Kropp og skjønnhetstyranniets tidsalder

Vi lever i kropp og skjønnhet tyranniets tidsalder, kvinner overeksponeres i media for lovnader om enkle og lettvinte løsninger. Spis deg slank, tenk deg slank, gå ned 1 kg i uken, gå ned 10 kg på 8 uker, måltids erstattere, ta en pille så øker du forbrenningen, spis mindre og tren mer, kle deg slankere og personlige historier om rask vektnedgang er gjengangere. Forskning helt tilbake til 1959 og frem til i dag, viser at 9 av 10 som går ned i vekt som følge av en slankekur, diett, kosttilskudd m.m vil veie like mye eller mer etter ett år. Kvinner ”slåss” seg i mellom hvordan den frie kvinnen skal fremstilles, (Aulie og Vaagland), det merkelige er at ingen retter oppmerksomheten mot de mediene som fremstiller den frie og lykkelige kvinnen. Er det ikke flest kvinner som har ledende stillinger innen disse mediene?

Slanking og livsstils endring er et kjønnsspørsmål, da de fleste kurs, programmer, bøker etc retter seg mot kvinner. Det å slanke seg og endre livsstil er en del av den kvinnelige omgangsformen. Kvinner trener sammen, går på slankekurs sammen og bruker mye tid på å snakke om det sammen. De fleste menn gjør ikke det, det ligger ikke mannskulturen, det å oppleve at man mister kontroll over vekten, ses på av mange som en svakhet.

Undersøkelser (bla fra TNS Gallup) viser at 24 % av kvinner mellom 40 og 49 år er meget interessert i å motta slanketips og 17 % har tro på at endring er mulig. I den samme aldersgruppen vises det at 25 % er mindre interessert i å motta slanketips, men 19 % har tro på at endring er mulig.

En enkel analyse av disse dataene samt egen erfaring fra mitt arbeid, viser en gledelig holdningsendring hos kvinner. De har tro på at endring er mulig, men opplever og ”stå” fast i skam og skyldfølelse eller overgir seg til sin egen skjebne. De vet ikke helt hvordan de skal komme seg ut av en ond sirkel og opplever at det å bli eksponert for de enkle løsningene bekrefter at de ikke strekker til. Til tross for dette har de fortsatt et håp om å bli presentert for andre løsninger, et annet perspektiv å forholde seg til sitt eget liv på.

Vi må begynne å se på mennesket som en helhet. Det er ikke nok å forelese om kostholds og treningsplaner om man ikke er i stand til å bruke det over tid. De som sliter med å endre livsstil, trenger i tillegg til informasjon om kosthold og trening, kunnskap om å endre vaner og for å få til det trenger de hjelp til å forstå sine tanker og følelser og kroppslige reaksjoner, slik at de kan ta positiv kontroll over eget liv. Til syvende og sist, så er det kun en ting vi kan kontrollere i eget liv – hvordan forholder oss til våre egne tanker – det er helt avgjørende for våre handlinger.

Dette ment som litt til ettertanke…..det kommer masse om menneske som helthet på bloggen fremover. Og snart blir det kurs…følg med!! Jeg anbefaler IGJEN denne boken…..den er noe av det beste jeg har lest om kropp og tankene våre. Kjøpes HER!

VG, VG
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2015-05-31T10:17:23+00:00 11. oktober, 2010|Categories: OPPLEVELSER|Tags: , |9 Comments

9 Kommentarer

 1. Susanne 29. september 2010 at 10:36 - Reply

  Viktig tema. Og kongruens er viktig i alle fasetter av livet; når det er samsvar med hvem og hva du er på innsiden – hvordan du har det – og det du viser utad, så er det såå mye «enklere» å foreta ØNSKEDE endringer.

  Ikke de endringene du tror omgivelsene forventer av deg eller mener du bør gjøre, men de som samsvarer med HVEM DU ER.

  Må sjekke linken din ;D Ha en strålende dag!

 2. burp 11. oktober 2010 at 11:33 - Reply

  For ikke å snakke om orddelingstyranniet.

 3. trinegrung 11. oktober 2010 at 11:34 - Reply

  Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det…..ellers kunne du godt kommentert innlegget!

 4. Vibeke 11. oktober 2010 at 12:06 - Reply

  Åh, jeg er så enig! Har slitt meg gjennom de fleste anbefalte kurer og kostholdsendringer for å gå ned i vekt. Resultat? At jeg er enda mer forvirret over hva som er riktig vei å velge – og ikke et gram lettere – og føler meg bare enda mer elendig! Også sitter jeg til slutt igjen med en følelse av at skal jeg liksom ha dårlig samvittighet for ALT jeg putter i munnen? Det har nesten blitt sånn… OG SÅNN VIL JEG IKKE HA DET!!! Er så enig i at det sitter i hodet! Det må være helt greit å bruke sunn fornuft, vel? OG selvsagt måtehold, men ikke måtehold på fysisk aktivitet – det er bare så vanskelig å komme seg dit, vet liksom ikke helt hvordan «logge seg av» alle fanatiske «kurer» – takk for gode innspill, Trine – du inspirerer :O)

 5. trinegrung 11. oktober 2010 at 12:11 - Reply

  Takk Vibeke, kjekt du stakk innom 🙂

 6. Camilla 11. oktober 2010 at 12:13 - Reply

  Godt skrevet – det er et et evig jag!

  http://operationbeautiful.com/

 7. fint innlegg 🙂

 8. Lene 11. oktober 2010 at 21:14 - Reply

  Mmmm…jeg tar mer enn gjerne alt på meny`n og en dritliten cola light..takk!!
  Så venter jeg heller på at det kommer tryllepulver i butikken som gjør meg slank mens jeg sover.

 9. Heidi P 12. oktober 2010 at 14:14 - Reply

  Hei Trine!
  Hatt litt tid å lese dette her. Er det sånn å forstå at man lærer å forstå tankene sine av dette opplegget her og denne boka? For jeg vet at jeg har mye å lære om mine egne tanker, men jeg tenker flesteparten av oss har sikkert en del frykt for forskjellige ting som tar mye energi og tanker som kommer igjen og igjen..derfor vi gjør mange handlinger også…Interessant er det uansett…hehe

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits