Gave til lommeboken – det er jul

Luksusfellen er på plass igjen, i førjulstiden hvor pengene våre får vinger, i bloggformat. Nå skal Kristine tre litt dårlig samvittighet nedover hodene på oss…..neida. Joda. Neida. Klarer ikke å bestemme meg. Men en ting kan jeg garantere deg…..jeg bruker ikke mer enn jeg på julegaver. Jeg liker ikke vendingen som julen er i ferd med å ta….den er blitt altfor kostbar og det handler mer om gavene enn givergleden. Ikke for alle, men for veldig mange.

Det er nettopp det Kristine skal blogge om i dag, og heldigvis har hun noen gode råd å ta med seg på julehsopping:

Vi skal ha det koselig i julen, vise omtanke for hverandre og glede våre nærmeste med flotte gaver. Hvis noen hadde sagt dette til meg for noen år siden hadde jeg hoppet av glede. Yes! Bekreftelsen (unnskyldningen) for at det er helt greit å bruke masse penger i førjulstiden. Til tross for at jeg kunne høre kredittkortet mitt gråte når shoppingrusen hadde stilnet. Jeg snakker ikke om Luksusfellen og inkassokrav, bare en kvinne med god utdanning, god lønn og helt vanlige forbruksvaner. Heldigvis hører det fortiden til.

Kristine Jensen

Nå får jeg ikke lenger følelsen av irritasjon og dårlig samvittighet (eller ”puuh, jeg er ikke alene om dette” – følelsen som godkjente mitt pengeforbruk) når jeg hører nyheter om betalingsterminaler som nok en gang registrerer rekordhøyt kortbruk, og mennesker som sliter i flere måneder (hvis ikke år) som følge av sin gavmildhet. Nå er det kanskje lett å tenke at jeg krisemaksimerer. Men det generelle bildet som media presenterer viser noe annet. TV 2 viste et innslag med en smilende, oppegående kvinne forteller at hun ikke tør regne på hvor mye penger hun bruker på julegaver. En forbrukerøkonom i en av landets største banker forteller i Finansavisen om økt kjøpepress i førjulstiden og en klar tendens i økning av betalingsanmerkninger og inkassosaker etter jul. Vårt ønske om å fremstå som suksessfulle og rause overfor våre nærmeste begrenser seg ikke nødvendigvis av vår økonomiske tilstand. Er det slik vi vil ha det?

Det bor en liten materialist i meg (det er derfor jeg lærer om å ha et godt og vennlig forhold til mine penger), derfor skal jeg ikke gi råd om å gi bort opplevelser og hjemmelagde gaver. Jeg ønsker å dele med dere noen tips som vil hjelpe med å holde god oversikt over og orden på økonomien også i førjulstiden. Du kommer ikke bare til å holde utgiftene på et fornuftig nivå, du vil også ha god samvittighet og gleden vil være ut i det nye året. Her er mine tips:

  1. Lag et julegavebudsjett og hold deg til det. Hvor mye penger kan du bruke på gaver i år? Uansett om det er tusen eller tjue tusen kroner, skriv det ned og vær bevisst på at det er kun det du skal bruke i år. Allerede ved dette skrittet puster jeg lettet ut – jeg har forpliktet meg.
  2. Bruk julegavebudsjettet til å sette opp en liste over hvem som skal få hva, og sett konkrete tall ved hvert navn og hver gave. Hvis det blir slik at du kjøper en litt dyrere gave enn planlagt til én, så må du redusere beløpet du kjøper gave for til en annen. Kaldblodig? Kanskje, men vi skal ikke bare ta vare på vår familie og våre venner, vi må ta vare på oss selv også.
  3. Ha denne listen i din lommebok og bruk den. Hvis du vet at det er vanskelig for deg å holde seg til budsjettet og opprinnelige avgjørelser, ha med kontanter på juleshopping og la kortene være hjemme. Gjør det som skal til for å kontrollere ditt forbruk!

Dette er kanskje ikke like gøy som bare å gå rundt i butikkene, bruke penger, kose seg og oppleve adrenalinrushet (zip zip :-)). Men ved å ha god kontroll og oversikt vil du slippe bakrus i januar. Og du kommer til å kose deg med gaveshopping uansett.

Jeg har selv vært opptatt både med å lage kos i førjulstiden (jeg elsker å bake småkaker) og med shopping (deilig å ha oversikt og slippe uønskede overraskelser allerede i romjulen), derfor kommer dette innlegget kanskje litt sent i forhold til julegavehandelen. Dersom du har vært så flink og fått gavekjøp unnagjort i år, kan mine tips kanskje hjelpe deg til få en enda bedre opplevelse neste år. Om du fortsatt har noen gaver som gjenstår (eller alle) – kos deg, men vær bevisst på at du skal glede ikke bare de andre men deg selv også.

Ha en hvit og deilig jul!

By | 2010-12-15T10:15:54+00:00 15. desember, 2010|Categories: MIN BLOGG, YTRINGER|Tags: , , |5 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits