Mer enn nok tid og……..penger!

Luksusfellen måtte få slippe til på bloggen når gjestebloggere fikk låne leserne mine. Kristine har skrevet mange gode tips HER. Og det beste er at vi forstår hva hun prater om fordi hun bruker ofte egne erfaringer når det kommer til økonomi. Jeg var en kløne med penger i mine yngre dager, heldigvis har jeg nesten blitt voksen. Men bare nesten…..

Jeg er ihvertfall ikke opptatt av materialistiske goder lenger….utover mine tekniske dubbedingser. Men de bruker jeg jo på jobb, så da tenker jeg det er greit. Enig? Kristine versegod:

Kristine Jensen

Noen ganger har jeg lurt på hvor mye pensjon egentlig jeg kommer til å få.

En avisforside fredag 12.november gjorde at jeg fikk noe som kunne betegnes som kalde føtter. ”Får 37,7 % i pensjon” ropte DNs førsteside mot meg. Jeg har fått litt innsikt i pensjonsreformen gjennom min jobb, og visste at det ikke bare var en avisoverskrift for å tiltrekke oppmerksomhet. Det lave pensjonsnivået er en realitet. Artikkelen i DN omhandlet en rapport fra forskningsinstitusjonen Fafo har laget om nye tjenestepensjoner, og som bekrefter situasjonen mange av oss vil oppleve som virkelighet når den tiden kommer. Resultatet av undersøkelsen Fafo har gjort viser at vi som er rundt 35 år i dag, og som hadde tenkt å gå av tidlig (62 år) vil ha en pensjonsutbetaling på rundt 40 prosent av lønnen vår, 50 prosent dersom vi jobber til vi er 67. Med slike fremtidsutsikter er det kanskje grunn til å ta fremtiden vår i egne hender og tenke langsiktig strategi?

Etter at jeg var ferdig med studiene har jeg hatt flere arbeidsgivere. En stund etter avsluttet arbeidsforhold har jeg fått i posten oversikt over innbetalingene arbeidsgiverne har gjort for min fremtidige pensjon. De gangene jeg holdt en slik oversikt (en fripolise) i hendene tenkte jeg at det er sikkert lurt å fortsette med individuelle innbetalinger på de pensjonsforsikringene som arbeidsgiverne har opprettet. Som oftest har det endt med tanken ”ja, ja.. det ordner seg med tiden, jeg har helt sikkert bedre likviditet neste år”.

De fleste av oss har gjort seg noen tanker om hvordan vi kommer til å ha det som pensjonister. Eller rettere sagt, hvordan vi vil leve våre glade dager som eldre. Noen ser for seg et hus eller leilighet i Syden, noen drømmer om å reise, andre gleder seg over endelig å ha mye tid til sine hobbyer. Uansett kommer vi til å ha behov for penger. Da er det kanskje ikke verdens enkleste sak å opprettholde en levestandard med en inntekt som er halvparten av hva vi er vant med..

Jeg har bestemt meg for å lage en oversikt over mine fripoliser denne uken. Samle alle i en bunke og gå nøye gjennom dem, studere hvilke fond de er plassert i og hvilke avkastning de ulike fondene har hatt. Jeg skal lage meg en plan for hvor jeg skal samle fripolisene for å redusere forvaltningshonorarene, og hvor ofte jeg skal ta en revurdering av plasseringen. I tillegg skal jeg finne ut hvordan jeg i dag kan sikre meg en ekstra inntekt ut over pensjonen, for å sikre mine gylne år. Nå kjenner jeg en følelse av letthet – det føles alltid godt å få satt ting på plass og å ta ansvar. Bli med meg neste uke også, jeg vil da oppdatere dere med detaljer om mitt lille prosjekt, og fortelle min konklusjon på hva vi burde gjøre på forskjellige alderstrinn for at vi skal nå målene vi har satt oss.
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2010-11-18T13:21:54+00:00 18. november, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |5 Comments

5 Kommentarer

 1. Elise 18. november 2010 at 16:19 - Reply

  Kan du skrive et innlegg om pels og dine meninger rundt temaet?

 2. trinegrung 18. november 2010 at 16:21 - Reply

  Hei du!

  Har lenge tenkt på det , men det er så mange meninger om det allerede at jeg er usikker på om det har noen hensikt fra eller til……hva tror du?

 3. Jon Haugan 19. november 2010 at 06:53 - Reply

  Hei, jeg er markedsdirektør hos Fripolisespesialisten Silver, og mener selvsagt at Kristine må samle fripolisene sine hos oss… Men det har hun jo bestemt seg for å finne ut av selv, og det er bra!
  La meg allikevel komme med noen råd på veien:
  Det de fleste tenker på som «fripoliser» kan deles i to bunker:
  1. Fripoliser fra ytelsesbaserte pensjonsordninger med garantert minsterente. Her er du garantert at avkastningen aldri kommer under 3-4%. Den nøyaktige satsen avhenger av den avtalen din tidligere arbeidsgiver hadde inngått, og rentesatsen følger avtalen din selv om du flytter den. Det er livselskapet som bestemmer hvordan pengene skal plasseres på dine vegne, og den viktigste forskjellen her er hvor stor andel av pengene de tør å plassere i aksjemarkedet (husk at det er selskapet som tar risikoen for tap). På disse fripolisene er det derfor avkastningen utover denne rentegarantien som betyr noe.
  2. Fripoliser fra innskuddsbaserte pensjonsordninger kalles ofte Pensjonskapitalbevis. Dette er fripoliser der du selv bestemmer hvordan pengene skal plasseres. Du kan velge mellom de ulike fondene selskapet tilbyr. Og du kan bytte mellom dem som du ønsker. Her har du naturligvis ingen garanti om minimums avkastning, siden du selv plasserer pengene. De fleste velger å ha en god andel av disse pengene i aksjefond. Her konkurrerer selskapene på forvaltningskostnader, og selvsagt hvilke fond de tilbyr. Dagbladet (papir) hadde en fin fondsoversikt tirsdag 16.11., der to eksperter rangerte mange fond etter flere kriterier.

  http://www.fripolisen.no finner du mye nyttig informasjon om fripoliser. Ikke bare reklame for Silver!
  Lykke til!

  Mvh
  Jon Haugan

  • Kristine 19. november 2010 at 09:11 - Reply

   Hei Jon,
   Jeg setter pris på informasjonen du gir her.

   Hilsen,
   Kristine Jensen

 4. Ole Irgens 22. november 2010 at 22:44 - Reply

  Hei, jeg vil anbefale deg å kontakte flere selskap for å få et tilbud. Det er ganske enkelt å se hvilket selskap som gir deg de beste vilkårene. Du har sikkert allerede vært inne på norskpensjon.no for å skaffe deg oversikt. Ved siden av god, langsiktig avkastning bør du også legge vekt på den økonomiske soliditeten i selskapet som skal forvalte polisene dine. Livselskapets evne til å skape avkastning både for deg og for eier er viktig i et kundeforhold som skal vare i mange år.

  Med vennlig hilsen
  Ole Irgens
  (som jobber i Vital)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits