Levende mat for en levende kropp

HelseHilde skaper debatt, men jeg vet av tilbakemeldinger at det er ufattelig mange som IKKE kommenterer som henter inspirasjon i hennes reise. Dette er en kontroversiell måte å velge, men når en er så syk i ledd og kropp som Hilde var så tror jeg en nesten blir glakristen når en finner noe som funker for en. Hilde har hele tiden presisert at dette er hennes måte å leve på, den er ikke for alle. Hun har brukt mange år med kursing, lesing av bøker, søking på nettet , før hun endte opp med det kostholdet hun har i dag.

Dagens tema er Raw-Food og jeg personlig har viet temaet veldig mange blogginnlegg de siste tre årene. Jeg valgte å lage raw-food når jeg var med i Celebert Selskap i år fordi jeg har virkelig tro på dette, at levenede mat=friskere sunnere kropp. Vi dytter i oss ( meg selv inkludert innimellom) altfor mye som ja, er godt, men ikke bra for systemet vårt. Systemet = vårt indre maskineri. Jeg skal på raw-food kurs i januar og det er bok på vei om emnet. Gled deg!!

Hilde oppsummerer bedre enn meg, mer fra henne kan du lese HER.


Raw Food

Det siste på dietthimmelen er det som man kaller Raw Food. De mest helse entusiastiske snakker gjerne om dette. Det finnes egne restauranter verden over, og utallige bøker er på markede om emnet. Det er en del av en helsebevegelse som sniker seg inn i de opplystes kretser, i TV programmer, og blandt dem som søker lindring fra dagens mange utbredte kroppslige og mentale plager. Noen velger å spise 100% rått, andre kanskje 80%. Jeg valgte denne veien for ca halvannet år siden, og spiser rundt 95% rå mat.

Hva er så egentlig Raw Food?

Som navnet sier, så er det mat som er rå og ubehandlet. Det er vegansk føde, som ikke har vært oppvarmet over 41 grader. Ved å ikke koke og steke maten, sies det at alle enzymer beholdes intakt. Vitaminer og mineraler likeså. En del vitaminer beholdes etter koking, men ikke enzymer. Maten beholder også sin vitalitet, sin vibrasjon, som det så fint heter. Den beholder sin livskraft. En Raw Food diett består av frukt, grønnsaker, frø, nøtter og oljer. Masse rent vann og godt salt hører med også her. Jeg bruker kaldpresset olivenolje, Udo`s choise og Krill olje hver dag. En viktig del er også at maten skal være økologisk, hvis det er mulig. Å vaske frukt og grønt grundig er veldig viktig uansett hvordan de er dyrket. Økologisk mat er mer utsatt for parasitter, da de ikke er sprøytet med drepemiddel.

Jeg merker stor forskjell på kroppen min etter at jeg kuttet ut mat som var full av E-stoffer, sprøytemidler ( les her http://www.agropub.no/id/2300 ) sukker, melkeprodukter og kjøtt. Jeg vil ikke gå så langt å si at man ikke skal spise kjøtt, det får hver enkelt kjenne på, men det finnes store kvalitetsforskjeller på kjøtt. Velg økologisk og kortreist, dvs fra ditt eget distrikt. Gi deg selv den beste kvaliteten, og kroppen vil takke deg. Jeg trives uten kjøttmat, og blir mer og mer klar på det jo mer jeg blir kjent med kjøttindustrien.

Så tenker du kanskje at det må være veldig kjedelig å leve på frukt og grønt, og jeg må si at det er motsatt. Det er befriende å kjenne at maten gir energi, og ikke tapper deg. Kjenner du igjen det å synke ned i en stol mens magen buler, og kroppen er slapp som en fille? Og det etter at du har matet den med «energi»? For det er det mat skal være, energi. Blir man ikke kvikkere av å spise, så har man gitt kroppen noe som er tungt fordøyelig, og som den bruker masse kraft på å få skillet ut av kroppen din igjen. Det er slik jeg opplever det, og om du kjenner etter, så vil du ganske sikkert kjenne det du også. Noen har fått kroppen sin til å helberede sykdommer ved å legge om til Raw Food. Tanken er at om man fjerner alle giftstoffer og tilfører ren næring, så får kroppen det verktøyet den trenger til å gjøre en av de tingene den kan aller best, å regenerere seg, og å regulere ubalanser. For meg har det vært litt mer sammensatt enn som så, men en veldig viktig faktor i min helsereise.

Å leve på levende mat, gir den samme utfordringen som med alle kosthold man måtte velge. Man må balansere mellom næring, kalorier, fettsyrer, fiber og proteiner. Man får ikke i seg det man trenger i en Grandiosa, og ei heller i et eple,, selv om eplet vil ta deg mye lenger. Jeg juicer grønnsaker og lager frokost-smoothie. Hemp pulveret i smoothien er et godt protein valg. Nøtter er et annet. Avokado har masse gode oljer/fett, og er høy på kalorier. En som lever på Raw Food vil også ofte innta en del av det som kalles Superfoods. Det er mat som er spesielt høy i næring. Alger er et eksempel. Chlorella og Spirulina er de vanligste, og kan med fordel får i pulverform som man kan ha i juice eller smoothies. Disse algene er komplette næringskilder, dvs at de inneholder de næringsstoffene som kroppen trenger. Det blir nesten som en multivitamin. Disse algene inneholder også B-12, som er omdiskutert blant motstandere av vegetarmat, som noe man da vil mangle. Noen vegetarianere tar B-12 tilskudd, andre ikke. Det som er interessant er at det er veldig mange kjøttetere som også mangler B-12, men ja, noe å undersøke og å tenke over om man legger om til vegetar kost. Superfoods er mange, og et helt eget tema, som jeg skal skrive mer om.

Jeg spiser utenom frokosten min, dehydrert brød med avokado til lunsj, og en stor salat til middag. Utenom så snacker jeg på Grapefrukt, kokosnøtt, eller oliven.

Dehydrert brød er laget hovedsakelig av frø og grønnsaker, som er dehydrert på 41 grader i en spesiell dehydrator.

Jeg laget nettopp en nydelig nøtte- og lime pai, som jeg vil dele med dere. Prøv den og se hvilken fest det kan bli fra naturens eget kakefat.


Bunn:

 • 5dl Valnøtter
 • 2,5 dl Hasselnøtter
 • 1 stk Sitron ( saften av)
 • 1 ss Kaldpresset olivenolje
 • ¼ ts Himalaya salt

Fyll:

 • 4 stk Avocado
 • 2stk Lime ( saften av)
 • 1 stk Sitron ( saften av)
 • 4 ts Vaniljeekstrakt
 • 1 ss Rå organisk honning, agave sirup eller en teskje stevia ( stevia passer for diabetikere da den har glykemisk indeks på 0 )
 • 1/4ts Himalaya salt

Tilbereding av bunn:

 • Ha alt i en foodprosessor, og kjør til det blir som en smule deig. Press denne i bunnen og opp kanten i en pai form som er ca 25 cm i diameter.

Tilbereding av fyll:

 • Ha alt i en smoothiemaker/ blender, og kjør til den er helt jevn. Hell den opp i pai formen, og sett i kjøleskapet i 3.4 timer for å stivne.

Lykke til med paibaking. Neste mandag skal det handle om min erfaring med parasitter, et kontroversielt tema.

Hilde
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2010-11-29T10:15:21+00:00 29. november, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |117 Comments

117 Kommentarer

 1. Turid 29. november 2010 at 09:48 - Reply

  Tusen takk Hilde, dette er spennende! 🙂

  • Anonym 29. november 2010 at 10:07 - Reply

   Dette er superspennende! Og ikke minst morgendagens kost for et bedre liv! Jeg er 100% sikker!

   • Heidi P 29. november 2010 at 11:43 - Reply

    hehe hva er det som gjør at du er så sikker på det? måtte jo bare spørre hehe

  • HelseHilde 29. november 2010 at 10:39 - Reply

   Takk Turid!
   Ja, det er spennende, og noe å utforske i eget tempo. Det føles veldig riktig, og bare det å kjenne at man har gitt kroppen bensin er fantastisk. Å slippe å bli tung i kroppen etter et måltid, å se forandring på hud og hår. Nydelig!
   Tilbake til naturen med oss 🙂

   Hilde

 2. Marit Realist 29. november 2010 at 10:15 - Reply

  Hei. Dette er noen av endringene du har gjort i hverdagen jeg faktisk kan få meg til å tro har en helseeffekt. Dette tror jeg riktignok først og fremst pga. valget av type mat, ikke nødvendigvis fordi all maten er rå. Du har absolutt et poeng i at vitaminer bevares bedre i matvaren når de ikke kokes, men har du tenkt på hva som skjer med enzymene i maten når de møter saltsyra i magesekken? Dessuten er jeg ikke nevneverdig sjarmert av Himalayasaltet fra Pakistan, der skulle jeg tro du hadde skjønt tegninga for en stund siden…

  • HelseHilde 29. november 2010 at 10:42 - Reply

   Godt at du finner det du tror på. Jeg blogger om den totale forandringen som jeg måtte gjennom for å gi kroppen tilgang til sine egne resurser. Maten har vært en del av reisen, men absolutt ikke den hele. Langt i fra.
   Takk for kommentar

   Hilde

 3. mykstart 29. november 2010 at 10:22 - Reply

  Man skal være veldig forsiktig med å anbefale folk å kutte ut kjøtt og animalske proteiner. Dere som vurderer å kutt ut kjøttet skal vite at det kan føre til store helseproblemer. Jeg kjenner mennesker som har slitt med dette, og endt opp med å måtte gjeninnføre animalske proteiner i kosten sin. Du kan lese Tascha sin historie her; http://voraciouseats.com/2010/11/19/a-vegan-no-more/. Hun var en ralativt fanatisk veganer som fikk store helseproblemer av dietten, og som etter måneder stahet og motvilje mot kjøtt gav etter og innførte dette i kosten sin igjen. Hun hadde da også i lengre tid holdt dette skjult, fordi det rett og slett var skamfullt å ha feilet sånn med noe hun trodde skulle redde både henne og verden: Det å være veganer.

  • HelseHilde 29. november 2010 at 10:37 - Reply

   @Mykstart.
   Her er hva jeg skriver
   «Jeg vil ikke gå så langt å si at man ikke skal spise kjøtt, det får hver enkelt kjenne på, men det finnes store kvalitetsforskjeller på kjøtt. Velg økologisk og kortreist, dvs fra ditt eget distrikt. Gi deg selv den beste kvaliteten, og kroppen vil takke deg.»

   Så, jeg anbefaler ingen å kutte kjøtt, jeg forteller om Raw food, og at det har fungert for meg. Alle må finne sin egen vei, og ja, det skal en del kunnskap til for å balansere et hvilket som helst kosthold. Jeg er glad for at din venn fant det som fungerte for henne 🙂

   Hilde

   • Anonym 29. november 2010 at 10:43 - Reply

    Jeg syntes folk må lese innleggene til Hilde før de kommenterer. Gjerne to ganger sånn at det ikke misforstås hva hun faktisk sier!

    • mykstart 29. november 2010 at 12:23 - Reply

     Hei. Klart jeg har lest innlegget til Hilde, selv om du mener det virker som jeg ikke har gjort det. Hilde sier at hun ikke anbefaler noen å kutte ut kjøtt, men når man skriver veldig veldig mye bra om en ting, så vil det leseren sitte igjen med være: En anbefaling. ( Dette er reklamebyråene gode på.)

     Når man skriver så varmt om noe som for enkelte kan medføre store helseproblemer så bør dette nevnes i en bisetning om ikke annet. I mange tilfeller holder det ikke å velge bort animalske proteiner med hodet om kroppen er uening. Raw food virker på mange måter sunt, og ikke minst godt. Men man kan altså ende opp med diverse mangler uansett hvor allsidig man setter sammen dietten.

     Jeg anbefaler dere begge å lese linken i forrige kommentar. Den er meget lesverdig og lang. ( Forfatteren er ikke en bekjent av meg.)

     • HelseHilde 29. november 2010 at 13:18

      Takk mukstart.
      Ja, jeg har lest linken, og den er ikke så spesiell, jeg har hørt om mange som ikke fåår vegan diett til å fungere for dem, Til å finne balanse , like som mange ikke finner balanse i andre dietter, MAn må finne gode næringskilder for alle næringsstoffene kroppen trenger. Om man velger å spise kjøtt, så kan man ikke leve av pølse med lumpe av den grunn, ikke sant?
      Mimi Kirk har vært veganer i 40 år tror jeg det er, hun er 70 år, og ser ut som hun er 50. Verdens eldste mann har vært veganer i hele sitt liv,, og han er langt over 100 år. Poenget mitt er at her kan man finne historier for enhver livsstil, som vil underbygge det man leter etter. Derfor er det så viktig at nettopp DU, finner ut hva som passer best for deg.

      Jeg har funnet ut, gjennom søken blandt alle disse andre sine historier, at en raw food diett er absolutt nr 1 når det gjelder å rense og balansere en syk kropp. At det i en healingfase er det som fungerer best for flest. Det er vel kanskje derfor at det er kosten på enhver helsefarm?

      Diskusjonen om kjøtt eller ikke er ikke sentral i denne diskusjonen egentlig, for det er så mye mer raw food handler om. Det handler om fravær av ferdigmat med tilhørende giftstoffer. Så, om man velger å legge til litt kokt fisk for eksempel, så trenger det ikke være et minus for akkurat deg.
      Jeg selv lytter kun til kroppen, og skulle jeg en dag får lyst på et stykke laks, ja, så kommer jeg til å spise det. Bon Apetit!!

      Hilde

     • Marimor 1. desember 2010 at 16:23

      Et lite tips… Jeg ser en av grunnene til at flere reagerer på innleggene dine Hilde. Du sier selv at du informerer om resultatene fra din helsereise og hva du har funnet på din vei som fungerer utmerket for deg og din situasjon med din kropp. Her ordlegger du deg helt flott. Problemene dukker imidlertid opp når du begynner å skrive (sitat fra over): «Jeg har funnet ut, gjennom søken blandt alle disse andre sine historier, at en raw food diett er absolutt nr 1 når det gjelder å rense og balansere en syk kropp.» Du fjerner deg helt fra din egen helsereise og informasjon om hva som har hjulpet DEG til og begynner med generelle antakelser om alle syke kropper. Jeg har funnet veldig mange liknende referanser i skreven tekst fra deg, men gjør meg ikke bryet med å notere det her. Jeg tror, at dersom du fortsetter med å fokusere på deg spesielt, og ikke blander inn mennesket generelt, så unngår du en del misforståelser… Jeg har veldig stor tro på at det du har kommet frem til og gjort med din kropp har hjulpet deg. Nemlig 🙂 Og jeg vil ikke at du skal tro at jeg med dette skal belære deg noe, jeg bare ser nå hvorfor JEG har reagert på mye av det du har skrevet… Det er når du drar dette fra å være Hilde’s Helsereise til å bli opplysningsverket som generelt skal virke for de fleste (jeg sier ikke «alle» 🙂

 4. Marimor 29. november 2010 at 10:44 - Reply

  Jeg har lest Hilde sin reise fra starten av. Og jeg blir en smule matt – idag også. Hvor ANBEFALER Hilde å kutte ut kjøtt og animalske proteiner? Hvorfor skal ALLTID det hun skriver om negativiseres? For ikke å snakke om linkene som legges ved. Tror dere virkelig ikke at Hilde også kan linke til en masse mennesker som ble utrolig mye bedre/friskere/frisk av å kutte ut kjøtt?? Noen her inne har lagt sin sport i å detalj-negativisere ethvert utsagn. Slutt med det! Vi som leser her inne er i all hovedsak IKKE mindre intelligente, snevre og uopplyste! Vi er blitt tutet ørene fulle med skolemedisin fra vi ble født. Hilde sine innlegg er informasjon!!! Man trenger ikke å leve etter enhver informasjon som ligger på nettet! Og ja – vi andre som leser her inne, som kanskje ikke kommenterer – er også reflekterte mennesker, med både biokjemi og annen kunnskap i massevis innabords topplokket. Dersom alt Hilde skriver plagere dere så veldig – hvorfor lese? Det finnes hundrevis av liknende informasjon på nettet. Kommenterer dere alt dere finner alltid hele tiden? Da har dere en utfordring! 🙂

  Jeg blir så utrolig irritert! Til informasjon: jeg er en kjøtteter av dimensjoner og har pr. idag ingen helseplager unntatt normale «vondt’er» som alle har innimellom. Jeg er derfor ikke tilhenger av vegetarmat, verken 80 eller 95%. Ikke er jeg en helseguru, treningsguru eller matspesialist. Det jeg imidlertid er – er å være åpen til nye veier å gå helsemessig, for dem som trenger det. Kanskje jeg får et godt tips inniblant alt jeg ikke er tilhenger av? Ja kanskje det! Men det er vel ingen grunn til å angripe med nebb og klør alt jeg ikke er enig i?

  Ikke tro at andre mennesker ikke kan tenke selv – ei heller tro at dem som leser Hilde sin helsereise ikke har andre nettsteder de leser enn Trine sin blogg! Det vil være å nedvurdere alle andre – og oppheve seg selv til bedreviter. Er det bedre?!? La Hilde få informere om sin helsereise! Kommenter gjerne, og det å skape diskusjon er bra! Men ett sted går grensen, og den er for flere av dere passert for lenge siden synes jeg. Resultat? Alle dere jeg har «tagget» som negativister bak øret, gidder jeg ikke lese kommentarene til engang. Tenk litt på det…

  • HelseHilde 29. november 2010 at 11:12 - Reply

   Takk for det Marimor 🙂

   Det er slik jeg håper at flertallet tenker, og at alle kan se at det å finne sin egen vei er budskapet.

   Igjen takk, og ha en fin dag!

   Hilde

  • Turid 29. november 2010 at 11:49 - Reply

   Veldig bra innlegg Marimor, tror absolutt at flertallet av leserne kan stille seg bak de ordene. De som leter etter noe å kritisere og skape drama, er jo bare en håndfull mennesker. Jeg klarer heller ikke engasjere meg i slike innlegg, og hopper elegant over.

  • Anonym 29. november 2010 at 11:55 - Reply

   TAKK!!!!

  • Tormod 29. november 2010 at 17:12 - Reply

   Prøver igjen å ikke være nedlatende (ref innlegg under), men ønsker å bidra til debatten:

   – «Hvorfor skal ALLTID det hun skriver om negativiseres». Fordi det ofte er unøyaktig og beviselig feil.
   – «Tror dere virkelig ikke at Hilde også kan linke til en masse mennesker som ble utrolig mye bedre/friskere/frisk av å kutte ut kjøtt??». Sikkert. Det beviser ikke noe som helst.
   – «Hilde sine innlegg er informasjon!!!» Og hva vil du karakterisere våre innlegg som?
   – «Men det er vel ingen grunn til å angripe med nebb og klør alt jeg ikke er enig i?» Jeg, og de fleste andre jeg har sett, forsøker å kommentere basert på fakta og holde subjektive meninger utenfor.

   For å ha det klinkende klart: Jeg ser svært få (ingen?) innlegg som angriper Hilde som person, selv om jeg ikke kunne motstå trangen til å være litt sarkastisk. Jeg ønsker å bidra til en balansert debatt, som også innebærer motsetninger basert på fakta. I det øyeblikk Hilde legger fakta bak sine påstander kan du regne meg som øyeblikkelig overbevist.

   Hvis hun ønsker å fortelle om sin helsereise er det helt ypperlig. Men når teksten kan leses som (dårlige) råd til andre lesere må hun forvente motstand.

   Tormod

   • Marimor 29. november 2010 at 18:04 - Reply

    Kjære Tormod,
    Innlegget ditt bare underbygger innlegget mitt. For å flette inn dine egne ord – du er virkelig både nedlatende og sarkastisk. Du ser det kanskje bare ikke selv? At du er negativ til alt Hilde skriver er faktisk helt greit! Både for meg og alle andre her inne! Det er en del jeg heller ikke er helt enig i, eller har en litt annen oppfatning av. Patroniserende holdning er derimot ikke akseptert uansett!
    J
    Og – ja Tormod, jeg vet at «Kjære Tormod» i tittelen her er/kan føles patroniserende. Ser du det?

    • Tormod 29. november 2010 at 18:26 - Reply

     Jeg beklager igjen hvis jeg virker nedlatende. Det er da virkelig ikke min hensikt, jeg forsøkte å svare på ditt innlegg.

     Hva var det du reagerte på, helt nøyaktig, i innlegget over?

     Tormod

     • Marimor 29. november 2010 at 18:53

      Hei,
      I ditt første laaange innlegg var det mye jeg reagerte på. Det ble for mange referanser til at jeg gadd å notere det ned. Men i din korte kommentar over beskriver du det selv med bra ord. «Jeg, og de fleste andre jeg har sett, forsøker å kommentere basert på fakta og holde subjektive meninger utenfor.» Syns du – dersom du leser ditt lange innlegg en gang til med litt kritiske øyne – at du virkelig holder dine subjektive meninger utenfor? Jeg er sannsynligvis enig i en del du mener, Tormod, men sarkasmen din (langt innlegg) får for meg dine kommentarer til å virke veldig overbærende og nedlatende.

      Ifølge Wikipedia er 2 milliarder mennesker det vi kaller kristne og tror på Gud (om antallet er nøyaktig er irrelevant!). Tormod: tror du på Gud? Neppe! For det er ikke BEVIST at HAN finnes!! (jeg kunne skrevet HUN og brukt humor, men det gjør seg dårlig i en debatt, for jeg vet at ikke alle forstår humoren). Jeg er ikke kristen og tror ikke på Gud. For meg er det ikke bevist. Men jeg påberoper meg likevel ikke retten til å påstå at 2 milliarder mennesker tar feil?!? Litt satt på spissen her Tormod, men jeg tror du forstår tegningen og hvor jeg vil hen… 🙂

     • Tormod 29. november 2010 at 19:26

      OK, nå henger jeg med. Jeg lot meg rive med i mitt første innlegg, og det beklager jeg igjen.

      Du har rett i at jeg ikke tror på Gud (hvilken av dem snakker vi om forresten?). Og jeg påberoper meg faktisk retten til å påstå at andre tar feil på dette området også, siden bevisbyrden er på deres side. Påstander krever bevis, ellers er jeg i min fulle rett til å si at påstanden er feil.

      Tormod

     • trinegrung 29. november 2010 at 20:46

      Vi tar eple først:

      Nutrient contained in raw state
      1 Apple

      Unit
      Water 115.00 g
      Energy 340.00 kJ
      Protein 0.26 g
      Total fats 0.49 g
      Carbohydrates 21.00 g
      Fiber 3.72 g
      Vitamins
      Vitamin C 7.86 mg
      Thiamin – vitamin B1 0.02 mg
      Riboflavin – vitamin B2 0.19 mg
      Niacin – vitamin B3 0.10 mg
      Pantothenic acid – vitamin B5 0.08 mg
      Pyridoxine – vitamin B6 0.06 mg
      Vitamin A 73.14 IU
      Vitamin E 0.44 mg
      Folate – vitamin B9 3.86 mcg
      Minerals
      Calcium 9.66 mg
      Copper 0.05 mg
      Iron 0.24 mg
      Manganese 0.06 mg
      Magnesium 6.90 mg
      Phosphorus 9.66 mg
      Potassium 158.70 mg
      Selenium 0.41 mcg
      Sodium trace mg
      Zinc 0.05 mg
      Fats
      Fatty acids – saturated 0.08 g
      Fatty acids – unsaturated 0.02 g
      Fatty acids – polyunsaturated 0.14 g
      Cholesterol trace mg
      Phytosterols 16.56 mg
      Amino acids
      Alanine 0.10 g
      Arginine 0.008 g
      Aspartic acid 0.04 g
      Cystine 0.01 g
      Glutamic acid 0.02 g
      Glycine 0.01 g
      Histidine 0.004 g
      Isoleucine 0.01 g
      Leucine 0.01 g
      Lysine 0.01 g
      Methionine 0.003 g
      Phenylalanine 0.007 g
      Proline 0.01 g
      Serine 0.01 g
      Threonine 0.01 g
      Tryptophan 0.003 g
      Tyrosine 0.006 g
      Valine 0.01 g
      http://www.anyvitamins.com/nutrition-apples.htm

      Så tar vi Grandiosa:

      Energi: 1257 kcal

      Protein: 66,7g (22 %)

      Fett: 52,6g (38 %), hvorav mettet fett: 32,8g (23 %)

      Karbohydrat: 122,3 g (40 %)

      Fiber: 11,7g

      Natrium: 2773mg

      Vitamin C: 18 mg

      Vurdering:

      Skårer høyest på mettet fett (det usunne fettet) av alle middagene. Dessuten inneholder den litt transfett, som er enda mindre sunt enn mettet fett. Natrium innholdet i hele pizzaen er også over det totale anbefalte inntaket. Med lite grønnsaker og lite fiber er også metthetsfaktoren lav og en pizza utgjør over halvparten av dagens energibehov for de fleste.
      http://universitas.no/nett/52605/sa-mye-nering-er-det-i-dagens/

      Så kan man jo vurdere selv.
      Her ser man forskjell på næring og tomme kalorier, masse usundt fett og sodiumklorid ( bordsalt).

      Jeg tar eplet «any day»,, og rører alri en grandiosa. Så,, dette er et godt bilde på hva man snakker om her.

      Postet av Trine for Hilde

     • Marimor 29. november 2010 at 20:37

      Beklagelse mottatt og akseptert 🙂

      Helt riktig at påstander krever bevis. Men det er forutsatt at mottakerne stoler på bevisene! Prøv å bevise en sterkt troende at Gud ikke finnes, og du feiler! Prøv å bevis for en person som er blitt frisk/friskere/fått bedre helse av alternativ behandling at det ikke er behandlingen som hjelper, og du feiler. Kanskje det er Gud som gjorde personen frisk? Ser du problemet? Slike problemstillingen går i sirkel! Å tro er en sterk kraft! På begge sider…

      Mitt poeng er, at det må aksepteres at andre har forskjellige meninger enn en selv. Det må også kunne gå an å poengtere at man er uenig i «tilsynelatende» rav ruskende uttalelser uten å være nedlatede og belærende. For jeg er enig i – at informasjonen fra begge sider – er nyttig informasjon! Og ikke glemme, at det faktisk kan være mange ting mellom himmel og jord som vi ennå ikke begriper og/eller ser rekkevidden av. Heldigvis er vi under opplæring alle sammen, ingen ekskludert 🙂

     • Fredrik Eide Nilsen 30. november 2010 at 01:34

      Det første avsnittet ditt viser hvor meningsløst resten er. Tro er tro, viten er viten. Å kalle det HelseHilde prater om for «informasjon» er tull. Det er ren tro, uten noe fornuftig grunnlag.

      Det er ikke et spørsmål om «ulike meninger», like lite som tyngdekraften er det. Prøv å hoppe ut fra 4. etasje mens du «tror og mener veldig sterkt» at tyngdekraften ikke finnes og se hvor langt du kommer.

     • Marimor 30. november 2010 at 15:32

      Et litt interessant spørsmål Tormod, som er helt på siden av raw food innlegget – men relevant for bevisførsel som sådan likevel… Kan du bevise at Gud IKKE finnes? Det sliter jeg med! UTEN å bruke argumentet om at de som tror på Gud må bevise for _deg_ at han/hun/den finnes… Der sliter jeg, nemlig… Og for å trekke parallell til alternativ behandling/raw food som diskuteres her: Kan _du_ bevise at det _ikke_ virker?

     • DC 30. november 2010 at 22:22

      Hei

      Nå er ikke jeg Tormod, men jeg tar nå sjansen likevel. Rent vitenskaplig går det sjelden an å bevise med 100% sikkerhet at noe ikke finnes/ikke virker/ikke etc. En berømt illustrasjon er «Russel’s teapot» [1]. Jeg kan påstå at det går en tekopp i bane rundt solen et sted mellom jorden og mars, og legge til at den er for liten til å kunne observeres med selv det kraftigste teleskop. Da vil du aldri kunne greie å bevise at jeg tar feil. Men du kunne med rette kalle meg rablende gal om jeg utifra det manglende beviset skulle konkludere at tekoppen finnes og at det er en fornærmelse å hevde noe annet.

      Bevisbyrden må med andre ord nødvendigvis ligge hos den som påstår noe (altså at en gud finnes, en gitt behandling virker osv).

      Akkurat når det gjelder gud, må vi nok bare nøye oss med å konstatere at det mest sannsynlige alternativet gitt observerbare fakta, er at dette er et påfunn, fordi eksistensen av en skaper er et større logisk problem enn eksistensen av universet. En skaperen måtte nemlig være enda mer avansert enn universet og dermed har du bare flyttet det eksistensielle problemet og i tillegg gjort det enda større.

      [1] Hele sitatet: «If I were to suggest that between the Earth and Mars there is a china teapot revolving about the sun in an elliptical orbit, nobody would be able to disprove my assertion provided I were careful to add that the teapot is too small to be revealed even by our most powerful telescopes. But if I were to go on to say that, since my assertion cannot be disproved, it is an intolerable presumption on the part of human reason to doubt it, I should rightly be thought to be talking nonsense. If, however, the existence of such a teapot were affirmed in ancient books, taught as the sacred truth every Sunday, and instilled into the minds of children at school, hesitation to believe in its existence would become a mark of eccentricity and entitle the doubter to the attentions of the psychiatrist in an enlightened age or of the Inquisitor in an earlier time.» (Bertrand Russel, «Is There a God?»)

     • Marimor 1. desember 2010 at 16:09

      For å sitere degt: «Bevisbyrden må med andre ord nødvendigvis ligge hos den som påstår noe.» DC – du har ikke vurdert at det faktisk er DU som påstår noe? Overfor alle dem som er tilhengere av alternativ behandling/medisin er det i deres øyne DU som sitter med påstanden om at det ikke virker! De sitter jo selv med bevisene fra egen erfaring! Det vet jo at det virker! Det blir altfor enkelt å kaste bevisbyrden over på den andre parten slik som du gjør her. Jeg kjøper ikke argumentet ditt helt, nei…

    • Realist 1. desember 2010 at 12:28 - Reply

     Marimor, jeg skal heller ikke svare for Tormod her, det klarer han utmerket godt selv. Men dette koker ned til følgende:

     1) HelseHilde påstår ting som beviselig ikke stemmer. Når folk påpeker dette, er det ikke å være negativ.Det er å være kritisk. Folk spør seg: Kan det virkelig stemme? Finnes det pålitelig dokumentasjon på dette? Kan det være at man blander sammenheng med sammenfall? Osv, osv.

     (Eks: Det finnes folk som mener de kan se andre menneskers aura. Er de rablende gale, eller ser de virkelig farger? Eller er FORKLARINGEN på hva det TROR er bakgrunnen for det, feil? Eller kan forklaringen være at man er synestetisk?:http://www.forskning.no/artikler/2004/oktober/1098265902.76. Eller kan det være et for høyt dopaminnivå i hjernen? http://www.forskning.no/artikler/2002/juli/1027593976.16.)

     2) HelseHilde gir råd, og oppfordrer også lesere til å komme med spørsmål .Dette oppfatter mange som svært problematisk, da hun da inntar en rådgivende funksjon på andres helse, basert på sin egen. Og: flere og flere mennesker søker etter helseråd og informasjon på nettet. Så uansett hvor overbevist avsender er selv på at hennes eller hans råd virker mot diverse lidelser og sykdommer, så vet vedkommede lite eller ingenting om mottakerens fysiologiske, økonomiske og mentale utgangspunkt.

     Et forskningsteam fra Nottingham valgte ut, og søkte etter fem helseproblemer på internett.
     Bare 200 av 500 sider presenterte korrekt og troverdig informasjon. I undersøkelsen uttrykker mange leger at de er «concerned that the huge quantity of information and advice is at best unreliable, and in some cases misleading or even dangerous». Om undersøkelsen her: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8611045.stm

     Derfor kritsike røster her, altså.

     • HelseHilde 1. desember 2010 at 15:28

      Kritiske røster er helt greit, det skaper dynamikk, så så lenge det er i en tone som er respektfull så er det bare velkomment.

      Jeg kan imidlertid fortelle om hva jeg vil fra mitt liv, og råde om det som måtte passe.

      Hilde

     • Marimor 1. desember 2010 at 15:56

      @Realist
      Bare så du er klar over… jeg er også blant dere kritiske! Jeg har derfor ingenting imot kritiske røster, det skaper dialog – god eller dårlig, uansett – dialog. Det jeg imidlertid reagerer på er tonen det blir lagt opp til hos flere her i flere innlegg. Sarkasme og nedlatenhet gjør seg veldig dårlig på trykk! Budskapet fra disse innleggene som drypper av sarkasme kommer derfor ikke frem hos «motparten». Fordi de/og jeg/og sikkert flere med meg blir provosert og irritert istedenfor inspirert/informert av måten mange kritiske røster uttaler seg på. Som om de selv i sin egosentriske verden sitter med fasiten for «alle andre» som derfor må være «dumme». Dere ødelegger mye for dere selv også når dere har bra/gode/informative ting å komme med. Ser du tegningen?

 5. Heidi P 29. november 2010 at 10:56 - Reply

  Å….kjempe bra innlegg. Jeg blir inspirert hver mandag jeg, men kjenner at jeg er så usikker på hva jeg skal starte med at jeg blir litt forvirra….Tar av meg hatten for dem som klarer å spise 100% rå diett…man må jo lese mye og planlegge en del da hvis man skal få det til i en hverdag. Lett om sommern synes jeg, men om vinteren skjer det samme hvert år på meg da faller jeg til lette løsninger og helsa blir verre og verre…hm…
  Følger med videre spennende….

  • HelseHilde 29. november 2010 at 11:08 - Reply

   Takk for at du følger med Heidi.
   Jeg prøver å legge opp innleggene litt etter hva jeg mener er best å starte med. Derfor så tok jeg vann først, for jeg mener at skal man gjøre bare en forandring, så start med å drikke vann. Deretter ville jeg har renset tarmene,, osv,
   Når det gjelder Raw Food, så er det mange som sliter om vinteren, så jeg forstår godt hva du sier. Man kan lage gode supper, og varme til 40 grader fpr eksempel, og drikke mange gode varme teer i kulden. Jeg personlig får ikke lyst på varm mat, men mange kan ha det slik ja.

   Jeg fikk et nytt matliv når jeg anskaffet meg dehydratoren. Da kunne jeg til og med lage raw pizza! 🙂
   Planlegging er noe som man kommer inni ja. Jeg er ganske enkel matveien, og elsker en god smoothie anytime. Har jeg hummus klar, og kanskje noen wraps, så har jeg alltid middag. Jeg har også funnet ut at de store måltidene som vi er vant til i vår kultur ikke helt passer for meg, så jeg kan godt spise mer enkle ting. Spiser jeg cocosnøtt så gjør jeg det. Spiser jeg rå kålrabi, så gjør jeg det. Jeg passer på at jeg i morgen smoothiesen min får i meg masse gode oljer, salt og hemp proteiner, slik at jeg ikke mangler noe i kosten

   Lykke til med din utforskning videre.

   Hilde

   • Heidi P 29. november 2010 at 11:42 - Reply

    Ja det behøver naturligvis ikke være så vanskelig sikkert bare jeg som gjør dets å vanskelig i hodet mitt skjønner ikke hvorfor jeg gjør det hehe…Så synd alle supper der ute er så mye forskjellige stoffer i…du mener å lage de fra bunn av du? Har levd på smoothie en periode jeg også og trives med det men mer varmt om vinteren hehe….Tusen takk for svar…..Forresten er cocosnøtt godt? spiser cocosa jeg og elsker kokos….er det samme smak på nøtta?

    • HelseHilde 29. november 2010 at 12:04 - Reply

     Cocosnøtt er kjempegodt! Du vil elske det om du liker Cocosa! 🙂

     Ja, suppeposer er ikke noe jeg ville puttet i meg. En god suppe er veldig enkel å lage. Då kan lage den rå, og bare varme den litt. Liker du tomater? Lage en god tomatsuppe, den er også god kald forresten
     Ta fem seks tomater i blenderen med basilikum, oregano, et par skjeer olivenolje, en halv agurk og et fed hvitløk. Blend og server 🙂 Prøv, og la meg høre hva du synes.
     Google raw sooups, og du vil finne mange gode tips.

     Lykke til
     Hilde

     • Heidi P 29. november 2010 at 14:53

      Ah så spennende….jepp det skal jeg prøve så får du høre hva jeg mener….er det så enkelt …ja der ser du hehe…Har holdt meg unna tomatsuppe poser, men jeg elsker supper god mat…Skal google litt jeg takk for tipset….
      Skal ogsåprøve cocosnøtt….:-)

 6. Grysinding 29. november 2010 at 11:41 - Reply

  Hei Hilde, det er spennende å følge reisen din!
  Når kroppen streiker gjør man hva man kan får å fikse den!
  Kroppen er vårt viktigste redskap,
  og man blir virkelig satt ut når man ikke lengre kan gjøre det man har lyst til og det man elsker.

  Jeg er glad du har funnet din metode og det inspirerer!

  Det er vel slik at man ikke tar drastiske valg, som å kutte ut kjøtt og sukker,
  om man ikke er en situasjon som presser seg på.
  Har man virkelig har en utfordring eller en smerte som sier NOK ER NOK,
  først da tar man affære å gjør det som er til det beste for oss.

  Om det er sykdom, vekt eller andre utfordringer, vi handler ikke før vi MÅ.
  Det er vel det jeg kaller ”utsettelses-syndromet”; MÅ vi ikke, utsetter vi det til en ”dag det passer”, gjerne i morgen, …. Kanskje?

  Jeg er imponert over hvordan du har tatt tak i situasjonen og gjort det som er riktig for deg!
  Det kaller jeg handlekraftig og modig.

  Så sier coachen i meg :o) –
  Kjære kritikerne, Hilde sier klart at det er et valg hver enkelte kan ta.
  Du velger, hun deler bare sin erfaring.
  Er du frisk og sunn, og ikke har noen utfordringer med kroppen så gjør intet (om du vil).
  Får du problemer med lite energi, trøtt, sliten, overvektig og kanskje til og med syk, kom tilbake til Trines blogg og la det inspirere til å gjøre noen endringer som kanskje kan gjøre deg frisk. Når kroppen streiker,… da først er man villig til å gjøre noe.
  Enn så lenge, la oss andre bli inspirert av Hilde!

  Jeg personlig er ikke i tvil –
  etter jeg la om til ca 50% råkost i dietten min, og reduserte inntak av sukker+alkohol,
  har jeg blitt mer energisk, slankere, og fått bedre selvfølelse.
  Når du kutter usunn mat føler du deg rett og slett mer sunn, og det er deilig for selvfølelsen!
  Tror til og med man blir mer positiv og glad på kjøpet og det er ikke å forakte :o)
  Litt hverdagslykke på kjøpet gitt!

  Takk til både Hilde og Trine for at dere deler. Dere inspirerer til endring!
  God mandagsklem Gry

  http://grysinding.com/

  • HelseHilde 29. november 2010 at 12:00 - Reply

   Tusen takk Gry!

   Ikke tusen skeptiske negativiteter kan veie ned en tilbakemelding som dette. Å vite at jeg når bare noen der ute med mitt budskap er fantastisk.:-)

   Og ja, du har rett, for min del, så ble det ingen særlig sunn livs stil før etter at kroppen ikke ville mer, dessverre. Jeg håper med min historie også å kunne bidra til å sette i gang en tanke hos dem som enda er friske nok til å kunne forebygge. Det jeg har gått gjennom ønsker jeg ikke for noe annet menneske .
   La oss bli kvitt utesstelsessyndromet.!!!!

   Ta tilbake din egen kraft er budskapet mitt. ta ansvar for egen helse,, og takk igjen for at du viser meg at budksapet har nådd ut 😀

   Ha en nydelig uke, og kjempeklem tilbake

   Hilde

  • Anonym 29. november 2010 at 12:31 - Reply

   Takk Gry….setter stor pris på retningen som kommentarene har tatt 🙂

   • DC 29. november 2010 at 15:12 - Reply

    Du skal se det ordner seg neste uke. Her må man jo nesten lete om man skal finne noe å henge fingrene i og det er lite av det som er verd innsatsen. Sammenligningen mellom Grandiosa og epler er feil, og man ser det sedvanlige misforståelsen av hva E-stoffer er, men sammenlignet med det som er blitt presentert før, er det knapt verd et skuldertrekk.

    Ellers aner jeg en litt mindre bastant holdning der det kunne blitt noe futt, og det er bra.

    • HelseHilde 29. november 2010 at 15:33 - Reply

     @DC
     Takk DC, du snakker som om du er en fasit her, noe du selvfølgelig ikke er, men takk likevel :-)))

     Hilde

     • Marimor 29. november 2010 at 17:40

      UTROLIG BRA SVAR! 🙂 hehe… fiiiine 🙂

 7. HelseHilde 29. november 2010 at 13:28 - Reply

  Etter oppfordring legger jeg ut linken til hvor jeg kjøper Stevia. Denne boksen har man leeeenge,, det er veldig søtt 🙂

  http://www.altshop.no/nettbutikk/advanced_search_result.php?keywords=stevia&x=26&y=12

  Hilde

  • Marte 29. november 2010 at 15:15 - Reply

   Korriger meg viss eg tek feil, men er det ikkje ulovleg å selje stevia i Noreg? Det er strengt talt ikkje noko stort problem viss ein kan nytte honning i staden. Meiner berre å hugse at dette var ei sak som vart teke opp i media for ei stund sidan.

   • Marte 29. november 2010 at 15:25 - Reply

    Eg sjekka hos mattilsynet på http://www.mattilsynet.no/mat/tilsetningsstoffer/sotstoff/sp_rsm_l_og_svar_om_stevia_34342
    Kanskje du heller kan legge ut ein link til honning fram til søknaden er ferdig behandla:)

    • HelseHilde 29. november 2010 at 15:31 - Reply

     Absolutt ikke. Stevia er et mye bedre valg i mine øyne. Synd om de stopper Stevia, men da får man handle det fra et annet sted. Man kan godt stoppe salg av Stevia og andre gode produkter i Norge, men heldigvis kan man ikke stoppe Nordmenn fra å tenke selv 🙂

     Hilde

     • Marte 29. november 2010 at 15:41

      Det var helst den biten som handla om «ulovlig» eg tenkte på her, då…

     • HelseHilde 29. november 2010 at 15:47

      Altshop selger Stevia, og har gjort det lenge, så jeg lar dem bekymre seg for slike ting 🙂 La oss bare være sjeleglade at byrokratene tar fra oss minst mulig……

      Hilde

     • Kine 1. desember 2010 at 11:53

      Fantastisk å oppfordre til å kjøpe og bruke et produkt som ikke er godkjent i Norge. Føyer seg pent inn i rekken av synsinger om hva som er bra for kroppen, uten å bry seg et fnugg om manglende dokumentasjon.

     • HelseHilde 1. desember 2010 at 15:23

      Kine
      Her mangler det ikke på kunnskap om stevia, har du satt inn i dette? I Japan brukes det til og med i Coca Cola produksjon. Det er en plante som er veldig gunstig for kroppen. Hva tror du sukkerindustrien synes om det?
      Ikke sleng ut slike nedlatende kommentarer utav det blå er du snill. Hva vet du om manglende dokumentasjon? Mangler ikke i det hele tatt. Alvorlig talt, er det en sport med slike kommentarer?

      Jeg kjøper, som hundretusenvis av Nordmenn en masse proddukter fra EU land, som ikke er lovlige i Norge, selv om de er lovlige i England, Spania, Italia, Frankrike, Danmark, Sverie, Tyskland, USA og Canada, bare for å nevne noen 😀 Jeg har prøvd å kjøpe produkter som kun er ulovlige i to land i hele verden Norge og Afganistan,,he,he da må man få lov til å flire. Dette er ikke tull en gang.
      Og jeg er STOLT over det. Jeg lar meg ikke stoppe av en «storebror» uten videre. Undersøk, og tenk selv, er mitt budskap. Å gi fra seg all kraft, er selvfølgelig også et valg ! 🙂

      Så ja, helt fantastisk, faktisk!!

      Hilde

      Hilde

     • Kine 6. desember 2010 at 13:56

      Nå er det vel ikke godkjent i England, Spania, Italia, Frankrike, Danmark, Sverige og Tyskland? Så vidt jeg vet er det ikke godkjent i EU, men det kommer nok. I bittesmå doser tilsatt i mat. Fordi det i større doser bl.a. hemmer spermproduksjonen. I enkelte land brukes det som prevensjonsmiddel. At du er stolt av å kjøpe masse produkter som er ulovlige gidder jeg ikke kommentere engang.

      Det jeg vet om manglende dokumentasjon er jo det du skriver her på bloggen. Her dokumenteres intet.

     • HelseHilde 6. desember 2010 at 14:33

      Kine

      Hva er du du vil jeg skal dokumentere? Stevia har vært godkjent i bla Sverige i åresvis. Jeg har kjøpt fra england i 6 år iallefall!

      Hilde

    • Helene 29. november 2010 at 20:01 - Reply

     Det er lov å selge det til «teknisk bruk». Og det er heilt klart betre for blodsukkeret enn honning.

 8. Tormod 29. november 2010 at 14:00 - Reply

  Jeg får vel være litt negativ da :o)

  – «men når en er så syk i ledd og kropp som Hilde var så tror jeg en nesten blir glakristen når en finner noe som funker for en.» Så du mener at en person som bruker sin kunnskap til å forbedre livet sitt plutselig skal begynne å tro på Gud når egeninnsatsen viser seg å gi resultater?
  – «Det siste på dietthimmelen er det som man kaller Raw Food». Kunne vært interessant å vite hvor det ble av de andre trendene. Noen som husker askeavkok?
  – «sniker seg inn i de opplystes kretser». Opplyst av UFOer kanskje, men neppe av kunnskap… Unnskyld dårlig humor, men jeg klarte ikke å la være :o)
  – «dagens mange utbredte kroppslige og mentale plager». Den generelle helsetilstanden er bedre enn noensinne i menneskehetens historie. Og nå ønsker man å gå tilbake til kostholdet før ilden ble oppfunnet?
  – «ikke har vært oppvarmet over 41 grader». Jeg savner referanse til hvorfor akkurat denne temperaturen er kritisk.
  – «Maten beholder også sin vitalitet, sin vibrasjon, som det så fint heter. Den beholder sin livskraft». Ikke noe mer enn svada.
  – «Masse rent vann og godt salt». Jeg håper det ikke menes «masse salt»? Hvis det er noe som er beviselig usunt, så er det jo salt. Lurer også på hva «godt salt» er, alt annet en NaCl er jo ikke salt.
  – «Å vaske frukt og grønt grundig er veldig viktig uansett hvordan de er dyrket. Økologisk mat er mer utsatt for parasitter, da de ikke er sprøytet med drepemiddel.» Bravo! Faktisk et veldig godt råd, selv om «drepemiddel» er noe tendensiøst.
  – «Velg økologisk og kortreist, dvs fra ditt eget distrikt. Jeg trives uten kjøttmat, og blir mer og mer klar på det jo mer jeg blir kjent med kjøttindustrien.» Var dette kostholdsråd, eller politiske råd? Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom reiselengde, behandling av dyrene og kvalitet… Alle seriøse undersøkelser viser dessuten at det ikke er noen helsegevinst i å velge økologisk mat.
  – «Noen har fått kroppen sin til å helberede sykdommer ved å legge om til Raw Food». Referanse, takk. Eller er dette en påstand tatt ut av luften?
  – » For det er det mat skal være, energi […] Tanken er at om man fjerner alle giftstoffer og tilfører ren næring […]. Man må balansere mellom næring, kalorier, fettsyrer, fiber og proteiner.» Kan du klargjøre hva du egentlig mener? Disse utsagnene er motstridende. Skal man kun få energi fra mat, eller kun næring (hva du nå mener med det), eller proteiner og mineraler også (som ikke faller inn under de to forrige kategoriene). Mulig jeg kverulerer, men det får være måte på upresis argumentasjon.
  – «Man får ikke i seg det man trenger i en Grandiosa, og ei heller i et eple,, selv om eplet vil ta deg mye lenger». Rent faktisk feil. Utvalget av næringsstoffer i en Grandis er mye større enn i et eple, uansett om du liker det eller ikke. Variert kosthold er alltid best, og et eple har liten variasjon ift en pizza.
  – «Jeg juicer grønnsaker og lager frokost-smoothie.[…] Utenom så snacker jeg på Grapefrukt, kokosnøtt» Hadde ikke du kuttet ut sukker?
  – «Disse algene er komplette næringskilder, dvs at de inneholder de næringsstoffene som kroppen trenger». Hva i alle dager? Hvis du virkelig mener dette utfordrer jeg deg til å leve på alger i en måned. Eller har du en spesiell definisjon av «næring» som vi andre ikke kjenner til? I verste fall er dette et direkte farlig råd.
  – «Dehydrert brød er laget hovedsakelig av frø og grønnsaker, som er dehydrert på 41 grader i en spesiell dehydrator.» Anbefalte ikke du å drikke mye vann? Hvorfor ønsker du da å fjerne vannet i frøene og grønnsakene? Uansett vil jeg tro du tilsetter vann for å lage brødet…

  For all del, det er nok gunstig å spise mange av de tingene du nevner. Men du kommer med så mange ubegrunnede påstander og direkte feilinformasjon at det er vanskelig å ta deg seriøst. Kan vi ikke forvente mer når du har «brukt mange år med kursing, lesing av bøker, søking på nettet»?

  «Neste mandag skal det handle om min erfaring med parasitter, et kontroversielt tema.» Ojojoj, nå gleder vi oss. Kontroversielt er bra. Kan jeg gi deg et velment råd om å ha fakta på plass før du skriver slik at vi slipper å korrigere deg?

  Tormod

  • HelseHilde 29. november 2010 at 14:14 - Reply

   @Tormod

   Dette er noe av det mest useriøse jeg har sett. Jeg setter pris på at du leser bloggen, men å skrive ned allt du tenker blir litt unødvendig.
   Du trenger absolutt ikke korrigere meg på noen ting som helst. Jeg vet ikke hvem du føler du er, som har påtatt deg en slik rolle?

   Jeg anbefaler å leve på alger i en mnd, like mye som jeg anbefaler å leve på en multivitamin, som var den sammenligningen jeg dro.

   Jeg vil ikke en gang bruke energi på å kommentere annet enn, : Næring ER energi, kjære Tormod 🙂
   Hva skulle være feilinformasjon, og i følge hvem? Deg??

   Ha en god dag!

   Hilde

   • Tormod 29. november 2010 at 16:57 - Reply

    Heisann

    Point taken, jeg var en anelse nedlatende. Beklager det, skal skjerpe meg! Hvis du sjekker var det faktisk litt ros (ref vaske grønnsaker) og litt forsøk på å finne ut hva du virkelig mener (ref «mye salt»?) også i mitt innlegg.

    Forsøk på feedback uten å virke nedlatende: Hvorfor legger du ut dette på en blogg hvis du ikke tåler eller ønsker negative kommentarer? Man kan ikke komme med et sett udokumenterte, dårlig formulerte og til dels misvisende påstander uten å forvente kritikk i kommentarfeltet? Feilinformasjonen har jeg allerede beskrevet, så det ser jeg ikke noe poeng i å gjenta.

    Det hadde også vært nyttig med en liten avklaring om du forsøker å «beskrive din personlige reise» eller å gi råd som det er meningen andre skal følge. Det er ganske stor forskjell på disse to. Hvis jeg hadde opplevd dette som førstnevnte hadde jeg ikke tatt meg bryet med å kommentere. Siden jeg opplever det som sistnevnte føler jeg (ja faktisk) behov for å korrigere det som er beviselig feil og unøyaktig slik at leserene dine kan ta informerte beslutninger.

    Tormod

    • HelseHilde 29. november 2010 at 17:16 - Reply

     Ok jeg biter…
     Linker til beviselige feil , først,

     Det du skrev betegnes ikke som en negativ kommentar, det har jeg fått mange av 😉 Det var rett og slett bare surr, og ikke noe jeg kunne forholde meg saklig til. Men, vi prøver igjen. Konkret hva du ønsker oppklaring på, for å kunne følge dette selv, så skal jeg se hva jeg kan hjelpe deg med.

     Ikke glem at jeg er like oppegående som deg, og vi prater til hverandre deretter.

     Jeg vil svare deg på det du mener er dokumentert feilinformasjon 🙂

     Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 17:52

      Takk for det.

      Vi er neppe nøyaktig like oppegående, jeg holder muligheten åpen for at jeg er dummere en deg ;o)

      Da prøver vi:
      – Hvor får du temperaturen 41 grader fra?
      – Hvor har du det fra at mat har livskraft og vibrasjoner? Har f.eks salt livskraft?
      – Mente du «masse vann» og «godt salt» eller «masse vann og (godt) salt»?
      – Hvis forskning viser at økologisk mat har ingen helsemessig effekt, hvordan kan du dokumentere det motsatte?
      – Hvorfor bør kjøtt være kortreist, basert på helsemessige årsaker?
      – Hvem har fått helsemessige gevinster av raw food? Helst statistisk signifikant med sannsynlig årsak og virkning.
      – Siden du blander energi og næring (som ikke er det samme i følge ordboka), hva er dine definisjoner på disse tingene?
      – Hvorfor mener du at epler er mer næringsrike enn Grandiosa, da dette er beviselig feil?
      – Hvordan kan du lage smoothie hvis du har sluttet med sukker? Det er likegyldig om sukkeret kommer fra sukkerroer eller fra grapefrukt, det er det samme stoffet.
      – Mener du at man kan leve på bare alger? Hvis ikke er de ikke «komplette næringskilder». Jeg er åpen for at du har en annen definisjon av næring her.
      – Hvorfor fjerner du vannet av brødingrediensene når du (trolig) tilsetter vann etterpå? Hva skal effekten av dette være?

      Hadde vært fint med svar på dette. Jeg er åpen for å bli overbevist basert på fakta.

      Jeg tror nok du har blitt friskere, og det er veldig mulig at en endring i kostholdet har vært en årsak. Fantastisk bra for deg!

      Men det er ganske langt fra å fortelle om sine opplevelser til å anbefale andre om å prøve ting som ikke – etter min mening og faktakunnskap – ikke henger på greip.

     • HelseHilde 29. november 2010 at 18:10

      Jeg venter på linkene dine Tormod.
      Om du synes noe av det jeg skriver ikke er riktig, så kom med de motbevisende fakta,, linker

      Hilde
      Det er slik det fungerer

      Kommer med eple VS Grandiosa informasjon til deg, for den er litt gøy 🙂

     • Tormod 29. november 2010 at 18:30

      Nei, det er faktisk ikke slik det fungerer. Den som kommer med en påstand må bevise den, spesielt hvis den strider imot åpenbare fakta.

      Mener du seriøst at jeg skal sende deg en link med bevis for at mat ikke har vibrasjoner?

      Venter på svar på mine spørsmål. Det er også et svar hvis jeg ikke får noen.

      Tormod – som venter i spenning på å bli overbevist.

     • HelseHilde 29. november 2010 at 18:40

      Akkurat kjære Tormod, hvilke åpenbare fakta er det snakk om her??? Kan du ikke komme med dem da?
      Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 19:20

      Åpenbare fakta:
      – Alger er ikke en «komplett næringskilde»
      – Epler er ikke mer næringsrike enn Grandiosa
      – Det er ikke noe poeng i å fjerne vann fra mat for så å drikke vann etterpå
      – Frukt og grønnsaker inneholder sukker

      OK?

      Tormod

     • HelseHilde 29. november 2010 at 19:26

      Nei ikke ok.
      Har prøvd å sende deg informasjon om eple versus Grandiosa, men det bare detter ut,, sjekker ut hvorfor.
      Hvilken kunnksap har du for å si at grandiosa har mer næring enn eple? jeg ser ingen link til det. det er faktafeil 🙂
      Alger er det jo.
      Poenget med å fjerne vannet har du missforstått, og det kan jeg ikke hjelpe mer med
      frukt inneholder fruktose, det er riktig Grønnnsaker gjør ikke. Hvor finner du slik fakta.

      Som sagt , utenom at jeg ksla gi det Grandiosa vs eple posten så må du komme med kunnskap før jeg diskuterer mer med deg.

      Ingen av de tingene du sier er åpenbare fakta i det hele tatt.

      Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 19:45

      Huffda. Alt er fakta:

      – Les på Grandiosa-pakken. Hvor er logikken i at mel (kornprodukt) + paprika + tomat + kjøtt + ost + diverse inneholder mindre næring enn et eple, som stort sett består av vann (84%), sukker (13%) og fiber(2%)?
      – Kan du leve kun på alger? Hvis ikke er det ikke et «komplett næringsmiddel […] som inneholder de næringsstoffene som kroppen trenger». Bestem deg, takk.
      – Hvis poenget med vannet er å endre konsistensen er det greit. Du formulerer det som om at det har en helsemessig effekt, noe det åpenbart ikke har.
      – Grønnsaker inneholder sukker, f.eks ca 4% i gulrøtter.

      Nok kunnskap?

      Tormod

     • HelseHilde 29. november 2010 at 19:57

      Du får finne ut næringsverdien i et eple først 🙂
      Nei, ikke nok kunnskap,, eller ikke noe som er nytt for meg iallefall . Du mangler kunnskap om næring versus kalori innhold, og kunnskap om død versus levende mat.

      Jeg er klar over at det er sukker i gulrot, og jeg var uten sukker i det hele tatt i fem mnd, nå spiser jeg noe bær og grapefrukt, som jeg jo har fortalt deg. Der er det noe sukker, det er helt riktig observert. Var ikke klar over at det hadde betydning for deg, da skulle jeg vært tydelig på det fra første stund :-)) Jøjje meg da 😀

      Hilde

      Hild

     • Tormod 29. november 2010 at 21:06

      Underholdende at du påstår at jeg mangler kunnskaper, når du sier «Grønnsaker har ikke sukker», etterfulgt av «Jeg er klar over at det er sukker i gulrot».

      Hvis du vil ha siste ord skal du få det. Natta :o)

     • HelseHilde 29. november 2010 at 21:12

      Jeg beklager det Tormod.
      Jeg får heller si nesten ikke sukker.

      Natta :0)

     • Tom vel! 30. november 2010 at 16:29

      Hva med å si som Lerum «uten tilsatt sukker»? 😉

     • Anonym 29. november 2010 at 19:59

      1 Apple

      Unit
      Water 115.00 g
      Energy 340.00 kJ
      Protein 0.26 g
      Total fats 0.49 g
      Carbohydrates 21.00 g
      Fiber 3.72 g
      Vitamins
      Vitamin C 7.86 mg
      Thiamin – vitamin B1 0.02 mg
      Riboflavin – vitamin B2 0.19 mg
      Niacin – vitamin B3 0.10 mg
      Pantothenic acid – vitamin B5 0.08 mg
      Pyridoxine – vitamin B6 0.06 mg
      Vitamin A 73.14 IU
      Vitamin E 0.44 mg
      Folate – vitamin B9 3.86 mcg
      Minerals
      Calcium 9.66 mg
      Copper 0.05 mg
      Iron 0.24 mg
      Manganese 0.06 mg
      Magnesium 6.90 mg
      Phosphorus 9.66 mg
      Potassium 158.70 mg
      Selenium 0.41 mcg
      Sodium trace mg
      Zinc 0.05 mg
      Fats
      Fatty acids – saturated 0.08 g
      Fatty acids – unsaturated 0.02 g
      Fatty acids – polyunsaturated 0.14 g
      Cholesterol trace mg
      Phytosterols 16.56 mg
      Amino acids
      Alanine 0.10 g
      Arginine 0.008 g
      Aspartic acid 0.04 g
      Cystine 0.01 g
      Glutamic acid 0.02 g
      Glycine 0.01 g
      Histidine 0.004 g
      Isoleucine 0.01 g
      Leucine 0.01 g
      Lysine 0.01 g
      Methionine 0.003 g
      Phenylalanine 0.007 g
      Proline 0.01 g
      Serine 0.01 g
      Threonine 0.01 g
      Tryptophan 0.003 g
      Tyrosine 0.006 g
      Valine 0.01 g
      http://www.anyvitamins.com/nutrition-apples.htm

      Så tar vi Grandiosa:

      Energi: 1257 kcal

      Protein: 66,7g (22 %)

      Fett: 52,6g (38 %), hvorav mettet fett: 32,8g (23 %)

      Karbohydrat: 122,3 g (40 %)

      Fiber: 11,7g

      Natrium: 2773mg

      Vitamin C: 18 mg

      Vurdering:

      Skårer høyest på mettet fett (det usunne fettet) av alle middagene. Dessuten inneholder den litt transfett, som er enda mindre sunt enn mettet fett. Natrium innholdet i hele pizzaen er også over det totale anbefalte inntaket. Med lite grønnsaker og lite fiber er også metthetsfaktoren lav og en pizza utgjør over halvparten av dagens energibehov for de fleste.
      http://universitas.no/nett/52605/sa-mye-nering-er-det-i-dagens/

      Så kan man jo vurdere selv.
      Her ser man forskjell på næring og tomme kalorier, masse usundt fett og sodiumklorid ( bordsalt).

      Jeg tar eplet «any day»,, og rører alri en grandiosa. Så,, dette er et godt bilde på hva man snakker om her.

     • HelseHilde 29. november 2010 at 20:03

      Takk Trine,, der var posten jeg ikke fikk lagt ut . :-))

      Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 20:36

      Kjære Hilde (får bruke den jeg også)

      Du kan da ikke med beste vilje sammenlikne ETT eple og EN Grandiosa? Og du kan da heller ikke mene at ingrediensene (bla.a tomat og paprika) magisk har mistet vitamininnholdet når pizzaen ble fryst ned, selv om man ikke lister det eksplisitt på pakken?

      Jeg innser at vi muligens er uenige om definisjonen av næring, du vil jo ikke gi meg din definisjon selv om jeg har spurt. Og ja, en pizza inneholder i overkant mye salt og fett. Men hvis du tar vannet ut av eplet inneholder det jo for pokker 85% sukker (som du prøvde å unngå) og resten for det meste fiber (som ikke er næring i noen definisjon av ordet). Lite protein der f.eks.

      Den eneste måten jeg kan være enig med deg på er hvis du definerer næring til _kun_ å være vitaminer og mineraler (som også finnes i Grandiosa, riktignok i ukjent grad).

      Natta. Ses på mandag.

     • Marit Hansen 29. november 2010 at 21:18

      Hva er nå egentlig forskjellen på natriumklorid (sodium chloride) og Himalayasalt (bortsett fra skrivemåten og noen ekstra forurensinger i Himalayasalt)? Hvorfor i all verden er det ene sunt og det andre usunt når de inneholder det samme?

     • HelseHilde 29. november 2010 at 21:49
     • Marit Hansen 30. november 2010 at 07:56

      Hm. Jeg kan forstå det er lett å ta dette for god fisk hvis man ikke har naturvitenskaplig bakgrunn. En del av det de skriver stemmer, noe stemmer tilsynelatende mens ganske mye er blank løgn (med mindre mine forelesere virkelig har prøvd å rundlure meg). Mye av det de skriver om saltet er helt umulig for vanlige mennesker å etterprøve, så jeg kan godt skjønne man godtar det i «god tro». En del av det de skrev må jeg si jeg var veldig i tvil om, men når de presterer å presse inn så mye usanne «fakta» kjenner jeg at jeg har vanskelig for å svelge det totale budskapet (eller saltet) deres.

     • HelseHilde 30. november 2010 at 11:49

      Marit.

      Det hadde vært veldig fint og lærerikt for alle som leser om du kunne være mer spesifik?
      Hvilke usanne fakta er det du henviser til?

      Hilde

     • Marit Hansen 30. november 2010 at 11:59

      Starter et nytt innlegg (for her ble det så smalt) i løpet av dagen. Det tar litt tid å gå gjennom, men det kommer!

     • Karsten Eig 30. november 2010 at 09:38

      Det som står om salt i den linken er en salig blanding av noe korrekt, men helt irrelevant, og en stor dose rent bullshit. Jeg har skrevet en grundig utlegning i linken nedenfor om hvorfor Himalayasaltet (som ikke en gang er fra Himalaya) er helt likt annet steinsalt ernæringsmessig sett. Salt er, når alt kommer til alt, ikke noe annet enn kjemiske stoffer som er felt ut ved inndamping av havvann.

      http://skepsis.no/?p=903

     • HelseHilde 30. november 2010 at 10:47

      Det har du helt rett i Karsten. Ingen her påstår at Himalaya salt er fra Himalaya 🙂
      det er et steinsalt, også riktig, og ikke særlig annet enn inndamping av havvann.
      Det er det vi trenger, godt naturlig salt. Jeg bruker også Celtic Sea salt, som er et annet alternativ.

      kroppen trenger salt, og det er det ingen tvil om. Vi trenger imidlertid ikke bleket, antiklumpebehandlet og varmebehandlet bordsalt, men et av disse naturlige saltene, som fremdeles har alle de sporstoffene som er så viktige.

      Så, jeg forbeholder meg retten til å kalle din bullshit bullshit. Du henger deg opp i feil snor.

      Salt er mineraler, og vi trenger dem.
      http://curezone.com/foods/salt/understanding_salt_and_sodium.htm

      Et tonn med informasjon om salt:
      http://www.shirleys-wellness-cafe.com/salt.htm

      Hilde

     • Karsten Eig 30. november 2010 at 11:38

      Bra at du ser at Himalayasaltet ikke har noe med Himalaya å gjøre – jeg har hengt meg opp i det fordi det så åpenlyst brukes av de som markedsfører det, men flott at du ikke gikk på kroken der! Det er selvsagt også riktig at vi trenger salt, men ikke for mye. Himalayasaltet inneholder altså nøyaktig de samme sporstoffene som annet steinsalt, og det er ingen grunn til å tro at de er i akkurat den samme fordelingen som kroppen trenger, ettersom Himalayasaltet også består av 98% NaCl, og for mye NaCl er nå en gang ikke sunt. Markedsførerne av Himalayasaltet påstår en masse rør om at det er så sunt for kroppen å få i seg mye av det, og at det inneholder «biofotoner», et helt meningsløst begrep, og slikt bør slås ned på. Men om du bruker det rett og slett fordi du liker det bedre enn raffinert salt er jeg enig – havsalt smaker bedre!

     • HelseHilde 30. november 2010 at 11:47

      Jeg tror vi er enige.
      Jeg bruker begrepet Himalaya salt, for det er noe de fleste kna få tak i, siden jeg ikke vil anbefale kjemisk strippet bordsalt. Vi er nok enige om at vi trenger salt ja, og jeg kan se at enkelte kan markedsføre dette som noe mer enn salt, som det er. Hverken mer eller mindre.

      Når man spiser naturlig mat, som jeg anbefaler, så er ting ikke saltet, og salt må mer bevisst tilføres kosten. For dem som spiser ferdigmat, som veldig mange gjør i en form eller en annen, så får de i seg veldig mye salt uten en gang å vite om det.
      Jeg må som sagt, finne frem saltet for å få i meg salt i det hele tatt. Det er ikke sunt med for mye av noen ting , tror jeg. Å finne balansen er nøkkelen. Balanse mellom vann, salt, oljer, vitaminer, proteiner, enzymer,mineraler osv,,

      Ha en flott dag!

      Hilde

     • DC 30. november 2010 at 22:03

      Kjemisk strippet? Man blander det med rent vann og tørker det. Faktisk skjer dette oftest som en del av selve utvinningsprosessen i saltgruver. Da får ren (for alle praktiske formål) natriumklorid. Om det er dette folk flest har på bordet, vet jeg ikke, men personlig foretrekker jeg i alle fall havsalt — på grunn av smaken.

      En liten konstruktiv tilbakemelding; det hadde sikkert ikke vært dumt å påpeke når du anbefaler saltinntak at det er fordi du har et kosthold som gir deg for lite salt i utgangspunktet. Så langt har det vært vanskelig å lese det som noe annet enn at du anbefaler folk å tylle i seg salt.

      Ellers er jeg naturligvis enig i at det er altfor mye salt i en del ting man får i butikker, kafeer og kantiner. Mye av det er også helt bortkastet.

     • HelseHilde 30. november 2010 at 22:42

      Det er nok dessverre ikke det forl flest har på bordet nei. Om det bare var så vel.

      Hold deg til havsalt du,, det er en grunn til at det smaker bedre. Det er salt, i sin naturlige form 🙂

      Jeg skulle kanskje vært klarere på det med kostholdet. At man ikke må spise behandlet mat. Det inneholder bla annet salt. Det er klart.
      Jeg har ike et kostholde som gir meg for lite salt i utgangspunkte, jeg må velge hver ingrediens, og vet derfor hva jeg spiser 🙂

      Hilde

     • Jan Arthica Klovning 29. januar 2013 at 20:59

      TAKK!!!!

     • DC 29. november 2010 at 23:41

      Men enheter kan du ikke lese. Mesteparten av det du finner i det eplet er jo i så små kvanta at det er fullstendig neglisjerbart. Sannsynligvis finner du også det meste av det i grandiosaen. Det er ikke slik at paprikaen slutter å inneholde sine næringsstoffer bare fordi den har vært innom en fryseboks. Imidlertid er det neppe plass på boksen til å oppgi stoffer som best måles i nanogram(!!) og internasjonale enheter (!!!).

      Dessuten inneholder eplet E300, E101, E375, E306, E921, E620, E640, E641, E642 og minst fem-seks til, men der er innholdsfortegnelsen litt for unøyaktig til å fastslå hvilke. Bare drit altså, hvis en skal sitere deg fra et tidligere bloggoppslag, og ikke noe å få i seg om man skal tro denne ukes HelseHilde heller.

     • HelseHilde 30. november 2010 at 00:08

      Jeg ser du liker å grave i dette DC, og det må du bare,, for du vet godt at det er stoffer som har negativ effekt på kroppen som jeg er ute etter.
      Om det å prøve å rive ned noe jeg sier får deg til å føle deg større på en måte, så versågod. Jeg tar det med knusende ro, og legger ved en link til diverse e-stoffer.
      Som raw foodist trenger man ikke bekymre seg for hvilke stoffer som er ugunstige utenom sprøytemidler og genmodifisering 😉
      http://www.matvareguiden.no/sider/E_nummer_start.asp

      Jeg er spent på hva mer du kan finne å ta tak i 🙂

      Hilde
      Neste uke er det parasitter, du kan lade opp til da 😉

     • DC 30. november 2010 at 21:51

      Nå er det ikke jeg som er ensidig negativ til E-stoffer. Men det er et faktum at eplet inneholder flere. De opplyste av oss er verken overrasket eller trenger å konsultere listen for å kjenne en del av dem igjen. Faktisk er E-stoffer i seg selv så lite farlig at jeg tipper du innimellom går rundt med noen karat E175 i øret. Julemiddagen er det vel fare for spises med E174. Det stemmer, dette er gull og sølv.

      Eller mente du kanskje ikke dette? Eller har du kuttet ut frukt med E-stoffer?

      «Jeg merker stor forskjell på kroppen min etter at jeg kuttet ut mat som var full av E-stoffer»

     • HelseHilde 30. november 2010 at 22:20

      Jeg henviser til det jeg skrev over DC.
      Jeg ser du kan E-stoffer, og det er bra. Jeg er ute etter alle de stoffene som er tilsatt mat, som ikke er gunstige for helsen. Derav også e-stoffer.
      Mitt budskap er hele veien å bygge helse, så kan din være å grave i de detaljene du kan finne noe trivielt i. Er du interessert i helsebudskapet DC? Er det noe som appellerer til deg med blogginnleggene? Bare nysjerrig 😉
      Om jeg har kuttet ut frukt med e-stoffer? Jeg spiser ikke frukt til vanlig, men ikke på grunn av e-stoffer nei 🙂

      Hilde

     • Marit Hansen 1. desember 2010 at 13:17

      Ikke at det har så mye å si, jeg er enig at at epler isolert sett er sunnere enn pizza, men er det lov å påpeke at prosentregningen i Grandiosa kanskje gikk litt over stokk og stein her? Det var forresten en imponerende liste av aminosyrer (byggesteinene til proteiner) i eplet. Disse finnes nok i større mengde i pizza selv om de ikke er listet opp enkeltvis på grandiosapakken. Dette er fordi aminosyrer gjerne henger fast i hverendre i lange kjeder som kalles polypeptider (eller proteiner). Jeg liker Grandiosa, jeg. Kanskje ikke hver dag, men av og til:)

     • HelseHilde 29. november 2010 at 19:48

      Jeg er ikke her for å overbevise deg om noen ting som helst, det må du klare selv. jeg er her for å dele min erfaring så får du ta med deg det du vil, å la resten ligge 🙂

      Hilde

     • HelseHilde 29. november 2010 at 18:30

      Rå mat menes å beholde sine enzymer om ikke oppvarmet over 41 grader celsius.
      Jeg er et levende menneske og vet godt at rå mat har livskraft og er levende, det vet du også, helt sikkert.
      Jeg ser liv rundt meg i naturen hver dag 🙂
      Ja, masse vann og godt salt, mener jeg fremdeles
      Jeg har ingen interesse av å dokumentere at sprøytemidler ikke er bra, det kan jeg finne utav selv, me du finner det nok om du søker. Det blir for dumt.
      Jeg har fått helsemessig gevinst, det er det det handler om her. De som søker finne mange andre. Jeg bruker ikke dette fora til å tilfredstille eller lete opp slik informasjon for deg.
      Kortreist er bedre fordi man vet hvor varen kommer ifra, og kan om man ønsker se hva som blir avlet under hvilke forhold.
      Se filmen food.inc,, eller food matters om du søker mer fortåelse om dette
      Jeg lager utmerket smoothie uten sukker, atkk for at du bryr deg om det :-))) Grapefrukt er veldig lav på fruktose, og det har jeg begynt å spise med jevne mellomrom,, også noen bringebær 🙂 NAM!
      Jeg ville ikke levd på bare alger, like lite som jeg ville levd på en multivitamin som jeg sammenlignet med.
      Man dehydrerer brødet for å lage en knekkebrødlignende sak, som fremdeles kan sies å ha næringsstoffene in takt. Vann drikker jeg nok av, så det går greit, takk 🙂

      Du sier etter din mening og fagkunnskap… og jeg vil bare klarere slik at jeg vet hvor dypt jeg skal gå inn i dette, hva er din fagkunnskap egentlig? Jeg ser ikke spor av så veldig mye,, med alle de spørsmålene om basic kosthold……

      Lykke til med ditt kostholdsvalg

      Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 19:14

      Jeg holder spørsmålene mine på «basic» nivå siden det var misforståelser om grunnleggende ting. Hvis du ønsker det kan vi godt skru opp nivået og diskutere mer avanserte biologiske sammenhenger. Men først må vi jo f.eks bli enige om det er fornuftig eller ikke å fjerne vann for så å tilsette det igjen.

      Når det gjelder dine svar regner jeg dem faktisk ikke som svar, det er stort sett sirkulær argumentasjon og unngåelse av spørsmål:

      – «Rå mat menes å beholde sine enzymer om ikke oppvarmet over 41 grader celsius.» Det var ikke det jeg spurte om.

      – «Jeg er et levende menneske og vet godt at rå mat har livskraft og er levende, det vet du også, helt sikkert.» Nei, jeg klarer ikke å forstå at salt, vann eller olivenolje har livskraft. Det var heller ikke det jeg spurte om.

      – «Jeg ser liv rundt meg i naturen hver dag :-)» Det gjør jeg også. Det var ikke det jeg spurte om.

      – «Ja, masse vann og godt salt, mener jeg fremdeles». Takk for svaret, faktisk oppklarende :o) Godt at du ikke promoterer «masse salt».

      – «Jeg har ingen interesse av å dokumentere at sprøytemidler ikke er bra, det kan jeg finne utav selv, me du finner det nok om du søker. Det blir for dumt.» Det var ikke det jeg spurte om. Fravær av sprøytemidler er jo bare et aspekt av økologisk matproduksjon.

      – «Jeg har fått helsemessig gevinst, det er det det handler om her. De som søker finne mange andre. Jeg bruker ikke dette fora til å tilfredstille eller lete opp slik informasjon for deg.» Min påstand er at det er fordi det ikke finnes slik informasjon – bortsett fra anekdoter. Igjen, ypperlig hvis du er fornøyd, det er ikke det vi diskuterer.

      – «Kortreist er bedre fordi man vet hvor varen kommer ifra, og kan om man ønsker se hva som blir avlet under hvilke forhold.» Min påstand er at maten ikke blir bedre _fordi_ den er kortreist.

      – «Jeg lager utmerket smoothie uten sukker, atkk for at du bryr deg om det :-))) Grapefrukt er veldig lav på fruktose, og det har jeg begynt å spise med jevne mellomrom,, også noen bringebær 🙂 NAM!» Bringebær inneholder sukker, de fleste andre frukt og bær også. Spiser du sukker eller ikke?

      – «Jeg ville ikke levd på bare alger, like lite som jeg ville levd på en multivitamin som jeg sammenlignet med.» Hvorfor påstår du da at det er en fullstendig næringskilde og inneholder alt man trenger?

      – «Man dehydrerer brødet for å lage en knekkebrødlignende sak, som fremdeles kan sies å ha næringsstoffene in takt.» Jeg vil påstå at næringsstoffene er intakte hvis det er ubehandlet også.

      Vi kommer litt videre, men ikke langt. Skal vi bli enige om å avslutte der? Jeg overlater det siste ordet til deg.

      Tormod

     • HelseHilde 29. november 2010 at 19:42

      Det er bra Tormod, vi avslutter,,lykke til.
      Skulle du titt innom igjen, så er næringslisten i et eple imponerende, og Grandiosa et sørgelig motstykke. de er i forskjellige klasser rett og slett. Jeg skal få postet det.

      Ang dehydrerte brød, selvfølgelig er de det, næringsstoffene intakt før man lager brødet. men da er det jo ikke brød da,,he,he, 🙂

      Hilde

     • Tormod 29. november 2010 at 19:51

      Gleder meg til mandag :o)

      Tormod

     • HelseHilde 29. november 2010 at 20:01

      Ja, Tormod, da blir det skikkelig show,,hehehe.
      Nok det temaet som vil skape mest ståhei. Jeg gleder meg også,, og regner med å se deg igjen da. Ha en vidunderlig uke,, og ta deg et eple! ;-D

      Hilde

     • Mt.J 29. november 2010 at 21:03

      @Tormod
      Du fåkke noen diskusjon med så mange forskjellige punkter vettu. Hilde har jo andre ting å gjøre. Aner du feks hvor mye alger som må til for å holde kroppen i gang? Det er en grunn til at bardervalene, selv med det utseendet, stort sett ikke gjør annet enn å spise.

  • Anonym 29. november 2010 at 14:19 - Reply

   Du kan gjerne delta i en saklig debatt, men du advares herved siden du snakker såpass nedlatende som du gjør. Hva i alle dager gjør du på denne siden hvis du bare skal være kritisk og nedlatende? Det finner jeg meg ikke i, og blokkerer deg om det forsetter. Vis nettvett, vi er voksne mennesker!!

 9. Anonym 29. november 2010 at 14:53 - Reply

  Nå bare lurer eg, HVA spiser du, Hilde som Julemiddag? Selv spiser eg lite kjøtt, men den 24. er det helstekt kalkun med tyttebær saus, kålrot stappe og masse kokte grønnsaker på bordet. Ikkje si at mann og barn finner seg i Raw-food på en slik dag?

  Vibbedille 😉

  • HelseHilde 29. november 2010 at 15:37 - Reply

   Jeg ville aldri karakterisere det å leve en raw food livsstil som noe som noen som helst finner seg i . Du har virkelig missforstått. Dette er ingen straff, men en glede, for alle som spiser rå mat.

   Ingen hos meg finner seg i noen ting som helst 😀 Har du det slik? her er det viktig at alle velger selv, igjen det er mitt hovedbudskap 🙂

   Hilde

   • Sigrid 1. desember 2010 at 17:59 - Reply

    Merkelig svar synes jeg! Vibbedille lurte jo bare på menyen i familien din på juleaftenen. Jeg vet jo ikke om du har barn, men hvis du har så lager vel ikke de sin egen jule middag. De må vel spise det som blir servert tenker jeg, enten de liker det eller ei! Eller kanskje du disker opp med noe noe for enhver smak, ikke vet jeg.

    • HelseHilde 1. desember 2010 at 19:00 - Reply

     Vibbedille spør ikke om hva hele familien spiser, men sier at «de vel ikke finner seg i Raw Food», som om det var noe negativt 😉

     Og for å svare så er det bare jeg som spiser Raw Food hjemme hos ,meg.

     Jo, jeg ser hva du mener med at barn spiser det de får servert 😉 De gjør jo det.
     Beklager veldig om svaret var littt preget av irritasjon på en holdning som jeg ser i posten hos Vibbedille ;-)))

     Ha en fin kveld
     Hilde

 10. Jarle 29. november 2010 at 16:45 - Reply

  Tormod :
  Den generelle helsetilstanden er bedre enn noensinne i menneskehetens historie.

  Hehe, hvilken planet har du levd på siste året !!!
  Antibiotika bruken har gått opp med 50 % siste 30 år, vi bruker snart så mye medisiner at vi flommer over av resepter !!

  Utvalget av næringsstoffer i en Grandis er mye større enn i et eple

  Vel isåfall så kan du trygt kutte ut å spise epler, for en grandis gir deg ikke næring i noen som helst grad utenom vomfyll.

  Humoren din er på lik linje som dine kunnskaper om kosthold, lite imponerendes, men det er håp for alle også deg 😉
  Ha en grandifri mandagskveld 🙂

  • Tormod 29. november 2010 at 17:37 - Reply

   Heisann, Jarle

   Jeg lever på planeten jorden. Der har gjennomsnittlig levealder, og de fleste andre mål på helse, økt kraftig de siste 100 år. På grunn av vitenskap og medisin, ikke svada, overtro eller udokumenterte påstander. Det finnes selvfølgelig bivirkninger også, verden er ikke perfekt.

   Grandiosa gir næring. Les på pakken hva den inneholder. Eller mener du at ost, skinke, paprika og mel er uten næringsverdi? Det er dermed ikke sagt at den inneholder de samme stoffene som epler, som er et sunt tillegg til ethvert kosthold. Påstanden min var at det er bedre å leve på BARE Grandiosa enn BARE epler.

   Ovennevnte er fakta som må kunne forventes av enhver debattant.

   Humor er, i motsetning til mange av de tingene vi diskuterer her, subjektivt. Jeg er nok en anelse på den tørre siden ja :o)

   God kveld til deg også.

   • Jarle 29. november 2010 at 18:01 - Reply

    Ost, skinke, paprika og mel på en dypfrossen pizza grandiosa er i mine øyne totalt blottet for næringsverdi.
    Hva som er fakta i dine øyne får bli din sak, men fakta revideres daglig så det er bare å ta på seg sikkerhetsbeltet og være med på reisen 😉
    Gjennomsnittlig levealder er i og for seg et fint ord, men la oss gå i dybden heller å se på livskvaliteten.
    Å bli 85 år å ha levd siste 45 år i smerter med symptomdempende medisiner er ikke et utrykk for økt helse i mine øyne, men igjen det er bare min personlige mening.
    Nei verden er nok ikke perfekt enda, og finns det forresten et medisinsk produkt som kommer uten en avdvarsel om bivirkninger i pakningsvedlegget ?
    La Hilde få fortelle sin reise, hvem er du som setter seg på talerstolen å sier at hun kommer med dårlige/farlige råd !!!
    Lev en måned på hennes råd og jeg garanterer deg økt livskvalitet på alle områder, det vet alle som har gått igjennom noenlunde det samme som henne 🙂

    • Tormod 29. november 2010 at 18:21 - Reply

     Med all respekt: Du misforstår meningen av ordet «fakta». Det handler ikke om mine eller dine øyne, men objektiv, beviselig virkelighet. Hvis man gjør nye oppdagelser basert på seriøs forskning endrer jeg min oppfatning (som er subjektiv) med glede! Det er denne forskningen jeg så sårt etterspør her. Overbevis meg da!

     Jeg kan ikke med min beste vilje forstå hvordan paprika på en pizza har null (ikke engang «liten») næringsverdi, mens i smoothien til Hilde er den helt ypperlig.

     Mener du at folk på bygda i Bangladesh, som lever ca slik vi gjorde for 100 år siden, har en bedre livskvalitet enn oss? Det er i så fall en ganske radikal mening.

     Jeg var av den formening at talerstolen var åpen for alle. Det er da ikke slik at historien til Hilde forsvinner selv om jeg kommenterer?

     Tormod

     • Jarle 29. november 2010 at 18:32

      Beklager Tormod men å overbevise skepsis.no folk er noe jeg ikke legger meg utpå, har nok med å nyte alt det positive som verden har å by på imotsetning til å gå ut på en lang diskusjon med vitenskapsfolka.

      For å illustrere eksempelet, hvis vitenskapen imorgen sa at jordkloden faktisk er firkantet allikevel så hadde du tatt det som god fisk, for det er jo fakta ikke sant !!! 😉

      Talerstolen er så absolutt åpen for alle, men bombastiske meninger som det jeg sier er riktig alt annet tull for det sto i et vitenskapelig blad er ikke å foretrekke.
      Jada jeg vet allerede hva du vil svare men du kan spare deg )

      Som sagt engang så ble folk drept for de sa jorden var rundt, noe som vitenskapen også fant ut etter litt, så var det allmenn akseptert å si det samme, noen folk er forut for sin tid mens andre henger igjen med 100 årgamle lærebøker som har så til de grader gått ut på dato.

     • Tormod 29. november 2010 at 18:39

      Du får tilgi meg at jeg svarer allikevel:

      Verden er et fantastisk sted. «I can’t see that an understanding of science in any way can subtract from the beauty of this world, it only adds».

      Jepp, jeg ville glatt kjøpt at jorden var firkantig hvis noen kunne vise meg bilder og målinger, og komme med en fornuftig forklaring på hvorfor vi har oppfattet dem som rund til nå. Og at andre kunne gjenta observasjonene.

      Så du mener at jeg, som eksplisitt sier at jeg er åpen for å skifte mening på bakgrunn av fakta, er den som er bombastisk? Interessant.

      Tormod

     • Mt.J 29. november 2010 at 20:54

      @Jarle
      Jeg må bare bemerke at den analogien om rund – flat jord er helt meningsløs når den kommer fra alternativ tilhengere. Ja, jeg ser at «dere» ofte kommer med denne historien, men det er jo absurd at dette kommer fra dere. Personene som frontet «rund-jord teorien» var jo vitenskapsmenn. De mente, basert på observasjoner, dvs vitenskap, at jorden ikke var flat og jorden ikke var universets sentrum. Hvis dette kan sammenlignes med noe i dag er det jo dere, alternativtilhengerne, som er «flat-jord» tilhengere. Hver gang feks @Tormod kommer med kunnskap som er fremkommet ved målrettet prøving og feiling så avfeier du jo dette med noe sånt som at din magefølelse sier noe annet.

     • DC 30. november 2010 at 22:32

      Det er 3000 år siden greske vitenskapsmenn oppdaget at jorden er rund og beregnet omkretsen til cirka 40000 km. Og det var vitenskapsmenn, ikke alternativtenkere, som i middelalderen ble drept – av kirken (altså de som tror og ikke vet) – for å hevde, ikke at jorden var rund, for det var ukontroversielt, men at jorden ikke var universets sentrum.

 11. Bjørn-Arild 29. november 2010 at 19:55 - Reply

  Veldig bra artikkel igjen fra deg Hilde 😉

  Har du lyst til å bidra i Folkeaksjonen for sunn livsstil???

  • HelseHilde 29. november 2010 at 19:59 - Reply

   Takk Bjørn-Arild

   Det føler jeg nesten at jeg gjør 🙂 Så ja, gjerne det 😀

   Hilde

 12. Kevin Frøystad 30. november 2010 at 00:30 - Reply

  Tusen takk Trine for denne kanon kule bloggen, med det du leverer her så vil det bare øke på med lesere. Det er så spennende at vi kan få lese Hildes story slik som hun opplever det, uten at du redigerer eller sensurerer.

  Herlig å lese kommentarene og engasjementet det gir, jeg har ledd mye og godt. Favoritt kommentaren min kom fra en som skrev: Helsehilde har ingen tillit hos meg for hun skriver sååååå mye feil. Jeg lo så jeg ramlet av kontor stolen min, og så kommer dere fint inn og behandler uintelligent oppførsel intelligent tilbake.

  Imponerende gjort av dere, og meget underholdene for oss. Stavanger Aftenblad har ikke mulighet mot dette showet her. Takk til kritikere, skepsis, Gunnar, Jarle, Kalle, ja alle.

  Klart vi kan finne mangler her og der, det kan vi finne hvor som helst.
  Det kreves ikke noe mot i å være pessimistisk, og de blir ikke gode ledere heller.

  En god leder, er en som motiverer og inspirerer som Trine gjør. Hun ser ting som det er og ikke verre enn det er, hun klarer å se ting som bedre enn det er. Hun hjelper andre til å se det som bedre enn det er også, og det må vi for å hjelpe mennesker videre. For uten fremtids visjon går vi til grunne. Alle trenger å se frem mot en fremtid, først da kan vi klare å komme der. Mennesker som ikke har energi og livsgnist trenger hjelp til dette.

  Er det positiv tenking? Nei jeg kaller det intelligens.

  Flott dere får folk mot mer grønnsaker Trine og Hilde, en fersk gigantstudie over 20år med 176 000 mennesker støtter dere. Den viser at mye kjøtt øker dødsrisikoen og grønnsaker reduserer den. Jeg fikk tips om dette studiet fra folkehelsekoordinatoren i Ålesund kommune.

  Studiet viser at når vi ser på spesifikke dødsårsaker, er det innenfor hjerte/karsykdommer og kreft – særlig tykktarmskreft, men også lungekreft – at de store forskjellene kommer fram. De mennene som spiste mest kjøtt, økte risikoen for å dø av kreft med 45 prosent. For kvinner som spiste mest kjøtt økte risikoen med 15 prosent.

  Et kosthold med lite karbohydrater og mye grønnsaker, plantekost. Reduserte den samme dødsrisikoen med inntil 20 prosent, viser undersøkelsen.

  Til sammen innebærer dette at de som spiser mest kjøtt, har en dødsrisiko som er mer enn 50 prosent høyere enn dem som spiser mest grønnsaker, bønner og annen plantekost.

  Studiet ble nylig publisert som et av verdens største kostholdsstudier. Du finner det i Annals of Internal Medicine, et velrespektert fagtidsskrift for indremedisinere. Du finner studiet her http://www.annals.org Tittelen på studie er Low Carbohydrate Diets and All Cause and Cause Specific Mortality.

  Natta, mvh Kevin Frøystad http://www.kevinfroystad.com

  • HelseHilde 30. november 2010 at 08:52 - Reply

   Tusen takk for at du leser og blir inspirert av det jeg skriver om Kevin 🙂

   Takk for flott tilbakemelding!

   Hilde

 13. Marit Hansen 30. november 2010 at 21:55 - Reply

  Hei Hilde
  Da tar jeg opp salt-tråden slik jeg lovet. Heldigvis virker det som om du er mer fornuftig enn de som skrev nettsiden om salt, men jeg slenger inn et innlegg siden du lurte. Her kommer noe av det jeg reagerte mest på:

  «Our cells can only absorb what is available organically or ionic-colloidal. Therefore, we cannot absorb minerals from mineral water because they’re not refined enough to penetrate our cell walls»

  -Cellene våre har ionepumper som pumper ymse ioner i begge retninger (både inn og ut av cellene). Dette gjelder f.eks Na+, K+ og Cl-. Sånn jeg forstår begrepet «ionic-colloidal» er at andre ioner enn Na+ og Cl- er med på å utgjøre gitterstrukturen i saltet. Men når salt blir løst blir det (så sant det er lettløst) løst i sine enkelte ioner. Dermed har det ingenting å si hvilke ioner de satt fast sammen med i et gitter før de ble fortært. Hva de mener med «available organically» kan jo spekuleres i. Organisk som i «molekyl som inneholder karbon» kan gi mening. Men hvem vet – kanskje de mener økologisk?

  «For this process, the water is taken from our cells and the body has to sacrifice its most perfectly structured cell water in order to neutralize sodium chloride. In doing so, the dehydrated body cells die.»
  -Strukturert vann er frosset vann. Og siden natriumklorid allerede er nøytralt i løsning er det streng talt ingenting å nøtralisere. Man kan fortynne en løsning av natriumklorid, og det er klart at for mye salt på utsiden av en celle vil dehydrere denne (fordi den høyeste konsentrasjonen vil trekke på vannet). Dette vil nok desverre uansett skje om saltet kommer fra Himalaya eller bordet.

  «The bath water should have a temperature of approximately 98.6ºF our normal body temperature. Check the temperature with a thermometer. This is important, as the body must not additionally sacrifice its own energy to balance out the temperature. The bath water will remain at 98.6ºF almost continuously. This is because the biophysical structure of the sole solution is so strong; it causes the molecules to move in a constant rhythm»
  -Dette fikk meg faktisk til å le. Jeg tror de mener at vannet ikke blir kaldt på samme måte som vanlig vann. Jeg er ingen sterk fysiker, men det vil overraske meg om saltvann holder på varmen veldig mye lenger enn vanlig vann (selv om vannet har sin egen rytme)

  «Crystal salt lamps bind the excessive positive ions with their negative ions. When they warm up, they attract humidity and the surface of the salt crystal becomes moist»
  «Even though they are not a «medical device», Salt Crystal Lamps, by emitting negative ions, significantly reduce a myriad of indoor air pollutants. Negative ions have known benefits, and may provide relief from sinus, migraine headaches allergies and hay fever, reduce the severity of asthma attacks, enhance the immune system, increase alertness, increase work productivity and concentration, increase lung capacity and reduce susceptibility to colds and flu.»

  -Et saltgitter vil bestå av like mange positive og negative ladninger (avhengig av hvilke grunnstoff som er med. Det går f.eks to Cl- per Mg2+, mens det bare er ett Cl- per Na+). Det kan godt hende at lampen blir fuktig. Dette er fordi salt trekker fukt veldig effektivt. Det som er mer fantastisk er at lampen skyter ut negative ioner. Siden det er snakk om salt går jeg ut ifra at de først og fremst mener Cl- ioner. Jeg skal ikke nevne andre negative ioner, for de har stort sett blitt omtalt i negative vendinger her inne. Uansett: hvis de negative ionene _skulle_ forsvinne blir man sittende igjen med ensomme positive ioner. Disse kan ikke lage et saltgitter, og vil nødvendigvis måtte gjøre av seg en plass.

  Dette var bare noen av tingene jeg reagerte på, men jeg synes at innlegget ble mer enn langt nok. Poenget mitt er at når noen som prøver å selge dyre produkter kommer med så mange usannheter har jeg problemer med å tro helheten. Hvis selgerene uansett lyver – hvorfor skulle de kvie seg for å selge «falskt» salt? Jeg blir bare så oppgitt over de som prøver å selge «mirakelprodukter» på denne skammelige måten…

  • HelseHilde 30. november 2010 at 22:14 - Reply

   Takk for at du tar deg tid, og engasjerer deg.

   Jeg forstår godt hva du mener, og jeg ser at det er en skog av informasjon der ute, som er både selvmotsigende og veldig tvilsom.
   Man får prøve å holde seg til det som ressonnerer, og som man kan gå god for selv. Når det gjelder salt, så vet jeg at vi trenger salt, og da med fordel et mineralsalt, og ikke et kjemisk strippet, varmebehandlet, bleket bordsalt. Selv om havsalt og bergsalt er hovedsaklig sodiumklorid,så mangler de alle sporstoffene, som også er viktige.
   Himalaya salt har fått mye pepper, og er ikke en gang mitt førstevalg, men jeg henviser ofte til det , rett og slett fordi det er etter min mening det beste av hva som er tilgjengelig her på berget.
   Celtic sea salt er min favoritt, men jeg på få det via nettet fra England.
   Jeg kjenner at jeg får mer energi av salt. Nå må det sies i denne sammenheng, at med den dietten som jeg spiser, som er fra rene råvarer, så må jeg tilsette allt salt selv. Ingenting er saltet på forhånd, så jeg er avhengig av å tenke på å få i meg nok salt. jeg drikker sole hver morgen 🙂

   Hvilket salt bruker du selv?

   Hilde

   • Marit Hansen 1. desember 2010 at 07:44 - Reply

    Det som står i skapet;-) Akkurat nå tror jeg det er Seltin, men i og med at mye av maten jeg spiser er bearbeidet (der kunne jeg sikkert lært noe nyttig av deg, men foreløpig er jeg helt frisk og har masse energi) salter jeg sjelden maten selv. Når det gjelder disse sporstoffene du nevner kan jeg ikke skjønne at de ikke finnes naturlig i en eller annen vegetabilsk sak. Det er uansett snakk om svært små konsentrasjoner.

 14. Heidi P 1. desember 2010 at 15:53 - Reply

  Hei Hilde!
  I dag har jeg prøvd tomatsuppa du skrev til meg. Den var jo sykt god da veldig overraska faktisk hvor enkelt det var å lage den og mye smak var det også…. Har du flere oppskrifter på supper eller ?….

 15. Barfotskoen 20. februar 2012 at 08:40 - Reply

  Godt skrevet men poenget med å spise rå mat er også at forskningen viser at behandling av mat medfører dannelse av stoffer som er carcinogene Dette sammen med allle miljøgiftene som vi får i oss (både i mat og omgivelser) er den viktigste årsaken til sykdom
  Er det logisk å behandle eller tilsette noe i maten?

 16. Angelinedesign7 7. mars 2012 at 16:32 - Reply

  Så mye negativt og rart Tormod skriver. Holder det ikke nok med å se hvordan verden har blitt i dag. Mange er overvektige ( til og med 4 åringer ), flere og flere får kreft, folk klager over lav energi, dårlig søvn, smerter i kroppen, hodepiner, folk har astma, allergier og diabetes. Mye av det her er moderne livsstilsykdommer som ikke har forekommet før, grunnet moderne måter å spise på. Jeg veit ikke hva du synes Tormod, men jeg regner med at du leser stadig om at folk er syke og klager. Bare se i Norge, i fjor vinter skrev vg og dagbladet at flere og flere nordmenn blir sykmeldte. Lure rpå hvorfor. Det er så useriøst, og lite holdbart at man skal kreve bare konkrete bevis og forskning for at ting skal være sant. Forskning tar jo feil annen hver dag. Husker dne gang at ris var sunt? Det er den ikke i dag. Poteter var også bra men blir kritisert som dårlig for oss nå. Vil du stole på hva kroppen din sier, eller hva forskning sier? Uansett, ingen forskning er 100%. Jeg har sett det levende, med mine egne øyne, folk som har holdt på å død, men som lever videre grunnet raw food. Et kreftssenter i USA behandler pasienter med bare raw food og økologisk mat. Alle blir friske igjen. Og når ble plutselig grandiosa sunnere enn et eple? Spis det jorda har å tilby sier jeg. All planter og frut og grønt kan plantes igjen og vokse på ny. Kan grandiosa dyrkes? nei!!!!!!! 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits