Barn og Playstation

Det er annen hverdag enn når jeg vokste opp på 70-allet. Gud, plutselig så følge jeg meg så «gammel». Jeg er jo ikke det, men vi må nok innså at barna våre i dag utsettes for flere utfordringer enn vi gjorde. Vi har nettet, sosiale medier på godt og vondt, playstation, gameboy, Go supermodel, flere tv-kanaler hvor ungene til og med har fått flere egne kanaler. Fristelsene står i kø, og mange foreldre sliter med å sette grenser.

Vi har klare data/spill grenser her i huset. Jeg er gatas skrekk og alle vet jeg er streng på området. Min sønn får egentlig kun spille på søndager, men nå som han har blitt noe større så blir det maks en halv time til førti fem minutter annenhver dag. Jeg syntes det er nok. Har han vært veldig fysisk aktiv så blir det noe mer av og til. Min bror sin sønn kan sitte timesvis med lego, sånn har aldri min sønn vært. Dessverre kan jeg tenke av og til, for han er veldig aktiv, men i det lange løp er jeg glad for at han elsker fysiske utfordringer (mulig han ligner sin far? hehe)

Jeg digger VG sin Facebook gruppe som heter Grensesetting. Det er så mye bra meninger om emnet der, og folk engasjerer seg skikkelig. Jeg stilte et spørsmål der i dag om dette med spilling, og GJETT om jeg fikk svar. Her er de:

Trine Grung jeg vil gjerne blogge mer om emnet og er spent på hva folk mener om playstation spill og aldergrenser. MANGE lar sine 10 åringer spille 18 års aldersgrensespill! Herregud…hvor er foreldrene?

Kjetil Aleksander Kaya

Kjetil Aleksander Kaya

Det må sees inviduelt på hvert barn. 18 årsgrense er bare en veileder.

Litt offtopic: Påtvinger du barna dine samme ekstreme kostholdregime som du selv fører eller står de mer fritt til å kunne spise det de ønsker til lørdagskosen?

Tenker foreksempel på din bloggpost tidligere denne måneden om fett og om brusen Urge! … Vis mer


Linda Helland

Linda Helland

HER ; ) hehe…. vi er veldig strenge på aldersgrensene. Det kommer selvsagt an på hvilket spill det er og hvorfor aldersgrensen er det den er. 11-åringen i huset spiller 12-årsspill, men disse er strategispill som ikke inneholder vold!

Mette Berberg

Mette Berberg

Jeg tror foreldre m… Vis merå sette seg inn i spillkulturen blant barn og unge. Aldersgrensene på spill er laget av en generasjon som aldri har spilt et spill som barn selv. Det har vært endel oppslag som viser at spill ikke påvirker hverken mobbing, vold eller språk. Ofte så har «voksen-spill» bedre spillfunksjoner, mer infløkt problemløsning og høyere vanskelighetsgrad enn de med lav aldersgrense og det er dette barna syns er gøy. (GTA er vel eneste unntak her) Barna lærer seg både presisjon, strategi, mestring og lagspill. Jeg er ikke av den skeptiske typen mor men jeg setter heller grenser for hvor lenge de fikk spille enn å begrense de for evt. wow, age of conan, counter strike, masseffect, dragon age, GTA er unntaket for det har ingen historie, det er ubrukelig i den form at eneste mål er å begå ulovligheter) Men spillene er ikke værre når det kommer til frykt en eventyret om Hans og Grete og ellers alle Grimms eventyr. Så til alle foreldre der ute. Sett dere inn i spillene til ungene og hva som er på markedet så forsvinner nok mye av «fremmedfrykten» vi voksne har. Se an ungen din i forhold til interesse.

Leif Arne Hatlem

Leif Arne Hatlem

Foreldrene sitter selvfølgelig på siden og spiller med barna sine. Gjennom volden danner de ett «blodsbånd» som er mye sterkere enn man danner gjennom å spille sjakk.

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Har du sensurert hele internet, Trine? Tror ingen foreldre vil at barna skal utsettes for «vold», men man kan ikke våke over barna sine som hauker heller? De vil uansett få sett det/spilt det, om de vil… utviklingen er gått litt for langt, til at vi kan forhindre barna våre inntrykk fra egentlig noe som helst…

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Min snart 18 års gamle jente fikk l… Vis meråne et sånt heftig spill av sin onkel.. Dav ar hun 10 år.. Jeg trodde det var vanlig bilspill helt til en annen kom bort å sa hva det egentlig var.. Det ble et skarve helvete for han som lånte bort spillet og min «søte» da 10åring.. Det spillet er ikke egnet for annet enn søpla og siden den blemmen der, har jeg sjekket alt hun har kjøpt og lånt av spill… Selv om aldersgrensene er veiledende, så er det en grunn til at de er satt….. Har enda ikke sett aldersgrense på postman pat å lignende……(IRONI) Ikke ta alt barna sier for god fisk!! blod, vold å slikt er da for pokker ikke barnespill uansett å gode argumenter, dulpeditter og andre freske ting…..

Kjetil Aleksander Kaya

Kjetil Aleksander Kaya

Ok, så sånn reagerte du Jane! Hvordan reagerte din datter på spillet da? Forsto hun det? Tok du deg bryet med å forklare henne de ulike aspektene ved spillet?

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Hun fikk ikke sove og trodde at det var sånn det var andre steder enn der vi bor.. så for henne ble det for liv»aktig» Tror egentlig Grand Teft Auto egner seg for voksne menn som ikke er klare til å kvitte seg med barnet i seg…. For egnet til barn på ti år, er det definitivt ikke!!

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Sjekker du tingene hun kj… Vis merøper enda? Da bør du kanskje skjerme henne henne for nyhetene også, det er mye vold og blod der også!
Hva tror dere? At dere kan skjerme barna deres i all evighet? Internet er blitt litt for stort til det, og får de ikke se det hjemme, vil de se det andre steder! Ikke overbeskytt barna deres, snakk heller med de om det. De vil aldri snakke med dere om ting de har sett, være åpne med dere, om dere bare straffer de for det? Innse at verden har forandret seg siden vi var unge. Vær en trygg forelder barnet kan SNAKKE med om alt de blir utsatt for. Dere har faktisk ikke så stor innvirkning at nysgjerrigheten ikke tar over.
Husk når dere selv var unge, tok deres første pils, første sigarett-trekk, første samleie ol, selvom mor og far sa IKKE DRIKK.. hva gjorde vi? prøvde.. jeg er glad min mor og far ville snakke med meg om det når jeg kom hjem syk full som en dupp, fordi jeg TURTE… Gudene vet hva som hadde skjedd om jeg var redd for hva mine foreldre ville sagt!

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

åpen sinn, og høl i hue er så absolutt ikke samme sak….. Hvordan kom spillediskusjonen over i sex, alkohol og div???

Torill Talgø

Torill Talgø

Dette er veldig enkelt, her har levrandørene satt aldersgrense
og denne bør denne holdes, jeg har selv en sønn på 12 som gleder seg til han blir 13 for da er han gammel nok til å få facebook.
Så enkelt og det med hjelp av de som leverer spillene/tjenestene 🙂

Håkon ✯ Winther

Håkon ✯ Winther

Jeg har latt min jente se 11 års filmer siden hun var 6-7 år gammel. Jeg har selvfølgelig sett filmene selv først og forsikret meg om at innholdet ikke går over grensen.

Når det gjelder kosthold så passer jeg på hva hun spiser i forhold til det aktivitetsnivået hun ligger på.


Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Takk Torill!!!!!!!!!! helt enig….

Håkon ✯ Winther

Håkon ✯ Winther

Nå er aldersgrenser som settes på film, spill og diverse tjenester ikke en bastant grense, men en veiledene grense. Tror det kan være lurt å vurdere de fra barn til barn.

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Det er snakk om grensesetting på denne siden, er det ikke? Jeg leser det du skriver, og svarer tilbake.. om du vil svare eller ikke, er selvsagt helt og holdent opp til deg 🙂 Resten av innlegget var egentlig ikke rettet spesielt til deg, men generelt til alle mødre/fedre. Ikke alt har en aldersgrense… har facebook en aldersgrense? Ikke som jeg vet om iallefall!

Rita Van Ingelgem Monsen

Rita Van Ingelgem Monsen

V… Vis meråre grenser i forhold til barna våre filtreres gjennom vårt syn på ting og vår historie…dersom en far lar sin sønn på 12 se på 18 årsgrense på action filmer er vel det fordi han selv kanskje ikke synes de er så ille??? Vi har alle vår egen oppfatning av virkeligheten, det som er sant for den ene er ikke rett for den andre….derav dukker kanskje ditt spm opp Trine Grung? «Hvor er foreldrene»….samtidig som nok tiden har «stjålet» foreldrenes fokus? Jeg tenker at per i dag er det status at barn og foreldre skal være med på veldig mange aktiviteter, og foreldre er usikre på hvordan være foreldre og ønsker samtidig å være absolutt optimalt de beste foreldrene…i den kampen tror jeg kanskje at tiden forsvinner.

Terje Lunde

Terje Lunde

Jeg er helt enig i det Leif Arne skriver, gjennom flere år har jeg og far min dannet et meget strerkt bånd gjennom dreping og beskadeliggjørelse gjennom diverse spill.

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

Jane Anita Julseth Gulbrandsen

man må være 13 år for å få facebookside… Det er faktisk aldergrense på internett også.. men det vet vel alle som er foreldre??!!

Glenn Ingebrigtsen

Glenn Ingebrigtsen

Fordi om vi spiller et skytespill som er 18 års grense så påvirker ikke det oss slik at vi gjør det i virkeligheten elr no. Vi spiller det fordi det er kult.

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Jeg har ikke barn, så det visste jeg faktisk ikke. Ikke så rart jeg ikke vet det heller, når barn fra langt før 13 har det. Dette vet jeg iallefall, med det at jeg har jobbet på barneskole, og elever fra 3-klasse legger meg til. Men ikke akkurat vanskelig å lyve på alderen på nett! «are you over 18, push the yes-botton»
Nei, Glenn det er sant, men mange som tror at barn er dumme, tydeligvis 😉

Eilin Kristin Sundelin

Eilin Kristin Sundelin

Glenn: Det du sier er helt feilt. Dette er det forsket på, og terskelen for å skyte og/ eller slå ned i det virkelige liv har endret seg totalt.

Marit Hansen Kjønø

Marit Hansen Kjønø

«Fordi om vi spiller et skytespill som er 18 års grense så påvirker ikke det oss slik at vi gjør det i virkeligheten elr no.»

Ikke? http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/fjerde-skoleskyting-i-tyskland-2617994.html

Google på ordet «skoleskyting»…så vil man finne utrolig mange eksempler på akkurat det rundt omkring i verden. Unge mennesker som er påvirket av voldsspill og filmer med mye vold.


Hanna Marøy

Hanna Marøy

Men da er du ganske ufrisk fra før av, da har du blitt mobbet ol, jeg tror virkelig ikke på at man skyter ned skoler hvis du er normal i hodet, om du ikke har problemer fra før.
Hallo…

Marit Hansen Kjønø

Marit Hansen Kjønø

Ja hallo. Hva kommer det av da tror du?

Anne Karin Ternowitz

Anne Karin Ternowitz

Som nevnt tidligere her inne er aldersgrensen kun en «veiledning». Er du en frisk og oppegående forelder vurderer man spill kontra «personen» som skal bruke det. Min sønn er 10 år og spiller spill som har 18 års aldersgrense, viss mor eller far har godtatt det. Man må ikke være helt hysterisk heller…

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Det står jo ingenting om TV-spill i denne artikkelen, gjør det vel?
Det det derimot står er at en av de fire sa på video-opptak; jeg hater mennesker og skolen har gjort meg til en taper.
Hva har det med tv-spill å gjøre?
Når man tyr til så drastiske handlinger, ligger det mer bak enn videospill. Det sier seg vel selv?
Vold hjemme, kanskje? Mobbing gjennom flere år?… Vis mer

Derfor sier jeg, h a l l o … det er litt naivt å tro på det der.


Hanna Marøy

Hanna Marøy

…og det er ikke akkurat første gang man kopierer kriminelle handlinger, «copycat-killers». Det er et tegn på psykisk ubalanse, ikke litt bang-bang i stua.

Kyrre Johansson

Kyrre Johansson

Dere er så bastante alle sammen 🙂

Dette er utrolig kompleks. Et barns oppfattelse av vold i spill og film er subjektivt, på samme måte som det er det for oss voksne.

Jeg tror det viktigste er at foreldrene setter seg inn i dagens spill- og filmmarked (som nevnt lenger opp), og at de forklarer barna hva som skjer – om de får lov til å se. Noen barn takler slikt, andre ikke…. Vis mer

Jeg kjenner en dame på 36 som ikke kan fordra vold i noen form. Hun blir helt satt ut av å se Kill Bill. Jeg elsker Kill Bill. Hva som er årsaken til at vi er så forskjellige, det vet jeg ikke. Jeg så ikke spesielt mye vold på Betamax da jeg var liten… 😉

Å diskutere dette på en Facebook-side er veldig underholdende, men det fører neppe til noe spesielt nyttig.

Glad dag videre 🙂


Ingunn Mojito

Ingunn Mojito

E så enige m anne Karin,sønnen min på 10 år spille dataspill m 18 år,spørs jo kass spill d e,sånn så bilspill m 18 år,e d någe galt i d liksom…??? Å sønnen min e sje voldlige elle någe vondt i uansett ka han har spillt hos venner heller. E jo dei så sje følge m på ka ongane gjør på nettet o,men mine e sje på data uten tesyn,de får sje gå inn på ka de vil.

Hanna Marøy

Hanna Marøy

Ja, noen ganger er aldersgrense der siden det er vanskelig. Ikke alltid vold. Nei, det er INGENTING galt i det!

Marit Strand Fjellsbø

Marit Strand Fjellsbø

Jeg har reagert på det samme! Er lærer og får stadig høre unger fortelle om spill (eller filmer) de har sett som har 18 års aldersgrense. Masse vold… Lurer også på hvor foreldrene er!!

Anders Kroken

Anders Kroken

man må starte tidlig for å bli en dyktig gamer!

Marit Strand Fjellsbø

Marit Strand Fjellsbø

Anne Karin: hva slags spill med 18 årsgrense spiller din sønn? Vil gjerne ha noen navn. Min erfaring er at de fleste av disse spillene ikke passer for tiåringer… Jeg synes ikke det er noe kjekt når barn i 1. klasse snakker om at de spiller skytespill eller bilspill hvor poenget er å krasje mest mulig… 😉

Marit Strand Fjellsbø

Marit Strand Fjellsbø

Og en ting til: BARN ER LETTPÅVIRKELIG!! Det er det på tide at vi som voksne tar innover oss. NÅ!

Sandra Ulvær

Sandra Ulvær

Jeg må bare legge til en ting ang facebook!
Jeg opprettet min facebookside Januar før jeg fylte 16 (bursdag i august). I Juni det året ble jeg kastet ut av facebook fordi jeg ikke hadde oppgitt min VIDEREGÅENDE skole eller jobb og ikke fått noen til å bekrefte at jeg var så gammel. Så teknisk sett vil jeg tro det er 16 års grense på facebook.

Sandra Ulvær

Sandra Ulvær

By the way. Min fetter på nå 15 år tok kvelertak på sin nabo når han var 13 etter å ha spilt «Tekken Tag». (Slossespill) Usikker på aldersgrensen, men det viser veldig godt at barn blir påvirket. Har i alt 10 søskenbarn under 18 år, de fleste gutter, men jeg ser at både jentene og guttene kommer med banneord, trussler som f.eks «jeg skal drepe deg» tar kvelertak på hverandre og sloss som de gjør på film osv..

Anne Karin Ternowitz

Anne Karin Ternowitz

Marit: det er faktisk helt uvesentilig for deg hvilke spill min sønn spiller. Poenget her er at det er under full kontroll, og i samarbeid med foreldrene til kameratene som også spiller de samme spillene. Dukker det opp nye spill som gutta har lyst å spille, blir dette grundig undersøkt og vi foreldre snakker faktisk sammen… jeg kjenner mitt barn best!!
Jeg syntes det er strålende med dette engasjementet og ikke minst et veldig viktig tema. Vi har alle ulike syn på barneoppdragelse, og finner en form som funker for en selv. Jeg velger en kjærlig, men streng variant. Sånn er jeg lissom.

By | 2017-03-16T07:19:45+00:00 27. mai, 2010|Categories: PERSONLIG|Tags: , |6 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits