Vi lærer positiv kommunikasjon

Jeg har mange kloke lesere, det vet jeg. Selvom det i snitt kun er 1% som kommenterer, så får jeg mange mail på både Facebook og i innboksen som tilsier at de har masse bra å melde. Jeg blir så stolt og glad når lesere ønsker å dele litt av sin kunnskap med mine lesere, bli en såkalt GjesteBlogger. Jeg blir jo lei av at denne siden bare skal handle om meg og mitt, for det finnes faktisk grenser for hvor interessant livet mitt er. Neida. Joda, ÅÅÅ NEIDA.

For en stund siden fikk jeg en veldig hyggelig mail fra May Espedal. Hun har masse kunnskap om positiv kommunikasjon skrev hun til meg. -Det hørtes spennende ut, skrev jeg tilbake, men lurte veldig på hva det egentlig innebar. Deretter skrev May et par blogginnlegg for å forklare og den serien starter i dag. Dette kan vi alle lære noe av, håper du tar deg tid til å lese. Jeg gir ordet til May:

May Espedal

1. INTRODUKSJON:

Bakgrunn for min begeistring for en kommunikasjonsteknikk som offisielt heter ”Non Violent Communication” – eller det jeg foretrekker å kalle ”empatisk kommunikasjon” (og heretter vil omtale som det) er at jeg fikk en så svært positiv erfaring ved å benytte teknikken i jobbsammenheng.  Jeg ble så imponert over resultatene at jeg bestemte meg for å gjøre denne kommunikasjonsteknikken til en del av mitt liv.   Jeg lærte meg faktisk å lytte og å snakke på en helt ny måte.  Ordtaket om at ”man ikke kan lære en gammel hund å gjø” ble temmelig raskt motbevist.  Jeg merket at omleggingen av min måte å kommunisere på, gjorde noe med både meg selv og andre.

Etter at jeg etter mange år omsider hadde klart å bli nesten frisk fra min psoriasis artritt gjennom rensing av kroppen, naturlige tilskudd og omlegging av kosthold, så oppdaget jeg at denne nye kommunikasjonsteknikken hjalp meg med å koble positiv tenking til følelsene mine.   De fleste av oss forstår at hvordan man tenker, påvirker vår psyke som igjen påvirker vår helsetilstand. Full effekt av positiv tenking får man når man klarer å koble inn sine egen følelser og behov og samtidig klarer å se andre menneskers følelser og behov.

”Non-violent communication”  ble etablert av den amerikanske psykologen Marshall Rosenberg.  Noen av dere har kanskje hørt om ”sjiraffspråk”?  Det er et kallenavn som teknikken har fått, og som den ofte blir omtalt på folkemunne.   Jeg skal si litt mer om hvorfor litt senere.  Men først litt informasjon om Marshall Rosenberg.

Marshall Rosenberg er utdannet psykolog.  På slutten av sitt psykologistudie oppdaget han at klassisk psykologi ikke førte ham dit han ønsket og etter å ha studert både religioner og hvordan innfødte stammer kommuniserte, fant han frem til det han mener er en ”nøkkel” til sunn og god kommunikasjon.  Rosenberg er en mann som i dag blir benyttet som mekler i vanskelige internasjonale situasjoner, slik som i konflikten mellom Israel og Palestina- og konflikter mellom stammer i Afrika – for å nevne noen.  Han har også vært med på å grunnlegge skoler i USA hvor både lærere og elever bevisst bruker ”empatisk kommunikasjon” i hverdagen.

Marshall Rosenberg mener at måten de fleste av oss kommuniserer på, både oss i mellom og hvordan vi snakker til oss selv, kan være en av årsakene til at det er krig i verden !  Det er noe å tenke på, eller hva ?  Jo mer jeg har integrert empatisk kommunikasjon inn i mitt liv, jo mer har jeg forstått at han sansynligvis har rett !

Før vi lærer å snakke kommuniserer vi våre behov ved å vise følelser.  En baby gråter eller ler.  En mor eller far hører for eksempel raskt på gråten til et barn om det er sulten, trenger å skifte bleie eller om barnet har smerter.  Gjennom språkutviklingen lærer dessverre barnet ganske raskt at kommunikasjon består ganske mye av å analysere hva andre gjør og sier, sette merkelapper på folk, forsvare seg selv og legge skylden på enten seg selv eller andre mennesker og omstendigheter dersom ikke livet går helt i den retningen man hadde tenkt seg.  Dette er en svært destruktiv måte å leve på, som i mange tilfeller fører til både sykdom og konflikter.

Empatisk kommunikasjon går ut på at i stedet for å lytte til ordene som blir sagt og analysere og sette merkelapper på folk og situasjoner, så lytter man til hjertet, og finner ut hva slag følelser og behov som ligger bak det som blir sagt.  Videre lærer man seg en teknikk som gjør at man klarer å formidle det man mener på en måte som er fri fra forsvar, angrep, analyser, men i stedet beskriver hva man føler og trenger.

May kommer med forsettelse til uken….var ikke dette interessant tankegang? Jeg kjenner at jeg gleder meg til å lære mer om dette…..viktig å tenke over!
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2015-05-31T10:16:51+00:00 18. januar, 2011|Categories: OPPLEVELSER|Tags: , |17 Comments

17 Kommentarer

 1. AtelierKari 18. januar 2011 at 09:26 - Reply

  Spennende Tema. Viktig å lytte til intensjonene bak de ordene folk har og være litt romslig. Gleder meg til neste innlegg!

  • Trine Grung 18. januar 2011 at 09:48 - Reply

   Jeg og!!

  • May 18. januar 2011 at 15:56 - Reply

   Kommunikasjon er et stort tema og veldig spennende ja. Vi drukner i ord…., men egentlig er det to hovedbudskap som vi formidler mesteparten av tiden. Det er enten at vi ber om noe……eller at vi gir tilbakemelding på noe vi har mottatt….;-) Kjekt at du leser bloggen og kom gjerne med tilbakemeldinger eller spørsmål underveis, det inspirerer meg.

 2. Elin Tangen Henriksen 18. januar 2011 at 10:25 - Reply

  Dette var jo kjempe spennende, vil bare lese mer. Blir sånn spennende …forsettelse følger i neste nr…….:)))) Gleder meg til å lære mer , Ønsker dere begge en fantastisk flott dag videre :))

  • May 18. januar 2011 at 15:51 - Reply

   Veldig gledelig at jeg har klart å inspirere deg til å følge med på neste blogginnlegg også. Det er mitt håp at jeg klarer å formidle på en måte som gjøre det mulig å ta teknikken i bruk for «nybegynnere». Ha en flott ettermiddag og kveld Elin !

 3. HelseHilde 18. januar 2011 at 10:37 - Reply

  Et veldig spennende tema, som også har forandret min måte å komunisere på.

  Bra at du deler dette May! Empatisk komunikasjon mellom alle mennesker hadde forandret verden! 🙂
  Hilde

  • May 18. januar 2011 at 15:48 - Reply

   Takk Hilde. Jeg håper jeg klarer å inspirere noen av leserne til å ta i bruk denne metoden. Mye blir enklere når man kommuniserer fra hjertet !

 4. Linda Boe 18. januar 2011 at 16:01 - Reply

  Dette var veldig interessant. Ser fram til neste blogg fra deg, May 🙂

  • May 19. januar 2011 at 22:12 - Reply

   Det gleder meg at jeg har fanget din interesse, tusen takk for tilbakemeldingen ;-D

 5. Karianne 18. januar 2011 at 17:33 - Reply

  Hei 🙂 Dette hørtes veldig interessant ut ! Er selv leder i en bedrift og synes det er både spennende og interessant å lære hvordan en bedre kommuniserer med hverandre. Gleder meg veldig til fortsettelsen 🙂

  • May 19. januar 2011 at 22:17 - Reply

   Jeg håper at du kan få noe ut av dette – som du kan bruke i bedriften hvor du er leder. Den tiden jeg lært teknikken selv, hadde jeg et team på 10 personer som jeg ledet. Benyttet bla. teknikken under medarbeidersamtaler – og det fungerte helt utmerket. Ellers så synes jeg også det fungerer veldig bra i situasjoner hvor det er viktig å få til et godt samarbeidsklima. Glad for at du følger med på bloggen !

 6. Anne Sudmann 18. januar 2011 at 20:06 - Reply

  Høres spennende ut, jeg skal prøve å følge med videre på denne serien 🙂

  • May 19. januar 2011 at 22:20 - Reply

   Ja, kommunikasjon er spennende Anne. Håper at du synes det blir enda mer spennende etter innlegget i neste uke, det er jo da det egentlig begynner….

 7. Linda 19. januar 2011 at 08:57 - Reply

  Dette temaet interesser meg veldig. Gleder meg til å høre mer. 🙂

  • May 19. januar 2011 at 22:25 - Reply

   Takk for kommentaren Linda – det er alltid kjekt med tilbakemeldinger. Jeg synes det blir spennende å høre hva du synes etter neste innlegg og du får bare spørre dersom du lurer på noe underveis !

 8. Grethe-Lill Vikdal Eriksen 22. januar 2011 at 18:44 - Reply

  Et flott innlegg May 🙂 Kjenner definitivt igjen dette fra min tilværelse som ungdomsskole-lærer. Å ha et snev av «talent» for slik tankegang tror jeg man kommer langt med, og særlig i skolen 🙂 Et nydelig budskap å spre 😉 Jeg følger med videre 🙂

  • May 23. januar 2011 at 16:32 - Reply

   Jeg har holdt noen foredrag for foreldre og lærere da min datter gikk på barneskolen. Mitt håp er at vi kan lære barna våre å kommunisere ut fra følelser og behov (fra hjertet), istedet for å fordømme, forsvare og analysere hverandre. Det hadde vært fantastisk om vi kunne starte med dette i barnehager og skoler, det er barna våre som er vår fremtid ! Det at lærere, slik som deg, er åpen for dette – har enormt mye å si. Jeg deler så gjerne med dem som har lyst til å lære mer…

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits