Forbanne julekalenderjag!

Så er jaget igang. Finne gavene under juletreet er ikke nok lenger, det må lages de flotteste gavekalendere for at ungene våre skal bli fornøyd. Pisspreik!
Er vi i ferd med å miste det julen faktisk handler om? Og nå med kalenderen som teller ned til jul like så?

Rekk opp en hånd de som tror at ungene våre blir mindre materialistiske ved at vi foreldre dyrker det materialistiske enda mer? Like så de som tror ungene MÅ ha en slik kalender for at julen skal ringes inn på en «skikkelig» måte!?

Ikke bare legger dette enda mer press på oss mødre som må gjennomføre dette, men det skaper og en forventning hos barna. Det blir tema på skolen, det gjelder å få de fineste tingene, og ballen er igang. Hva slags samfunn er vi i ferd m å bli? Et samfunn der fokuset i julen kun handler om gavene og ikke det å være sammen? Familietid er vel viktigst?

Jeg heier på å telle ned til jul. La ungene få et budsjett og fikse det selv. Eller så bør vi kanskje gå tilbake til appelsinen? En MÅ ikke bruke mye penger på dette for at ungene skal ha det bra! Flere som blir provosert?

Del gjerne på Facebook, Twitter eller der du leker på nettet!

Beste forslaget kom på Facebook i dag:

Mette Haugland Flaen : 

I flere år har jeg laget denne julekalenderen til barna, med STOR suksess.
Barna åpner en «luke«, der står beskrevet en ledetråd til hvor «pakken« er. For eksempel: « du finner dagens luke et sted hvor vi oppbevarer mat, og hvor det er kaldt…..
Eller de leker «tampen brenner « for å finne dagens luke. Ungene er alltid spendt på dagens ledetråd, og det er gøy å se hvordan de løser oppgaven. I år får ungene lapp hvor det står at dagen «luke« ikke er hjemme, men befinner seg hos noen med hund i et hvitt hus osv. osv. ….ungene blir sendt til naboen!! 
På lappen står det at vi skal ut å hogge juletre- kanskje naboen blir med ?( Har god nabo – og hun er varslet ha ha )
Pakkene er altså byttet ut med «opplevelser« eller aktiviteter. De mest populære er «filmkveld med popcorn (hjemme i stua- med hele familien samlet), eller overnattingsbesøk (planlagt etter når dette passer) Eller hva med: ut i granskauen tur « på kvelden med lommelykt? Ungene vet også at jeg har puttet inn: «vask rommet ditt eller servere mamma og pappa frokost « 
Det er i grunn ikke spesielle «happenings» i kalenderen, men likevel en hit.
Det tar noe planleggings tid, utover det er dette kun kos og hygge for alle_ ANBEFALES
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2013-08-20T20:17:00+00:00 29. november, 2012|Categories: YTRINGER|11 Comments

11 Kommentarer

 1. FruJacobsen 29. november 2012 at 19:57 - Reply

  Hehe, utrolig bra skrevet. Jeg hat hatt gavene til storebror liggende nesten et år jeg da 🙂 Og frøkna mi har jeg funnet ut skal få duplo klosser o.l. 🙂

 2. Tommy 29. november 2012 at 20:02 - Reply

  Du har så rett, så rett, Trine!

 3. Christian 29. november 2012 at 20:19 - Reply

  Det eneste som provoserer er oppfordringen til å «la kidsa gjøre det selv». Barna liker gavekalender, og jeg vet ikke med dere, men denne pappan synes det er gøy å lage den også. Mor har sydd, og far tar jobben med å pakke inn små gaver – godis, småleker og opplevelser. Mine foreldre lagde kalender til meg og nå lager jeg kalender til mine barn. Men, jeg gjør det for å glede dem – ikke for å vise verden hvor flink jeg er.

  • Trine Grung 30. november 2012 at 07:15 - Reply

   Når foreldre begynner å bruke tusenvis på selve kalenderen, da mener jeg fokuset blir helt feil. VI snakker ikke småting som et viskelær eller en tyggis…..disse gavekalenderne er i ferd med å ta helt av. Fornuftige gaver er bra og en skal telle ned til jul, men det MÅ ikke koste mye som veldig mange tror og mener

 4. Marit 1. desember 2012 at 00:38 - Reply

  Jeg syntes du er helt av sporet; forhåpentligvis fordi du selv er fanget i en kalender-skvis som du ikke helt finner ut av. Vær snill å unngå anklager & dommerrollen neste gang du vil sable ned foreldre som ønsker å skape gode minner for barna sine i ei travel adventstid. Her i huset tror vi både på Jesus & på adventskalendere, og at de koster en slant eller to er helt greit. Alene-turen din til Syden med din bedre halvdel var vel heller ikke gratis? Hvorfor skal ungene avspises med gamle mandariner & hjemmelaga dikt mens vi går på julebord, reiser på shoppingweekender & fixer hårfarven til jul? Lev som du lærer, i så fall. Men det er kanskje ikke så kult?

  • Lene Hansen 2. desember 2013 at 19:49 - Reply

   Veldig godt sagt Marit, er helt enig!

 5. Synnøve 1. desember 2012 at 13:23 - Reply

  Hei på deg .
  Likte veldig godt innlegget ditt om denne saken , er også fullstendig enig med deg i dette å jeg tror mange foreldre «kjøper» god samvittighet overfor barna sine ved å gi så innigranskogen flotte julekalendere . .
  vi har i år bestemt att vi har en «gir vi til andre kalender» , første luke var å gi til 2490″ GLEDE» eller kirkensbymisjon , da lærer vi de i tillegg opp til å ikke alltid skal få , anbefaler dette videre . i morgen skal far gi en tjeneste til mor ;D sånn blir vår kalender i år ..

 6. Katrine 1. desember 2012 at 20:28 - Reply

  Selve kosen er jo å få en pakke hver dag, det er ikke så nøye hva som er oppi. Vi er tre søsken som har fått kalender siden vi var 2 år alle sammen og det er en av de flotteste tradisjonene vi har. De siste fire årene har tilogmed våre foreldre fått hos meg, og det som er så morsomt er at de er nesten like spente som vi er. Det handler ikke bare om å bruke mest mulig penger på gavene, men at det er noe som passer mottakeren. Om gavene er dyre fordi det er ting ungene trenger, kan jo ikke det være til irritasjon for deg! Kan liksom ikke se for meg at foreldre bruker tusenvis av kroner på kalenderen uansett.

  Hvis du er redd for å skape materialistiske barn ved å ordne adventskalender til dem, har nok både du og de gått glipp av mye flott adventsstemning! Alt må jo ikke være mas og jag, det er snakk om prioriteringer. Om du har det for travelt til å kose deg med å ordne kalendergaver, trenger du jo ikke å hisse deg opp på de som prioriterer og koser seg med dette. Alt er ikke problematisk!!

  Kan jo forresten nevne at jeg er 21 år og får fortsatt kalender hos min mamma, og at både foreldre og kjæreste får hos meg. En av de flotteste adventstradisjonene vi har!

 7. Tiger Reka 2. desember 2012 at 09:51 - Reply

  Jeg har vel hørt flere «mødre» sukke og akke seg litt over dette og at de resignerer og sier at de gjør det for barna sine, for alle ønsker vel at barna skal ha det fint og være glade. Det kan være ganske så kjedelig å være den eneste i klassen som ikke har fått pakkekalender… Men det jeg har hørt mødrene sukke over all tid det tar å pakke inn dette her, ikke summen av hva de har brukt på tingene.
  Det var nå bare min mening 🙂 Fortsatt god førjuls tid med eller uten pakkekalender eller sjokoladekalender eller hva som helst!

 8. erika 3. desember 2012 at 20:54 - Reply

  Jeg har apelsin!

 9. Lene Hansen 2. desember 2013 at 19:57 - Reply

  Til Mette Haugland Flaen: Rydde rommet som kalendergave??? Si meg…er dette virkelig noe du hadde satt pris på å få i julekalender når du var liten?! En ting er å ha opplevelser og aktiviteter sammen med barna, det har vi her også. Men seriøst…Rydde rommet?? Bedre fantasi må du vel kunne ha uten bruke for mye penger på ungene dine…

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits