Levende mat for en levende kropp

HelseHilde skaper debatt, men jeg vet av tilbakemeldinger at det er ufattelig mange som IKKE kommenterer som henter inspirasjon i hennes reise. Dette er en kontroversiell måte å velge, men når en er så syk i ledd og kropp som Hilde var så tror jeg en nesten blir glakristen når en finner noe som funker for en. Hilde har hele tiden presisert at dette er hennes måte å leve på, den er ikke for alle. Hun har brukt mange år med kursing, lesing av bøker, søking på nettet , før hun endte opp med det kostholdet hun har i dag.

Dagens tema er Raw-Food og jeg personlig har viet temaet veldig mange blogginnlegg de siste tre årene. Jeg valgte å lage raw-food når jeg var med i Celebert Selskap i år fordi jeg har virkelig tro på dette, at levenede mat=friskere sunnere kropp. Vi dytter i oss ( meg selv inkludert innimellom) altfor mye som ja, er godt, men ikke bra for systemet vårt. Systemet = vårt indre maskineri. Jeg skal på raw-food kurs i januar og det er bok på vei om emnet. Gled deg!!

Hilde oppsummerer bedre enn meg, mer fra henne kan du lese HER.


Raw Food

Det siste på dietthimmelen er det som man kaller Raw Food. De mest helse entusiastiske snakker gjerne om dette. Det finnes egne restauranter verden over, og utallige bøker er på markede om emnet. Det er en del av en helsebevegelse som sniker seg inn i de opplystes kretser, i TV programmer, og blandt dem som søker lindring fra dagens mange utbredte kroppslige og mentale plager. Noen velger å spise 100% rått, andre kanskje 80%. Jeg valgte denne veien for ca halvannet år siden, og spiser rundt 95% rå mat.

Hva er så egentlig Raw Food?

Som navnet sier, så er det mat som er rå og ubehandlet. Det er vegansk føde, som ikke har vært oppvarmet over 41 grader. Ved å ikke koke og steke maten, sies det at alle enzymer beholdes intakt. Vitaminer og mineraler likeså. En del vitaminer beholdes etter koking, men ikke enzymer. Maten beholder også sin vitalitet, sin vibrasjon, som det så fint heter. Den beholder sin livskraft. En Raw Food diett består av frukt, grønnsaker, frø, nøtter og oljer. Masse rent vann og godt salt hører med også her. Jeg bruker kaldpresset olivenolje, Udo`s choise og Krill olje hver dag. En viktig del er også at maten skal være økologisk, hvis det er mulig. Å vaske frukt og grønt grundig er veldig viktig uansett hvordan de er dyrket. Økologisk mat er mer utsatt for parasitter, da de ikke er sprøytet med drepemiddel.

Jeg merker stor forskjell på kroppen min etter at jeg kuttet ut mat som var full av E-stoffer, sprøytemidler ( les her http://www.agropub.no/id/2300 ) sukker, melkeprodukter og kjøtt. Jeg vil ikke gå så langt å si at man ikke skal spise kjøtt, det får hver enkelt kjenne på, men det finnes store kvalitetsforskjeller på kjøtt. Velg økologisk og kortreist, dvs fra ditt eget distrikt. Gi deg selv den beste kvaliteten, og kroppen vil takke deg. Jeg trives uten kjøttmat, og blir mer og mer klar på det jo mer jeg blir kjent med kjøttindustrien.

Så tenker du kanskje at det må være veldig kjedelig å leve på frukt og grønt, og jeg må si at det er motsatt. Det er befriende å kjenne at maten gir energi, og ikke tapper deg. Kjenner du igjen det å synke ned i en stol mens magen buler, og kroppen er slapp som en fille? Og det etter at du har matet den med «energi»? For det er det mat skal være, energi. Blir man ikke kvikkere av å spise, så har man gitt kroppen noe som er tungt fordøyelig, og som den bruker masse kraft på å få skillet ut av kroppen din igjen. Det er slik jeg opplever det, og om du kjenner etter, så vil du ganske sikkert kjenne det du også. Noen har fått kroppen sin til å helberede sykdommer ved å legge om til Raw Food. Tanken er at om man fjerner alle giftstoffer og tilfører ren næring, så får kroppen det verktøyet den trenger til å gjøre en av de tingene den kan aller best, å regenerere seg, og å regulere ubalanser. For meg har det vært litt mer sammensatt enn som så, men en veldig viktig faktor i min helsereise.

Å leve på levende mat, gir den samme utfordringen som med alle kosthold man måtte velge. Man må balansere mellom næring, kalorier, fettsyrer, fiber og proteiner. Man får ikke i seg det man trenger i en Grandiosa, og ei heller i et eple,, selv om eplet vil ta deg mye lenger. Jeg juicer grønnsaker og lager frokost-smoothie. Hemp pulveret i smoothien er et godt protein valg. Nøtter er et annet. Avokado har masse gode oljer/fett, og er høy på kalorier. En som lever på Raw Food vil også ofte innta en del av det som kalles Superfoods. Det er mat som er spesielt høy i næring. Alger er et eksempel. Chlorella og Spirulina er de vanligste, og kan med fordel får i pulverform som man kan ha i juice eller smoothies. Disse algene er komplette næringskilder, dvs at de inneholder de næringsstoffene som kroppen trenger. Det blir nesten som en multivitamin. Disse algene inneholder også B-12, som er omdiskutert blant motstandere av vegetarmat, som noe man da vil mangle. Noen vegetarianere tar B-12 tilskudd, andre ikke. Det som er interessant er at det er veldig mange kjøttetere som også mangler B-12, men ja, noe å undersøke og å tenke over om man legger om til vegetar kost. Superfoods er mange, og et helt eget tema, som jeg skal skrive mer om.

Jeg spiser utenom frokosten min, dehydrert brød med avokado til lunsj, og en stor salat til middag. Utenom så snacker jeg på Grapefrukt, kokosnøtt, eller oliven.

Dehydrert brød er laget hovedsakelig av frø og grønnsaker, som er dehydrert på 41 grader i en spesiell dehydrator.

Jeg laget nettopp en nydelig nøtte- og lime pai, som jeg vil dele med dere. Prøv den og se hvilken fest det kan bli fra naturens eget kakefat.


Bunn:

 • 5dl Valnøtter
 • 2,5 dl Hasselnøtter
 • 1 stk Sitron ( saften av)
 • 1 ss Kaldpresset olivenolje
 • ¼ ts Himalaya salt

Fyll:

 • 4 stk Avocado
 • 2stk Lime ( saften av)
 • 1 stk Sitron ( saften av)
 • 4 ts Vaniljeekstrakt
 • 1 ss Rå organisk honning, agave sirup eller en teskje stevia ( stevia passer for diabetikere da den har glykemisk indeks på 0 )
 • 1/4ts Himalaya salt

Tilbereding av bunn:

 • Ha alt i en foodprosessor, og kjør til det blir som en smule deig. Press denne i bunnen og opp kanten i en pai form som er ca 25 cm i diameter.

Tilbereding av fyll:

 • Ha alt i en smoothiemaker/ blender, og kjør til den er helt jevn. Hell den opp i pai formen, og sett i kjøleskapet i 3.4 timer for å stivne.

Lykke til med paibaking. Neste mandag skal det handle om min erfaring med parasitter, et kontroversielt tema.

Hilde

By | 2010-11-29T10:15:21+00:00 29. november, 2010|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |117 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits