Foreldre er dårlige rollemodeller på nett

Det er mye fokus på mobbing i mediene om dagen og dette er et ufattelig viktig tema. Vi har mange tråkket i salaten når det gjelder kommentarer på nettet. Ingen er 100% uskyldige og det er litt av mitt poeng i dette innlegget. Hvordan skal vi kunne gjøre noe med dette når foreldre er dårlige rollemodeller? Alt starter med en selv!

Hvordan ønsker vi at barna våre skal opptre på nett? Hva ønsker vi skal være våre egne fotspor i sosiale medier? Alle disse som er såkalte nett-troll bruker mye tid på kommentarfelt i nettavisene….bør ikke avisene her vise ansvar? Mange barn/ungdom sitter og leser disse kommentarene og lærer da hvordan «en driver dialog som vokse» på nettet. Hvordan en skal slenge dritt og at dette er helt greit. Har de et filter som sier «dette er nett-troll» og derfor skal en ikke bry seg om det? Eller et humorfilter som sier «disse er humorister» og da er alt lov?

Nei, barn har ikke disse filterne og derfor må flere vise ansvar.

Mediene må ta sitt ansvar og se på hvordan de kan gjøre jobben sin på nett bedre. Overskrifter, saker og kommentarfelt. Hvordan kan dette endres for å være med å forebygge? Det er flott å lage store oppslag som driver mye trafikk, men i andre enden er det viktig å leve det en ønsker å endre selv.

De såkalte humoristene i landet vårt kan vist si hva som helst, for de er jo «bare morsomme» og ironiske hele tiden. Da er visst alt lov. Denne podcasten til Lisa Tønne og Sigrid B Tusvik er absolutt noe som bør gås etter i sømmene, for alt de driver med er ikke humor. De mobber og generaliserer i sine sendinger. Er dette en grei måte som foreldre å oppføre seg på nettet?

Se kommentareren her under. Den er direkt ufin og rette mot dette innlegget til Hans-Petter Nygård-Hansen.

Skjermbilde 2014-11-11 kl. 10.38.48

Denne søledammen laget du selv Lisa, hva er problemet med å si beklager? Er du med dette en god rollemodell for dine barn? Ønsker du at dine barn skal legge igjen runke-kommentarer på nettet, Lisa? I tillegg får humoristen være en del av familieunderholdningen til TV2, som dermed kanskje går god for humoren som hun representerer ellers? Hun var dommer i Norske talenter. Prater hun slik som humorist rundt middagsbordet hjemme eller er det kun på nettet at denne dialogsformen er tillatt? Jeg lurer virkelig på det. Hvorfor er det så enkelt når vi er gjemt bak en skjerm eller mobil?

Skjermbilde 2014-11-11 kl. 13.08.56

Vi har slengt med leppa alle mann på nettet, inkludert meg selv. Jeg har lært mye om hvordan god dialog foregår og ønsker å fremstå som en god rollemodell selv. Personlig kan jeg ofte bli provosert av ironien som liksom er en grei måte å «tulle» med folk på og må ofte selv ta meg i det. Mine barn er med meg i tankene og de følger med. Hva skriver mamma og hvordan driver mamma dialog?

Det er viktig når barna er online som de er i dag. Barna til Lisa og Sigrid leker kanskje forsatt i lekegrinden siden de ikke tenker på dette? Ja, jeg bruker dere to som eksempel for hvordan skal barn skille at det dere driver med er humor og ikke mobbing? Direkte oversatt til en barnemunn ville det ikke vært noen tvil om hva vi ville kalt dette. I en skolegård hadde en ALDRI tillatt en slik måte å «sparke nedover» på. Jeg bare nevner det.

Vi alle ønsker «et samfunn hvor alle er snille med hverandre», men dette skal ikke være enkelt. Uansett hvordan vi vrir og vender på det starter jobben hos DEG og MEG. Hvordan snakker vi til andre på nettet og hva gjør vi selv rundt middagsbordet hjemme? Hvordan omtaler vi andre og eventuelt tuller med personligheter i barns nærvær? Det er vi som voksne som skal skape holdninger slik at barna våre slipper å søke oppmerksomhet på negativ adferd og blir mobbere. Alle voksne er et problem…..og deretter blir barna det. Ikke barna først.

Takk for at du deler. Dette er viktig.

Bikram-Yoga it is!

Min frisør og gode venninne Kari har «mast» på meg lenge om å teste bikramyoga. Jeg har hørt hennes lovord og visst at plutselig en dag ville jeg være klar for å prøve. Og vips, for to måneder siden var hodet og kroppen klar for å teste. Søkte på nettet og fant Hot BikramYoga i Bærum. En søndag for nesten åtte uker siden entret jeg for første gang det varme rommet, og holdt på å kaste opp etter endt time. Ble både kvalm og svimmel de to første gangene, men lot meg ikke skremme av det. Det er veldig vanlig med en reaksjon og jeg ser på det som at kroppen trenger å tilpasse seg.

Det er klart det er uvant for kroppen å trene i et rom hvor det er 40 varmegrader, men jeg elsket det faktum fra første sekund. Når jeg trener andre former har aldri kroppen min svettet noe særlig, men det ble det endringer på nå, kan jeg love deg. Svetten SILER hver time og jeg har aldri hatt en slik «ren» følelse i kroppen før. Høres kanskje rart ut, men fant ikke noe annet ord. Det er «kun» 26 øvelser i denne form for yoga og det er de samme som gjøres hver eneste gang. For meg betyr det ekstra fokus på å gjøre hver øvelse bedre og bedre….for hver eneste gang. Samtidig at det gir balanse for sinnet da jeg opplever jeg mediterer på samme tid. Renser hjernen.

hot bikramyoga bærum trine grung

Siden jeg er helfrelst for denne formen for treninger har jeg invitert med meg Joachim fra Hot Bikramyoga for å skrive litt om denne treningsformen. Han følger meg tett på senteret og har alltid mange gode råd og tips på lur. Skikkelig dedikert kar med masse kunnskap. Bildene over er av han og konen som driver senteret sammen. Bare vent, jeg SKAL klar disse øvelsene….og igjen, da kommer det bikinibilder, for jeg regner med at jeg ser akkurat slik ut veldig snart. Hehe.

Her er en første hilsen fra Joachim som gjesteblogger her hos meg:

Joachim hot bikramyoga bærum

Hei Trine og  bloggleser,

Timingen for deg Trine å begynne med bikramyoga er helt perfekt! Bikramyoga vil hjelpe til med å trigge de endringene du ønsker i livet ditt og deretter holde deg på stø kurs mot målet. Grunnen til at vi gjør yoga, er for å hjelpe kroppen vår å fungere bedre. Når kroppen fungerer bedre fysisk, vil du føle deg mer klar mentalt og balansert emosjonelt. Alt dette bidrar til å gjøre det lettere for deg og andre å ta gode beslutninger i hverdagen.

I yogasalen strippes vi for drakten vi har på oss i samfunnet. Vi står der med lite klær, har mange fremmede rundt oss og fokuserer på vår egen refleksjon i speilet i 90 minutter. Det vedvarende fokuset på oss selv gjør at dagligdagse tanker gradvis erstattes med røsten av vår indre stemme, som gir oss de svarene vi trenger. I Bikramyoga gjør vi de samme 26 øvelsene hver gang. Med dette vil de fysiske bevegelsene etterhvert bli intuitive og din kapasitet kan frigis til en enda dypere reise inn i deg selv. Jeg har holdt på med Bikramyoga i nesten 11 år, og ikke en gang har jeg vært lei eller følt stagnasjon. Jeg gleder meg til å følge deg på din reise Trine!

Og jeg er helt enig med deg, det viktigste i ditt liv er ditt liv! 

Selv tok jeg min første Bikramyoga time i Australia i 2004. Umiddelbart merket jeg at denne treningen var en måte å bevege seg på som kroppen likte. Bikramyoga er den hardeste fysiske treningen jeg noen gang har gjort samtidig som den ga meg ro i sinnet. Superdeilig i en hektisk hverdag. Har trent yoga 4 ganger i uken i 10 år nå, og kommer til å fortsette med det resten av livet.

Vennlig hilsen Joachim//Hot BikramYoga Bærum

Neste gang du møter Joachim skal vi gå gjennom de ulike øvelsene. En øvelse pr innlegg for å bli godt kjent med denne treningen. Er det ikke kjekt? Lære litt om hvorfor en skal trene og hvordan en skal fokusere riktig? Jeg vet det ikke er bikramyoga alle steder i landet, men kanskje med fokus på denne treningen vil gjøre at dette endres? Jeg har aldri følt meg sterkere og mer opplagt, det er helt sikkert! Når jeg har kommet i skikkelig god form skal jeg leie inn fotograf å ta bilder som dette under. Gleder du deg?

10509624_774314032628098_6322134242802786248_n

Levende kommune i sosiale medier

Det er viktig med kommuner som evner å ta i bruk mulighetene som ligger på nett, og forrige uke fikk jeg gleden av å inspirere to kommuner rundt Ålesund, nærmere bestemt Giske og Roald.

Engasjert av ildsjeler i Eit levande Roald for å kurse, inspirere, konkretisere hvordan Facebook og nettside skal oppdateres, og vise de muligheter på nett. Perfekt jobb for undertegna og det ga meg masse å være der i to dager. I Roald er to gründere igang med å etablere seg, som trenger en mentor fremover for å bygge fornuftig. Jeg inntar denne rollen og de er i gang med nettkursene mine for å begynne et sted. Innovasjon Norge bør se på muligheten med å være mentor for flere på en gang nå som det kan gjøres enkelt via nett uten at noen må reise. Men det er et annet innlegg som kommer snart.

Skjermbilde 2014-10-30 kl. 11.32.53

Gründerne skal bruke Facebook for å engasjere og bygge følgere, mens bloggen skal kommunisere det de ønsker å skape i Roald og synliggjøre prosessene. Men først Facebook. Huske på at en må snakke MED og TIL mennesker på Facebook, og hvordan en bør fremme innlegg for å nå følgere i kommunen sin. Det aller viktigste er kanskje hva de skal oppdatere for å engasjere, noe vi testet på en lokal Joker butikk som kun hadde publisert reklametype innslag fram til jeg med humor og humør viste de andre muligheter. MANGE likes og kommentarer…og ikke minst solgte kaffe.

Joker Roald Trine Grung kurs

De har ikke lagt ut noe siden jeg var der sist uke, men de skal igang med Facebookkurset.no og da tenker jeg det blir fart på sakene. Humor funker alltid i sosiale medier, litt personlig og mindre reklame. Da når en ut og folk opplever det ikke som SPAM. Hvor ofte skal en publisere? Et spørsmål som går igjen overalt jeg reiser. Jeg pleier å si at hvis en evner å være litt kreativ, ha det gøy på jobb, vise akkurat det, så gjør det ikke ikke noe om det kommer et innlegg morgen og kveld, hver dag. Ja, hver dag. En til to ganger i uken har nesten NULL verdi.

Mennesker på nett

Det aller viktigste å huske på er at en snakker med mennesker i disse sosiale medier. Være seg Twitter, Instagram eller Facebook. Med det fokuset vil en sakte men sikkert vokse, skape følgere, som deretter blir kunder. Det å bare ha fokus på tradisjonell markedsføring fungerer ikke i det hele tatt. Lek, kos deg og underhold på Facebook. Det funker og er kjekt! Litt hver dag, vis oss hvem du/dere er! Viktig å ta et steg av gangen, øve seg og bare gjøre det. Rom var ikke bygget på en dag.

Det er en overgang når en driver bedrift å tenke i disse baner, og jeg ser lederne her hos Kuddle, hvor jeg er engasjert, synes det er snodig. Bilde av oss, igjen? Seriøst Trine? JA, sier jeg. Det må til, jeg vil se dere smile mot meg, skape troverdighet som de engasjerte gründere bak app’en dere er, de ansatte og alt det hyggelige dere gjør for dem. DET vil jeg se! Blant annet.

Foredrag og workshop

Det å holde foredrag og workshop om disse emnene gir meg så utrolig mye. Jeg fylles av energi når kunnskap deles på denne måten og i Giske holdt jeg på i seks timer den ene dagen. Uten å bli sliten. Jeg blir bare mer gira og derfor blir jeg ekstra glad når det dagen derpå tikker inn mail fra han som engasjerte med mange lovvord. Mente jeg hadde vekket hele kommunen med energien. Lov å bli glad da, for jeg vet jeg har mye energi. Og når de i tillegg føler at de lærer noe som de evner å bruke i hverdagen….da er pakken komplett. Det gledes!

Skjermbilde 2014-10-30 kl. 11.33.06

De indre endringer

I vår hadde jeg en tung periode. Vi har alle slike perioder og de er med på å skape dynamik i livet. Det er de som gjør livet spennende, men en må velge å se læringen tunge perioden gir.

Tenk så kjedelig om livet ikke svingte og gikk strømlinjeformet hele veien? Nå snakker jeg ikke om alvorlige livstruende perioder……jeg snakker om hverdagsproblemer som vi alle sliter med og som ofte skaper ubalanser i hverdagen. En tung periode kan vare lenge eller over en kort periode. Min varte gjennom vinteren og våren 2014. Hverdagen gikk greit, jeg gjorde tingene jeg skulle, men kjente hele tiden at alt ikke var i «vater».

Jeg startet prosessen med min endring i mai i år. Tok noen viktige valg og satte Trine først. Jeg er IKKE god på å sette meg selv først. Det meste av tiden er det ungene og andre først, og i det lange løp går faktisk ikke det. Det tapper en fullstendig for energi. Mange velger å ikke lytte til stemmen i seg, som sier ifra, og møter veggen med et brak. Hvis ikke du eller jeg har det bra så kan ikke de rundt oss ha det bra heller. Evig læring, og et evig fokus. Det handler om å gi dette oppmerksomhet.

Grunderlivet

Grunderlivet har jeg elsket i de 12 årene jeg holdt på. Bygget denne bloggen og nettkursene mine, men jeg måtte innrømme for meg selv at jeg brukte MYE energi på den biten. Mandagen startet alltid med et jag, aldri ro. Møter, reiser, strategier, investorer og regnskap. Alt i en stor grøt av kaos som jeg kjente tappet meg mer og mer. Det var ikke like kjekt lenger, rett og slett. Det betalte seg økonomisk, det var ikke det, og mye av stresset laget jeg selv siden jeg ønsket å bygge alt på en dag, men jaget etter å bygge videre tappet meg helt for energi. Jeg hadde ikke overskudd til noe annet, rett og slett.

Videoen passet bra med innlegget, synes jeg. Mange viktige ord og anbefaler deg å høre på den.

På grunn av dette bestemte jeg meg i mai for å endre retning. Finne meg en fast jobb ved siden av gründerlivet. Både kollegaer og faste arbeidsoppgaver var et stort savn. Ikke jage etter muligheter hver eneste uke, men roe helt ned. Dette bestemte jeg meg for i juni og prosessen begynte. Jeg gikk turer med meg selv, snakket med meg selv, prøvde å lage lister for hva som skulle til for at jeg hadde bra. Og jeg landet på en del ting.

Ønskelisten

Det jeg laget for meg selv var en personlig ønskeliste. Satte opp punkter som skulle endres en etter en. IKKE alle på en dag! Et vesentlig valg jeg tok for å bevisst roe ned. En ting av gangen og så finne glede over de små tingene igjen. Det er en prosess og evig læring, men dette funket veldig bra for meg og jeg håper det inspirerer deg.

 • Jeg skulle ha kollegaer, og det har jeg nå.
 • Jeg skulle ha faste arbeidsdager, men ikke full tid, og det er har jeg nå.
 • Jeg ønsket å ta tak i helsen min, og det gjør jeg nå.
 • Jeg ønsket meg et større nettverk med venner i Drammen, og det har jeg nå.
 • Jeg ønsket å lære meg trening som satte ting i balanse, og det har jeg begynt med nå.

Disse tingene ble jeg enige med meg selv var viktige for at hverdagen skulle endres. Alle punktene like viktige. Jeg har kommet i godt i gang med Bikram Yoga, og det har vært det siste, men kanskje viktigste valget. Nå etter nesten to måneder kan jeg si at både kroppen og psyken har endret seg. Jeg føler meg sterkere og puster roligere. Jeg elsker denne form for yoga, virkelig.

Jeg har testet vanlig yoga før og det ga meg ikke så mye. Det er for rolig for meg, rett og slett. BikramYoga passer meg derfor bedre og det er nok de 90 minutter med trening i 40 varmegrader som gjør forskjellen. Det er hardt samtidig som en MÅ fokusere. Svetter siler og det har kroppen min ihvertfall veldig godt av. Det er 26 øvelser som gjøres to ganger i løpet av disse 90 minuttene. Det er de samme øvelsene hver eneste gang og det handler om å komme «dypere» inn i øvelsene etterhvert som en blir sterkere. Jeg skal bli på god på dette. Jeg har lenge følt kroppen har stivnet til og dette løsner opp både ledd og muskler. Spesiellt i ryggen opplever jeg endringer. ELSKER det!

Siden dette har gjort så mye for meg på kort tid har jeg invitert med Joachim som driver Hot Bikram yoga i Bærum til å blogge hos meg. Jeg ønsker å lære mer om dette og kanskje du lærer noe på veien? Jeg håper det og Joachim kommer snart med mange velvalgte ord. Han er en fin fyr som driver senteret med fruen. Her er øvelsene:

10509624_774314032628098_6322134242802786248_n

Jeg gleder meg mest til å mestre nr 2 fra venstre på linje 2. Haha. Eller nr 4 fra venste på siste linje. Da kommer det bilder av meg i bikini. Og øvelsene utføres. Bare nevner det. Gleder du deg? Til meg i bikini eller for å se om jeg faktisk klarer dette? Hehe

Nå skal vi ha potluck på kontoret. Alle ansatte lager hver sin rett og vi spiser felleslunsj. Veldig koselig og jeg bare smiler. Det var dette jeg savnet og nå har jeg det. Livet smiler og jeg sa det til datteren min i morges: Jeg har ikke smilt ekte som nå på lenge vennen, jeg er bare glad. Responsen var: Jeg ser det mamma og jeg elsker deg. Smelt. Fin dag til deg!

Personligheter på Facebook

Facebook har blitt og er det viktigste sosiale mediet vi forholder oss til. Det finnes nok av andre steder å leke seg med dialog og kunnskapsdeling, men Facebook er definitivt det viktigste stedet. Ihvertfall for meg og mine kunder. Jeg har de siste to årene jobbet med utrolig mange kunnskapsrike mennesker som deler mer og mer på nettet, og ikke minst gjør mange av de dette uten at det koster dem noe. Skal en bruke mye penger på Facebookmarkedsføring? Noen ganger er det nyttig, men jeg heier forsatt på dialogen og engasjementet en evner å skape som bedrift. Være seg om den er stor eller liten. Alle kan kjøpe følgere, men jeg mener forsatt bestemt at samtalene er de viktige.

Samtaler? Hva mener du da, Trine?

Det å bruke Facebook som et sted å bygge brand, engasjere med kunnskap og personlighet, rett og slett være seg selv, er vesentlig. Det er så mange som ikke skjønner dette og tenker veldig tradisjonellt. Markedsføring som i alle år har vært gjort på en måte, i monologsform hvor bedrifter skryter uhemmet av seg selv, mister troverdigheten mer og mer. Vi vil se menneskene bak «stemmene» og bli kjent med brandet «fra innsiden». Jeg setter «…» fordi det er nettopp dette mange ikke forstår. Når jeg blogger og oppdaterer Facebook som meg skaper det troverdighet. De som følger føler de blir kjent med meg og hva jeg står for og deretter er veien til at de blir kunder mindre. Jeg skaper synlighet for kunnskap og dermed vil en ofte velge meg som preferanse om en har fulgt meg over tid. En kan fort bli en snakkis om en evner å dele kunnskapen riktig og dermed kommer det flere til.

En av mine største utfordringer som blogger er å sette ord på kunnskapen min. Jeg har et så inderlig ønske å dele den, men innser at jeg er mer en snakker enn skriver. Men selv i snakkende form har jeg vanskeligheter med å forklare meg, jeg finner ikke ordene. Det er kanskje vanskelig for mange å skjønne dette siden jeg lever av nettkurs og kunnskapsdeling, men det har tatt meg LANG tid å komme dit at jeg klarer å synliggjøre verdien i kursene og det jeg har lært meg etter 12 på nettet som blogger. Det å pakketere det jeg har mellom ørene var ingen enkel oppgave. Jeg gjør det meste på autopilot og ser med en gang hva jeg må gjøre når jeg «leker» meg på et sosialt mediet. Jeg jobber etter magefølelsen rett og slett. Har du det sånn?

Ingen er flinke til alt

Det ligger ikke for meg å lære meg ting ved å lese manualer opp og ned. Jeg må gjøre, teste og utføre over tid, først da føler jeg at jeg kan bidra til at andre skaper vekst. Det er klart jeg lytter og lærer av andre, men til syvende og siste er det magefølelsen min som styrer om jeg mener det eksperter sier er riktig. Lenge brukte jeg denne bloggen kun for gøy, lekte meg med ulike tema og skapte mye debatt. Mange ganger kom debatten overraskende på meg, andre ganger ikke. Uansett debatter så handler det til syvende og sist om å stå for det en mener, være ekte og ærlig, være en kvinne som våger.

Det ønsker jeg å formidle til andre. Å tro på seg selv, stå trygt i den en er og ikke bry seg om hva andre måtte mene. Det gjelder og i sosiale medier. En kunde av meg skrev en fantastisk blogg om akkurat dette og den kan du gjerne lese her. Flotte Karina, hun er tøff hun og snakker om grundere som må tørre å være sitt eget mediehus! Nå om dagen blir jeg inspirert av Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng. De har lansert nettkurs og bruker Facebook aktivt for å brande seg og det de står for. Viktig og veldig stas å jobbe med disse to, samt Carina. Sterke kvinner som vil noe og ønsker å bruke den kraften de har fått. Noen er flinke til å synge, andre er flinke til å gå på ski, noen evner å lede store selskaper bedre enn andre, og noen har sterkere åndelige evner. Ikke noe mer hokus pokus enn som så. Sjekk gjerne kurset dere HER. Legg igjen mailen og se gratiskurset.

Nå venter dynen før jeg skal heie sammen med hele gjengen hos Kuddle imorgen. Vi har passert 50 000 Facebookvenner og DET må vi markere. KJEMPESTAS!

IMG_1840

Den takknemlige «selger»

Jeg sitter ved frokostbordet en tidlig mandags morgen. Smoothie er konsumert, kaffen lukter fortreffelig og her sitter jeg. Funderer over livet.
Jeg har begynt med en greie som ser ut til å funke veldig bra for meg og det ønsker jeg å dele med deg. Kanskje gir det deg noe i en travel hverdag, og det er så såre enkelt at det er nesten rart.
Vi mennesker lever livene våre i et voldsomt tempo. Noen velger å bremse hele skuta og roe helt ned, noe jeg personlig har hatt fokus på det siste halve året, mens andre kjører på og presser seg til det ytterste. Jeg personlig ville rett og slett for mye over for lang tid….hodet kokte over hver eneste uke og sånn kan en ikke leve.

Mange har det sånn men altfor få stopper opp og roer ned. De kjører på helt til kroppen skriker etter oppmerksomhet og veggen står der rett foran nesen. En møter den med et brak og det er ikke en opplevelse en unner noen. Enn så lenge har jeg unngått veggen og lærer meg å lytte til indre stemmer for kroppen og hodet sier alltid ifra, men en må stoppe opp for å høre hva stemmene sier.
Jeg har i nesten to år jobbet intenst med nettkursene mine og det var ikke måte på hvor mye dette skulle ut til verden. Jeg hadde en million ideer om hvordan nettopp dette skulle foregå og helst skulle det hele skje innen en uke. Innen neste dag. Jeg blir så ekstremt energisk når jeg ser en visjon, ser en mulighet, og ønsker noe så inderlig. Lurer tidvis på om jeg er ved mine fulle fem hahahahaha. Ler godt.

#Alien

#Alien

I vår kjente jeg veldig på en tomhetsfølelse. Jeg hadde egentlig alt på stell og masse spennende møter. De beste kundene i kursene mine som hver eneste dag gir meg påfyll med sine spørsmål om ting de lurer på….men jeg følte meg ensom og tom likevel. Jeg savnet noe. Savnet en ro og tilstedeværelse i meg selv. Jeg lyttet rett og slett ikke til min indre stemme før det nesten var for sent……
Jeg trengte kollegaer i hverdagen, for grunderlivet holdt på å spise meg opp. Jeg måtte ha noen som jeg kunne se IRL hver dag, som ønsket og trengte min kompetanse, så takk Gud for CEO Ole hos Kuddle  som ringte meg i sommer. Jobben der er perfekt for meg og jeg stortrives de tre dagene i uken jeg er der!

Men mest av alt vil jeg takke kundene mine. De som har kjøpt nettkursene mine (facebookkurset og bloggkurset). Jeg tror ikke de vet hvor mye det betyr for meg at de ønsker å jobbe med meg, lære av meg, via nettet. Jeg har hatt så mange tøffe stunder de siste fem årene og derfor vet jeg å sette pris på ting nå, mer enn noen gang. Jeg har fokus på å lytte til min indre stemme og hva den forteller meg. Hva som er bra for meg og ikke. Kjenner jeg at «dette vil jeg ikke» så gjør jeg det heller ikke. Jeg er forsatt et JA menneske men øver meg på å bli et TJA menneske. Vi må ikke si JA til alt, sliter du med det? Jeg gjør.

Men tilbake til dette jeg ønsket å dele med deg. Jeg har fokus på takknemlig og derfor dette innlegget. Hver morgen passer jeg på å tenke på tre ting jeg gleder meg til denne dagen, og hver kveld før jeg sovner tenker jeg på tre ting jeg satte pris på ved den endte dag. Jeg fikk dette tipset fra en god venninne og jammen gjør det ikke noe med fokuset. En fokuserer positivt og i takknemlighet. Det gir hjernen noe og jeg kjenner at det gir meg personlig noe. En form for indre positiv meditasjon og det gleder meg. Virkelig, bare prøv!

 • Morgen: Tre ting du gleder deg til denne dagen
 • Kveld: Tre ting du satte pris på som skjedde denne dagen

IMG_0620.JPG
Igår kveld fikk jeg en så hyggelig mail fra ei som nettopp har begynt på Facebookkurset. Jeg ble så glad og tok hennes mail med på min takknemlighetstale samme kveld. Jeg vil gjerne takke alle kundene mine. De gjør dagene bedre, de gjør at jeg føler jeg kan bidra ekte for å hjelpe andre, og de forstår at en gründer trenger å puste av og til. De er rett og slett en herlig gjeng som jeg har i egne grupper på Facebook. Det er min kundeservice og jeg ville vie et helt blogginnlegg til de. Fordi de fortjener det, rett og slett. Mange av de er rause og deler sine tanker om det å jobbe med meg HER og HER. Jeg setter stor pris på det, virkelig!

Hvordan selge via en nettside

Det er mange som lurer på hvordan de kan tjene penger på blogg. De fleste som ligger på blogg.no er alle finansiert av reklame på siden. Det er så kjedelig, synes jeg, og en lite kreativ måte å drive en blogg på. Det er mye bedre å utnytte mulighetene som ligger på nettet og alt starter da med en blogg og nettside, en og samme sak. Ikke to sider, de skal være på sammen side.

De fleste som blogger er den gruppen som er unge og såkalte rosabloggere. De utnytter muligheten de har svært dårlig. Nesten lik null faktisk. Mange av de har ufattelig mange lesere uten at de ivaretar muligheten trafikken gir utover annonser og noen affiliatelinks. Dette er så dumt og alt handler om lite kunnskap. Jeg sier ikke jeg sitter på all kunnskapen men jeg ønsker å bidra med det jeg kan.

Noen ting er selvfølgelige når det gjelder nettsiden/bloggen:

 • Enkelt å forstå budskap
 • Rene linjer
 • Rent design
 • Lastehastighet/kjapp server/lav pxl på bilder
 • IKKE masse flashy design
 • Ikke for lange saker
 • Søkemulighet
 • Mobil og nettbrettvennlig (progressivt design)

Utover dette er det noen elementer som MÅ på plass. Si du begynner å få en del trafikk til nettsiden din men du aner lite om hvem det er. De dumper innom, leser litt og hopper ut igjen. Du har ingen mulighet å kontakte de utover via innlegg, ergo er verdien din nesten lik null, sånn egentlig. Nettavisen skaper verdien for de selger annonsene på trafikken på siden din (her på blogg.no).

Men.

Hvis du for ekspempel oppfordrer til at lesere skal legge igjen mailen sin, da kan du kontakte de i etterkant. Mange har nyhetsbrev funksjon men få utnytter de mulighetene som ligger der. Men installer det på bloggen din og gi leserne noen av dine egne tips rundt ditt tema og vips….du har noen du kan maile personlig når du skal dele mer kunnskap om det du kan. Jeg bruker Campaign Monitor. Mailchimp er en annen som bra.

Over ser du noen andre elementer som bør være på plass. Tok med de fire siste om en blogger som bedrift (noe alle bedrifter bør gjøre om de skal følge med i tiden og gjøre bedriften sin mer attraktiv). Det er en selvfølge for generasjonen som vokser opp nå selvom flertallet er jenter. De som blogger skjønner ofte ikke helheten og blogger som «alle andre gjør». Jeg ser ofte etter de som tenker nytt og blir DA inspirert. En som har gjort stor suksess via nettet i USA er Jeff Walker og jeg elsker nettsiden og designet hans. Virkelig!

Og hva ser en i headeren hans? Ganske riktig. Legg igjen mailen din og han sender deg GRATIS godsaker.

Skjønner du hva jeg mener? Håper det. Hvis du lurer på noe mer så legg igjen en kommentar og jeg skal svare så godt jeg kan. Ønsker bare å bidra for at flere skal se mulighetene og ikke «bare gjøre som alle andre». Nettside og hvordan de skal bygges opp for å utnytte ting mest mulig er ikke lett….en programmerer kan lite om det utover å sette opp selve siden. Mange som brenner seg på det gitt.

Jeg har ikke mail på denne bloggen men det kommer. Skal jobbe med det nå! Sjekk gjerne Trine Grung.no. Der kan du legge igjen mailen og se mitt gratiskurs! Setter stor pris på deling på Facebook!

DU KAN GODT LEGGE IGJEN MAILEN I DETTE FELTET OG FÅ SE BLOGGKURSET MITT GRATIS. 3 VIDEOER VENTER PÅ DEG!Facebook med på reisen

Et spørsmål som går igjen på hvert eneste foredrag og hver eneste workshop jeg holder om sosiale medier er: Logger du deg noen gang av nettet og tar helt fri Trine? Ferie, hva er det for gründere? Men jo, jeg gjør selvfølig det. Mange kaller vår sosiale sfære for et problem og mener den gjør oss antisosiale. Jeg snakker forsatt om sosiale medier.

Mange videoer lages om at dette universet gjør oss veldig usosiale. Vi sitter med trynet i mobilen hele tiden og dette gjør at vi visstnok blir enda mer alene, enda mindre sosial og glemmer fokuset på den gode samtalen. Videoer som den under deles over en lav sko, på sosiale medier…..av folk som bruker sosiale medier og dermed mener at alle andre skal logge av men ikke de?

Jeg skjønner greien, virkelig, men velger som alltid å se på alle de positive tingene som sosiale medier har medført for min egen del.

 • Jeg har verdens beste kunder via mine nettkurs som jeg chatter med daglig i våre grupper hvor jeg har min kundeservice ( Bloggkurset og Facebookkurset)
 • Jeg har truffet utallige kule, interessante og kunnskapsrike mennesker via f eks Twitter. Flere damer har årlige Twitter-treff og nettverket vokser stadig.
 • Via Facebook har jeg utviklet meg via kunnskapsrike folk som deler mye interessant informasjon.
 • Jeg har lært via nettet hvordan jeg selv kan dele min kunnskap med andre via nettet
 • Jeg har lært meg hvordan jeg kan LEVE av sosiale medier via sosiale medier
 • Daglig har jeg samtaler med menneskervia Facebook som betyr mye for meg hvor geografi gjør det vanskelig å treffes
 • Via SnapChat og Instagram holder jeg kontakt med vertsfamilien jeg bodde hos i USA i 87/88
 • Jeg kom meg til Oprah gang 2 grunnet nettverket på Facebook
 • På grunnlag av min synlighet via bloggen og Facebook fikk jeg  jobb i Kuddle
 • Jeg har de mest positive og delevillige Facebook venner/følgere på Facebooksiden min
 • Jeg får inspirere hver dag fra ting som skjer i min hverdag som kanskje kan gi noen andre noe akkurat den dagen

Kanskje sitter vi med trynet i mobilen for mye i løpet av dagen. Kanskje kaster vi bort mye penger på internett-trafikk som gir mer penger i kassen til Netcom og Telenor ( One Call flirer vi litt av hjemme for de mener vi skal logge av mobilen og logge på livet for å selge mer….luft?). Kanskje mange blir ensommere av å bruke tid på nettet, men kanskje vi heller skal se på alle fordelene? Jeg ser bare etter de og ser mer av de enn noe annet.

Den siste uken har jeg inspirert litt fra min uke i varmen. En uke i solen gjorde godt for energien og jeg kommer til å forsette min reise på nettet. Facebook skal brukes, Facebook skal poleres og Facebook skal jeg kose meg med. Dele ting fra livets reise og kunnskap for de som måtte trenge det. Facebook er mitt favorittsted og skeptikerne må gjerne være skeptiske for min del. Siden 2007 har jeg kost meg med dette sosiale nettverket, gjør ikke du? Del gjerne på Facebook…..for det er stedet. Er du ikke enig? Jeg blir ikke lei.

Blogg gran canaria trine grung

Slike damer liker vi

Denne uken var over snittet hektisk, men jammen kjente jeg at av og til liker jeg hektisk . Eneste minuset med hektisk er ofte at det ikke blir tid til trening. Eller definer tid, for det er klart  jeg kunne slengt på meg treningstøyet klokken åtte på kvelden og tatt meg en joggetur…..men på det tidspunktet smaker sofaen litt for godt. Jeg tror jeg en gang for alle må konkludere med at jeg er en morgentrimmer……jeg står heller opp en halv time før enn å bruke ettermiddagen.

Uansett.

Jeg holdt to workshops denne uken hvor sosiale medier stod på plakaten. Først for et tyvetall ledere i Codan Forsikring og deretter samme kveld for deler av næringslivet på Kongsvinger. Jeg hopper faktisk opp og ned av glede når jeg blir forespurt om å holde foredraget Kvinne som våger. Det er så mange kvinner som ikke «tørr» å utnytte sitt potensiale og drite i hva naboen måtte tenke. Dette foredraget handler både om det, hvordan stå sterkere i seg selv, gi litt mer faen, og personlig branding. Alt på en gang. Jeg fletter det sammen og bruker meg selv som eksempel. Ikke skrytete selvfølgelig, alltid ekte og med masse energi, men jeg innser at jeg hopper ofte før jeg tenker. Men jeg hopper. De fleste mennesker blir stående på kanten og angrer resten av livet på at de ikke turte.

trine grung foredrag codan forsikring

Damene på Codan Forsikring.

Herlig og nysgjerrig gjeng som hadde hatt en dag om temaet Work-Balance hvor jeg kom og avsluttet med foredrag Kvinne som våger. De fikk masse kunnskap om personlig branding. Hvordan de kan benytte internett og sosiale medier til akkurat dette, og ikke minst fikk de energi og muligens lysten til å bare hoppe i det. Stormberg selv sier det så godt: En lærer best å svømme om en er  i vannet. Helt rikrig og derfor er det ofte bare å gjøre det. Sette igang og ikke tenke så mye på hva alle andre måtte tenke. Er dette kun en kvinnegreie eller gjør menn det samme?

Etter endte timer hos Codan suste jeg til Kongsvinger. Igjen en herlig gjeng med masse nysgjerrige damer som ønsket å øke kunnskapen om Facebook. Hvordan bruke det kommersielt for faktisk å bygge følgere. Skape dedikerte følgere eller Facebookvenner som jeg liker å kalle de.

trine grung foredrag Kongsvinger

HERLIG gjeng på Kongsvinger. Like mye energi i dette rommet

En proffesjonell Facebookside får følgere, men jeg har blitt kjent med MANGE av de som følger min side og derav så sier jeg Facebookvenner jeg. Alt handler om hvordan en kommuniserer. Skaper dialog. Jeg tror dette er det mest utfordrende for bedrifter å skjønne da markedsføring har vært gjort på et bestemt vis i så mange år, da kun monolog, og nå endres hele tankegangen bak. Dialog er i fokus og hvordan en skal snakke med folk. Vi snakker jo med folk stort sett hver dag…..det samme fungerer på nettet som bedrift. Fokus på å lære bort, inspirere og engasjere, da begynner vi å snakke. Det er mennesker i bedrifter og på Facebook er vi mennesker. Snakk med oss, lær oss opp og engasjer oss.

Jeg våknet til FLOTTE tilbakemeldinger og blir like glad hver gang. Hver eneste en som kommenterer enten Facebookkurset eller Bloggkurset mitt, foredrag eller workshop, jeg blir alltid like rørt og glad. Det er viktig med ris og ros for alle og enhver, få tilbakemeldinger på at jobben en gjør, og dette er min form for tilbakemelding. Den som betyr noe da fornøyde kunder er viktig for alle som driver business.

tilbakemelding foredrag trine grung

Det indre er ofte det beste

Musikk setter meg i stemning og akkurat i dag er jeg i en spesiell stemning. Låten over maserer øregangene og følelsen av å gjør mye riktig om dagen merkes i hver celle. Livet skal svinge. Livet skal tidvis være kaotisk. Livet skal by på utfordringer. Plutselig snur ting litt etter litt, en kjenner en gjør noe riktig, lytter til rådene som er riktige ens vei og sakte men sikkert faller ting på plass. Roen brer seg og avgjørelser en tar blir de riktige siden fokuset er balansert.

Det er i en travel hverdag viktig å stoppe opp, kjenne etter og sjekke om en er på riktig vei. Er livet for kaotisk, er det noe som tapper en for energi må en ta grep selv. Ingen andre kan stoppe toget i ens indre når kroppen skriker etter noe annet, noe nytt.

Jeg lytter nøye til kroppen og tankene som kretser. Sørger for egen balanse og gjør de tingene som er riktige for meg. Lært meg å sette grenser for meg selv, si nei når noe ikke passer og ikke minst være spontan når noe kjennes riktig. Ikke like «flink» hver dag men har fokus på dette og kjenner hvor godt det gjør. Om noe oppstår stiller jeg meg spørsmål med en gang om dette er noe som er bra for meg. Har samtaler med meg selv om tingene jeg gjør vil gi meg noe eller tappe meg.

Nå har jeg hoppet på noe spontant og jeg vet det blir en opplevelse for livet. Jeg kjente at hver celle i kroppen skreik JA når jeg en kunde av meg spurte om jeg ville være med og arrangere workshop i naturfine omgivelser i SRI LANKA! Jeg kunne ikke  si nei selvom lommeboken allerede misliker meg og min spontanitet. Dette blir riktig for meg på alle måter. 10 dager i regnskogen på helsefarm!

Ulpotha trine grung

Yoga, mat for helsen, egen behandler, ro, balanse, jungellyder og lege som tilrettelegger oppholdet for hver og en. Jeg gleder meg til å reise til Ulpotha. I følge Tripadvisor et sted i verdensklassen, så dette må bare bli bra! Jeg regner jo med at både sov i ro og bind for øynene må med…jeg er var på det meste. Og klart, ønsket om å bli like myk og tøyelig som karen over på bildet er tilstede, men ser ikke på det som realistisk på 10 dager. MEN en opplevelse for livet skal det bli.

Enda en ting på min liksom-bucketlist kan sjekkes av: reise på helsefarm.

Jeg blogger ikke bare om virket mitt. Det er like viktig å blogge om livets reise, og dette blir en viktig del av livets reise for meg. Logge av nettet og logge på livet. Får jeg det til?? Må  ha med meg datautstyr da vi skal ha workshop noen timer for dag, men det finnes ikke internett der. Men kamera blir med. Og kroppen min blir med. Kanskje sjelen blir igjen der? Hvis dette blir en bra tur så er det ikke umulig at jeg arrangerer årlige turer dit for de som ønsker en unik opplevelse for livet. Høres ikke dette DIGG ut?? Jeg gleder meg og må spare som en riktig Onkel Skrue de neste månedene. Ikke at det er steindyrt men det er ikke gratis, for å si det sånn.