Ungdom og penger

Jeg fikk i dag en mail fra en tidligere kollega i NRK. De holder på med et superspennende prosjekt, og hun lurte på om jeg hadde tenåringsbarn, eller kjente noen som hadde det? Nei, mine er 9 og 11 år, så det har jeg nok ikke. Men jeg har sikkert mange blogglesere som har det, skrev jeg tilbake. Genialt….her er litt om prosjektet, dette bør du virkelig vurdere hvis du og din familie er i målgruppen!! Tror hele familien hadde lært masse av det…..

I Norge bruker en 16 åring mer enn 2000 kroner bare på seg selv hver måned. Tenåringer er superforbrukere , og bruker penger på nytelse ,snacks, klær, spill og på å være sosiale. De har få  begrensninger.

I mange familier er pengespørsmål årsaken til krangler mellom tenåringer og foreldre. Mor og far synes kanskje at tenåringens forbruk er litt i overkant, mens tenåringen synes foreldrene burde forstå at de trenger mer til sine behov.  Men hvem er det som vinner diskusjonen om mer ukelønn, eller mer penger generelt til det tenåringen ønsker seg? Gir man etter, eller klarer man å sette grenser og mane til ansvar?

Tall fra inkassobyråene viser  at mange ungdommer havner i økonomisk krise allerede i slutten av tenårene, når de får ansvar for sin egen økonomi. I skolen lærer de ingenting om temaet. Mange tenåringer mangler rett og slett økonomisk forstand.

Hvorfor har det blitt slik? Er det foreldrene som gjør feil i oppveksten, eller er det samfunnet som oppfordrer til uhemmet shopping og forbruk. Det er et viktig spørsmål, som det sikkert finnes mange svar på. Hva er rett vei å gå? Hva tror du?

NRK jobber med en realityserie som setter fokus på ungdom og forbruk. Hvordan lærer man en tenåring å bruke penger på en fornuftig måte, og hvordan blir de ansvarlige? Gjennom en måned blir en norsk familie gitt ulike prøvelser, utfordringer, kjendismøter og opplevelse – alt for at tenåringen (og kanskje også foreldrene?) skal få bedre forståelse av hvordan man bruker penger på en fornuftig måte.

Kunne du tenke deg å la din tenåring lære noen knep av en ekspert, og kanskje selv få en aha-opplevelse. Da vil NRK høre fra deg og tenåringen din. Send en e-post til: tenaring@nrk.no, og merk e-posten ”Teenage Boss”

Jeg kjenner jo at jeg får lyst til å skrive et blogginnlegg bare på grunn av infoen over….men det får vente. Mailaddressen ligger der om dette er noe du og dine kunne vært med på….jeg hadde veldig lyst, men våre barn har ikke ukepenger engang enda så det blir feil. Masse lykke til!!


Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2017-03-16T07:16:45+00:00 15. september, 2010|Categories: PERSONLIG|11 Comments

11 Kommentarer

 1. Hilde 15. september 2010 at 21:12 - Reply

  Superaktuelt og interessant tema!

  Tror dette blir minst like nyttig for foreldre å se. Man kan jo som forelder stille seg spørsmålet om man skal gi barna mye lommepenger bare fordi man kan? Og har foreldrenes bakgrunn noe å si? Er det forelsdre som selv har fått mye som overfører (u)vanen til ungene? Eller er de som fikk lite selv som barn som med glede skjemmer bort ungene sine?
  Er det riktig å la unge få bruke alt de tjener på sommer/ekstrajobber osv på seg selv? Sparer barna hvis foreldrene sparer? Hvordan kan vi lære barna reell pengeverdi? Skal bli artig å se denne serien.

  Heldigvis er mine tenåringer relativt moderate men det er mulig jeg har fortrengt en og annen «nyforelska telefonregning» som jeg kaller det… eller jeg glemmer å fotelle dem hvor mye jeg faktisk må jobbe for «en hundrings til bussen, baguett og cola»

  Hmmmm….tankevekker!

 2. tonje maria 15. september 2010 at 21:41 - Reply

  hmm..

 3. torill W 15. september 2010 at 23:06 - Reply

  Jeg har en sekstenåring, og han bruker IKKE 2000 kr i mnd på seg selv. I all verden, høres helt hårreisende ut. Nei, jeg er glad min gutt ikke har den instillingen. Penger krangles det aldri om her i huset.
  Torill

 4. Lin 16. september 2010 at 01:30 - Reply

  Jeg synes ikke det er så rart at det er sånn, jeg. Når man ser på hvordan samfunnet ellers er preget av rask behovstilfredsstillelse, lav frustrasjonsterskel (vi tåler jo knapt å vente til lørdag med godterier) og en «fordi jeg fortjener det»-holdning.

  Når voksne omtrent lar det gå sport i å holde tritt med naboen (gjerne uten å vite hvor langt ute å kjøre noen av naboene egentlig er økonomisk) kan jeg skjønne at det ikke er lett for spesielt ungdom å skille seg ut.

  Jeg har selv barn, også i målgruppen rent aldersmessig, men de er neppe i målgruppen hva pengeforbruk gjelder. Og jeg kan se at det ikke alltid er like lett å skille seg ut heller når man er i den alderen da man veldig gjerne vil være som alle andre. På den annen side ser jeg at de utvikler pengevett jeg skulle ønske jeg hadde selv da jeg var tenåring.

  Jeg har fem barn. Jeg har ikke anledning til å kaste penger etter ungene ved enhver anledning. Eller istedet for oppmerksomhet etc. Men jeg tror faktisk det ikke er så verst det de får heller. Jeg tror faktisk det de har lært seg om penger allerede nå har større verdi (også økonomisk) på sikt enn om de skulle ha fått tilgang til en sparekonto med masse penger på f.eks. på 18-årsdagen.

  Noe godt må det tross alt komme ut av at man har en mor som gjorde de fleste tabbene selv og har lært ett og annet av å vikle seg ut av det igjen. 😉

 5. Aksjebloggen 16. september 2010 at 10:33 - Reply

  Dette blir spennende å følge med på! Jeg tror det har veldig mye med hvordan foreldre håndterer egen økonomi og hvilken holdning de har til pengene. Med en foreldregenerasjon som gjerne lever med den innstillingen at de kan kjøpe det de vil når de vil det, så arver gjerne barna den samme innstillingen.

  Aller helst burde det vel vært opplæring i personlig økonomi i skolen, det utgjør tross alt en STOR del av livene våre. Sunn pengevett er en ikke akkurat garantert å få hjemmefra lenger.

 6. Janki Superstar 16. september 2010 at 13:58 - Reply

  Hvis en norsk 16åring jobber vil han/hun automatisk HA 2000 norske kroner + + ,som han/hun kan bruke på seg selv, da han/hun fremdeles bor hjemme.
  Husker selv at jeg brukte opp nesten alt jeg tjente på McDonalds da jeg var yngre, for jeg betalte da ikke husleie hjemme?
  Jeg ville ha anbefalt mine barn å prøve å spare, men i når alt kommer til alt har de jobbet for pengene og burde få bestemme over dem selv!
  Opplæring i Økonomi på skolen? Ja, det er kanskje ikke en dum ide 🙂

 7. junesundet.com 17. september 2010 at 10:53 - Reply

  Hvor mange ganger har jeg ikke hatt mine krangler med familien min om dette! Jeg er jente, 19 år og vil gjerne se best mulig ut. Så har jeg en bror som er to år yngre enn meg, superøkonomisk og har en sparekonto som er full som bare det, men han driter i hva han går med, kan gå med hullete bukser og bruker minst mulig tid på badet. Han bruker så lite penger på seg selv at jeg ikke forstår hvordan det er mulig. Vi er søsken, men totale motsetningene av hverandre.

  2000 i måneden på en tenåring synes jeg var lite. Hadde jeg klart meg med det beløpet hadde det ikke vært noen diskusjoner her i hus. Jeg brukte 50 000 i sommer, men vet ikke hva jeg har brukt pengene på. Eller… jeg har kjøpt litt klær og så var jeg en tur i Kristiansand og Portugal. Så går det mest i dyre sminkeprodukter så jeg har et forbruk der også. Nå skal det også sies at jeg jobber for pengene selv og jeg skylder ikke foreldrene mine noe annet enn en mobilregning. Men jeg har den innstillingen at jeg ikke forstår hvordan kan man gå forbi butikken uten å svippe innom for å kjøpe noe?

  Siste diskusjon vi hadde her i familien sa jeg ærlig ut «ja, jeg lever som jeg er rik», jeg er ikke personen til å ikke ta med råd til det jeg vil ha. Nå skal jeg til London om fem dager, så det blir spennende å se hvordan det går da!

  Mulig jeg høres usmart ut nå, at jeg ikke tenker på fremtiden min og økonomi, men jeg kjenner ikke en ungdom -sett bort fra lillebroren min, som har myyyye penger på kontoen.

 8. Aksjebloggen 20. september 2010 at 03:31 - Reply

  @Junesundet: Haha, hadde det ikke vært for at du sa at du var 19 år, så hadde jeg vært sikker på at det var min søster som skrev den kommentaren. Kjenner meg veldig igjen, men er så heldig å være den økonomiske lillebroren 😉

 9. Try 29. oktober 2010 at 00:27 - Reply

  Farlig med illustrasjonsbilder… du har kanskje en avtale med Scanpix? I så fall burde det vært en byline på det du bruker her. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix (En medieutvikler har da vel slikt på stell?)

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits