Hva er raushet?

Det snakkes mye om raushet i disse dager. Dele ekte glede, spre et genuint budskap, være raus ovenfor sine medmennesker, i det hele tatt være raus, på det jevne. Hvis du er raus skal du få et bedre liv. Hvis du er raus og ekte så gir det god karma og hele verden kommer tilbake, vil ligge for dine føtter. Tilbake fra hvor, hvor har den egentlig vært? Verden altså.

Jeg tar meg i å undre rundt akkurat dette. Raushet. Hva er motsatsen? Det å ikke være raus. Er en bare slem da? Jeg ser en trend i samfunnet som jeg ikke liker. Et jag etter noe udefinerbart uten at folk vet helt hva de jager etter. Folk klarer ikke å sette ord på lykke, klarer ikke å definere hvem de er og hva de står for, og lar seg fort inspirere av folk som fremstår som rause. Med det så sier jeg ikke at de som fremstår som rause ikke er det, jeg stiller meg bare spørsmål med hva raushet er?

20131015-183833.jpg

Jeg må si en ting. Jeg liker rause folk som hjelper uten å forvente noe i retur, og jeg tror de fleste er enige med meg på akkurat dette punktet. Hvor ville verden vært uten Moder Theresa personligheter, vi trenger dem. Raushet er de som aldri forventer noe i retur, men det er heller ingen hindring om det kommer litt drahjelp når en måtte trenge det. Er det da raushet lenger?

Jeg liker ikke raushet satt i system, da er det noe som skurrer for meg. En hjelper fordi det er matnyttig å hjelpe vedkommende fordi det vil fremme en selv på et vis. Da er det ikke lenger ekte for meg og dette opplever en mye via sosiale medier. Det er mange som ønsker kontakt på grunnlag av nettverk og kontakter, men så lenge det fremstår som å hjelpe så går det i raushetskuffen.

Kan en lære seg å være raus? Er ikke det noe en er født med? Et gen som Gud eller who delte ut ved fødsel og som kun da er ekte? Hva mener du?

Personlig er jeg ekstremt opptatt av ærlighet, motsatsen hater jeg og jeg kan bli ufin om jeg opplever uærlighet. Jeg klarer ikke å være annet enn ekte og reagerer veldig på dette som jeg opplever som raushet satt i system. Raushet fordi en vet det smitter og andre heier automatisk. Er en raus og fremstår som det, så heier folk. Men tilbake til det jeg spurte om, er det da ekte?

Som alltid fikk jeg mange kloke innspill på Facebook når jeg spurte der:

 • Raushet: by på seg selv og unne andre å lykkes på områder man ikke får til sjøl he he ! Rett og slett glede seg på andres vegne !

 • Ordet raus får meg til å tenke på ei bestemor. Varm, inkluderende med åpne armer og åpent hjerte. Ei som smiler varmt til frosne sjeler, og som deler generøst av seg selv med historier, og sin livs visdom. Ei som ser og hører andre. Ei som lytter. Og som er trygg på seg selv. Deler generøst med feks vafler, kaffe, og en ekte latter som smitter. Ei som får alle til å føle seg som en del av noe bra. En trygg og varm klippe. Raushet for meg er alt dette.

 • Raus er når jeg var ung og hadde lyst til å gå på kino, og faren min tømte lommeboka for at jeg skulle få penger til billetten, enda han ble blakk. Det er raushet det : )

 • Raushet er å by på seg sjøl, uten å forvente noe tilbake

 • Om du er rik på gods og gull ,da er du raus om du deler dine penger eller materielle goder,MEN rausheten du gir andre i form av kjærlighet og omsorg.. DET syns jeg er den STØRSTE og fineste rausheten ! Og absolutt viktigere enn vi tror

 • Et ønske om å gjøre bra/gode ting for andre uten å forvente noe tilbake. Det er gavmildhet, idealisme, nestekjærlighet, sjenerøsitet, uegennytte

 • Raushet er tydeligvis så vanskelig at man må arrangere konferanse for å forstå- men egentlig er det enkelt: vær åpen, avslappa og snill

 • Raus er man ikke født til. Raus er noe man blir formet til å være i oppveksten. Man kan også bestemme seg for å bli raus, og arbeide hardt med det sjøl. Men om det kan kalles en livsstil er jeg mer i tvil om …

 • Være til stede, lytte og hjelpe andre uten å forvente noe tilbaks. Være glad og oppmuntrende, gi støtte, bolleplanke og råd ved behov. Være mindre kritisk, ikke dømme andre (eller seg selv) når man gjør feil. Være en person som lyfter opp og fyller på energi.  Noen tanker..

 • Gi av seg selv. Støttende. Forståelsesfull. Lytte.

 • Når egoet ikkje leder atferd – det er raushet for meg (dog ikkje alltid like lett å svelge egoet i en hektisk kvardag)

 • Alt kan læres og ja det er vel mulig å bli så raus at du nesten forsvinner selv. Å ofre så mye er ekstremt og all ære til dem som klarer det. (i alle fall om det ikke er noen form for baktanke til stede……

 • Raushet for meg handler om hvor stort vårt hjerte er  ..

Jeg lurer skikkelig på dette og skulle ønske dette kunne vært et større tema. Det er mange som står på scenen i raushetens navn…..kan en lære seg det? Hva tenker du? Hvorfor er ikke media rause overhodet? 

By | 2014-05-02T05:33:01+00:00 16. oktober, 2013|Categories: YTRINGER|31 Comments

Mine nettkurs

BLOGGKURSET: Lær alt om blogging
bloggkurset
mockupss-facebook

FACEBOOKKURSET: Lær å bruke Facebook

Kategorier

hits