«Helseråd»- vi har blitt et FAT-LAND

Igår ble det lansert nye HelseRåd fra de som styrer med helse her i landet. Helsemyndighetene la frem sin nye rapport om kostråd for å forebygge sykdommer. Dette er ikke råd for spesielle grupper, men for befolkningen som helhet for å unngå kroniske lidelser. GJETT OM JEG HEIER!! Selvom de enda har langt igjen.

Jeg har skrevet om dette i mange år. Fokuset rundt kosthold for at folk skal holde seg friske bør være MYE tydeligere. Jeg blir mektig provosert over hvor lite HelseNorge egentlig vet om sunn mat for en sunn kropp. Jeg sier ikke at jeg sitter på svarene, men i alle de årene jeg har søkt råd innen Helsevesenet for blant annet Rosacea (kronisk hudlidelse) og magesmerte er det ytterst få som nevner kosthold. Dette hører jeg masse fra folk som jeg diskuterer helse med. Det er symptombehandling over hele fjøla og jeg er lei.

Ta sykehusene for ekspempel. For en søppelmat som serveres der! Hvor er fokuset på friskhet, på et sykehus? Kosthold burde av alle steder være veldig vesentlig der. Hva serveres på pauserommet? Rød saft, kaffe og vafler. Når ble dette sunt? Når skal noen riksdekkenede medier gjøre noe med det? Dette må det rettes fokus mot, det er min mening.

Vi har i mange år hørt om «varm mat» på skoler. Hvorfor har vi ikke det i et av verdens rikeste land? Det kan umulig være den mest kompliserte saken å gjøre noe med…det er tross alt neste generasjon som sitter og konsentrerer seg for å styre landet en vakker dag. Da er riktig ernæring utrolig viktig. Til dere foreldre som lar ungene styre «butikken» hjemme: LOFF MED SJOKADE har aldri vært sunt, ei heller kjeks som mellommåltid! MonsterLOL. Ris til egen bak, for noe må gjøres! Vi blir feitere og feitere, og hva hører en overalt – det er så krevende å endre på tingene. SKJERP DERE!

Her er rådene som anbefales. Til og med svinekjøtt regnes som rødt kjøtt. Behandlet kjøtt har jeg skrevet om  mange ganger før. Selvfølgelig er det en storindustri som «griner» i dag….det gidder jeg ikke å skrive om engang for de får finne på noe annet å gjøre. Helse og friskhetsfokus er for meg mye viktigere, og folk må ikke overse det lenger. Nå kommer rådene, read them and weap:

DETTE ER DE NYE KOSTRÅDENE

 • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær om dagen. Hver porsjon bør tilsvare 100 gram. Poteter inngår ikke lenger blant de fem. Heller ikke belgvekster som bønner, linser, frø eller krydder.
 • I tillegg til de fem – anbefales en liten neve usaltede nøtter om dagen.
 • Spis grove kornprodukter som til sammen gir 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag. Dette kan for eksempel være to tallerkener havregrøt.
 • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Begrens inntaket av helmelk, fløte, fet ost og smør.
 • Spis fisk til middag to eller tre ganger hver uke, tilsvarende 300-450 gram i uken. Bruk også fisk som pålegg. 200 gram av denne fisken bør være fet fisk.
 • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
 • Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagingen og på maten.
 • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 • Velg vann som tørstedrikk.
 • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

Neste gang Helsemyndighetene kommer på banen er jeg sikker på at kumelken får gjennomgå. Den er for kalver by the way. Ingen som tenker på det?

Her er min verstingliste som jeg har blogget om før:

 1. Behandlet kjøtt (nitrit)
 2. Animalske oljer ( IKKE Udo, cocos etc)
 3. Kunstige fargestoffer
 4. Søtningsstoffer, cornsuger
 5. Kullsyreholdige drikker

Jeg har unnagjort min dose fysisk aktivitet i dag, legger ved et bevis fra LYKKETROLLET som er glad for nye råd om helse. Men de har enda en vei å gå….vi er blitt et FATLAND. Tog du ann? Det er inglish…..
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2015-05-31T10:04:58+00:00 1. februar, 2011|Categories: PERSONLIG|18 Comments

18 Kommentarer

 1. heidi P 1. februar 2011 at 11:32 - Reply

  Helt enig i alt du skriver. Man kan ikke ha råd for alle. Vi er alle forskjellige og tåler forskjellige ting må finne ut av det ……..Du er så flink å trene du mangler ikke energi du ihvertfall…stå på!

 2. Alf Olav 1. februar 2011 at 11:40 - Reply

  Ikke glem giften vi putter i maten i Norge! Vi er et verstingland! Unødvendige stoffer som smakforsterker og andre gifter som er mer skadelig en for eks. sukker. E-stoffene bør du ha med!

 3. HelseHilde 1. februar 2011 at 11:44 - Reply

  Roma var ikke bygget på en dag, er det noe som heter 😀

  Jeg er enda mer for at alle opplyser seg selv og lytter til kroppen, for den VET hva den trenger.
  Er veldig enig med deg angående kostholdet på «SYKE»husene her i landet. På et «FRISKE» hus hadde det vært andre boller, bokstavelig talt LOL

  Stå på Trine. Vi går for gull!!!

  Klem til deg
  Hilde

 4. Stig Larsen 1. februar 2011 at 12:18 - Reply

  Syntes det er pussig at du fortsatt anbefaler Udo’s choice av flere grunner. De fleste trenger ikke mere Omega 6 i kostholdet sitt og den omega 3’en som er i udo’s choice er i ALA form. For å kunne nyttegjøre seg av fettsyren ALA som er i kortkjede form så må den omformes i kroppen til de to langkjede formene DHA og EPA. Denne konverteringen er svært ueffektiv, studier har vist at bare 5% av ALA konverteres til DHA og 15% EPA. I tillegg så er det enkelte folkeslag som eskimoer, indianere, asiatere og ja faktisk nordmenn som har en lavere konvertering av ALA til EPA enn 15%. Mange opplever også at udo’s choice harskner ekstremt fort.

  Når det gjelder animalsk fett så er det flere studier som bekrefter at det ikke fins noen sammenheng mellom sykdom og mettet fett, f.eks denne http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648, konklusjonen ble: «saturated fat was not associated with an increased risk of CHD [coronary heart disease], stroke, or CVD [cardiovascular disease],»

  En annen studie som ble gjort på Universistetet i Maryland i Usa fant følgende:

  «There is a a strong positive correlation between total fat / vegetable fat and cancer.

  There is a strong negative correlation or no correlation between animal fat or saturated fat and cancer deaths.

  The consumption of animal fats in America had not been increasing, but had been declining steadily since the turn of the century.»

  Denne myten hvor mettet fett er usunt må ta slutt. Diverse planteoljer og transfett derimot er en helt annen ting.

  Avslutter med et par utsagn og en video:

  Uffe Ravnskov, MD, PhD has called the saturated fat theory of heart disease “one of the greatest and most harmful misconceptions in the history of medicine.” Dr. George Mann called it the “public health diversion of the century.”

  Big fat lies – The saturated fat myth debunked in two minutes and thirty five seconds:

  • Trine Grung 1. februar 2011 at 12:21 - Reply

   Tusen takk for info Stig…skal lese linkene dine. Kjekt du engasjerer deg!

 5. Roar Kvamme 1. februar 2011 at 14:26 - Reply

  Se disse 12 filmene så blir bilde klarere!

 6. Roar kvamme 1. februar 2011 at 14:29 - Reply
 7. Janinge52 1. februar 2011 at 18:07 - Reply

  Du har null peiling på dette, Trine Grung. Det er helt vanvittig å lese alle råd du skal lide av deg om ting du har null kvalifikasjoner til å uttale deg om. Norge har ikke blitt noe «Fat-Land» (lærte du det tulleordet da du besøkte Oprah), og hva folk spiser skal ikke du blande deg borti.

  • J.Cindy 1. februar 2011 at 19:47 - Reply

   Er de vanvittig de fem rådene hun har satt på verstinglisten altså? Har ikke gjennomsnittsvekten på Ola, Kari og barna økt siden krigen? Får stadig flere kreft? Får stadig flere diabetes 2? Er det mange som er deppa? Just asking.

   J. Cindy

  • Trine Grung 1. februar 2011 at 21:26 - Reply

   Neivel…..Heldigvis kan jeg blande meg i det jeg ønsker på min side. Det er viktig å engasjere seg i helse og det gjør jeg

 8. Larsvolden 1. februar 2011 at 20:03 - Reply

  Hvis du reiser ut av Norge så tror jeg du ser at vi ikke er noe Fatland. I England trykker skolebarn i seg mere godteri hver dag enn vi hadde med på sommeravsluttningen. Og frukt og grønt er en ekstrakostnad mange ikke bryr seg om.

  • Trine Grung 1. februar 2011 at 21:25 - Reply

   Ja dessverre…viktig å rette fokus hvor enn det skjer…det er begynt å bli ille her til lands og

 9. ANETTESHUS.COM 2. februar 2011 at 07:33 - Reply

  Halleluja og AMEN! Endelig kommer helsemydighetene på banen!! Håper, som deg, at kumelka, får gjennomgå i neste omgang;)) Takk for supert innlegg, Trine!

  http://www.anetteshus.com/search/label/Health

  ANETTE

 10. Kamilla 4. februar 2011 at 02:31 - Reply

  det jeg savner med all den overvektsdebatten vi har er. Noen av oss er feite og stolte over det selv kan jeg si at da jeg vokste opp trodde jeg at jeg var syk i hodet eller noe for jeg elsket å se tykke på feite damer (er jente selv) og syntes de hadde så flotte former. Jeg puttet ofte puter under magen og så meg selv i speilet:) Men følte at det jeg gjorde var fyfy og turte aldri å snakke om det. Senere da jeg vokste opp og var i tidlig tenårene fantaserte jeg fremdeles om å være feit., men prøvde å undertrykke disse tankene jeg mistrivdes i egen kropp og den var slank. For rundt 7 år sia kom jeg tilfeldigvis over noen sider på nett der tykke jenter poserte og la ut bilder av seg selv i undertøy og jeg husker hvor herlig jeg syntes det var. Dette var et forum hvor jenter og gutter som likte slikt kommenterte etter hvert lærte jeg mer om bbw,ssbbw,foodes,feeders etc etc. Kom etterhvert i kontakt med noen kjempetrivelige jenter som fortalte de hadde følt det som meg men valgte til slutt å leve ut drømmene sine og starte å legge på seg. Så for 5,6 år siden bestemte jeg meg for å gjøre det samme jeg veide da 67 kilo forelt på 170 cm nå veier jeg 142 høyden er den samme jeg er 26 år og har aldri vært lykkeligere. Helsen min er stort sett bra det er klart det er ting jeg ikke greier lengre og det går ikke så raskt men lykkelig det er jeg. Vet at dette høres rart ut for mange men det er mange måter å være lykkelig på. I USA har de komet mye lengre på dette området der tørr folk stå frem med denne «legningen» Jeg har ike turt det samme selv her enda. Vet du sikkert er uenig i min livfstil Trine men ønsker gjerne høre dine synspunkter på dette. Sender en link fra den siden jeg er medlem av og poster bilder http://www.dimensionsmagazine.com/forums/forumdisplay.php?f=7
  Hilsen Camilla

 11. Anonym 4. februar 2011 at 03:03 - Reply

  Hei igjen Kamilla her igjen Nå mener jeg selvsagt også at de som ønsker det bør få hjelp til slanking men mener at at det er feil at det er veldig farlig å være overvektig. Heller prøve å få mennesker til å være fornøyde med den kroppen de har.

 12. Lena 6. februar 2011 at 22:48 - Reply

  HVA er det som er feil med kumelk? Føler liksom at argumentet om at «melk er for kalver» blir litt tynt… :p

  Hilsen nysgjerrigpetra 🙂

 13. ed 4. september 2012 at 17:39 - Reply

  Mange gode og viktige råd her, og når det gjelder melka så er det klart at den kan nedtrappes.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits