Alarm – Trine’s luksusfelle!

Dette er min blogg og inneholder for det meste mine tanker og trivielle skriblerier. Jeg merker meg en økning av folk som gjerne vil slippe til på disse sidene mine, og har de et budskap som er fornuftig, da tenker jeg at det gir leserne mine noe!

Møt Kristine Jensen. Hun er 36 år, diplomøkonom og jobber nå som investeringsrådgiver. Nå blir det gode råd her på trinegrung.no i beste luksusfelle-stil, skrevet sånn at vi kan forstå hva det er det snakkes om.

Kristine Jensen

Jeg våknet denne uken til en nyhet, som egentlig har vært en uheldig konsekvens av den økonomiske utviklingen og velstandsøkningen i Norge. ”Slår alarm om unges pengebruk” var førstesideoppslaget til Dagens Næringsliv. En undersøkelse gjort av Fokus bank viste at halvparten av landets 18-åringer ikke kan definere rente. Ungdom som lever i sitt eget univers er en ting. Men hvordan kan det være at mennesker som har ansvar for å gi barna et godt grunnlag, som foreldre og lærere, har glemt å overføre kunnskap om et av de mest grunnleggende områdene i livet – penger? Det er ikke til å betvile – penger har mye makt og innflytelse. De kan gi oss finansiell frihet og de kan gjøre oss til slaver. Det finnes dessverre ikke en kultur for å lære om og diskutere personlig finans og økonomi her til lands.

Her om dagen skulle jeg hjelpe en venninne i midten av 30-årene med å regne på hennes fremtidige pensjon. Ikke at hun har begynt å føle seg gammel, men med mye mediefokus rundt den nye pensjonsreformen som for de fleste på hennes alder er noe fjernt og ukjent, men samtidig viktig for de årene da man virkelig har tid til å nyte livet, følte hun at det var på tide å se sannheten (og fremtiden) i øynene. Etter en halv time slo jeg fast at hun måtte begynne å spare ca 3000 kroner i måneden for å kunne ha en inntekt som hun vil føle seg komfortabel med og som vil gi henne muligheter istedenfor hindringer i pensjonsårene. 3000 kroner… Det er det hun bruker i måneden for å betale ned (eller skal vi si vedlikeholde) en femsifret kredittkortgjeld.

Jeg har selv fått føle det på kroppen – forpliktelser som følge av usunn pengebruk har hindret meg i å få på plass et stabilt, langsiktig grunnlag for min finansielle fremtid. Innerst inne har jeg vært klar over nødvendighet av dette lenge, men ønske om å leve i nuet har alltid tatt overhånd (carpe diem!). Med små input som virker på vår ubevissthet som ”… fordi du fortjener det”, og blogger som utøver mer eller mindre direkte kjøpspress, er det ikke alltid lett å fokusere på det som betyr noe på lang sikt. Det er lett å belønne seg selv og begrunne det med ”jeg fortjener det”. Kortsiktig tenkning og livet her og nå har dessverre uheldige konsekvenser for vår finansielle frihet. For min del har jeg endelig tatt konsekvensen av det. Jeg har lett og funnet, prøvd og feilet, lært og angret, tatt sjanser og jublet. Jeg har innsett at hvis jeg noensinne skal nyte finansiell frihet, så må jeg legge et grunnlag for det nå. Jeg kunne og burde ha gjort det for 10 år siden, da jeg var i 20-årene. Uheldigvis hadde jeg ingen som jeg kunne rådføre meg med, og jeg så heller ikke behovet. Men som jeg ønsker nå at jeg den gang hadde innsett hvor viktig det er å ha et sunt forhold til penger, hvor viktig det er at jeg er sjefen over pengene mine, istedenfor at det er pengene som avgjør hvorvidt det er muligheter eller hindringer jeg møter.

Jeg har måttet lære den harde veien, men er nå godt på vei til å oppnå mine finansielle mål. Jeg ønsker å vise deg at du ikke trenger å være siviløkonom for å bestemme over dine egne penger. Penger som du har fordi du har lært kunsten å foredle dem videre, kapital som du bygger fordi du har en plan for fremtiden, verdier du tar vare på fordi du faktisk fortjener et godt liv.

Dette var noe til ettertanke ihvertfall for egen regning. Jeg er ikke flink til å tenke fremover, er du? Skal jeg la Kristine komme med konkrete råd her på bloggen hvor hun forteller oss hva og hvordan? På en måte som vi kan forstå? Legg igjen en kommentar om hva du lurer på og Kristine svarer helt sikkert velvillig!


Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits