Hva er raushet?

Det snakkes mye om raushet i disse dager. Dele ekte glede, spre et genuint budskap, være raus ovenfor sine medmennesker, i det hele tatt være raus, på det jevne. Hvis du er raus skal du få et bedre liv. Hvis du er raus og ekte så gir det god karma og hele verden kommer tilbake, vil ligge for dine føtter. Tilbake fra hvor, hvor har den egentlig vært? Verden altså.

Jeg tar meg i å undre rundt akkurat dette. Raushet. Hva er motsatsen? Det å ikke være raus. Er en bare slem da? Jeg ser en trend i samfunnet som jeg ikke liker. Et jag etter noe udefinerbart uten at folk vet helt hva de jager etter. Folk klarer ikke å sette ord på lykke, klarer ikke å definere hvem de er og hva de står for, og lar seg fort inspirere av folk som fremstår som rause. Med det så sier jeg ikke at de som fremstår som rause ikke er det, jeg stiller meg bare spørsmål med hva raushet er?

20131015-183833.jpg

Jeg må si en ting. Jeg liker rause folk som hjelper uten å forvente noe i retur, og jeg tror de fleste er enige med meg på akkurat dette punktet. Hvor ville verden vært uten Moder Theresa personligheter, vi trenger dem. Raushet er de som aldri forventer noe i retur, men det er heller ingen hindring om det kommer litt drahjelp når en måtte trenge det. Er det da raushet lenger?

Jeg liker ikke raushet satt i system, da er det noe som skurrer for meg. En hjelper fordi det er matnyttig å hjelpe vedkommende fordi det vil fremme en selv på et vis. Da er det ikke lenger ekte for meg og dette opplever en mye via sosiale medier. Det er mange som ønsker kontakt på grunnlag av nettverk og kontakter, men så lenge det fremstår som å hjelpe så går det i raushetskuffen.

Kan en lære seg å være raus? Er ikke det noe en er født med? Et gen som Gud eller who delte ut ved fødsel og som kun da er ekte? Hva mener du?

Personlig er jeg ekstremt opptatt av ærlighet, motsatsen hater jeg og jeg kan bli ufin om jeg opplever uærlighet. Jeg klarer ikke å være annet enn ekte og reagerer veldig på dette som jeg opplever som raushet satt i system. Raushet fordi en vet det smitter og andre heier automatisk. Er en raus og fremstår som det, så heier folk. Men tilbake til det jeg spurte om, er det da ekte?

Som alltid fikk jeg mange kloke innspill på Facebook når jeg spurte der:

 • Raushet: by på seg selv og unne andre å lykkes på områder man ikke får til sjøl he he ! Rett og slett glede seg på andres vegne !

 • Ordet raus får meg til å tenke på ei bestemor. Varm, inkluderende med åpne armer og åpent hjerte. Ei som smiler varmt til frosne sjeler, og som deler generøst av seg selv med historier, og sin livs visdom. Ei som ser og hører andre. Ei som lytter. Og som er trygg på seg selv. Deler generøst med feks vafler, kaffe, og en ekte latter som smitter. Ei som får alle til å føle seg som en del av noe bra. En trygg og varm klippe. Raushet for meg er alt dette.

 • Raus er når jeg var ung og hadde lyst til å gå på kino, og faren min tømte lommeboka for at jeg skulle få penger til billetten, enda han ble blakk. Det er raushet det : )

 • Raushet er å by på seg sjøl, uten å forvente noe tilbake

 • Om du er rik på gods og gull ,da er du raus om du deler dine penger eller materielle goder,MEN rausheten du gir andre i form av kjærlighet og omsorg.. DET syns jeg er den STØRSTE og fineste rausheten ! Og absolutt viktigere enn vi tror

 • Et ønske om å gjøre bra/gode ting for andre uten å forvente noe tilbake. Det er gavmildhet, idealisme, nestekjærlighet, sjenerøsitet, uegennytte

 • Raushet er tydeligvis så vanskelig at man må arrangere konferanse for å forstå- men egentlig er det enkelt: vær åpen, avslappa og snill

 • Raus er man ikke født til. Raus er noe man blir formet til å være i oppveksten. Man kan også bestemme seg for å bli raus, og arbeide hardt med det sjøl. Men om det kan kalles en livsstil er jeg mer i tvil om …

 • Være til stede, lytte og hjelpe andre uten å forvente noe tilbaks. Være glad og oppmuntrende, gi støtte, bolleplanke og råd ved behov. Være mindre kritisk, ikke dømme andre (eller seg selv) når man gjør feil. Være en person som lyfter opp og fyller på energi.  Noen tanker..

 • Gi av seg selv. Støttende. Forståelsesfull. Lytte.

 • Når egoet ikkje leder atferd – det er raushet for meg (dog ikkje alltid like lett å svelge egoet i en hektisk kvardag)

 • Alt kan læres og ja det er vel mulig å bli så raus at du nesten forsvinner selv. Å ofre så mye er ekstremt og all ære til dem som klarer det. (i alle fall om det ikke er noen form for baktanke til stede……

 • Raushet for meg handler om hvor stort vårt hjerte er  ..

Jeg lurer skikkelig på dette og skulle ønske dette kunne vært et større tema. Det er mange som står på scenen i raushetens navn…..kan en lære seg det? Hva tenker du? Hvorfor er ikke media rause overhodet? 
Legg gjerne igjen en kommentar:

kommentar(er)

By | 2014-05-02T05:33:01+00:00 16. oktober, 2013|Categories: YTRINGER|31 Comments

31 Kommentarer

 1. Vigdis 16. oktober 2013 at 10:11 - Reply

  Helt enig. Raushet er en god ting, men det er ikke «gull alt som glimrer». Vi lar oss lett rive med når nye ord kommer på banen. Vi liker forandring, det får oss til å tro på bedre tider. Sånt sett er det bra. For oss. Men en skal også holde tungen rett i munnen. Uten å bli for skeptisk. Så lenge det er bra for oss er det jo greit. Bare ha et lite skrått blikk på agendaen bak…

  • Trine Grung 16. oktober 2013 at 11:22 - Reply

   Skråblikk er viktig og derfor ser jeg alltid to ganger. Sjekker med hjertet to ganger. Bittert erfart at det er viktig 🙂

 2. Karina 16. oktober 2013 at 10:36 - Reply

  Raushet for meg er å by på seg selv …det å være til stedet og oppriktig bry seg om andre mennesker. Rushet har lite med penger å gjøre i mitt hode. Penger og posisjoner er alltid et ego med …. men oppriktig godt hjerte er det jeg ser på som et raust menneske. Det kan nok til dels læres. Implementeres i sjela for at dette skal være ekte. Det å late som at en er raus vil nok fort avsløres.

  • Trine Grung 16. oktober 2013 at 11:22 - Reply

   Helt enig. Men kan det tenkes at folk fremstår som rause for å gange en selv? Er det forsatt raust da?

   • Vigdis 16. oktober 2013 at 12:34 - Reply

    Det kan helt klart tenkes. Mange beviser på det. Tenk på alle sektene rundt omkring! Hvordan trekker de folk til seg?

 3. Anne Brenneng 16. oktober 2013 at 10:51 - Reply

  Jeg er soleklart FOR raushet, åpenhet, varme og stor takhøyde. Men om det kan læres…der er jeg litt usikker. Kan man endre oppførsel og agere raust, uten at det egentlig faller en naturlig? Tja det tror jeg nok, men er det da det samme som raushet i ordets opprinnelige forstand? Eller blir det noe litt annet, fortsatt flott, men ikke helt det samme? Jeg vet neimen ikke 🙂 Personlig håper og tror jeg raushet er noe som skjer av seg selv, uavhengig av om noen ser det eller ei. Men betyr det at om noen er «raus» mest når det synes, at det forringer verdien eller gjør det mindre hyggelig av den grunn- helt sikkert ikke. Men kanskje handler det da om noe annet? Finnes sikkert et vakkert navn på det også, når vi hjelper hverandre for gjensidig vinning, trøst eller styrke 🙂

 4. Sol 16. oktober 2013 at 12:04 - Reply

  Hei,

  Handler ikke noe om temaet, men jeg har forstått at både du Trine og leserne her inne er veldig på personlighetsutvikling og det er derfor jeg spør her. Er det noen av dere som vet om en bra Coach i drammensområdet?

  Takknemlig for kommentarer og svar hvis noen vil hjelpe meg.

  • Vigdis 16. oktober 2013 at 12:35 - Reply

   Ja, sjekk Idun Gevelt. http://www.giig.no

   • Trine Grung 16. oktober 2013 at 14:21 - Reply

    Hun har jeg og hørt om Sol…men ikke testet

   • Sol 16. oktober 2013 at 14:40 - Reply

    Takk for tilbakemelding, det var i Holmestrand så blir litt for «langt» å reise, men ellers så så hun bra ut. Men ellers takk for svar.

  • Trine Åldstedt 16. oktober 2013 at 14:43 - Reply

   Hei Sol,
   Jeg har flere dyktige (har utdannet coacher gjennom mange år og har en pool med kvalifiserte, erfarne og kompetente coacher) i Drammensområdet.

   Send en melding til meg med stikkord – altså ikke historien, på hva du vil ha hjelp til, så formidler vi kontakt med den beste for deg.

   Mvh Trine Åldstedt

   • Sol 16. oktober 2013 at 15:12 - Reply

    Tusen takk alle sammen, så deilig med så god respons:) Mail er sendt til deg Trine i går kveld(med mitt egentlige navn, hehe for jeg er av den skeptiske typen som ikke tørr å legge ut navnet på nettet). Men takk igjen alle sammen, ønsker dere alle en strålende dag:))

    • Trine Grung 16. oktober 2013 at 15:27 - Reply

     Jeg kan ikke se at den har kommet, kan du sende en gang til Sol? Fylle ut kontaktskjema oppe på siden min. Beklager bryet…..rart den ikke kom!

 5. Tove Mari 16. oktober 2013 at 12:23 - Reply

  Raushet for meg er å ville gjøre/være noe for andre. Selvfølgelig lettest med egne barn, familie, venner men også kollegaer og andre ukjente. Raushet for meg er vennlighet, hjelpsomhet, ærlighet. Ønske om å ville andre godt 🙂 100% raus er jeg nok ikke, jeg kan jo kjenne på sinne, frustrasjon, og irritasjon for alle de ovennevnte i gitte situasjoner. Men ønske om å ville andre godt er likevel sterkt, og det å holde/finne balansen er kunsten. Være raus med å be om unnskyldning, når rausheten ikke strekker til i hverdagen:)

 6. Trine Åldstedt 16. oktober 2013 at 15:07 - Reply

  Jeg tror raushet er en naturlig tilstand for mennesket. Og med det sier jeg også at «we are in deep shit» for det er mye annet enn raushet der ute 🙂

  Raushet forutsetter trygghet, en forankring i at «det er nok for oss alle» samt evnen til kjærlighet for mennesker. Altså ikke bare den og den og den, men mennesker.

  Jeg tror også det er naturlig å trekke sin rauhset tilbake når vi møter motsatsen. Motsatsen kan kalles Uærlighet, Spill, Me Myself And I, Strategi, Politics eller annet. Noen praktiserer dette kalkulert og bevisst, de fleste ubevisst og i den oppfatning at de er helt ok og gjør alt riktig.

  Beste måten å møte motsatsen på er å si fra. Praktiser din ærlighet og trygghet og si hva du opplever. På en ordentlig måte.

  Siden raushet er en naturlig tilstand, er oddsene på vår side og gjenvåkningen får medstrøms. Det betyr ikke at det er knirkefritt eller uten konfrontasjoner type «Sannhetens øybelikk», men at det er en «villet» prosess og fullt mulig å få til. Og det går raskere enn vi tror.

  Og når dagen kommer at vi er der, er lykkefølelsen og rekkevidden også langt utover det vi tenkte oss.

  • Trine Grung 16. oktober 2013 at 15:28 - Reply

   Alltid klok, alltid gode ord. Jeg setter deg høyt Trine, vit det. Du er unik på så mange områder…stolt av å kjenne deg

 7. Linda 16. oktober 2013 at 19:54 - Reply

  Raushet er for meg å godta og sette pris på at andre er ulik meg. Det er å unne andre å ha det godt, også når jeg selv er sliten..

 8. Anita 16. oktober 2013 at 21:11 - Reply

  Raushet for meg er å gi av seg selv, altså dele både gode og mindre gode sider og følelser med andre. Raushet for meg er å åpne hjertet for både kjente og fremmede og være takknemlig for at du har delt noe med noen andre idag…. Motsatsen til raushet for meg er fattig, ikke på matrielle goder men på seg selv… Jeg tenker at de som ikke klarer å by på seg selv er personer som ikke har en god selvfølelse eller selvtillitt…

 9. Randi 16. oktober 2013 at 22:09 - Reply

  Jeg tenker at alle kan være rause, overfor de man ønsker å være raus overfor… som en bevisst taktikk… som du er inne på Trine. Jeg ser som deg at dette i tilfeller blir brukt for egen vinning. Jeg skiller mellom EKTE raushet og PÅTATT raushet. Jeg RESPEKTERER personer som viser ekte raushet.. og mister respekten for de som bruker dette beivsst og ensidig for egen vinning…

 10. Marie 16. oktober 2013 at 23:41 - Reply

  Raushet for meg er å være åpen mot sine medmennesker, by på seg selv og å inkludere de som kanskje sliter med å inkludere seg selv. For meg kommer raushet til utrykk når jeg er i USA. Det har blitt fire turer til forskjellige deler av USA. Jeg var der sist i påsken med familien for å besøke min søster som studerer i Georgia. Vi tok flyet til Washington og skulle kjøre derfra og ned. I Washington skulle vi bo hos et eldre ektepar hun kjenner. Vi hadde kun pratet med de et par ganger på Skype før vi reiste, så de kjente ikke særlig til oss. Men de tok oss imot med åpne armer; de lagde mat til oss, de kjørte oss til downtown Washington, og de arrangerte middag til ære for oss. Da de selv var dårlige til beins hadde de ordnet så svigerdatteren deres var med oss en helg dag i Washington og hun viste oss rundt. De var så åpne og varme! De hadde så stor omsorg for oss og det rørte meg! De inviterte meg til å komme å bo der med venninner om jeg noen gang skulle til Washington igjen.

  For meg er dette raushet! Å ta imot fire fremmede mennesker og la de bo i hjemmet ditt i flere dager for å oppleve amerikansk kultur og å inkludere de som om de var familie. Vi fikk en hel egen leilighet i kjelleren hos de med komplett kjøkken og stue! For meg er de fleste amerikanerne svært rause og de inspirerer alltid meg når jeg er der borte. De inspirerer meg til å bli mer raus, være mer åpen og ta imot alle med åpne armer. Det er noe man alltid kan jobbe mot, for ingen er vel perfekt!

  Takk for at du tar opp viktige temaer i samfunnet Trine. Jeg heier på deg!

 11. silje 17. oktober 2013 at 13:38 - Reply

  Raushet rommer så mye. For meg handler det om å se at vi alle (inkludert meg selv), strever og prøver å gjøre vårt beste, med de ressurser vi har tilgjengelig. Når jeg husker det, blir jeg mindre dømmende – både overfor meg selv og andre. Da blir det heller ingen feil eller riktig måte å være raus på 🙂

 12. elisabeth h. 17. oktober 2013 at 23:43 - Reply

  Jeg sammenligner det med karakter og integritet; «Character is how you treat those who can do nothing for you.»
  Raushet er når du gir uten grenser og forbehold om å forvente noe som helst i retur. Den egenskapen er dessverre få forunt. Men den kommer fra de ekte menneskene, som ikke bryr seg om antall følgere eller nuller på konto. Også handler det om ‘å møte’ mennesker uten forbehold om hvem, hva hvor. Raushet for mangfold og unikhet. Jeg tror ikke på lukkede fora. Det er det minst rause som finnes. Man må være ekte for å gjenkjenne ekte. Magefølelsen min gjenkjenner heldigvis ekte. De mest rause menneskene er nok ikke de som snakker høyest om det. De bare er – de må ikke overbevise noen om sin raushet.

  • Marie 18. oktober 2013 at 00:02 - Reply

   Du fanget virkelig essensen av raushet, Elisabeth! Jeg ble helt rørt når jeg leste hva du skrev, for det var en så vakker beskrivelse av hva raushet er. Raushet er noe ekte og genuint. Som du sier, man må være ekte for å gjenkjenne ekte og det tror jeg du har helt rett i. Jeg er også så heldig at magefølelsen gjenkjenner ekte.

   Å være raus er noe jeg jobber mot hver dag, og som jeg prøver å være mot alle jeg møter på min vei, enten det er den tidligere narkomane som selger =Oslo på gata eller om det er en god venninne som er vel etablert. Alle fortjener å bli behandlet på samme måte og å bli møtt på samme nivå.

   • elisabeth h. 18. oktober 2013 at 00:31 - Reply

    Marie: Jeg svarte visst under her…

  • Trine Grung 18. oktober 2013 at 13:49 - Reply

   Wow tusen takk❤️sterke ord

   • elisabeth h. 23. oktober 2013 at 01:10 - Reply

    Jeg er like engasjert som du når det gjelder raushet, og i ettertid av at vi mailet litt tidligere i sommer har dette surret enda mer i hodet, sikkert fordi ordet popper opp både hist og her, med samme tanker som du om enkelte.

    Fin uke videre til deg.

 13. elisabeth h. 18. oktober 2013 at 00:30 - Reply

  Takk for fine ord! Og jeg er veldig enig med deg. Jeg tror ikke vi trenger andre for å ‘måle’ vår raushet. Vi kjenner det i hjertet vårt – og i magen. Det trengs heller ikke diskuteres, for vi vet egentlig hva det innebærer. Det ligger i selve ordet og betydningen, uavhengig av hvordan du definerer det. Noen synonymer er: altruisme, edelmot, filantropi, gavmildhet, idealisme, nestekjærlighet, offervilje, oppofrelse, rundhåndethet, sjenerøsitet, uegennytte, uselviskhet, veldedighet. Diskusjonen blir eventuelt bare for å overbevise noen, eller seg selv om at man faktisk er raus, uten noen agenda. Er man 100% raus i enhver sammenheng; (les;) dvs å handle fra et godt sted i hjertet, da trenger man ikke diskutere det med noen. Det er når magefølelsen knirker litt, at vi trenger å ‘overbevises’ om hvor ‘raus’ vi er. For det kan være vanskelig å være raus, men det er ikke umulig, og det er faktisk en stor glede i det. Den største faktisk, fordi det lærer deg ‘å gi’ uten å forvente noe tilbake, og for de som er uekte; det du sender ut kommer alltids tilbake. Karma tar seg av det til slutt uansett. Det er intensjonen bak din raushet som er avgjørende.

  • Marie 18. oktober 2013 at 00:51 - Reply

   Det er så sant, man kjenner det i hjertet hvilke mennesker som er rause og genunint interessert i at du skal ha det bra og ikke tenker på egen vinning! For å sitere Helen Keller «The most beautiful things in the world can not be seen or even touched, they must be felt with the heart”.

   Raushet er som kjærlighet, det er noe man føler i hjertet, og man gjenkjenner raushet når man ser/føler det. Jeg tror, og vet at det er mange rause mennesker der ute og vi kan alle jobbe mot å bli mer rause hver dag. For som du sier, intensjonen er avgjørende; det at man ønsker å gjøre noen andre noe godt uten å forvente at man får noe som helst tilbake. Det gjør godt i hjertet og man får det godt med seg selv.

 14. Lotte Thori Løvstad 18. oktober 2013 at 15:17 - Reply

  Takk for at du tar opp dette. Jeg syns raushet er utrolig viktig tema, også viktig å sette i system. Vi lever i et samfunn hvor vi er vant til å tenke at det er en knapphet om godene. At vi mister noe av oss selv eller våre verdier om vi gir. At det er ikke er nok til alle her i verden. Jeg tror at fokuset på raushet er et tegn på et paradigmeskifte. At vi er på vei mot noe nytt og en helt annen måte å tenke på. Det får oss til å tenke, reflektere og gir mulighet til endring. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits