Luksusfellen gir råd

Her på TrineGrung.no har v vår egen lille Luksusfelle, og Kristin har gitt mange gode råd før som du kan lese HER. Jeg syntes det er viktig å slippe til andre her på sidene mine, spesielt hvis de har gode råd å komme med. Nå har jeg lit om helse, økonomi…da mangler jeg sminke, mote og kanskje andre tema? Har du tips? Her er i hvertfall Kristin på plass igjen og jeg gir ordet til henne:

Lær å styre pengene dine, ikke la pengene styre deg.

Kristine Jensen

Kjære lesere, har dere noen nyttårsforsetter? Jeg håper at et av dem er en beslutning om å få privatøkonomien i orden – kanskje spare til en reise, begynne å investere, kjøpe en større ting uten å bruke kredittkort, kutte forbruket, bli gjeldsfri… Uansett hvilke økonomiske målsetninger du har satt, er det en ting som trengs først og fremst. Foruten jernvilje til å nå målet og besluttsomhet, må du ha et budsjett. Et budsjett for privatøkonomien er ikke et nødvendig onde. Det er et godt verktøy for å kartlegge den økonomiske situasjonen, få oversikt over hvor pengene tar veien (er ikke det dét vi lurer på hele tiden?) og for å hjelpe til å ta de riktige beslutningene. Et oppdatert budsjett som viser din kontantstrøm måned for måned et år frem i tid vil gi deg økt kontroll over pengene dine, og være til god hjelp for å unngå lite hyggelige ”overraskelser”. Et eksempel fra mine budsjettløse dager er en forsikringsregning på litt over 5 000 kroner som kom som julekvelden på kjerringa. Visst hadde jeg fått det året før også, og selvfølgelig tenkte jeg i løpet av året at jeg får en forholdsvis stor forsikringsregning på vårparten og at det sikkert er lurt å sette av litt penger til den hver måned. Men ble det gjort? Nei da, uten budsjett som et levende og forpliktende verktøy ble det bare med tanker. Heldigvis har jeg lært av mine feil, og med et budsjett føler jeg at det er jeg som styrer mine penger og ikke omvendt. Det finnes mange gode sider på nettet som tilbyr gratis budsjettprogramvare, men det er like enkelt å gjøre det selv ved hjelp av et Excel-ark. Her er noen enkle trinn som kan være til hjelp for å lage et oversiktlig månedsbudsjett.

Beregn inntektene dine. Første trinn er å beregne din samlede inntekt. For mange er månedslønnen fast, og i budsjettet noterer vi lønn etter betalt skatt. Andre inntektskilder kan være barnetrygd, pensjon, utbetalinger fra forskjellige oppdrag som varierer måned for måned, eventuelt realisert avkastning på investeringer. Hvis du har variabel månedsinntekt som følge av for eksempel provisjon, regner du ut gjennomsnittsutbetaling pr måned. Her er det fornuftig å være litt mer skeptisk enn optimistisk for å få kunne se om inntekten dekker alle utgifter.

Beregn dine utgifter. Dette kan bli gøy og kan gi oss svar på det vi har lurt på lenge. Mens beløpene på de faste utgiftene er noe vi rimelig greit kan få oversikt over, vil det nok være nødvendig med litt detektivarbeid for å finne svar på hvor det egentlig blir av resten pengene. Blant faste utgifter kan være boliglån, husleie, billån, strøm- og telefonutgifter, bredbånd, treningsavgift, matvarer, månedlig sparing. Forsikringer, abonnement på aviser/blader, årsavgift på bilen, bompenger er faste utgifter på årsbasis, men kan med fordel inkluderes i det månedlige budsjettet likevel. Jeg synes at en ekstrakonto for de regningene som forfaller en gang i kvartalet eller året er nyttig – jeg regner ut hvor mye penger jeg må sette av hver måned for å kunne betale de regningene og overfører penger til ekstrakontoen. Det var faste utgifter. Etter dette tar vi med resten av det vi bruker penger på i løpet av en måned. Og da mener jeg absolutt alt. Denne listen er gøy – den daglige kaffe latte, blader og aviser, kino, lunsj og middag ute, klær til deg selv og eventuelt barna, hudpleie, spabehandlinger, spill og musikk, interiørting. Småshopping er noe hvor småbeløp pluss småbeløp pluss småbeløp kan til slutt bli noen tusener i måneden – ørepynt, et par nye topper, duftlys… Det kan være lurt å ta vare på alle kvitteringer i et par, tre måneder slik at du kan lage et reelt bilde av det hva pengene brukes til. Det kan også være mye nyttig informasjon å finne i kontoutskrifter fra banken.

Sammenstill inntekter og utgifter. Kontantstrømmen er ganske enkelt inntekter minus utgifter. Det er dette som gir et godt bilde av din situasjon og viser hva du kan gjøre for å forbedre privatøkonomien. Hvis utgiftene er mindre enn inntektene, kan (mer) sparing være lurt fremfor å bruke penger på enda mer gøy. Hvis du ikke har en bufferkonto, opprett det og begynn å sette av et beløp hver måned slik at dersom vaskemaskinen går i stykker eller du må til tannlege, har du penger tilgjengelig uten at den månedlige kontantstrømmen blir negativ. Kanskje du også kan spare til en reise, eller begynne med pensjonssparing. Hvis derimot utgiftene er større enn inntektene må du finne ut hva og hvor du kan kutte dine utgifter for å få en positiv kontantstrøm og frigjøre litt penger til sparing. For å identifisere hvor er det mulig å kutte kan du bruke kontoutskrifter eller alle kvitteringer du har tatt vare på. Ved å droppe to blader og den daglige latte i en måned kan du spare rundt 1 200 kroner. Synes du ikke det var noe særlig? I løpet av året blir det over 14 000 kroner. Kjedelig å avstå, ja, men virkningsfullt.

Konklusjon. Budsjettet er et levende verktøy som må vedlikeholdes og følges opp. Du justerer beløpene og legger til nye inntekter eller utgifter. Nå når du endelig har et budsjett håper jeg at det vil bli en god vane å følge opp kontantstrømmen og å ha en bedre kontroll på pengene. Det er aldri for sent å begynne, og med besluttsomhet, disiplin og litt tålmodighet kan du ha det materielle livet du ønsker deg.

Ha et rikt år kjære lesere!

By | 2011-01-15T10:15:57+00:00 15. januar, 2011|Categories: MIN BLOGG|Tags: , , |0 kommentarer

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits