Alkoholfri julaften

Det er veldig kjekt at mange ønsker å dele sine historier og tanker her på min blogg. Setter stor pris på det og idag skal vi slippe Heidi til. EN tøff dame som tørr å dele sin litt av sin historie…..til ettertanke nå som julen nærmer seg!

Alle barn burde ha rett til alkoholfri julaften uten vold!

Julen nærmer seg med raske skritt. Tenk om alle barn kunne få oppleve en julaften uten å oppleve redsel for julestemningen blir byttet ut med redsel for rus og vold fra nær slekt. Velger å skrive nær slekt for det er ikke alltid foreldre/foresatte som ødelegger julestemningen. Det er også besteforeldre, tanter og onkler som kan sette spor på julaften eller ved høytider. Jeg har hørt ofte i livet at man blir som sine foreldre. Så hvis man opplever vold, misbruk eller rusmisbruk så blir man sånn selv. Læreren min på hjelpepleierlinja hadde også den holdningen. Ikke rart mange får problemer med å bryte sirkelen når til og med man lærer det i et fag som skulle handle om omtanke og omsorg for andre mennesker. Man får jo proppet full at det er jo sånn. Noe er stort tull. Snakker av erfaring, så bedrevitere som synser og sanser på ting de ikke har opplevde selv. Kan ta en tur på landet for min del. Jeg er et løvetannbarn og har lært av mine foreldres feil. Klart å bryte sirkelen. Er ingen perfekt utgave, men mine barn har aldri opplevd vonde opplevelser rundt alkohol. For målet mitt er ikke å bli perfekt som foreldre, men setter barn mine høyt. For man gjør noen feil valg her i livet, men da er nøkkelen hvordan man velger når man innser at man tok et feil valg. Husk at man gir barn minner som er et redskap for fremtiden.


Man lærer I den skolen man går I heter det så fint. Det er mye sannhet I det, men man kan lære at man ikke skal gjøre slik man har opplevd. Lære av andres feil og gjøre alt for å gjøre det beste ut av det. Selv om du opplever eller har opplevde en vond barndom betyr det ikke at du trenger å gi barna dine den samme barndommen. Du kan jo bli påvirket, men rusmisbruk osv kan på ingen måte arves på samme måte som f.eks. utseende. Din oppførsel i fylla kan dog være «arvelig» på ett vis ved at du har sett noen I nær relasjon være full og ubevisst oppfører deg som han.

Jeg har “overlevd” pga at jeg har vært åpen om hvordan jeg har hatt det i barndommen. Når jeg var ung så følte jeg skam over min situasjon. Skam preger deg i hverdagen. Til deg der ute. Ikke hold smerten inne for den byllen kommer til å briste en dag enten du vil eller ikke. Snakk med noen som du føler deg trygg sammen med. Du er ikke alene. Det finnes tusenvis av barn og voksne som har opplevd det samme som deg. Ikke vær flau. Husk at du er unik og gå med hevet hode. Det er ikke du som skal føle skam.

Her er det et dikt som beskriver litt av barndommen.

Stemmer fra stua!

Et ord fra stua kan føre redsel

Ligger på loftet med øret tett til gulvet.

Vil ikke høre, vil ikke høre,

Smaken av redsel fyller munnen med bitter smak.

Lyden av stemmene blander seg inn I tankene.

Kværner rundt I hodet og leker sisten

Høye stemmer lager små riper I hjertet,

riper som blir til sår som ikke må briste.

Vandrer jeg mot det ukjente og inn i det mørke!

Hvorfor kommer det ingen og redder meg!

Jeg vil ikke høre, jeg vil ikke høre

Hvorfor valgte mørket meg.

Hvorfor kommer det ingen og redder meg.

Noen som kunne stryke vekk redselen og viske:

Ikke vær redd, kjære barn.

Her hos meg finnes det ikke noe mørke

(dikt av Heidi Deanna Fossen 12.11.2010 Copyright)

By | 2010-11-14T07:43:59+00:00 14. november, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |14 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits