Bloody Mary for kredittkort

Luksusfellen er tilbake i bloggformat…..og Kristine er tilbake med råd som ihvertfall er fornuftige i mine øyne. En gang i uken slipper hun til med råd som jeg håper gir leserne mine noe. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet eller kom med tema du måtte lure på, og Kristine vil svare.

Kristine Jensen

Har du noen ganger tenkt på hvor deilig det hadde vært ikke å ha kredittkortgjeld? Hvor godt det ville føles å sette av x antall kr i måneden til sparing, for så å ha muligheter til å reise på ferie uten å bruke kredittkort? Det er fullt mulig, og sammen skal vi finne motivasjon og vei til et friere og mindre bekymringsfullt liv, i hvert fall når det gjelder penger.

For min del handler det å bli kvitt kredittkortgjeld ikke om matematikk, det handler om motivasjon. Det handler også om å respektere seg selv og å ta vare på seg selv. Om å bygge et solid grunnlag, å ta ansvar for seg selv og sin familie. Jeg har før skrevet om hvor kjipt livet kan være uten et bevisst forhold til penger, og hvordan en uforglemmelig shoppingtur ble en uforglemmelig lærepenge. Så motivasjon har jeg, og nettopp det gjør at jeg er disiplinert og holder meg til planen. Jeg sier ikke at det er enkelt, verken motivasjon eller disiplin kommer av seg selv, men hvis du fokuserer mer på ”hvorfor” enn på ”hvordan” vil en løsning dukke opp.

La oss se på metodene du kan bruke:

Snakk med banken. Hvis du har en solid egenkapital i din bolig, vil det lønne seg å utvide boliglån slik at det blir mulig å betale ned kredittkortgjeld. Da betaler du altså ned alt kredittkortgjeld på en gang. Boliglånsrente er betydelig lavere enn renter på kredittkort og på denne måten vil du spare mye renteutgifter.

Snøballmetoden innebærer to måter å nedbetale gjelden på.

Du nedbetaler kredittkortet med det minste beløpet først. På dette kredittkortet betaler du så mye som du klarer å frigi fra dine månedlige inntekter, mens for resten av kredittkortene betaler du kun minimumsbeløpet. Hvis du er i en situasjon hvor økonomien er stram, bør du først og fremst sette opp et enkelt budsjett hvor du går gjennom dine utgifter og gjør kutt. For min del var denne budsjettøvelsen det som skulle til for at jeg begynte å ta tak i situasjonen. Mestringsfølelsen dette ga motiverte meg videre, og jeg følte endelig at det faktisk er jeg som styrer pengene mine, ikke omvendt.

Du betaler først ned det kredittkortet som har høyest rente. Rent matematisk sett er det denne metoden som er mest lønnsomt siden kredittkortrenter kan variere fra 8 – 25%, og du vil kunne spare betydelige renteutgifter.

Begge metodene krever at du går nøye gjennom dine utgifter og kutter de minst nødvendige (men som du tror gjør dagen din gladere). Vær kreativ og ikke tenk bare på penger du sparer. Tenk på dine følelser og tenk på lang sikt. For min del bestemte jeg meg for å kjøpe bare et moteblad i måneden istedenfor tre. Jeg sa opp abonnement på et interiørblad, kuttet kaffe latte fra daglig til en gang i uken (akkurat her sparer jeg ikke bare penger, men kalorier også) og droppet medlemskap på SATS. I og for seg er det ikke alltid like lett å se hva er vits med å spare på et blad her og en kaffe latte der. Men dette ga meg ca 15 000 kr i året som jeg betalte på kredittkortgjelden! Jeg klarer å holde igjen når fristelser dukker opp. Ingen skal tjene penger på at jeg tillater meg å være svak! Da sier jeg til meg selv ”det er ikke for alltid, bare en liten periode”, snur meg og går ut av butikken med en god følelse og hevet hodet.

Det er hard jobbing, men absolutt verdt det. Fordi du fortjener det!
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2010-11-06T10:15:33+00:00 6. november, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , |4 Comments

4 Kommentarer

 1. Cathrine 6. november 2010 at 10:36 - Reply

  Veldig bra! Gode tips for dem som får sjansen fra banken…..hva med de som ikke eier noe? Finnes de der ute?
  Jeg har en opplevelse av at disse kredittkortene nesten blir kastet etter hvem som helst, også unge mennesker, som ikke eier noe, men som får en Stor (kortvarig) glede av plutselig ha 200000 som kan «lekes» bort….
  Kredittkortbransjen trenger en smekk på fingeren her mener jeg!!

  Jeg har barn som er i tenårene, som kommer med kommentarer når Ge money bank reklamerer på tv. Hadde vært digg mamma……
  Jeg har satt opp regnestykke til dem, og håper at de har forstått alvoret i kredittgjeld,og jeg synes det er flott, at dette temaet kommer opp fra deg, på Trines blogg. Mange lesere, for dette ER et viktig budskap som må komme ut!
  Riktig god helg, takk for kjekk lesing!
  Cathrine

 2. Kredittkort 7. november 2010 at 10:41 - Reply

  Fin post, men jeg ville helt klart gått for den andre metoden, nemlig å nedbetale det kredittkortet med høyeste rente først hvis man sitter med gjeld på flere kort. Dette er det eneste riktige ut i fra et økonomisk ståsted.

  Uansett lønner det seg ikke å sitte på flere små kredittkortlån. Grunnen til dette er at man må betale termingebyr på alle sammen. Hvis ikke banken går med på å innlemme all kredittkortgjeld i boliglånet, kan det lønne seg å finne det kredittkortet eller forbruksånet med laveste rente, og betale ned alle dyre kredittkortlån med dette ene kortet/lånet. Du sparer dermed termingebyrer og renteutgifter. Beste effektive rente på forbrukslån kan være helt ned i 10%, mens det beste kredittkortet har beste effektive rente på 13.91%. Altså ikke ned mot 8% som det blir skrevet i artikkelen, men fortsatt halvparten av renten til de verste kredittkorene.

 3. Kredittkort Hjelpen 30. november 2010 at 11:13 - Reply

  Er ikke bare boliglån som kan utvides til å innbefatte kredittkortgjeld. En kan refinansiere kredittkortgjeld med et forbrukslån også, noe som kan være lurt hvis en har utestående beløp hos flere kreditorer. Dette kan være et alternativ om en ikke har noen fast eiendom.

  For det første får en bedre oversikt over økonomien når en slipper alle smålånene. I tillegg slipper en unna gebyrer og en burde også få en bedre rente enn det kredittkortene har.

  Dette burde en gå igjennom med en rådgiver, er jo ikke sikkert det lønner seg. En må se på betingelsene til alle gjeldspostene en har, og så se på effektiv rente på forbrukslån og etableringsgebyr. Snakk med din personlige bank først. Er mange useriøse tilbydere av forbrukslån. Hvis din personlige bank ikke vil hjelpe deg, er det som regel en grunn til det.

  Ellers så er metoden med å nedbetale det kredittkortet med høyest rente absolutt det beste. Hvis en har huslån eller studielån, burde en nesten be om betalingsutsettelse slik at en kan betale de pengene på kredittkortgjelden.

 4. Ktredittkort Portalen 13. mai 2012 at 08:15 - Reply

  Selv om det er mest gunstig å nedbetale posten med høyest rente først, er den metoden som er mest annerkjent er snøball metoden med nedbetaling på det minste beløpet først. Du betaler så mye du kan i måneden på den gjeldsposten som er minst, så kun minimumsbeløpet på de andre. Når du nedbetaler en så betaler du dette beløpet pluss minimumsbeløpet på den neste gjeldsposten. Dermed betaler man mer ned for hver gjeldspost. Derifra navnet snøballmetoden, som en snøball som ruller ned en bakke.

  Det har en god psykologisk effekt ved at en fort blir kvitt en gjeldspost, dette øker motivasjonen for videre nedbetaling. Dette er den metoden som flest eksperter anbefaler.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits