Ikke bare dyr som peser….

Jeg leste en artikkel på vg.no om folk som stapper dyrene sine fulle av usunn mat. Såkalt «kosemat».  Dyrene blir feitere og feiterer……men dette er jo det samme  mange foreldre holder på med når det kommer til ungene sine! Og seg selv for den saks skyld.

Vi lever i et samfunn der nesten alt som knyttes opp mot «familiekos» innebærer sukker og usunn mat.

– Kom barn, nå skal vi kose oss. Sett dere her med oss så ser vi på tv og koser oss med det som står på bordet.

Og hva står på dette bordet? Jo, brus, chips, smågodt og kjeks…..så mye kalorier at ungene og må trene 7 ganger i uken for å trimme det av igjen. Hva er det vi tenker med? Ihvertfall ikke fornuften, og hvor skal dette ende?

Jeg vet jeg strekker strikken langt når jeg sier dette, men jeg er fristet til å si at det er barnemishandling og la det skli ut på den måten mange er i ferd med å la det gjøre! Hvor er grensene? Hvor er ordet «NEI» blitt av? Har foreldre fullstendig mistet det på veien?

Mange sier det er så vanskelig å gjennomføre det, altså grensene. Det kan jeg ikke fatte og begripe. Det er ungene våre det er snakk om….det viktigste vi har! Hvorfor står vi på sidelinjen og ikke tar tak i ting?

Personlig har jeg latt ting skli ut for egen regning det siste året, men kjemper med nebb og klør om dagen for å komme «tilbake» i fjorårets form. Jeg gjør noe med det, men en ting er sikkert! JEG VILLE ALDRI TILLATT DET MED MINE BARN! Her er det sunne matvaner som gjelder, og lørdagsgotteri i SMÅ mengder. Kjeks finnes ikke i skapene våre, ungene får velge frukt.

For noen uker siden så jeg en gjeng med 12-14 åringer hvor samtlige gikk og drakk på disse battery/red bull drikkene. Hva i alle dager har skjedd? Aner de ikke hvor usunt dette er for kroppen? Hva i alle dager er galt med vann og kanskje et glass saft i ny og ne? Brus og all sukkerholdig drikke burde forbys eller være aldersgrense på. Jeg sier ikke at det ikke drikkes brus her i huset, men alt med måte….ikke hverdagsdrikk. Det er sikkert!

I dagens samfunn skal vi «kose» oss hele tiden….hver dag har plutselig blitt en fest/feiring. Og sukkeret følger med som en «stalker» en aldri blir kvitt. Det er ikke bare dyrene som proppes full av usunne «kosemerker»…vi må og se på de andre som lever i huset.
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2010-08-15T14:21:31+00:00 15. august, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , |22 Comments

22 Kommentarer

 1. Liv 15. august 2010 at 14:42 - Reply

  Du har så rett, Trine! Vi legger grunnlaget for ungenes matvaner når de er små! Dette er foreldrenes ansvar! Det vil være mye lettere å ta de riktige valgene senere i livet hvis riktig grunnlag er lagt! Det samme gjelder for trening. Lær ungene hvor gøy det er å være aktiv!

 2. Vibbedille 15. august 2010 at 14:45 - Reply

  GLIMRENDE og FULLSTENDIG sant!!!
  Her i huset har me MANGE kosestunder, MEN det er IKKJE ensbetydende med brus/snop! Mine unger elsker faktisk grønnsaker,og når man bare gidder kan dette bli til en FEST!! Masse oppkuttete grønnsaker og en god,men sunn dip er snadder!!!

  Hvis man da i tillegg har en mugge med sukkerfri limesaft med limebåter og isbiter så blir det skikkelig koseTV-fest!!

  Unger er lette og enkle å lede så her gjelder det å gå foran!! Hvis man GIDDER er stygge vaner hos unger enkle å endre på!! De spiser faktisk akkurat det de får i skåla/tallerken ANYWAY!! Så DA er det faktisk KUN opp til oss voksne!

  Så bare «FUCK OP» samfunnet Trine, la de gliiii inn hos de som ennå ikkje har skjønt det!!!

  For hvis ikkje har me garanter et meget overvektig samfunn og 50 år! *grøsser*

  Ellers får du ha en herlig søndag Trine!

  Ps:Katta vår spiser forresten KUN rå fisk!!!

  Klem Vibbedille ;))

 3. torill_elise 15. august 2010 at 15:01 - Reply

  Det er nok mange som lever etter «ingen Kims, ingen kos»…..

 4. Ragnhild Ingeborg 15. august 2010 at 15:08 - Reply

  Veldig enig, Trine. Og det er veldig viktig at vanene er gode fra starten av. Jeg ser at det ikke er lett å få gjennomført det samme med store barn – så om «holdningene» er ødelagt fra starten, er det vanskeligere å få snudd det når det blir tenåringer. Men det har jo en tendens til å skli ut litt i ferier da.. Skal bli godt å komme i rute igjen – samt teste ut nye, geniale løsninger for travle damer. Har bestilt fra http://www.middagshjelpen.no/, og gleder meg til første levering neste mandag!!
  Her skal iallefall skapene ryddes for «rusk&rask» og fylles med sunne saker, så barn i alle aldre kun har bra mat å velge i når de er på skapraid 🙂

 5. 57modell 15. august 2010 at 16:38 - Reply

  Barna mine vokste opp med litt lørdagsgodt utlevert tidlig på dagen, for den ene ble litt hyper av sakene og fikk ikke sove om dette ble fortært ved barnetv-tid. Nå er de voksne, sunne, slanke og trener og står i, men jeg synes nok de har bøttet innpå mye søtt i tenårene. Det er da man ikke kan bedrive fanatisk kontroll på dem, nemlig.Det som forundrer meg, er at så mange i dag faktisk reagerer på sukker og blir hyperaktive av det (samt kanskje kunstigetilsetningsmidler?) 2 av mine 3 barn reagerer nemlig på dette, og jeg vet om flere andre barn og unge mennesker som også reagerer. Jeg har aldri reagert slik selv og kan ikke huske noen fra min generasjon som fikk sukkerkick i form av bl.a hurtige hjerteslag og rastløshet, oppstemthet om de kjørte i seg en haug godteri på en gang. Men vi fikk heller ikke i oss så mye sukker via maten,- den var gjerne hjemmelaget fra bunnen av.Brus var noe vi fikk uhyre sjelden,- stor glede til jul da det ble kjøpt en hel kasse med 24 små glassflasker på 1/3 l., men den kassen skulle vare hele julen og nyttårsaften gjennom for familien 🙂 I dag kjører unge gjerne i seg 1-2-3 halvannen liters flasker Cola pr dag. Det slukker ikke tørsten i hvertfall, man blir mer tørst av for mye sukker, og bukspyttkjertelen jobber overtid.

 6. Cherrymix.blogg.no 15. august 2010 at 17:27 - Reply

  Jeg er såå enig med deg.

  En kan bli helt matt iblant av hvordan noen foreldre lar de skure og gå og bare gir ungene alt mulig usunn drittmat rett og slett.

  Stapper til dem boller og chips for at de skal «roe seg ned litt» f eks…det har jeg sett tilfeller av.

  Svære godteposer og chips og brus mange ganger i uken. Det har sklidd helt ut.

 7. Janniche 15. august 2010 at 20:10 - Reply

  Hei!

  Jeg er en mamma til en 10- åring som er overvektig. Noe er genetisk (på far- siden er det mye overvekt, selv er jeg helt normal). I tillegg har han astma og har alltid blitt lett tungpustet. Noe som igjen har ført til at han regulerer aktivitetsnivået sitt deretter. Han trener fotball og Tae Kwon- doe og vi regner oss selv som oppegående mennesker, både hva kosthold og betydningen av og være i bevegelse gjelder. Men kiloene har sneket seg på sakte, men sikkert og det er ingen tvil om at vår sønn er for stor. Jeg mener selv at jeg har prøvd det meste over lang, lang tid for å redusere vekten hans, men ingenting hjelper. Så nå har jeg kastet inn håndkleet og søkt St.Olavs i Tr.heim for hjelp og vi har blitt godkjent. En falitt- erklæring egentlig, for mener absolutt jeg skal ha nok kunnskap til å greie å hjelpe barnet mitt, men nei. Så hvis flere som deg Trine, ser på mitt barn og tenker på meg som barnemishandler??! Dette var både vondt og utrolig provoserende! Syns du tøyer strikken så langt, at den røk, for min del!!

 8. trinegrung 15. august 2010 at 20:19 - Reply

  Janniche- i dette innlegget tar jeg ikke alle under en kam, men skriver på generellt grunnlag. Det er altfor mange som ikke gjør det lille ekstra for sine barn. Det er jo tydelig ut ifra det du skriver at du gjør det!

  Masse lykke til!!

 9. Kristin 15. august 2010 at 21:19 - Reply

  Som jeg skulle sagt det selv 🙂

 10. FattigMaja 15. august 2010 at 21:25 - Reply

  Prisnivå på maten har en del å si. Mange barnefamilier lever på et utrolig stramt budsjett og da kan du ikke velge det sunneste, de har ikke anledning til å handle inn ferskvarer hele tiden…
  Spør du meg e det staten som mishandler, når de sunneste produktene koster 3-10kr mer enn det som er usunt. Snu prisene og se hva som skjer. Tykke blir tykkere, fattige blir mer fattig. Samfunnet i dag er i ferd med å få et altfor stort klasseskille.
  Å kalle det barnemishandling får deg til å virke like skarp som Anna Anka.Lite gjennomtenkt uttalelse

 11. trinegrung 15. august 2010 at 21:30 - Reply

  HELT uenig! Kan ikke bare skylde på prisene, for en sjokolade er like dyrt som et eple. Til syvende og sist er det riktige valg som er viktig.
  Enig i at staten kan gjøre noe med prisene, men det blir for dumt å bare skylde på alle andre og ikke ta tak i ting selv. ALL mat er IKKE dyrt!

 12. Jorunn Herness 15. august 2010 at 23:08 - Reply

  Hei
  Så kult at ikke alle er helt enig med deg, Trine, slik som Janniche. Det blir litt kjedelig lesing…hehe… 😉
  Men dette er faktisk et alvorlig tema og ingen ting å «le» av, bare for å ha sagt det.
  Men jeg «digger» at du tørr å si hva du tenker. Uansett om jeg er enig med deg eller ikke 😉
  Selvfølgelig kan man ikke ta alle over en kam, som du sier til Janniche. Men jeg tror at flertall av de som har overvektige barn, lever på den usunne måten, enn det er tilfeller som med Janniches sønn. Klart «strikken ryker» da, når man leser slikt, men som du sier, Trine, det var jo ikke denne gruppen som ble omtalt her, og det vet nok du, Janniche, også. Du vet jo selv hva sønnen din inntar, og kan ha god samvittighet for at du gjør hva du kan.

  Jeg ser selv at jeg med årene har blitt mye mer «bedagelig» enn jeg var før jeg fikk barn. Trente 6 dager i uka og spiste bare «kosemat» – stort sett i helgene. Men det er langt fra slik nå. Mye mindre trening og litt usunn mat inni mellom og jeg er veldig glad i søtt. Usj! 😉
  Vi har en datter på 13 år og ser at hun tar jo etter vår leve- og spise måte, selvfølgelig. Hun er en flott jente med akkurat den vekten og helsen hun skal ha, men det kan fort forandre seg hvis vi som foreldre ikke strammer inn.
  Heldighvis ser jeg at når det bare er frukt og grønnnsaker tilgjengelig som kos, spiser hun det og synes det er godt. Men er det sjokolade, kjeks og sjokopops i skapet, spiser hun gladelig det også. Så da vet jeg jo hva som må gjøres. Slutte å ha slike ting i skapet.

  Vi trenger slike påminnelser som du skriver om her, Trine, så takk for den! Jeg tar på meg ansvaret for hva jeg påfører mitt barn og meg selv av spisevaner og sjerper inn!

  Ha en srålende deilig sen-sommer og høst, med masse kos av alle de herlighetene vi har fra norsk jordbruk og natur utover nå 🙂

  Jorunn 🙂

 13. Jorunn Herness 15. august 2010 at 23:36 - Reply

  Hei FattigMaja.
  Jeg er faktisk enig med Trine her. Det blir litt for lett å skylde på staten og prisene. Jada, noe av den sunne maten er kanskje dyrere, men jeg tror ikke det er her problemet ligger. Man kan ha et sundt og variert kosthold selv om man velger billigere produkter. Kutt ut brus, saft og juise og bytt ut med vann. Vann er gratis og sunnere! Kjøp frukt og grønnsaker i stedet for sjokolade, kjeks og potetgull. Det blir mye billigere!

  Jeg ønsker meg billigere mat jeg også, men det er så lett å legge skylden på andre. Jeg vet at hvis jeg kjøper meg et eple i steden for en sjokolade, så er det billigere. Eller en gulrot, enda billigere!
  Det er nok ikke et vanlig – økonomisk – måltid som gjør en overvektig, men alt det vi overspiser og det vi putter i munnen av usunne ting i mellom måltidene som årsaken.

 14. Janniche 15. august 2010 at 23:53 - Reply

  Hei igjen!

  Ja, jeg vet hva jeg putter i mitt barn og vet jeg kan ha relativt god samvittighet, men det kan være flere som tenker som Trine (ang foreldre som ikke bryr seg) når de også observerer mitt barn og DET kjente jeg gjorde noe med meg! Så fikk jeg hvertfall ventilert litt!
  Takk for lykkeønskningen Trine- vi trenger det 🙂

 15. Roar 16. august 2010 at 02:18 - Reply

  Ja helt enig, det der er barnemishandling. At noen har samvittighet til å lage barna sine så feite er et mysterie.

 16. Trine 16. august 2010 at 10:31 - Reply

  Det er synd at det er blitt så mye ferdigmat som er så usunn.. Hvorfor kan ikke den også være sunn? Hadde heller betalt mer for det. Vi er vel sånn midt i mellom her i huset. Vi drar på McDonald´s noen ganger, det skal jeg ærlig innrømme. Og da nyter jeg den feite, salte burgeren! Men så har vi flest dager der vi lager hjemmelaget middag hjemme. Fra scratch!
  Men jeg er aaaalt for glad i det som er usunt, det vet jeg selv. Helst søtbehovet som jeg lider av.. Prøver å velge sunt, og har mange ganger valgt frukt, yoghurt, cottage cheese og kanel som måltid. Det er jo så godt som en dessert også!:)
  Men dette er et viktig tema, absolutt!
  Skulle vært mer fokus på det på skolen, skolekjøkkenet allerede på barneskolen! Der skulle det vært fokus på hvordan man kan lage seg sunne måltider selv. Fra bunnen av. Før i tiden hadde man jo husmorskolen, der kvinner lærte seg det de trengte å vite. Nå er det jo mye lettere å spise ferdigmat, bestille seg en pizza, og kjøpe mye ferdigprodusert i butikken som man ikke aner hva inneholder.. Det ser jeg spesielt min yngre søsken gjør, de er tidlig i tyve åra.
  Men det er noe med det å bygge sunne verdier til barna fra de er små. I går f.eks. var vi å plukket blåbær rett utenfor der vi bor, og det er veldig godt synes 2-åringen!:) Vi bor i Blåbærveien, så det er selvsagt masse blåbær her!;)
  Man kan jo gjøre slike ting, gå i skogen, plukke vår egen mat. Få de med på tilbredingen og lagingen av maten. Det handler om å ta seg tid til det!
  Jeg lar henne være med på matlagingen ofte hvertfall. Da hender det hun vil smake på ingrediensene, og det får hun naturligvis så lenge det er spiselig!;)

 17. Heidi P 16. august 2010 at 12:53 - Reply

  Helt enig i alt du skriver Trine. De er de dyrbareste vi har og vi vil dem jo vel men man kan ikke bare sette dem ned foran tvn og gi dem godteri fordi at foreldrene skal få fri. Det er ikke fri å ha barn det er kjempe mye jobb og man må være der hele tiden. Sånn er det bare….
  Brus skulle dem tatt ut av butikkene og hvertfall redbull og det klinet. I vårt hus har vi aldri brus bare til bursdager, men det går litt mer saft…I feriene er tøylene litt strekte men nå er det hverdag igjen for hver og en mann….Synes litt synd på de barna på bildet jeg dem har det jo ikke godt.

  Kjempe bra innlegg!!!!!!!!!!!

 18. Heidi Sperre Flesland 17. august 2010 at 18:12 - Reply

  Jeg er HELT enig! Og jeg synes ikke det er å strekke strikken langt å kalle det barnemishandling eller omsorgssvikt. Kosthold er en viktig (kanskje den viktigste) delen av helsen og når man ikke følger det opp er det en svikt ved foreldrefunksjonene som kan bli katastrofale for barna. Og det gjelder ikke bare usunn mat, men overdrevet fokus på mat og kroppsfiksering. Det er også noe «i tiden» som kan gi veldig uheldige konsekvenser. Skulle ønske SUNNE matvaner, moderasjon og aktivt familieliv ble poppis igjen i steden for søte og late liv!:) Alle kan skli ut i blant (deg og meg inkludert), men man kan ikke la det gå utover barna! Bra innlegg jeg håper mange leser!:)

 19. FattigMaja 17. august 2010 at 18:58 - Reply

  Walk a mile in my shoes!

  Selvsagt tar man tak i ting, her fokuserer vi på regelmessige måltider og viktigheten av det. Det fjerner også mye av suget etter snop og slikt.
  Poenget mitt var at det;
  Hadde jo vært fint om det var billigere å handle inn til en sunn middag enn å kjøpe noe av den usunne ferdigmaten.
  Men det er å gå for lang ved å kalle det mishandling og omsorgssvikt. Vi vet da ingenting om deres situasjon og hvorfor det er som det er.

  Å dømme andre på den måten er ingen tjent med.

 20. FattigMaja 17. august 2010 at 19:12 - Reply

  Nei All mat er ikke dyrt. Pasta, hvetprodukter, produkter stappa full av fett,salt og sukker er billigere.
  Og jeg velger gjerne eple i stedet for sjokolade. Men jeg har ikke mulighet til å ha slike ting hver dag,pengene strekker rett og slett ikke til. Jeg er nødt for å tenke på hva som gir mest for pengene slik at det holder til neste lønn. Ikke hva som gjør livet langt.

  Pga helsefarene ved de produktene burde de kostet mer og det sunne mindre. Hva betaler ikke staten årlig for hjerte-og karsykdommer og andre livstilsrelaterte sykdommer. Henger bare ikke på greip.

 21. Lillian 18. august 2010 at 17:42 - Reply

  Helt enig, Trine!
  Vann er gratis, brus koster penger! Eple og gulrot er billig og god snack! Alle har råd til sunn mat. Digger godteri selv, men alt med måte, ellers passer ikke buksa 😀

 22. sigrid anny 24. august 2010 at 09:51 - Reply

  Slik jeg ser det har dette kommet snikende på oss alle. Dessert var kanskje vanlig før noen dager i uka eller bare søndag. Lørdagsgodt var LØRDAGSgodt og ikke mandag, tirsdags og hele uka godt. Det var nærmest utenkelig å skulle få sjokolade eller noe annet ellers.

  Det er mer vanlig nå.Grunnene til det? Det er tilgjengelig. Vi er et samfunn som setter nytelse VELDIG HØYT. Siden mange kanskje ikke har tid så er det å sette seg ned med noe godt en kjapp måte å kose seg på. Så kommer sukkerbluesen og kiloene etterpå.

  Nytelse og trøst. Vi stresser mer. Mange er ensomme og bekymrede. At en får det bedre med sunn mat betyr på en måte ikke noe når den lille pausen med en stor melkesjokolade kan gi deg litt ro og nytelse.

  Samtidig så har jeg sett at nå som vi faktisk kjøper mindre godteri (til og med på lørdagen!) så har vi råd til den sunne maten som jeg før syntes kostet litt for mye. Dessuten er det mye nytelse i god, sunn mat…

  MEN – jeg tror også mye av overvekten skyldes for lite bevegelse. Vi har tilgang på mye sunn mat. Vi har et valg mellom den eller den usunne. Men om vi spiser sunt eller ikke – om vi ikke beveger oss så blir det noe til overs av energien vi putter i oss. Og der tror jeg de fleste kan bli flinkere.

  Hilsen dundre på over hundre.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits