Skal vi endre retning? Vi bør!

Igår fikk jeg telefon fra en bekymret med-mor. Hennes sønn hadde vært på hjemme-alene-fest på Frogner  i Oslo, og utviklingen på denne form for festivitas er høyst diskuterbart. Bare les under her, jeg fikk nesten sjokk:

Resymee til mor dagen-derpå.
Mor: Visste foreldrene at det var fest? Ja, startet det med. Løgn, tenkte jeg. Så kom overraskelsen; det var leid inn en Securitas vakt som stod med navneliste for å sjekke de som kom. What???? Det var rundt 100 på listen. Sønn hadde også lest på morens huskeliste for festen at det ikke skulle forsvinne for mye champagne. Soverom i 2 etg. skulle også være avstengt. 
Her var det endel elementer som kan diskuteres.

 1. Bør man få lov til å ha hjemmealene fest på Frogner, eller hvor som helst, når man er 15 år?
 2. Innleide Securitas vakter. Smart eller hinsides all fornuft? (Sier selvsagt noe om penger i omløp)
 3. Åpenbart aksept av alkohol blant 15 åringer. Er dette greit?

Egentlig en ganske flau historie å fortelle.. At min sønn var der en del av denne gjengen.

Hva mener du kjære leser? Er dette innafor? Er det greit når det er snakk om 15 år gamle «barn»? Jeg vil nesten kalle de barn enda, uten tvil. Hva mener du?
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2013-08-20T20:17:00+00:00 16. september, 2012|Categories: YTRINGER|54 Comments

54 Kommentarer

 1. Ellen-Agnete Moltubakk 16. september 2012 at 19:02 - Reply

  Er dypt rystet. Foreldre uten bakkekontakt, og med for stor lommebok.

  • Trine Grung 16. september 2012 at 19:18 - Reply

   Helt forferdelig! Hvor skal dette ende?

   • bekymretfar.blogspot.com 17. september 2012 at 14:37 - Reply

    Ok, i prinsippet skal ikke ungdom under 18 drikke, men det blir for naivt å tro noe annet. Man kan enten nekte barna å drikke, vel viten om at svært få ikke gjør dette før de er 18, eller legge forholdene til rette for at deres introduksjon til alkohol blir best mulig. Da er det vel bedre at ungdommer gjør det ungdommer gjør i tryggere rammer med en ansvarlig til stede som passer på, enn at de reker gatelangs fulle og eksponerer seg selv for alt farlig som da kan hende.

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:03 - Reply

   Hvordan vet du at de har «stor lommebok»? fordommer? Bare fordi noen bor på «Beste vestkant»? Jeg er dypt rystet over deres idioti

 2. Hobbyvimsa.blogspot.com 16. september 2012 at 19:59 - Reply

  Er i sjokk!!!!

 3. geir stene 16. september 2012 at 20:08 - Reply

  hva sier du til din 15 åring, som var der…?

 4. Beate 16. september 2012 at 21:14 - Reply

  Helt utrolig at det går an. 15-åringer er fortsatt barn, og bør ikke drikke alkohol. Sløve foreldre med for mye penger. Skremmende utvikling.

  • Trine Grung 16. september 2012 at 22:15 - Reply

   Veldig, men hva skal en gjøre? Dette er venner av sønnen til venninnen….en vet jo alle hvor ettertrakta de blir hvis en nekter

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:06 - Reply

   Fordommer? Du vet ikke at de har mye penger så det der er ingen god påstand

 5. maria :) 16. september 2012 at 21:18 - Reply

  Synes kanskje det er litt i tidligste laget (skal dessverre ikke si for mye, selv), men tidene forandrer seg så!

 6. Vibeke 16. september 2012 at 21:55 - Reply

  Uff, ikke bra. Det var vel sånn før også men uten foreldres tilatelse

 7. grystin 16. september 2012 at 23:07 - Reply

  Det er jo helt vilt! Dette mener jeg helt klart er ett foreldreansvar, og for meg er det åpenbart at problemet ligger hos foreldre som fremstår som dårlige rollemodeller. Det er 18. års aldersgrense på alkohol i Norge, og det er det en grunn til. Jeg skjønner at det er naivt å tro at man kan forhindre at barna sine smaker alkohol før fylte 18. år, men mener at det aldri bør skje med foreldrenes samtykke. Det er sikkert mange av foreldrene til de 100 ungdommene som ikke syntes dette er greit, men som er redd for at sine barn skal bli holdt utenfor dersom man ikke tillater dem å være med på denne type fester. Men det er jo faktisk ikke normalt at det er sånn, og foreldre bør bli flinkere til å snakke sammen og sette grenser for sine barn i fellesskap. Det er sånn man forebygger utvikling av negativ adferd hos ungdom, og fremstår som trygge voksne som faktisk bestemmer hva sine egne barn skal få lov til og ikke.

  • Trine Grung 16. september 2012 at 23:15 - Reply

   Amen! Det er så viktig, men hvordan skal en nå fram til disse foreldrene som tydelig synes dette er greit?!! Jeg blir helt matt!

   • grystin 16. september 2012 at 23:32 - Reply

    Ja, hvor skal man starte? 🙂 Man må jo bare begynne å bli kjent med sine barns nærmeste venner, og ta kontakt med deres foreldre. Dette skjedde vel mer naturlig tidligere gjennom klassekontakt. Mange av ungdommen nå til dags, med facebook m.m., har jo ganske mye bredere nettverk enn man hadde tidligere. Dette er en utfordring. Jeg skjønner at dette er vanskelig, men mener at det er veldig viktig at man tar kontroll over egne barns liv. Ikke at man skal isolere dem sosialt selvfølgelig, men ved å være en tydelig voksen. Tar man i tillegg kontakt med de nærmeste vennenes foreldre og lager felles spilleregler så viser man at man bryr seg på en måte som jeg tror mange av dagens ungdom savner innerst inne.

 8. Silje 17. september 2012 at 00:08 - Reply

  Min hovedregel er : er du ikke gammel nok til å kjøpe alkohol, må du kjøpe det du er gammel nok til å drikke. Brus i denne sammenheng 🙂

  Om mitt barn om 14 år hadde kommet berusa hjem, eller jeg hadde oppdaget at hun hadde drukket da hadde jeg vært flau over meg selv. Foreldre må tørre å sette grenser!

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:01 - Reply

   Hvorfor hadde du vært flau over deg selv? Fordi din datter/sønn ikke stod i mot gruppepress? Du skulle bare visst… Grow up, før barna dine gjør det!

   • Silje 19. september 2012 at 14:37 - Reply

    Hadde vært flau over å ikke oppdratt barnet mitt bedre. Det er greit å være sosial når man er ung, jeg var på fest når jeg var 15 skal innrømme det, men jeg drakk ikke. Og hadde ikke behov for det. Ventet til jeg var 18 år. Og det vil jeg at mitt barn også skal gjøre. Handler om å backe opp barna sine, gjøre de sterke og fortelle de rett fra galt. Vi så nylig hvordan «gruppepress» har herjet i Drammen, Er ikke gruppepress, er dumskap!

    • amalie 28. oktober 2012 at 15:55 - Reply

     Det er ikke alltid gruppepress som er grunnen til at barnet ditt drikker alkohol. Det kan være fordi h*n mener det ser gøy og spennende ut

 9. Vestkantfrue 17. september 2012 at 14:35 - Reply

  Selvfølgelig er det bra at foresatte leier inn vakter, det hindrer at uvedkommende (oftest fra Østkanten) kommer uinvitert og ødelegger både fest og hjem! Hadde du likt om sønnen din var på en fest uten sikkerthet eller påsyn fra voksne? Voks opp dette er 2012!

  • Rita Hansen 17. september 2012 at 14:49 - Reply

   Sjokkerende! Selv om vi skriver 2012, utelukker ikke det at foreldre fremdeles er ansvarlige for barna sine. Uhørt å tro at NORGES LOVER ikke skal gjelde fordi om en bor på «vestkanten». . .

   Jeg krysser fingrene, og håper at både politi og barnevern kjenner sin besøkelssetid ovenfor disse foreldrene som sjenker og langer alkohol både til egne og andres barn. Langere hører som kjent til i fengsel….

   • Anonym 17. september 2012 at 15:14 - Reply

    Skremmende å se at folk gjør dette til en Vestkant vs Østkant debatt… Det er jo en kjent sak at den kun er ungdom på vestkanten som drikker før de er 18…!!!

    Ingen har sagt at det har blitt SERVERT noen som helst form for alkohol. Dette er et utsagt fra en deltaker som hadde fått et glimt av en angitt huskeliste for moren. dette blir for dumt! Jeg syns dette har gått over alle støvleskaft for noe som mest sannsynlig er en fest for 15 åringer uten alkohol der ansvarlige foreldre gjorde tiltak for sine egne og andre ungdommers sikkerhet.

    Dessuten syns jeg det er KVALMT av enkelte å ta «vestkant»-kortet i denne sammenheng. Det er slikt som bidrar til konflikter og splittelse i Oslo!!

    • Trine Grung 17. september 2012 at 16:15 - Reply

     Det er vel få andre steder i Oslo de hadde leid inn vakt for anledningen?

     • anonym 17. september 2012 at 16:55

      Og dette ser du på som uansvarlig!?? Uvettig bruk av penger??

      Jeg har selv vært med på såkalte hjemme alene fester der ting gikk totalt galt og ubudne gjester stjal TV’er, smykker fra foreldre, folk urinerte i frysere og de som stod imot pøblene ble banket opp. Det er betraktelig dyrere enn å bruke 4,000 på å holde ubudne gjester unna.

      Pluss at de sparer sine barn for en forferdelig opplevese! Jeg ser på dette som et bedre og mer åpent forhold mellom foreldre og barn enn mange andre!

 10. Orjab 17. september 2012 at 14:47 - Reply

  Tror nok at Securitas vakten har gjort seg skyldig til brudd på alkoholloven.
  Utdrag fra alkoholloven:
  § 1-5. Aldersgrense
  Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer må ikke skje til noen som er under 20 år.
  Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent må ikke skje til noen som er under 18 år.
  § 10-1. Alminnelige bestemmelser om straff
  Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer eller medvirker til overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

  • bitchplease 17. september 2012 at 16:55 - Reply

   du forstår vel at «securitas» vakten ikke sjenker drikke?

 11. Andreas 17. september 2012 at 15:40 - Reply

  Jeg lurer på om du har blandet sammen firmaet «Securitas» med arbeidstittelen «Vekter». Hadde vært kjekt å vite om det er det du gjør eller om det faktisk var en vekter fra selskapet Securitas som var der.

 12. FezFuz 17. september 2012 at 15:40 - Reply

  Vet bare at du antagelig har ødelagt det sosiale livet til sønnen din når det gjelder helger, Tror ikke du vet hvordan det fungerer å være ung idag

  • Trine Grung 17. september 2012 at 16:13 - Reply

   Da foreslår jeg at du leser saken en gang til. Dette dreier seg ikke om min sønn på 13.

   • bitchplease 17. september 2012 at 17:00 - Reply

    Hvorfor lar du din sønn på 13 dra ut på fest i deet hele tatt?

 13. NorskArbeider 17. september 2012 at 16:09 - Reply

  Nåja… unga drikker uansett… gjør de det hjemme er det bedre en om de gjør det på byen…husker selv i min ungdom da vi «lurte» (trodde vi) folka med ØL på alle tenkelige gjemmeplasser på rommet.
  Mine egne unger hadde hjemmefester fra 15-16 års alder og jeg var for det i hjemmet.. nå 10 år etter er de helt ok i jobber og uten samme festinga. Om det var galt eller riktig vet jeg ikke, men hos oss funka det UTEN vakter til 5000.

 14. pingvinda 17. september 2012 at 16:09 - Reply

  blir det ikke feil å henge ut et vekterfilma feilaktig på denne måten???!!!

  • Trine Grung 17. september 2012 at 16:13 - Reply

   Hvordan feil?

   • bitchplease 17. september 2012 at 17:11 - Reply

    Feil på den måten at de ikke har noe som helst med sjenking av alkohol! De får betalt for å gjøre en jobb, og de gjør den med glans… Og for 10 gang, de var ikke «securitas»

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:09 - Reply

   Det var ingen «securitas» vakt… Det er oppspinn, jeg deltok og alle vaktene var unge menn som fikk betalt for å passe på

 15. ANOMNYM 17. september 2012 at 16:37 - Reply

  DERE FORELDRE. DERE SKJØNNER IKKE AT, ALLE HAR BEGYNNT Å DRIKKE. OG DA SNAKKER JEG OM 15 ÅRINGER! DET ER IKKE EN GUTT JEG KJENNER SOM IKKE DRIKKER. SLUTT Å SNAKK OM Å SETT GRENSER OG STAFFE BARNA. DA FÅR DE BARE MER LYST TIL Å GJØRE SLIKE TING OG ENDER OPP MED NARKOTIKA. LA BARNA FÅ LOV TIL Å TA 1 ØL. BEDRE EN AT BARNET HELE TIDEN SKAL LYVE OG KOMME HJEM FULL.

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:04 - Reply

   true

 16. Anonym 17. september 2012 at 16:48 - Reply

  Hva er galt med å arrangere fest for sitt 15 år gamle barn og deres venner??

  Du, av alle, Trine, vet vel at sosiale medier som Facebook gjør at ting blir spredd utrolig fort!! Og i den alderen er folk alltid ute etter steder de kan være, mao hjemmealenefester trekker flere folk enn noensinne! Vi vet jo alle at ungdommer ikke er de flinkeste til å holde ting privat, så plutselig kan det stå en mengde uvedkomne på døren. En mengde selv ikke et stakkars foreldrepar kan håndtere. Folk som kun er ute etter bråk!

  Så er det dette med å ha en vakt som passer døren. Foreldrene skjønner deres barns behov for å ikke ville ha de der, og vil likevel passe på, derfor en fra Securitas. Ser ikke på dette som noe annerledes enn å be naboen passe på i et liknende tilfellet, bortsett fra i at man her har en profesjonell til å gjøre den jobben.

  Tviler også sterkt på at det er blitt servert alkohol her, men at det er blitt drukket alkohol, er en annen sak! Let’s face it; ungdommer drikker! Og hvis de ikke får trygge rammer å gjøre rundt, så ender det bare med grøftefyll som har betraktelig værre konsekvenser enn noe slikt som i dette tilfellet.

  Pressen elsker jo dessuten å vri dette i verst tenkelig retning, bare se på overskriftene som nå ruller ut på diverse nettsteder. Venstrevridde journalister får dette til å virke som noe helt annet enn det det er!!

  • Jessica 17. september 2012 at 16:50 - Reply

   Jeg er ungdom? Jeg drikker ikke.

   • anonym 17. september 2012 at 18:05 - Reply

    ok… hvis det fungerer for deg, så er vel ingenting bedre enn det!

    MEN, nå vet ikke jeg hvor gammel du er, fordi det har endel å si, men enten så har du bestemt deg for å være avholdsmenneske resten av livet, eller så kommer det en dag der du også må forholde deg til alkohol.

    Hva skjer med alle de ungdommene som har fått total nekt og nulltolleranse for alkohol hele livet den dagen de fyller 18 år?

    Når man helt uten erfaring plutselig blir eksponert for en hel verden av skjenkesteder og fri kjøp uten å engang ha rørt en dråpe. Tenk på de stakkarne som må møte russetiden uten så mye som å ha rørt en dråpe alkohol.

    Det er det som er livsfarlig!!!

    Alkohol er som med alt annet i livet en må lære seg å takle. Det beste man kan gjøre som forelder er å sakte men sikkert gi barna erfaring med dette slik at det ikke blir så «spennende» og dermed har man uskadeliggjort det.

    • Iselin 17. september 2012 at 18:39 - Reply

     HELT enig.

    • PrinsesseLea 4. november 2012 at 19:57 - Reply

     Jeg smakte ikke alkohol før jeg var 18, er nå 29 og drikker moderat, noe jeg har gjort siden jeg var gammel nok, Ble aldri livsfarlig for meg. Jeg tror rett og slett jeg fikk med meg noen sunne holdninger hjemmefra.

 17. Jessica 17. september 2012 at 16:50 - Reply

  Norske foreldre er pyser, dere tør ikke å sette grenser. Dere gir opp og aksepterer når barna deres drikker eller røyker… uff.

  • bitchplease 17. september 2012 at 17:07 - Reply

   nei? er du dum?

 18. Tina 17. september 2012 at 18:34 - Reply

  Jeg må bare svare på dette innlegget. Til spørsmål 1. Nei til hjemmefest når man er 15 år. Jeg begriper ikke hvorfor foreldre skal legge opp til en festekultur så tidlig. Det er ikke sånn at en 15-åring MÅ feste. For noe tull, hva med grensesetting. Hvem er det egentlig som bestemmer? Og jeg skjønner at dette er en alder man tester ut forskjellinge ting, men det betyr da vel ikke at foreldre skal stå bak applaudere dette med begge hender. Jeg tenker så lenge man klarer å holde igjen på denne arenaen så vokser poden til å blir litt visere og litt bedre rustet til de faktisk skal ut på fest eller ha fest hjemme. De kan hvertfall vente til de er over i videregående skole, det er for meg et minimum.
  2. Hvis man først godkjenner at poden skal ha fest så tenker jeg at vakter er smart. Så slipper man kanskje å komme hjem til et ødelagt hjem.
  3. Alkohol og 15 år. Jeg sier nei. For meg er det for tidlig. Hvis man klarer å holde igjen i ett eller to i beste fall tre år til er poden bedre rustet til å ta litt smartere avgjørelser. Sånn er det bare. Naturens egen gang, vi vokser til og blir litt klokere på veien, men inntil man har kommet opp i en viss alder må foreldrene tenke for barna.
  Og jeg ser det er yngre som kommenterer her på bloggen, jeg skjønner at de har meninger. Men så lenge de har foresatte, bor hjemme, får penger derifra er det foreldrene som bestemmer. PUNKTUM.

 19. Belinda 17. september 2012 at 18:55 - Reply

  For en reklame for Trine Grung!!! Good for you 🙂 Men saken interesserer meg faktisk, og jeg har følgende kommentar: hvis vi som foreldre ikke ønsker at barna har fest hjemme når vi er bortreist, så får vi bare se å holde oss hjemme. En venninne av meg sa forleden (som også hadde oppdaget at huset hennes var fullt av uinviterte ungdom mens hun og mannen var i utlandet hele helgen og 16 og 17 åringene, gutter, var hjemme med en barnevakt..) jeg aksepterer ikke at barna ikke hører etter og følger regler, eller at jeg må forsake mitt eget sosiale liv! Vel vel, da har du deg selv å takke hvis du kommer hjem neste gang, og finner huset rasert eller fullt av fremmede 16 åringer. For hvem tror at 16 åringer følger alle regler? Det handler vel her om å være forelder og ORKE å ta en del av disse kampene med barna. Men da bør vi faktisk ha TID og VETT nok til å ta kampene, og ikke gi etter fordi vi ikke har tid fordi vi skal rekke et fly eller en spa-time eller en middag ute med venner… Vi må faktisk tåle å være ansvaret det er å ha satt barn til verden, bevisst, og se å holde oss rundt teltene, hjemme og oppdatert på våre unge lovende. Ønsker man derimot at barna holder fest, så får det være deres valg, men de burde kanskje tenke litt på hva de tillater at barna introduseres for litt vel tidlig i livsløpet. Arrangerte selskaper med 100 mennesker til stede er liksom litt som da vi holdt bryllup for 20 år siden. Eller når det er store 50 åsdager… kanskje litt uklokt å legge listen sååå høyt for poden på 16? Hva slags festligheter vil han synes er helt naturlig når han fyller 20? Å chartre fly å dra på langhelg til St Tropez? Eller er de kanskje lei av det allerede…?
  Festen på Frogner høres ut som mange av festene jeg var på da jeg var ung. Minus vekteren da… for her må jeg si meg enig i flere av skribentene, at det er for dumt. Blir det for stort til at man klarer dette på egenhånd, så bør man helt enkelt frastå. Og de fleste ganger ungdommer skal ha fest, annonseres det på FB eller via andre metoder, og ryktene løper. At noen blir provosert av at vestkant-forledre bruker penger på vektere i selskapene til barna, skjønner jeg godt. Men vestkant-mennesker har ofte mer penger, mer tid til egne greir og dermed gode grunner (synes de) for å outsource en del tjenester. Sånn er det bare. Men det er bare komisk å se hvordan disse aktørene på den berømte vestkanten stadig finner på nye måter for å slippe å hanskes med egne tenåringer. Det triste er jo at barna taper i det lange løp. Å vokse opp uten grenser, kan ikke være veldig godt. Jeg ser innover mot meg selv midt oppi alt dette, og skal minne meg selv på å ta meg tid til kampen neste gang det er min tur til å konfronteres med min sønns avanserte behov.
  For det er greit å si NEI! Min sønn sa forleden: «du vet mamma, at jeg er bare 16 år, og mye av det jeg vil, har jeg ikke alltid godt av, og det er din jobb å stoppe meg når du synes jeg går av sporet. Jeg vet innerst inne at du gjør det fordi du bryr deg om meg og er glad i meg. Husk på det neste gang det blir en fight hjemme.» Du slette min tid tenkte jeg… tror dere det gav meg backing og kraft til å komme med et klart og tydelig NEI neste gang jeg får sjansen?

 20. Ali baba 17. september 2012 at 19:17 - Reply

  Ungdommene fester uansett så det er jo galt at dem fester hjemme under trygge forhold, la ungdommen heller gjemme seg og eksperimentere med narko!

 21. Anonyme erfaringer 17. september 2012 at 20:49 - Reply

  Dere foreldre bør bare være glad til for at Securitas er tilstede på slike fester. Det er min soleklare mening.

  Jeg er en mann i slutten av tyveårene nå og jeg kan jo fortelle litt om min egen ungdomstid på Vestkanten. Jeg var tenåring på Majorstua/Frogner-området. Og jeg har vært på mange fester i det området fra jeg var ca. 15 år gammel.

  At ungdommen drikker alkohol var da, og er nok nå, helt vanlig. Er du under 18 kan du fint kjøpe øl i innvandrerbutikker (de bryr seg ikke med å sjekke ID, mange av dem vil bare tjene penger). Polvarer var verre å få tak i, men det er alltid noen som har eldre søsken, så man får tak i det også.

  For å være helt ærlig bør foreldrene være glad ungdommen «bare» drikker. Jeg røyket hasj for første gang på en fest i Bogstadveien da jeg var 15 år gammel. Og jeg vil tippe at minst halvparten av ungdomskullet i min generasjon i den delen av byen hadde prøvd å røyke hasj før de ble 18 år. Dette kan riktignok ha forandret seg til i dag, da dopbruk går i bølger. Men sånn var det i hvertfall da.

  Så til grunnen for at dere bør være glad Securitas var der. I min tid var det veldig vanlig at vestkantfester ble raidet og angrepet av uinviterte innvandrergjenger. De kom i grupper fra 10 til 30 og tvang seg inn på festene mot vertskapets vilje. På festene skjedde det ofte ran, slosskamper, og endog knivstikkinger på grunn av disse gjengene. Vet ikke hvordan tilstaden er i dag, men sånn var det for ca. 15 år siden.

  Hvorfor bør Securitas være der? Fordi vanlige foreldre ikke kan håndtere slike gjenger. Jeg vet om en bursdagsfest på Frogner på slutten av 90-tallet hvor det skjedde skadeverk for titusenvis av kroner mens foreldrene var hjemme! Foreldrene skulle passe på at tenåringens bursdagsfest ikke skulle ta overhånd, men hva hjelper det at far i huset protesterer når det kommer sju ganger flere gjester enn det er invitert, og flere kommer bevæpnet med kniver, jernstenger og luftvåpen? Dette er gjerne fullstendig fremmede som bare tvinger seg inn og deretter setter seg i gang med å smashe inventar og lignende. Og dette skjedde før Facebook, som bare har gjort sånne ting enda verre.

  Ha ingen illusjoner. Ungdommen drikker og det skjer vanvittig mye mer jævelskap på slike fester enn de voksne er klar over. Og det kan også skje mer enn en vanlig mor og far kan håndtere. Da er festen og festens deltakere adskillig tryggere med profesjonelle vektere fra Securitas.

  Men for de som blir sjokkerte, dette kan ha endret seg til i dag. Det vet jeg ikke så mye om.

 22. Anders 18. september 2012 at 09:38 - Reply

  Det virker som at det er litt Jantelov ute å går i disse temaene du vil debattere.
  ad1. En hjemme alene fest, er nettopp det – hjemme alene. Det vil si at det ikke er noen der til å passe på. Hvordan skal man unngå dette? være hjemme absolut alle dager fra man får barn til de har flyttet ut og låsene er byttet? En tenåring som er alene hjemm og vil ha fest, vil altid klare dettte. Her ser det ut som det har vært en dialog mellom barn og oreldere, og dette er jo faktisk veldig bra. Det ble satt rammer(gjesteliste) og arrangert for noen å håndtere denne. Alkoholen er jo en annen debatt, men ungdom som vil drikke vil alltd klare å skaffe dette tilveie. Såvidt jeg har forstått her så ble ikke alkoholgjort tilgjenglig av vertskapet.
  ad2. dette er jo kun prioriteringer(og noe fornuft). Som nevnt i et anne innlegg har ikke en forelder mye å stille opp med hvis det dukker opp en gjeng, eler andre uheldig elementer. Man kan jo ringe politiet – da får man beskjed om å anmelde forholdet mandag morgen….
  ad3. Enkelte vindmøller kan man ikke bekjempe, ungdom og alkohol er en av disse. Men holningskapning bør være gjort før man når tenårene.

  Hvis du ikke har hørt om hjemme alene fester blandt 15-åringer før, er du skremmende lite opplyst til å kunne delta i samfunnsdebatter.

  Hvilken retning er det du vil forandre? At noen leier in vakter? Da kan man jo stille spørsmålet, trenger man adgangskontroll på f.eks aschehougs hagefest? Der er det jo snakk om voksne folk.. Ville noen ha prøvd å komme seg inn uten å være invitert?

 23. Kari 18. september 2012 at 11:31 - Reply

  Nesten kalle de barn enda, uten tvil? Det var en rar setning! Mener du, uten tvil, at de er barn? Eller? Syns det er viktig med presist språk når du gir uttrykk for såpass bestemte meninger. 🙂

 24. Cathrine 18. september 2012 at 12:54 - Reply

  Den norske ungdommens drikkevaner skremmer meg. Jeg bor i Nederland hvor unger kan drikke fra de er 16 år og kan gå ut på café. Her blir de ikke ravens fulle e.l. Her er alkoholen noe vi nyter og ikke misbrukes. Har bodd her i Amsterdam siden 17 års alderen og har dermed erfaringer fra Norge og her. Ting blir jo verre hjemme jo, for ikke å snakke om russeknuter… Eldstemannen min blir snart 15 år og det er absolutt ingen i hans vennekrets som tenker over hjemmefester/fyll osv.

 25. Sara 23. september 2012 at 17:38 - Reply

  Jeg er 22 år, og veldig glad mine foreldre satt grenser for meg da jeg var 15 år. Da jeg var 16 begynte jeg å dra på fester, men mine foreldre ville alltid vite hvor jeg var, og kjørte og hentet som oftest. (bygefester) De sa alltid at jeg ikke fikk lov til å drikke, men tror de innerst inne visste at jeg prøvde litt. Men tror det er viktig å være et godt forbilde å tørre å stå i mot selv om andre foreldre gjør noe annet. Vet også om mange foreldre som kjøper drikke til sine barn (15-16 åringer) De sier det er fordi da vet de hva ungen sin drikker…(?) For det første er dette ulovlig, for det andre: tror du når ungen din begynner å bli litt brisen klarer å motstå hvis andre tilbyr dem dem? Ikke vet jeg.. men for meg blir det som å oppfordre ungen din til å begynne å drikke!

 26. Kari 30. september 2012 at 08:27 - Reply

  Nei i alle dager, selvfølgelig skal ikke 15 åringer ha tilgang til alkohol. Det «dumme» med barn er at foreldre som lar sine mindreårige drikke alkohol en dag vil møte sin sønn i døra og da er han en voksen reflektert person som har mistet respekten for mamma fordi hun lot ham bryte lover og regler. Jeg sier til ungene mine at det enkleste på jord hadde vært å la dem gjøre alt de vil, hjelpes så mange krangler jeg hadde unngått – men siden jeg elsker dem så høyt at det gjør vondt langt inn i det innerste tar jeg disse kranglene og blir den upopulære mamman.
  Og unnskyld meg, hahahahahaha!!! Securitas på festen til en 15-åring? Latterlig, forkastelig og trist.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits