Penger, ja de penga

Jeg har en gjesteblogger som har vett på peng, og det er herlig at Kristine kommer med konstruktive råd her på bloggen. Jeg personlig sliter med forbruket nå i julestria, jeg finner ikke meningen med dette evige gavekjøpet. Jeg liker det rett og slett ikke. Jeg blir uvel hver gang jeg drar kortet, og da spesiellt hvis det snakkes om beløper større enn kontoen min egentlig liker. Det blir vel mye i sum, er du ikke enig?

Hva skal en så gjøre med det? Produsere gavene selv? Finne alternativer å gi som kanskje gir mer mening? Jeg aner ikke, men til jeg finner svaret for meg selv så kan jeg la Kristine gi meg gode råd på veien. Hun forsetter på sitt forrige innlegg om fripoliser som du kan lese HER. Jeg gir ordet til henne jeg:

Kristine Jensen

Mer penger skal det bli-

Sa jeg i mitt forrige innlegg at jeg skulle lage en oversikt over mine fripoliser i neste uke? I skrivende stund er det gått mer enn to uker siden jeg skrev sist, og først nå (hmm, i dag, egentlig) har jeg tatt et oppgjør med papirbunken. En skal ha mye tålmodighet for å gå nøye gjennom alt, sjekke avkastning, historisk utvikling, gebyrer og annen viktig informasjon som står i fripolisene. Internettsiden til et av forsikringsselskapene hvor jeg har en fripolise fortalte meg at min fremtidige pensjonsinntekt blir 58 prosent av min daværende lønn. For meg er det mer enn nok motivasjon for å ta saker i egne hender.

De selskapene som jeg har sjekket har gode nettsider som inneholder mye nyttig informasjon. Nå tenker jeg ikke generelle vilkår, men informasjon om egne fripoliser. Du bruker MinID eller BankID for å logge deg inn slik at du kan begynne å utforske tallenes verden. Innskuddspensjon som bedriften overfører til en bank eller forsikringsselskap blir plassert i forskjellige fond. Du selv kan foreta en eller flere fondsbytter og velge mellom konservativ, balansert eller offensiv sparestrategi. Bare merk at som regel koster det å bytte fond, og at det kan være vanskelig å finne ut hva forvaltningsgebyret vil bli. Det er spennende å finne ut hvor forskjellige fond investerer – hvilke aktiva klasser (aksjer, obligasjoner, pengemarked), geografiske regioner og bransjer din pensjonssparing er fordelt på og hvilken utvikling de har hatt.

Jeg har noen få fripoliser hos ulike selskaper. For min egen del skal jeg samle de på et sted. Da slipper jeg å betale gebyrer flere steder og det blir lettere å følge med når alt er samlet et sted. Før jeg velger hvor jeg vil plassere dem, skal jeg vurdere forvaltere og se på de historiske resultater som er oppnådd (men som på ingen måte er garanti for fremtidig positiv avkastning), vurdere fondstilbud og ikke minst kostnader. Nå har jeg i hvert fall tatt et skritt til i riktig retning .

By | 2017-03-16T07:13:57+00:00 2. desember, 2010|Categories: PERSONLIG|Tags: , , |2 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits