlig.

  Dessuten har maten blitt mye mye billigere siden feks 50 tallet, sett i lys av inntekten til den gjennomsnittelige familie.

  Jeg driter egentlig i hvor usunne folk er, de får leve det livet de selv ønsker.

  Det jeg sterkt misliker er hvor mye av skattepengene våre som går til å hjelpe usunne nordmenn. Hvorfor skal jeg være med å betale for en som trenger slankeoperasjon, samt trygd, psykologtimer, legetimer, osv når det er den overvektige som burde betale den regningen selv? Det blir jeg forbanna over!

 17. Mia Holte 23. mai 2010 at 23:33 - Reply

  Og Trine; Det er ikke kildehenvisning å påpeke at du har gått «plenty av kurs som underbygger det jeg skriver om». Da er det din jobb å legge frem kilder som faktisk viser til dine skråsikre påstander.

  Hvis du skal leke bedreviter så får du følge reglene!

  Og jeg tror på at du selger lite av produktene. Folk har nemlig innsett at naturlige produkter er bedre enn helsekost 😉

 18. CiViX 24. mai 2010 at 00:34 - Reply

  Trine: Det er ikke gjæret i brødet som er problemet. Det drepes når det stekes. Det er brødet i seg selv som skaper næring til gjær som allerede finnes i magen. Og hvis problemet er oppblåsthet, er frukt like fy fy. Fruktpulveret ditt vil altså skape like mye grobunn for gjæringsprosess og gassdannelse i magen som brød vil.
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-1086106/The-Food-Doctor-How-beat-bloat.html

  At du krever å bli tatt på alvor samtidig som du sier at du ikke gidder dokumentere dine påstander fordi hey, du er jo Trine Grung og så lenge du føler deg bra i magen så har alle andre bare med å tro på ditt ord, er litt patetisk. Jeg sier ikke at produktene dine ikke er bra eller sunne. Det kan godt hende at de er. Jeg sier bare at mange av dine påstander er på jordet, at Sandoval ikke akkurat har solid vitenskap å bygge sine hypoteser på, at produktene markedsføres med mange falske påstander, at de er overpriset, og at du har kommersielle interesser i dine kostholdsråd og at de derfor må vurderes ekstra kritisk.

  Og jeg vil gjerne ha en forklaring på hvordan hjernen aktivt bidrar til å fortelle magen hvordan den skal bryte ned maten den får servert.

 19. Heidi 24. mai 2010 at 01:16 - Reply

  Synes det er et viktig tema å ta opp, men jeg synes ikke det er helt uproblematisk at du bruker din gjennomslagskraft og posisjon til å selge produkter som i beste fall har diskutabelt innhold og effekt. Det er kanskje ikke skadelig, men vanlig sunn mat er og blir det beste- for de fleste. De kursene du har gått på er kanskje vel og bra, men er vel egentlig salgsmøter (mer enn kurs fra eksperter)?

  Håper du skjønner at folk reagerer på dette, og det er ikke for å ‘ta deg’, men fordi din stemme blir hørt og vektlagt. Og da er det jo viktig å holde tungen litt beint i munnen;)
  Uansett, all kred til deg for engasjementet rundt dette!
  – Heidi

 20. Andreas Petlund 24. mai 2010 at 01:23 - Reply

  Anbefaler alle å lese «Bad Science» av Ben Goldacre, og gjøre dere opp en (noe mer) kvalifisert mening om slike påstander før dere kjøper det magiske pulveret. Mer info her: http://www.badscience.net/

 21. Hans 24. mai 2010 at 02:10 - Reply

  «Jeg har gått plenty av kurs som underbygger det jeg skriver om….bare til info :-)»

  jeg vet om mange som har gått på kurs. Allslags kurs. Noen har lært at det finnes engler, andre har lært at det er viktig med jording. Noen har lært at det går an å tjene penger på folks dumhet (det er kanskje et slikt kurs du har gått på). Men å gå på kurs hoder ikke. Det som påstås må dokumenteres. det du prediker er ikke holdbart, det forventes dokumentasjon»

  Selvsagt er det bra med frukt og grønnsaker, men å forvente at pulver til hundrevis av kroner skal være løsningen er å kaste blår i øynene på folk. Det er kynisk utnyttelse av menneskers tiltro til deg fordi du er kjendis.
  Spar oss.

 22. Tor Amundsen 24. mai 2010 at 08:00 - Reply

  Detti har je litt greie på ættersom je vart operert for no’n måner sea.
  Fokus må fysst å fræmst leggas på å lea seg. Da je gikk på rehab på Feiringklinikken fækk je beskjed om at det er to farer som er større enn ælle ændre, å dæ er røyk å inaktivitet. Nå lurer dom faktisk på om det siste faktisk er ænda verre enn de’ fysste. Men mange dyrker begge,
  I æll fall, dessi to faktora kombinert mæ genetiske tilbøyli’heter er de største risikofaktora.
  Faktisk sa hæn som leder rehaben på Feiring at mæ de prognosen som ligg der nå så vil dom som nå er mellom 10 å 30 år bli den fysste genrasjon på grådi’ lenge som læv stuttere enn foreldra sine.
  Je arber i ongdomsskolen, å i 10.klasse som går ut nå er de’ itte mange overvæktige. Kænskje tre-fire støkker om je tenkjer meg om. Mange ta jinten er hæller for tynne, spør du meg. Men de’ er vældi’ mange som itte klarer å ta seg opp en fire hundre meter lang bakke uten å høres ut som om live’ forlæt dom der å da.
  Je hadde tre årer som var tette å fækk bytte ut dom før je fækk infarkt. Dæ kjæm ta at sjøl om je har røkt i mange år, så har je trimme mye. For je burde egentli’ hatt infarkt før lenge sea, sa hæn som undersøkte meg.
  Så, her er dæ je lærte er rækkefølja på grunna tæl å få trøbbel mæ hjert – å karsjukdommer:
  1. Arv
  2. Inaktivitet/Røyking
  3. Røyking/Inaktivitet
  4. Kosthold
  Nå har je vøri røykfri i snart et år å dæ er godt. Tenkjer itte på de’ en gong. Je lear meg mye å et noenlunde uten å bli fannatisk. Å dæ kæn je gjøra så lenge je lear meg slik som je gjør nå for tia.
  Skar’n få onger inn i sunne matvanar lyt dom vaksne ha de’ å. Skar’n få onger tæl å lea seg lyt’n kænskje vara mæ på de’ sjøl? Å skar’n unngå at onga byner å røyke hjælp de’ vel sikkert at vi vaksne itte gjør det?
  Je var så dom at je røkte i bortimot førti år å skjønte itte alvore’ før dom delte meg i to å laga et digert på brøstkassa mi å et arr på de’ eine beine mitt. Dæssa arra ser je på hår morra. å da blir de’ itt’no røyksug.
  Dessuten klarer je å gi blaffen i at sunn mat er litt dyrere enn ænna mat, som folk unnskylder seg mæ. Dom fleste ta øss har rå tæl de’.
  Så råda mine er:
  1.Lea deg
  2.Kutt røyk (eventuellt)
  Da slæpp du å betale i dyre dommer for produkter som gjør live’ kjedeli’ (pulver å slik). De’ står ællti’ no’n klar tæl å tjene seg rike på fette’ ditt. Itte gå på dæ i ælle fall.

 23. Jacobsen 24. mai 2010 at 08:30 - Reply

  ikke ofte man ser en så solid pwn som innlegget til civix o/

 24. inger-lise 24. mai 2010 at 09:23 - Reply

  Helt enig!
  Mesteparten av maten som finnes i butikkhyllene i dag er laget med det mål å ha lengst mulig holdbarhet. Den produseres kun med tanke på mest mulig salg – IKKE med tanke på om dette er mat som gir næring,vitalitet og energi til kroppen. Hel og halvfabrikert mat er stappfulle av tilsetningsstoff, sukker og dårlig fett. Dette trigger kroppen til å få lyst på mer, slik at en stadig går rundt og fyser på noe og dermed kjøper mer. Genialt av produsentene, katastrofe for oss.

 25. Roar 24. mai 2010 at 10:01 - Reply

  Veldig bra debatt. Det avslører imidlertid hvor skoen trykker hardest. Kunnskapsmangelen i samfunnet, er noe matvareindustriden kapitaliserer ENORMT på. Det krever veldig lang fartstid å virkelig kunne kroppens reaksjoner på alskens stoffer vi putter inn der. Bortimot alle mennesker er «addicts» i en eller annen form. Vi kjører på det vi tror på. Føler på det som gjør oss godt. Det er imidlertid styrt av de store varemerkene i samfunnet. Ettersom vi lever i en verden som dikteres av verdiskapning, vil de som har laget «brand» av mat prøve å lirke inn en sannhet i hodene våre. Brandfri mat er nok den beste. Alt som har navn på, er vedlig ofte et forsøk på manipulasjon. Se foreksempel Bioala Yughurt. Dette er søtere enn Pepsi, enda tror noen at dette er godt for noe. DET ER HELT J:::li for kroppen. Sukker er det som ødelegger og gjør oss til ADDICTS! Å kutte ut sukker er rimelig krevende, det krever at man tar valg som kan virke ekstreme. Det får en sosial effekt. Man må gjøre mange nye valg, og kroppen vil vere «øvegidde» ein stund. Kosthold er en helhet. Det nytter ikke å putte et pulver oppå en haug med forgiftning,,,,, man må ta et valg, der man begynner å forstå mekanismene i kroppen. Stabilt blodsukker er cluet,, mener jeg. Se på detttehttp://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article1653601.ab
  og dette http://www.youtube.com/watch?v=YSnEBe1Kj0A
  og dette http://www.utenglutenogmelk.info/

  Trine,, det vi trenger er et «Treninigssenter» for kosthold og motivasjon, som tar vare på det hele menneske,, både, spise og treningsmessig!
  Mvh Roar

 26. Annma 24. mai 2010 at 11:51 - Reply

  Jeg har både Diabetes 2 og arvelig kolesterol( Familiær hyperkolestrolemi)og går på diett.
  En diett som gjør til at jeg får større utgifter enn andre uten dietten.Å sette op priser på frukt og grønt synes jeg ikke burde være nødvendig,det er dyrt nok som det er.Selvfølgelig bør bøndene tjene så de har til salt i maten,men med de inntektene Norge har,bør det ikke være umulig å subsidiere dem mer,de er så mye annet unødvendig Norge sponser så hvorfor ikke kutte der og gi oss billigere mat?
  At det sunne skal koste mer enn det usunne,forstår jeg ikke,det er ikke rart det er mange som havner i»Smørbukk-generasjonen»,sitter på ræva hele tiden og spiser usunn mat,vel det er et valg å ta.Før jeg fikk Diabetes(var ikke fett som gjorde til at jeg fikk den)spiste jeg sunt,friselsen til det usunne ble med en sjokolade( mørk)
  og da var jeg fornøyd.Jeg klarer meg utmerket uten usunn mat,noe som jeg hadde holdt meg til om jeg ikke hadde FH og Diabetes2.
  Noe jeg ikke er i dag med de prisene som er på den sunne maten.

 27. Linda Bøe 24. mai 2010 at 13:37 - Reply

  Jeg synes det er supert at du blogger og setter fokus på dette emnet som virkelig engasjerer folk. At det kan være delte meninger om veien til et sunt kosthold, aksepterer jeg. Men at noen går til usaklig angrep på Trines metoder, synes jeg er helt bak mål.

  Se heller på de store linjene og vær glad for at en kjendisblogger som når ut til mange mennesker, tar opp slike viktige emner.

 28. nrmyhra 24. mai 2010 at 15:25 - Reply

  Linda: viktig tema å ta opp, men da må også forfatteren ta tak i saken på en skikkelig måte.

  Som Trine Grung sier i kommentaren til Civix: «Mulig jeg formulerer meg feil men jeg har ikke så mye tid som du tydeligvis har til å finne en sillion lenker for å underbygge. Når jeg har 10 min så blogger jeg..».

  Når man fremstår som et sannhetsvitne og som «kjendisblogger», bør man også være sin person bevisst.

  Det betyr at hun bør bruke mer enn 10 minutter, eller sørge for ikke å skrive om et slikt tema uten å ha tilstrekkelig med tid til det.

  Uansett om hun tjener eller ikke tjener på disse produktene, bør hun også koble Sandoval til sin egen klubb. Så pass respekt bør hun ære sine lesere.

 29. Per 24. mai 2010 at 23:29 - Reply

  For å ta en liten del av det du skriver:

  ————————

  Det er en topp 5 liste over ting som sies og være verstingene, da i følge David Sandoval (ekspert innen grønn, riktig ernæring). Den er som følger:
  5) Kullsyreholdige drikker

  ————————

  På jobben så har vi en vanndispenser som vi kan drikke vann av (vanlig vann som er filtrert). Der kan jeg trykke på en knapp som setter til CO2 – karbondioksid (eller kullsyre som du sier). Dette er en naturlig del av det vi puster ut. Det meste av dette blir frigjort når jeg svelger det, og kiler ganen min behagelig på veien ned. Det som blir igjen blir enten rapet ut eller fist ut.

  Hva er det som er så usunt med det?

 30. Kamilla K 25. mai 2010 at 09:04 - Reply

  Veldig sant dette. Prøver så godt jeg kan å holde meg til et sunt kosthold. Hjelper veldig at foreldrene mine er flinke til det. Hadde vi hatt det såkalte godteskapet tror jeg ikke at det hadde vært så lett. Enkleste er å ikke ha usunne produkter i hus, ikke venne seg til at det er tilgjengelig.

 31. Agni 25. mai 2010 at 15:43 - Reply

  Hjernen har ingen ting med fordøyelsen å gjøre. Det er det autonome nervesystemet som styrer fordøyelsen, og dermed lever det sitt eget liv. Det autonome nervesystemet har hjernen ingen kontroll over. Du trenger nok et par kurs i fysiologi også, Grung!

 32. blaCkQUEENofPEIN 26. mai 2010 at 18:44 - Reply

  en bra måte å slanke sg på er å få annorexia og gå in i sin egn sjel og få kontakt md sitt indre. dt er vikti å ha innsikt. dt vet jg. jeg er en klok poet. les dt jeg har skrevet om annorexia her:

  http://blackqueenofpein.blogg.no/1273792057_vordan_oppn_depressjo.html

  ike bare blir du pen av anporexxia og slipper feddmen, du når også din indre insikt og vil forstå meningen md livet og se verden på en anen måte.

  munker i østen gjør det, vise menn som bhudda jgorde dt og flere ekstremister i hndiusmen har skjønt det. heng dg på du og.

 33. CiViX 27. mai 2010 at 22:57 - Reply

  Det er en utbredt myte at å kutte karbohydrater er den mest effektive måte å slanke seg på. Det er nok ingen dum ide å redusere sitt inntak av sukker for de fleste av oss, og det gir nok en rask vektnedgang, men for å gå ned i vekt med langsiktig effekt er det irrelevant hvilken gruppe av næringsstoffer som kuttes ut. Det viktige er å innta færre kalorier enn man forbrenner. Om du reduserer fett, proteiner eller karbohydrater er likegyldig.

  En stor og relativt ny studie, en av de få gode når det kommer til å avgjøre dette spørsmålet, viser dette, og jeg har blogget om den her:
  http://blog.tjomlid.com/?p=1671

 34. Kjell Arntsen 19. juni 2010 at 09:40 - Reply

  Det er helt feil civix, fett er insulin nøytralt, og det er insulin som er det store problemet. En kube smør 400 kalorier, er mye sunnere en kube med 400 kalorier sjokolade. Sjokoladen inneholder hinsides mye sukker, og sender blodsukkeret til himmels.. Insulin poses på, og om det holder på lenge kan vi bli betabolsk syke, overvektige og få insulin resistens…!

 35. Kristin 3. august 2010 at 20:22 - Reply

  Hei Trine, jeg twitret deg,men tenkte jeg skulle skrive her også. Jeg har lenge slitt med overvekt, og jeg har nå startet ett nytt og bedre liv. Jeg vil gjerne ha noen råd på veien. Det er en veldig vanskelig prosess dette her. Du har jo litt greie på dette også. Håper du vil titte innom min side. Mvh Kristin

 36. Norgaard 20. oktober 2010 at 13:26 - Reply

  Det er ikke så mye hokus pokus i hvorfor noen får feil ernæring, det kan så klart skyldes sykdom og dårlige vaner bortsett fra eget ansvar for egen helse men aktuellt for et land som Norge, mange spiser for mye fett og har dårlig kosthold, det er prisene som er den største syndebukk her, og hvem står bak prisene? Priser settes av folk som ikke kan tjene nok – det er disse folk som er det største problemet i dette og når det kommer til allt påføres statskassen ekstra kostnader, de øker priser bestandig og på den måten er det de som er med til å skape dårlig helse. Landmenn må tjene mere fordi de må også ha mat, da settes prisene opp og da må de tjene enda mere. Slik forsetter det til å bli en en vond spiral. Og til sist kanskje nærmere år 2020 har landet så stor en ballast som er skapt på grunn av kapitalisme. Og folk med overvekt, dem finns det sikkert dobbelt så mange av i år 2020. Helseproblemer løses ikke med avgifter. Høyere priser gjør at folk ikke har råd til ordentlig mat, ja man trenger faktisk ikke være matematiker for å se det regnestykket for seg. Hvis statistikken bedrer seg med sikte på f.eks. overvekt er jeg ganske sikker på at da forandrer problemstillingene seg til å bestå av mange magesår, stress samt problemer med psykisk helse som tar over, er det løsningen? Det kommer ikke å koste mindre.
  Staten burde hellere belaste de som produserer mat i et kjemisk laboratorium og de som sender ut produkter som er dårligere enn kattemat. Å leve sunnt betyr å spise noe som er normalt og samtidig være aktiv, med normalt mener jeg ekte råvarer og ikke den dårligste kvaliteten på kjøtt – for det er den du blir servert til i forveien allt for høy en pris.

  Hva blir nest? Skal de som er dårlig stillt eller har mindre innkomst betale en bot fordi de ikke er istand til å ivareta god helse fordi de ikke har råd. Det er samme prinsipp som man holder på med å innføre nå.

  Sett prisene ned det er løsningen men knappt så interessant i et økonomisk diktatur.

  Når det gjelder usunn mat er det bedre å belaste produsenter og leverandører fordi de tjener masser på noe som er grunningrediens og som ikke utgjør noe særlig på en gris eller en okse.
  Et som allt mener jeg i utgangspunktet at slike konskvenser skyldes maksimering av profitt opp gjennom verdikjedene for matprodukter. Hvem er syndebukken da? Den som konsumerer eller den som produserer?
  Allt for ofte de seneste årene har det blitt en trend å klantre sluttforbrukere istedet for å gå løs på sakenes kjerne innen mange problemstillinger.

  Desuten kunne det være interessant om man laget en spalte med “folk sin vekt på skattelistene”. Da vil man sikkert få øye på at sunn mat er for dyrt i Norge. Og det vil helt sikkert gå opp for folk at avgifter ikke er løsningen.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits