Takk på «sjiraffspråk»

May Espedal har kommet med mange nyttige tips som omhandler positiv kommunikasjon. Vi har mye å lære om hvordan å kommunisere med hverandre for at samtalen skal bli bedre. May har snakket om sjiraffspråket både HER , HER og HER. Oppdater deg gjerne på de andre innleggene før hun takker for seg.


TAKK PÅ SJIRAFFSRÅK

Da er tiden inne for mitt siste innlegg om kommunikasjon.  Jeg vil derfor avslutte introduksjonen til sjiraffspråket ved å si  «TAKK» .

Har du tenkt på at det går an å si takk på en mer meningsfylt måte ?      Noen ganger er det mer enn nok å bare si «TAKK», mens andre ganger er det fint å utdype hvordan jeg oppfatter den tjenesten eller den oppmerksomheten jeg har fått.  Ved å fortelle hva slags følelser og behov som blir møtt, vil takken som blir gitt  –  kunne bli mottatt på en måte som virkelig kan varme.

Eksempel:

Jeg har fått skyss hjem fra butikken av en nabo og ønsker å takke  for dette .  Da kan jeg si det slik:

» Tusen takk for at jeg fikk sitte på med deg. Jeg hadde dårlig tid og mye å bære på, så nå er jeg svært glad for å komme hjem både opplagt og i god tid før middag «.

På samme måte som  jeg sier takk, kan  jeg  motta takk fra andre.  Jeg tar  til  meg takken og  viser at  jeg  setter pris på den .

Vi har en tendens til å si for eksempel:  ”Å det var da ingenting”….eller noe i den duren.  Det er ikke egentlig så veldig meningsfylt – er det vel?

Her er et eksempel på hvordan jeg kan respondere når noen sier takk til meg:

”Jeg føler meg glad for å kunne hjelpe og det kjennes godt å høre at du setter pris på dette”.


Øvelse gjør mester

Da jeg lærte meg sjiraffspråket så synes jeg en god måte å øve meg på var å bruke oppskriften med de 4 knaggene (ref. forrige blogg innlegg) når jeg skrev og svarte på e-poster.  Da kunne jeg bruke den tiden jeg trengte og tenke gjennom hvordan jeg responderte. Jeg tok også sjansen på å bruke teknikken i diskusjoner med min datter, og etter hvert så ble jeg modigere og brukte teknikken i alle anledninger.

Det er viktig å huske på at man ikke kan gjøre feil her.   Hvis man tråkker litt skjevt her og der, er det bare å ta lærdom av det til neste gang, og så prøve på nytt igjen.  Man blir flinkere og flinkere etter hvert, og det er hele hensikten.    Når man opplever den gleden det gir å kunne kommunisere på en konstruktiv måte og å snu konflikter til gode samtaler, så blir man motivert til å fortsette.   Husk at enhver konflikt er en gave, men noen gaver har en mer utfordrende innpakning enn andre.  Med sjiraffspråk kan jeg ta av emballasjen på en varsom og omtenksom måte, slik at jeg kan oppdage den gaven og den muligheten som ligger innenfor.

Jeg har oppdaget at ettersom jeg snakker sjiraffspråk til meg selv, og slutter med å dømme meg selv  eller andre, så blir tilværelsen generelt mye triveligere. Det var en tankevekker for meg da jeg leste at forskning viser at det er en stor sammenheng mellom det som kalles «type A tenking» – dvs. tenke mye sinte tanker og tanker som gjøre at man føler, skyld, skam eller depresjon – og hjerteinfarkt !!!!  Så hvordan man tenker og snakker kan altså ha en stor effekt på egen helse…., og også influere på helsen til dem man omgir seg med.

Det jeg opplevde da jeg omsider klarte å integrere sjiraffspråket, det var at humøret ble bedre, at livet ble mer positivt og at det ble veldig godt å leve!  Jeg kjenner at jeg er i harmoni med meg selv og mine nærmeste.

Jeg er ikke perfekt og det er heller ikke noe mål for meg. Jeg har fremdels en «ulv» boende i meg som dukker opp i ny og ne.  Det positive er at jeg lettere drar kjensel på den nå, slik at jeg kan «temme» ulven før den gjør for mye ut av seg – og jeg lærer alltid noe mer om meg selv – hver gang ulven hopper frem.

Det finnes DVD-er av Marshall Rosenberg som selges gjennom nettbutikken.  – dersom noen har latt seg inspirere og har fått lyst til å lære mer om «non violent communication».  Dere har bare fått en liten smakebit i disse 4 blogginnleggene – og det er veldig mange flere nyttige aspekter som jeg synes det kan være verd å få med seg.

Jeg har tro på at vi alle er på vei mot en tilværelse hvor vi vil oppleve mer varme og omtanke for hverandre.

Lykke til videre i livet!

Vennlig hilsen May
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2011-02-23T10:15:07+00:00 23. februar, 2011|Categories: MIN BLOGG|1 Comment

One Comment

  1. HelseHilde 23. februar 2011 at 16:54 - Reply

    Tusen takk for at du delte din kunnskap May. Jeg trenger stadig å bli minnet på hvordan jeg kan kommunisere bedre, og det ble jeg i dag!

    Klem Hilde

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits