BarneVernBarnas VaktBikkje

Denne uken har jeg nevnt at jeg ønsker å gi plass på sidene mine til folk jeg mener har et budskap som må ut. Jeg når mange og her vil det bli personlige innlegg fra mine gjestebloggere. Du kan lese mer om de HER. Det er ingen bloggere i Norge som gir plass og rom for andre…..jeg tror dette er veien å gå, og dette er bare en begynnelse på en spennende vei! Klem Trine…….nå gir jeg ordet til Renathe!

Jeg heter Renathe Arevoll, er 27 år og er Leder av Landsforeningen for barnevernsbarn. Jeg er frikjøpt styreleder så det vil si at jeg jobber med dette på heltid om dagen, etter støtte fra barne – like og inkluderingsdepartementet. Ofte blir jeg kalt for ”barnas advokat” og ”barnevernbarnas vaktbikkje” . Slettes ikke dårlige tittler det!!  Jeg syns vi må tenke forebyggende, og vi må ta godt vare på framtidens voksne. Mange barn vil ikke klare seg uten et godt barnevern.

Landsforeningen for barnevernsbarn arbeider for å bedre rettigheter for barn og unge under barnevernet, samt for å endre stereotype oppfatninger om barnevernet og barnevernsbarn. Vi søker å involvere barnvernsbarn gjennom forskjellige arrangementer samt at vi deltar i den offentlige debatt. Organisasjonen er både en interesse og medlemsorganisasjon. Vårt fundament er den erfaringskunnskapen som vi kan bidra med for et stadig bedre og mer hensiktmessig barnevern i Norge.

Det tok seks år før jeg fikk hjelp når jeg selv var liten. Jeg har aldri hørt om et tilfelle der barnevernet har grepet inn for tidlig. Mange ganger har jeg tenkt på hva jeg selv kunne ha vært spart for om bare barnevernet hadde kommet på banen tidligere. Ingen barn har anledning til å velge sine foreldre. Der spiller alle barn lotto. Og ingen barn kan forsvare seg på samme måte som voksne. Vi erfarer at foreldrevernet ofte blir sterkere enn barnevernet. Alle barn ønsker trygge omgivelser. Og i noen tilfeller er et skifte av miljø helt nødvendig. Derfor må barnevernet jobbe tettere opp mot mennesker som trenger hjelp.

Omgivelsene må aldri være redd for å si ifra. Er du i kontakt med barn som ikke vil gå hjem eller som oppfører seg merkelig, så vær på vakt. En bekymringsmelding til barnevernet kan være redningen for barnet. Men det betinger at barnevernet har ressurser til å følge opp. Mange voksne våger ikke å si fra. Årsaken er redselen for å komme i unåde hos andre voksne. Igjen ser vi at barnet blir stående igjen som taperen.

Altfor ofte opplever at alle skylder på alle når ting går galt. Det gjelder også i skolen.

Vi trenger flere fosterforeldre. Særlig for barn og unge fra 12 år og oppover, de aller fleste ønsker bare ”de søte små”. Men ungdommer trenger sårt også ofte en ny bo situasjon. Derfor jobber jeg mye for bedre vilkår for fosterforeldre. Jeg er også opptatt av ettervernet, det vil si oppfølgingen etter fylte 18 år. De unge må lære å styre sitt eget bo, holde orden på egen økonomi, følge opp jobb og utdannelse samt administrere hverdagen. Dersom kommunene besørger tilstrekkelig med midler til denne tjenesten, vil den spare utrolig med penger på andre tjenester innen helse og sosial.

Ingen barn kan forsvare seg på samme måte som voksne.

I det siste så har jeg vært veldig aktiv i media debatten rundt barnevernet, her er det en link fra jeg var på God Morgen Norge og snakket om ungdommene fra Sørlandet – den såkalte ”barnevernsbanden”. Æsj det ordet er fryktelig stigmatiserende. Ungdommen jeg har snakket med sier at de kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen. – Vi er jo ikke sånn sier de.

De aller fleste barn og unge som er under barnevernet er det fordi at omsorgsituasjonen ikke er bra hjemme.

Neste uke skal Renathe på slottet for å møte Kronprinsparet. Ønsker henne lykke til og vi gleder oss til å høre hvordan det gikk!! Han du funnet kjole?
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2010-10-30T10:58:29+00:00 30. oktober, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |7 Comments

7 Kommentarer

 1. Bry deg! 30. oktober 2010 at 11:45 - Reply

  Kjempeviktig innlegg!! Landsforeningen for barnevernsbarn gjør en kjempebra og kjempeviktig jobb.

  Barnevernet i Norge er både viktig og bra, men har et veldig stort forbedringspotensiale, og en lang vei å gå for å avstigmatisere det «skremmende» navnet som det er for mange.

  Tror en av løsningene for å avstigmatisere kan være holdningskampanjer og kursing rundt omkring i instanser der det finnes foreldre og barn. F.eks skole, barnehage, fritidsklubb, idrettsklubber osv. Ut til folket med informasjon!

  Hilsen kommende barnevernspedagog.

 2. Kine 30. oktober 2010 at 15:30 - Reply

  hei jeg er selv 18 år og har bodd i fosterhjem siden jeg var femten, intil da har jeg bodd i forskjellige beredskapshjem og barnehjem. fosterforeldre vil ha et fosterbarn som man kan ha som sitt eget, og da vil de ofte ha de minste – det er jo forståelig. jeg vet ikke hvordan ettervernet virker, har nettop fylt 18. men jeg er livredd for å det å flytte bort, og bo alene, til tross for at jeg er utrolig selvstendig. men angsten er det å ikke klare meg økonomisk eller ikke takle høyskolen. så jeg håper at jeg får litt støtte når jeg skal flytte fra øverst i nord til nederst i sør

  men jeg er utrolig takknemlig for at noen bryr seg 🙂

 3. trinegrung 30. oktober 2010 at 15:33 - Reply

  Takk Kine, for at du deler ….og det er viktig å bry seg!

 4. Renathe Arevoll 30. oktober 2010 at 15:58 - Reply

  Hei Kine,

  Så flott at du deler av deg selv.
  Du har mulighet for noe som heter etterven fra du er 18-23 år.
  Snakk med fosterforeldrene dine eller saksbehandleren din om dette. Man skal ikke bli gitt opp selvom man er myndig 🙂

 5. Renathe Arevoll 30. oktober 2010 at 15:59 - Reply

  Står mye flott på denne siden her 🙂

  http://www.ettervern.org/

 6. Lillian 31. oktober 2010 at 11:46 - Reply

  Flott og viktig innlegg Renathe.
  Og lykke til Kine 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits