Luksusfellen måtte få slippe til på bloggen når gjestebloggere fikk låne leserne mine. Kristine har skrevet mange gode tips HER. Og det beste er at vi forstår hva hun prater om fordi hun bruker ofte egne erfaringer når det kommer til økonomi. Jeg var en kløne med penger i mine yngre dager, heldigvis har jeg nesten blitt voksen. Men bare nesten…..

Jeg er ihvertfall ikke opptatt av materialistiske goder lenger….utover mine tekniske dubbedingser. Men de bruker jeg jo på jobb, så da tenker jeg det er greit. Enig? Kristine versegod:

Kristine Jensen

Noen ganger har jeg lurt på hvor mye pensjon egentlig jeg kommer til å få.

En avisforside fredag 12.november gjorde at jeg fikk noe som kunne betegnes som kalde føtter. ”Får 37,7 % i pensjon” ropte DNs førsteside mot meg. Jeg har fått litt innsikt i pensjonsreformen gjennom min jobb, og visste at det ikke bare var en avisoverskrift for å tiltrekke oppmerksomhet. Det lave pensjonsnivået er en realitet. Artikkelen i DN omhandlet en rapport fra forskningsinstitusjonen Fafo har laget om nye tjenestepensjoner, og som bekrefter situasjonen mange av oss vil oppleve som virkelighet når den tiden kommer. Resultatet av undersøkelsen Fafo har gjort viser at vi som er rundt 35 år i dag, og som hadde tenkt å gå av tidlig (62 år) vil ha en pensjonsutbetaling på rundt 40 prosent av lønnen vår, 50 prosent dersom vi jobber til vi er 67. Med slike fremtidsutsikter er det kanskje grunn til å ta fremtiden vår i egne hender og tenke langsiktig strategi?

Etter at jeg var ferdig med studiene har jeg hatt flere arbeidsgivere. En stund etter avsluttet arbeidsforhold har jeg fått i posten oversikt over innbetalingene arbeidsgiverne har gjort for min fremtidige pensjon. De gangene jeg holdt en slik oversikt (en fripolise) i hendene tenkte jeg at det er sikkert lurt å fortsette med individuelle innbetalinger på de pensjonsforsikringene som arbeidsgiverne har opprettet. Som oftest har det endt med tanken ”ja, ja.. det ordner seg med tiden, jeg har helt sikkert bedre likviditet neste år”.

De fleste av oss har gjort seg noen tanker om hvordan vi kommer til å ha det som pensjonister. Eller rettere sagt, hvordan vi vil leve våre glade dager som eldre. Noen ser for seg et hus eller leilighet i Syden, noen drømmer om å reise, andre gleder seg over endelig å ha mye tid til sine hobbyer. Uansett kommer vi til å ha behov for penger. Da er det kanskje ikke verdens enkleste sak å opprettholde en levestandard med en inntekt som er halvparten av hva vi er vant med..

Jeg har bestemt meg for å lage en oversikt over mine fripoliser denne uken. Samle alle i en bunke og gå nøye gjennom dem, studere hvilke fond de er plassert i og hvilke avkastning de ulike fondene har hatt. Jeg skal lage meg en plan for hvor jeg skal samle fripolisene for å redusere forvaltningshonorarene, og hvor ofte jeg skal ta en revurdering av plasseringen. I tillegg skal jeg finne ut hvordan jeg i dag kan sikre meg en ekstra inntekt ut over pensjonen, for å sikre mine gylne år. Nå kjenner jeg en følelse av letthet – det føles alltid godt å få satt ting på plass og å ta ansvar. Bli med meg neste uke også, jeg vil da oppdatere dere med detaljer om mitt lille prosjekt, og fortelle min konklusjon på hva vi burde gjøre på forskjellige alderstrinn for at vi skal nå målene vi har satt oss.
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

Kvinne som våger?

Vi har alle livserfaringer, kan mine hjelpe deg å våge mer? Jeg deler på mail

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.