Den økonomiske bakrus

Da er LUKSUSFELLEN alla Trine tilbake, og her kjenner ihvertfall jeg meg igjen. Ikke de siste årene, men for en del år siden satte jeg meg i skikkelig kredittkortgjeld. Det er SÅ kjipt og det tar SÅ lang tid å betale det ned hvis det ikke dukker opp en saftig slump med penger. Kristine Jensen er tilbake for å fortelle sin historie, og ikke minst komme med gode råd! Mer finner du HER.

Kristine Jensen

De fleste av oss passer på å få flere småavbrekk i den travle hverdag. En utbredt måte å gjøre det på er langhelger i byer utenlands. Som regel kaller vi det for ”shoppingtur”, og tar med oss venninner, venner og noen kredittkort. Alle vet at vareutvalget, priser og shoppingatmosfære er så mye bedre ”der” enn her. Så hvorfor ikke nyte et par dager med shopping, god mat og kanskje noen spa-behandlinger? Neppe så lurt hvis du egentlig vet at du ikke har råd til det akkurat nå, og kan ikke betale beløpet tilbake i løpet av de neste par månedene.

Jeg hadde en fantastisk tur til London for en del år siden sammen med min kjære. Han har stil, god smak og er tålmodig utenfor prøverommet. Det var (og er fortsatt) utrolig vanskelig å få tak i sko i størrelse 34,5 uten å måtte ty til barneavdelingen til DinSko. Spesielt hvis hælen skal være 7 cm eller det er snakk om støvletter. Og ingen klesbutikker i Norge hadde petit avdelinger på den tiden. Gimle Parfymeri hadde ikke åpnet deres økologiske avdeling enda, så for å få tak i Organic Pharmacy måtte jeg jo til London. Med andre ord, dette var fornuftig.

Jeg brukte ikke budsjett for å holde oversikt over min egen økonomi på denne tiden. Om jeg hadde hatt det og brukt det (og hodet mitt), hadde jeg raskt sett at jeg ikke hadde midler til hverken shopping eller til å betale tilbake et makset kredittkort før rentene begynner å løpe. Etter tre dager i London kom jeg kjempefornøyd tilbake med en oppgradert garderobe og et Mastercard som var 10 000 kr fattigere enn før turen.

Pliktoppfyllende sjekket jeg hver enkelt faktura hver måned og betalte tilbake kredittkortgjelden min, litt etter litt. Noen måneder minstebeløpet som var angitt på faktura, noen måneder mer. Men først etter noen år (og fakturaer som fortsatt kom i postkassen) gikk lyset opp for meg og jeg så og forsto de virkelige tallene. Og først da begynte jeg å tenke på hva denne turen har egentlig kostet meg. Regnestykket var enkelt: kredittkortgjeld 10 000 kr, rente 25 prosent, månedlig fakturagebyr 25 kr, minstebeløpet til forfall 200 kr. I dette eksempelet vil jeg bruke 400 kr som beløpet jeg betalte hver måned. Med 400 kr i måned som inkluderer både renter og avdrag (men for det meste renter) hadde jeg brukt over tre år for å bli kvitt forpliktelsene etter 3 dagers moro i London. Men det virkelige tallet som slo meg (hardt) var 5 183 kr. Det var det samlede beløpet jeg hadde betalt i renter etter tre år. 51,83 prosent rente for å låne penger til ”fornuftig” shopping i London. Nå i etterkant tenker jeg på hva jeg kunne ha gjort med disse pengene. Om jeg hadde investert beløpet i et aksjefond med 11 prosent avkastning i året hadde jeg hatt over 7 000 kr tilgjengelig etter tre år. Da kunne jeg dra på shoppingtur og kjøpe de etterlengtede skoene med penger jeg faktisk hadde.

Det var ikke bare 10 000 kr som var mine utgifter i London, det var 15 183 kr. Det som gjorde mest vondt i denne situasjonen var vissheten om at noen hadde tjent 5 183 kr på min dumhet. Det var konsekvensen av å bruke penger man ikke har. Konsekvensen av ikke å ha kontroll på sitt forbruk og trangen til å leve her og nå.

Konkrete råd for å unngå kredittkortfellen og hvordan bli kvitt kredittkortgjeld på en litt mer fornuftig måte vil jeg gi i del II.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits