Overgangsalder?

Jeg skjønner fint lite. Jeg har lenge skjønt at noe har vært i ubalanse i kroppen, men ikke hadde jeg trodd at overgangsalderen var grunnen. Idag har jeg vært hos legen (les gynekologen) og nå gjenstår svar på blodprøvene. Undersøkelsen viser at det sannsynligvis er dette som skjer, men blodprøver vil gi det endelige svaret.

Mine symptomer er:

 • Svettetokter
 • Sliten (les overtrøtt) og slapp nesten hver dag
 • Sover dårlig
 • Ukonsentrert til tider
 • Mensen uteblitt i flere måneder
 • Sliten bare jeg trener litt, men tvinger meg til det
 • Deprimert

Kroppen produserer ergo ikke østrogen selv, noe som den må ha hjelp til siden dette er vel tidlig. Jeg er kun 41 år gammel og det noen år til dette egentlig skal skje. Har du opplevd noe lignende? Noen som har stalltips? Jeg er skikkelig lei av å ikke være meg selv, men deilig at kanskje årsaken er funnet. Jeg er laget slik at jeg alltid lurer på HVORFOR ting skjer som ikke er normalt, men det er ytterst sjelden at legene kan gi råd vedrørende dette.

Jeg blir anbefalt og kanskje starte på hormontabeletter…..HJELP, jeg liker ikke å ta tabeletter, jeg ønsker at kroppen skal ordne opp selv. Men akkurat nå er jeg så sliten at ikke helt vet hvilken fot jeg skal stå på. Gleder meg virkelig til dette er i balanse igjen, for jeg liker ikke denne Trine. Ei heller har jeg tid til å være sliten, det er sikkert og visst. Uff, liker ikke å klage, men jeg vil gjerne høre med andre om de kjenner til slike prosesser. Tusen takk for kommentar.

Lommelegen skriver følgende:

I overgangsalderen svinger hormonproduksjonen i kroppen, spesielt av østrogen og progesteron. Forandringene i kroppen kan gi rent fysiske symptomer, men kan også påvirke kvinnens følelsesliv og mentale tilstand. Andre forandringer i livet som finner sted i denne perioden kan også påvirke kvinnens symptomer. De lave nivåene av østrogen som fortsatt finnes i kroppen produseres av binyrene og fettceller. Bruker man hormonerstatning dobler man østrogennivåene, og man kommer derfor aldri opp på nivåer som før overgangsalderen igjen. 

Hovedtegnet på at du nærmer deg overgangsalderen er at menstruasjonen blir mer og mer uregelmessig. Andre symptomer kan være hetetokter, problemer med konsentrasjonen, endringer i seksuallysten, svetting, hodepine, hyppig vannlating, søvnproblemer, tørrhet i skjeden, nattesvette, humørendringer. Slike symptomer kan komme alene eller flere om gangen. Plagene kan være svært frustrerende, og det er ikke alltid like lett å kjenne dem igjen som overgangsplager. 

Sitter og drømmer meg vekk i bilder fra i sommer. Vil så gjerne gå i fjellet, elsker fjellet.

Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2015-05-31T10:13:51+00:00 2. oktober, 2012|Categories: OPPLEVELSER|23 Comments

23 Kommentarer

 1. Sam.Kristian Skår 2. oktober 2012 at 14:36 - Reply

  Kjøp deg eit magnetarmband.Det einaste du risikerer,er at du kanskje blir kvitt plagene.85% av kjøpesummen i retur,dersom du ikkje er fornøgd!! 🙂

  • Negroj 3. oktober 2012 at 16:14 - Reply

   Hva med de siste 15%? Den seriøse vitenskapen har ikke kommet opp med funn som viser at dette fungerer, så why bother?

 2. marit thorsen 2. oktober 2012 at 14:43 - Reply

  eg e i overgangsalderen nå og kjenner meg igjen i flere av punktene som nattesvette,søvnproblemer,humørsvingninger,konsentrasjon så det kan være at du e i overgangsalderen.men eg tenke også på at om du jobbe veldig mye så kan det også gå ut over kroppen f.eks utbrenthet o.l.

  • Trine Grung 2. oktober 2012 at 19:49 - Reply

   Jeg vet, har tenkt samme tankenig derfor sjekker jeg det opp nå m blodprøver og mer. Tiden vil vise 🙂

 3. Nina Kristin Rydjord Nielsen 2. oktober 2012 at 15:00 - Reply

  Huff, høres ikke noe kjekt ut Trine. Den beskrivelsen der passer på meg også, men hos meg er det ikke overgangsalderen som banker på døra, selv om det kunne ha vært det. Er jo 41 år 😉 Men jeg er så «heldig» at jeg har utviklet Diabets 2, oppdaget nå rett før helga. Regner med at du har sjekka blodsukkeret, og at det ikke er det som er årsaken hos deg. Uansett: Håper du får hjelp slik at du får overskudd igjen!

 4. Kaci 2. oktober 2012 at 17:27 - Reply

  Sjekk om det kan være lavt stoffskifte. Mye de samme symptomene….(selvopplevd)

  • Trine Grung 2. oktober 2012 at 19:48 - Reply

   Alle slags prøver er tatt idag. Får svar innen noen dager

 5. The garden fairy 2. oktober 2012 at 18:59 - Reply

  Hei Trine 🙂 Samme skjedde med meg i samme alder. Jeg var superskeptisk til hormontabletter, men ble fortalt at å ta tabletter frem til den alderen da hormonproduksjonen normalt skal dale skal ikke høyne faren for kreft nevneverdig. Jeg har brukt hormoner nå i snart 8 år (har trappet ned på dosen nå som jeg nærmer meg alderen for normalt overgangsalder) og det fungerer veldig fint. I tillegg sier både gynekolog og fastlege at den beste garantien mot benskjørhet er å ta hormoner ….. Lykke til i ditt valg! 🙂

  • Trine Grung 2. oktober 2012 at 19:48 - Reply

   Tusen takk for kommentar. Det samme hørte jeg idag så det er mulig jeg går for en mild type hormoner. Håper det funker like greit for meg!

 6. Lisbeth 2. oktober 2012 at 20:15 - Reply

  Hei Trine!
  Har mange av di samme symptomene, sliten, sover dårlig, ingen konsentrasjon, svettetokter og vanvittige humørsvingninger. Jeg er 20år, har p-stav og ingen menstruasjon, pga endometriose. Så jeg er vel kanskje i overgangsalderen jeg også..

 7. Nina Fauske 3. oktober 2012 at 10:45 - Reply

  Det er tidlig – har du sjekket stoffskifte som kan ha nesten samme symptom ? Unngå østrogen pga kreftfare.. De sier at det er bedre å «lide»seg gjennom, men med sunt kosthold. Når gikk din mor inn i overgangen – det kan også gi et pekepinn .. Lykke til

  • Kari Jaquesson 8. oktober 2012 at 21:55 - Reply

   Dette er ikke riktig. Du baserer deg på forskning som senere ble forkastet. Faktisk beskytter hormontilskudd mot kreft i underlivet. For noen KAN risikoen for brystkreft øke noe, dette vurderes f eks om familie har hatt dette, spesielt av den østrogensensistive sorten.

 8. Linda 3. oktober 2012 at 23:25 - Reply

  Huff så kjedelig… Eg har hatt akkurat mange av dei same symptoma. Sjekka med blodprøver om eg hadde komt i overgangsalder (41år…) men nei – det var langt frå det!! Fann ut at eg har D-vitaminmangel og går no på høg d-vit dose! Så altso : det bør du også sjekke! God bedring 🙂

 9. Kari Jaquesson 8. oktober 2012 at 21:50 - Reply

  Snakk med en gynekolog som kan overgansalder. Anbefaler Magnhild Gaasemyr: 22 69 56 60.
  Jeg har planen klar: Rett på hormoner når den dagen kommer. Det er jo veldig forskjell på når dette inntrer. 41 år er tidlig, men ikke unormalt.
  Røykere har tendens til tidligere overgangsalder.
  Vennlig hilsen Kari

  • Trine Grung 8. oktober 2012 at 23:09 - Reply

   Takk Kari. Legen min er på saken og prøvene vurderes. Nesten lik null i østrogen så noe må gjøres. Slik som dette kan jeg ikke ha det, alt står på hodet.

 10. fru pion 18. oktober 2012 at 19:00 - Reply

  Jeg er 55 år og har vært fem år i overgangshelvetet. Har prøvd både soyaprodukter og akupunktur uten hell. I august krøp jeg til korset og begynte med østrogen, Livial. Nå sover jeg hele natten uten å måtte snu dyna ti ganger pga hetetokter! Jeg var fullstendig utslitt og tenker at det er viktig med litt livskvalitet også! Lykke til med valget!

 11. Heidi 27. november 2012 at 23:56 - Reply

  Hei Trine! Har du undersøkt om du har Pcos? Høres ut som du har symptomer på dette…

 12. Eli Pernille 3. april 2013 at 22:16 - Reply

  Mine stalltips å bruke Progesteron-krem ca 10 dager i mnd. Smører på en liten ert et eller annet sted på kroppen 2 ganger om dagen i ca 12 dager ( kommer litt ann på syklusen din), smøres på etter eggløsningen er i gang og frem til menstrasjon. Sjekk artikkler av lege og homeopat Leif Ims på nettet. Den progesteronkremen som virker må skrives ut av lege og det er ikke alle leger som kjenner til denne, men be evt legen din om å få teste det om du leser deg opp på kremen på nett og har lyst til å teste det ut. Finnes svake helsekostutgaver og men i mine øyne så funker de bedre ved veldig tidlige, svake signaler. Det finnes Progesteron-tabletter og (jeg synes de virker litt mer skumle) men kremen er veldig kjekk og enkel. Videre er det veldig bra resultater på helsekost-produktet Femarelle. På studie gjort i Norge vet jeg at Balderklinikken i Oslo var med med pasienter og fikk gode resultater, og jeg selv har fått gode resultat på disse. Vet at å knaske helsekostpiller ikke alltid er «politisk stuereint» men det bryr jeg meg ikke noe om så lenge jeg fikk en bedre hverdag av dem:-) Stå på!

 13. Toove 25. juni 2013 at 00:29 - Reply

  Hei!

  Kanskje du har funnet ut av plagene nå?

  Her er det som skjer med meg: Jeg spiser veldig veldig ekstremt, null sukker og stivelse, bare grønne grønnsaker og fisk og kjøtt, heller ikke krydder. Nå tar jeg LDN og har blitt mindre allergisk mot krydder, og nyter det. Men endel krydder virker også oppkvikkende.

  Følgende gjør plagene verrre: Stress. Krydder av typen pepper, sitrongress – annet oppkvikkende. Kaffe, te. Sukker, stivelse, frukt. Plagene kommer når den oppkvikkende virkningen går over, dvs etter et døgn omtrent. Men ved kraftige plager tar det lenger tid, især det som kommer fra maten. insulin påvirker også binyrene. Alt dette påvirker binyrene, og du kan finne endel forskning som viser sammenheng. Søk på f eks menopause adrenals og du finner en god del.

 14. Jorunn 3. september 2013 at 20:25 - Reply

  Hei, jeg er i overgangsalder og plages av vektøkning og vann i kroppen. Plutselig har huden forandret seg, appelsinhud både foran på lårene og bak noe jeg aldri har hatt før. Er snart 54 og kom sent i overgangsalder. Fjernet livmor, men beholdt en eggstokk og livmorhalsen for 5 år siden.
  Plagene mine har jeg ikke lest at andre har fått, og lurer på hva i alle dager jeg kan gjøre.. Jeg spiser sunn og god kost, løper et par ganger i uka og har en veldig aktiv og lite stillesittende jobb.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits