Personligheter på Facebook

Facebook har blitt og er det viktigste sosiale mediet vi forholder oss til. Det finnes nok av andre steder å leke seg med dialog og kunnskapsdeling, men Facebook er definitivt det viktigste stedet. Ihvertfall for meg og mine kunder. Jeg har de siste to årene jobbet med utrolig mange kunnskapsrike mennesker som deler mer og mer på nettet, og ikke minst gjør mange av de dette uten at det koster dem noe. Skal en bruke mye penger på Facebookmarkedsføring? Noen ganger er det nyttig, men jeg heier forsatt på dialogen og engasjementet en evner å skape som bedrift. Være seg om den er stor eller liten. Alle kan kjøpe følgere, men jeg mener forsatt bestemt at samtalene er de viktige.

Samtaler? Hva mener du da, Trine?

Det å bruke Facebook som et sted å bygge brand, engasjere med kunnskap og personlighet, rett og slett være seg selv, er vesentlig. Det er så mange som ikke skjønner dette og tenker veldig tradisjonellt. Markedsføring som i alle år har vært gjort på en måte, i monologsform hvor bedrifter skryter uhemmet av seg selv, mister troverdigheten mer og mer. Vi vil se menneskene bak «stemmene» og bli kjent med brandet «fra innsiden». Jeg setter «…» fordi det er nettopp dette mange ikke forstår. Når jeg blogger og oppdaterer Facebook som meg skaper det troverdighet. De som følger føler de blir kjent med meg og hva jeg står for og deretter er veien til at de blir kunder mindre. Jeg skaper synlighet for kunnskap og dermed vil en ofte velge meg som preferanse om en har fulgt meg over tid. En kan fort bli en snakkis om en evner å dele kunnskapen riktig og dermed kommer det flere til.

En av mine største utfordringer som blogger er å sette ord på kunnskapen min. Jeg har et så inderlig ønske å dele den, men innser at jeg er mer en snakker enn skriver. Men selv i snakkende form har jeg vanskeligheter med å forklare meg, jeg finner ikke ordene. Det er kanskje vanskelig for mange å skjønne dette siden jeg lever av nettkurs og kunnskapsdeling, men det har tatt meg LANG tid å komme dit at jeg klarer å synliggjøre verdien i kursene og det jeg har lært meg etter 12 på nettet som blogger. Det å pakketere det jeg har mellom ørene var ingen enkel oppgave. Jeg gjør det meste på autopilot og ser med en gang hva jeg må gjøre når jeg «leker» meg på et sosialt mediet. Jeg jobber etter magefølelsen rett og slett. Har du det sånn?

Ingen er flinke til alt

Det ligger ikke for meg å lære meg ting ved å lese manualer opp og ned. Jeg må gjøre, teste og utføre over tid, først da føler jeg at jeg kan bidra til at andre skaper vekst. Det er klart jeg lytter og lærer av andre, men til syvende og siste er det magefølelsen min som styrer om jeg mener det eksperter sier er riktig. Lenge brukte jeg denne bloggen kun for gøy, lekte meg med ulike tema og skapte mye debatt. Mange ganger kom debatten overraskende på meg, andre ganger ikke. Uansett debatter så handler det til syvende og sist om å stå for det en mener, være ekte og ærlig, være en kvinne som våger.

Det ønsker jeg å formidle til andre. Å tro på seg selv, stå trygt i den en er og ikke bry seg om hva andre måtte mene. Det gjelder og i sosiale medier. En kunde av meg skrev en fantastisk blogg om akkurat dette og den kan du gjerne lese her. Flotte Karina, hun er tøff hun og snakker om grundere som må tørre å være sitt eget mediehus! Nå om dagen blir jeg inspirert av Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng. De har lansert nettkurs og bruker Facebook aktivt for å brande seg og det de står for. Viktig og veldig stas å jobbe med disse to, samt Carina. Sterke kvinner som vil noe og ønsker å bruke den kraften de har fått. Noen er flinke til å synge, andre er flinke til å gå på ski, noen evner å lede store selskaper bedre enn andre, og noen har sterkere åndelige evner. Ikke noe mer hokus pokus enn som så. Sjekk gjerne kurset dere HER. Legg igjen mailen og se gratiskurset.

Nå venter dynen før jeg skal heie sammen med hele gjengen hos Kuddle imorgen. Vi har passert 50 000 Facebookvenner og DET må vi markere. KJEMPESTAS!

IMG_1840

Den takknemlige «selger»

Jeg sitter ved frokostbordet en tidlig mandags morgen. Smoothie er konsumert, kaffen lukter fortreffelig og her sitter jeg. Funderer over livet.
Jeg har begynt med en greie som ser ut til å funke veldig bra for meg og det ønsker jeg å dele med deg. Kanskje gir det deg noe i en travel hverdag, og det er så såre enkelt at det er nesten rart.
Vi mennesker lever livene våre i et voldsomt tempo. Noen velger å bremse hele skuta og roe helt ned, noe jeg personlig har hatt fokus på det siste halve året, mens andre kjører på og presser seg til det ytterste. Jeg personlig ville rett og slett for mye over for lang tid….hodet kokte over hver eneste uke og sånn kan en ikke leve.

Mange har det sånn men altfor få stopper opp og roer ned. De kjører på helt til kroppen skriker etter oppmerksomhet og veggen står der rett foran nesen. En møter den med et brak og det er ikke en opplevelse en unner noen. Enn så lenge har jeg unngått veggen og lærer meg å lytte til indre stemmer for kroppen og hodet sier alltid ifra, men en må stoppe opp for å høre hva stemmene sier.
Jeg har i nesten to år jobbet intenst med nettkursene mine og det var ikke måte på hvor mye dette skulle ut til verden. Jeg hadde en million ideer om hvordan nettopp dette skulle foregå og helst skulle det hele skje innen en uke. Innen neste dag. Jeg blir så ekstremt energisk når jeg ser en visjon, ser en mulighet, og ønsker noe så inderlig. Lurer tidvis på om jeg er ved mine fulle fem hahahahaha. Ler godt.

#Alien

#Alien

I vår kjente jeg veldig på en tomhetsfølelse. Jeg hadde egentlig alt på stell og masse spennende møter. De beste kundene i kursene mine som hver eneste dag gir meg påfyll med sine spørsmål om ting de lurer på….men jeg følte meg ensom og tom likevel. Jeg savnet noe. Savnet en ro og tilstedeværelse i meg selv. Jeg lyttet rett og slett ikke til min indre stemme før det nesten var for sent……
Jeg trengte kollegaer i hverdagen, for grunderlivet holdt på å spise meg opp. Jeg måtte ha noen som jeg kunne se IRL hver dag, som ønsket og trengte min kompetanse, så takk Gud for CEO Ole hos Kuddle  som ringte meg i sommer. Jobben der er perfekt for meg og jeg stortrives de tre dagene i uken jeg er der!

Men mest av alt vil jeg takke kundene mine. De som har kjøpt nettkursene mine (facebookkurset og bloggkurset). Jeg tror ikke de vet hvor mye det betyr for meg at de ønsker å jobbe med meg, lære av meg, via nettet. Jeg har hatt så mange tøffe stunder de siste fem årene og derfor vet jeg å sette pris på ting nå, mer enn noen gang. Jeg har fokus på å lytte til min indre stemme og hva den forteller meg. Hva som er bra for meg og ikke. Kjenner jeg at «dette vil jeg ikke» så gjør jeg det heller ikke. Jeg er forsatt et JA menneske men øver meg på å bli et TJA menneske. Vi må ikke si JA til alt, sliter du med det? Jeg gjør.

Men tilbake til dette jeg ønsket å dele med deg. Jeg har fokus på takknemlig og derfor dette innlegget. Hver morgen passer jeg på å tenke på tre ting jeg gleder meg til denne dagen, og hver kveld før jeg sovner tenker jeg på tre ting jeg satte pris på ved den endte dag. Jeg fikk dette tipset fra en god venninne og jammen gjør det ikke noe med fokuset. En fokuserer positivt og i takknemlighet. Det gir hjernen noe og jeg kjenner at det gir meg personlig noe. En form for indre positiv meditasjon og det gleder meg. Virkelig, bare prøv!

 • Morgen: Tre ting du gleder deg til denne dagen
 • Kveld: Tre ting du satte pris på som skjedde denne dagen

IMG_0620.JPG
Igår kveld fikk jeg en så hyggelig mail fra ei som nettopp har begynt på Facebookkurset. Jeg ble så glad og tok hennes mail med på min takknemlighetstale samme kveld. Jeg vil gjerne takke alle kundene mine. De gjør dagene bedre, de gjør at jeg føler jeg kan bidra ekte for å hjelpe andre, og de forstår at en gründer trenger å puste av og til. De er rett og slett en herlig gjeng som jeg har i egne grupper på Facebook. Det er min kundeservice og jeg ville vie et helt blogginnlegg til de. Fordi de fortjener det, rett og slett. Mange av de er rause og deler sine tanker om det å jobbe med meg HER og HER. Jeg setter stor pris på det, virkelig!

Hvordan selge via en nettside

Det er mange som lurer på hvordan de kan tjene penger på blogg. De fleste som ligger på blogg.no er alle finansiert av reklame på siden. Det er så kjedelig, synes jeg, og en lite kreativ måte å drive en blogg på. Det er mye bedre å utnytte mulighetene som ligger på nettet og alt starter da med en blogg og nettside, en og samme sak. Ikke to sider, de skal være på sammen side.

De fleste som blogger er den gruppen som er unge og såkalte rosabloggere. De utnytter muligheten de har svært dårlig. Nesten lik null faktisk. Mange av de har ufattelig mange lesere uten at de ivaretar muligheten trafikken gir utover annonser og noen affiliatelinks. Dette er så dumt og alt handler om lite kunnskap. Jeg sier ikke jeg sitter på all kunnskapen men jeg ønsker å bidra med det jeg kan.

Noen ting er selvfølgelige når det gjelder nettsiden/bloggen:

 • Enkelt å forstå budskap
 • Rene linjer
 • Rent design
 • Lastehastighet/kjapp server/lav pxl på bilder
 • IKKE masse flashy design
 • Ikke for lange saker
 • Søkemulighet
 • Mobil og nettbrettvennlig (progressivt design)

Utover dette er det noen elementer som MÅ på plass. Si du begynner å få en del trafikk til nettsiden din men du aner lite om hvem det er. De dumper innom, leser litt og hopper ut igjen. Du har ingen mulighet å kontakte de utover via innlegg, ergo er verdien din nesten lik null, sånn egentlig. Nettavisen skaper verdien for de selger annonsene på trafikken på siden din (her på blogg.no).

Men.

Hvis du for ekspempel oppfordrer til at lesere skal legge igjen mailen sin, da kan du kontakte de i etterkant. Mange har nyhetsbrev funksjon men få utnytter de mulighetene som ligger der. Men installer det på bloggen din og gi leserne noen av dine egne tips rundt ditt tema og vips….du har noen du kan maile personlig når du skal dele mer kunnskap om det du kan. Jeg bruker Campaign Monitor. Mailchimp er en annen som bra.

Over ser du noen andre elementer som bør være på plass. Tok med de fire siste om en blogger som bedrift (noe alle bedrifter bør gjøre om de skal følge med i tiden og gjøre bedriften sin mer attraktiv). Det er en selvfølge for generasjonen som vokser opp nå selvom flertallet er jenter. De som blogger skjønner ofte ikke helheten og blogger som «alle andre gjør». Jeg ser ofte etter de som tenker nytt og blir DA inspirert. En som har gjort stor suksess via nettet i USA er Jeff Walker og jeg elsker nettsiden og designet hans. Virkelig!

Og hva ser en i headeren hans? Ganske riktig. Legg igjen mailen din og han sender deg GRATIS godsaker.

Skjønner du hva jeg mener? Håper det. Hvis du lurer på noe mer så legg igjen en kommentar og jeg skal svare så godt jeg kan. Ønsker bare å bidra for at flere skal se mulighetene og ikke «bare gjøre som alle andre». Nettside og hvordan de skal bygges opp for å utnytte ting mest mulig er ikke lett….en programmerer kan lite om det utover å sette opp selve siden. Mange som brenner seg på det gitt.

Jeg har ikke mail på denne bloggen men det kommer. Skal jobbe med det nå! Sjekk gjerne Trine Grung.no. Der kan du legge igjen mailen og se mitt gratiskurs! Setter stor pris på deling på Facebook!

DU KAN GODT LEGGE IGJEN MAILEN I DETTE FELTET OG FÅ SE BLOGGKURSET MITT GRATIS. 3 VIDEOER VENTER PÅ DEG!Facebook med på reisen

Et spørsmål som går igjen på hvert eneste foredrag og hver eneste workshop jeg holder om sosiale medier er: Logger du deg noen gang av nettet og tar helt fri Trine? Ferie, hva er det for gründere? Men jo, jeg gjør selvfølig det. Mange kaller vår sosiale sfære for et problem og mener den gjør oss antisosiale. Jeg snakker forsatt om sosiale medier.

Mange videoer lages om at dette universet gjør oss veldig usosiale. Vi sitter med trynet i mobilen hele tiden og dette gjør at vi visstnok blir enda mer alene, enda mindre sosial og glemmer fokuset på den gode samtalen. Videoer som den under deles over en lav sko, på sosiale medier…..av folk som bruker sosiale medier og dermed mener at alle andre skal logge av men ikke de?

Jeg skjønner greien, virkelig, men velger som alltid å se på alle de positive tingene som sosiale medier har medført for min egen del.

 • Jeg har verdens beste kunder via mine nettkurs som jeg chatter med daglig i våre grupper hvor jeg har min kundeservice ( Bloggkurset og Facebookkurset)
 • Jeg har truffet utallige kule, interessante og kunnskapsrike mennesker via f eks Twitter. Flere damer har årlige Twitter-treff og nettverket vokser stadig.
 • Via Facebook har jeg utviklet meg via kunnskapsrike folk som deler mye interessant informasjon.
 • Jeg har lært via nettet hvordan jeg selv kan dele min kunnskap med andre via nettet
 • Jeg har lært meg hvordan jeg kan LEVE av sosiale medier via sosiale medier
 • Daglig har jeg samtaler med menneskervia Facebook som betyr mye for meg hvor geografi gjør det vanskelig å treffes
 • Via SnapChat og Instagram holder jeg kontakt med vertsfamilien jeg bodde hos i USA i 87/88
 • Jeg kom meg til Oprah gang 2 grunnet nettverket på Facebook
 • På grunnlag av min synlighet via bloggen og Facebook fikk jeg  jobb i Kuddle
 • Jeg har de mest positive og delevillige Facebook venner/følgere på Facebooksiden min
 • Jeg får inspirere hver dag fra ting som skjer i min hverdag som kanskje kan gi noen andre noe akkurat den dagen

Kanskje sitter vi med trynet i mobilen for mye i løpet av dagen. Kanskje kaster vi bort mye penger på internett-trafikk som gir mer penger i kassen til Netcom og Telenor ( One Call flirer vi litt av hjemme for de mener vi skal logge av mobilen og logge på livet for å selge mer….luft?). Kanskje mange blir ensommere av å bruke tid på nettet, men kanskje vi heller skal se på alle fordelene? Jeg ser bare etter de og ser mer av de enn noe annet.

Den siste uken har jeg inspirert litt fra min uke i varmen. En uke i solen gjorde godt for energien og jeg kommer til å forsette min reise på nettet. Facebook skal brukes, Facebook skal poleres og Facebook skal jeg kose meg med. Dele ting fra livets reise og kunnskap for de som måtte trenge det. Facebook er mitt favorittsted og skeptikerne må gjerne være skeptiske for min del. Siden 2007 har jeg kost meg med dette sosiale nettverket, gjør ikke du? Del gjerne på Facebook…..for det er stedet. Er du ikke enig? Jeg blir ikke lei.

Blogg gran canaria trine grung

Slike damer liker vi

Denne uken var over snittet hektisk, men jammen kjente jeg at av og til liker jeg hektisk . Eneste minuset med hektisk er ofte at det ikke blir tid til trening. Eller definer tid, for det er klart  jeg kunne slengt på meg treningstøyet klokken åtte på kvelden og tatt meg en joggetur…..men på det tidspunktet smaker sofaen litt for godt. Jeg tror jeg en gang for alle må konkludere med at jeg er en morgentrimmer……jeg står heller opp en halv time før enn å bruke ettermiddagen.

Uansett.

Jeg holdt to workshops denne uken hvor sosiale medier stod på plakaten. Først for et tyvetall ledere i Codan Forsikring og deretter samme kveld for deler av næringslivet på Kongsvinger. Jeg hopper faktisk opp og ned av glede når jeg blir forespurt om å holde foredraget Kvinne som våger. Det er så mange kvinner som ikke «tørr» å utnytte sitt potensiale og drite i hva naboen måtte tenke. Dette foredraget handler både om det, hvordan stå sterkere i seg selv, gi litt mer faen, og personlig branding. Alt på en gang. Jeg fletter det sammen og bruker meg selv som eksempel. Ikke skrytete selvfølgelig, alltid ekte og med masse energi, men jeg innser at jeg hopper ofte før jeg tenker. Men jeg hopper. De fleste mennesker blir stående på kanten og angrer resten av livet på at de ikke turte.

trine grung foredrag codan forsikring

Damene på Codan Forsikring.

Herlig og nysgjerrig gjeng som hadde hatt en dag om temaet Work-Balance hvor jeg kom og avsluttet med foredrag Kvinne som våger. De fikk masse kunnskap om personlig branding. Hvordan de kan benytte internett og sosiale medier til akkurat dette, og ikke minst fikk de energi og muligens lysten til å bare hoppe i det. Stormberg selv sier det så godt: En lærer best å svømme om en er  i vannet. Helt rikrig og derfor er det ofte bare å gjøre det. Sette igang og ikke tenke så mye på hva alle andre måtte tenke. Er dette kun en kvinnegreie eller gjør menn det samme?

Etter endte timer hos Codan suste jeg til Kongsvinger. Igjen en herlig gjeng med masse nysgjerrige damer som ønsket å øke kunnskapen om Facebook. Hvordan bruke det kommersielt for faktisk å bygge følgere. Skape dedikerte følgere eller Facebookvenner som jeg liker å kalle de.

trine grung foredrag Kongsvinger

HERLIG gjeng på Kongsvinger. Like mye energi i dette rommet

En proffesjonell Facebookside får følgere, men jeg har blitt kjent med MANGE av de som følger min side og derav så sier jeg Facebookvenner jeg. Alt handler om hvordan en kommuniserer. Skaper dialog. Jeg tror dette er det mest utfordrende for bedrifter å skjønne da markedsføring har vært gjort på et bestemt vis i så mange år, da kun monolog, og nå endres hele tankegangen bak. Dialog er i fokus og hvordan en skal snakke med folk. Vi snakker jo med folk stort sett hver dag…..det samme fungerer på nettet som bedrift. Fokus på å lære bort, inspirere og engasjere, da begynner vi å snakke. Det er mennesker i bedrifter og på Facebook er vi mennesker. Snakk med oss, lær oss opp og engasjer oss.

Jeg våknet til FLOTTE tilbakemeldinger og blir like glad hver gang. Hver eneste en som kommenterer enten Facebookkurset eller Bloggkurset mitt, foredrag eller workshop, jeg blir alltid like rørt og glad. Det er viktig med ris og ros for alle og enhver, få tilbakemeldinger på at jobben en gjør, og dette er min form for tilbakemelding. Den som betyr noe da fornøyde kunder er viktig for alle som driver business.

tilbakemelding foredrag trine grung

Det indre er ofte det beste

Musikk setter meg i stemning og akkurat i dag er jeg i en spesiell stemning. Låten over maserer øregangene og følelsen av å gjør mye riktig om dagen merkes i hver celle. Livet skal svinge. Livet skal tidvis være kaotisk. Livet skal by på utfordringer. Plutselig snur ting litt etter litt, en kjenner en gjør noe riktig, lytter til rådene som er riktige ens vei og sakte men sikkert faller ting på plass. Roen brer seg og avgjørelser en tar blir de riktige siden fokuset er balansert.

Det er i en travel hverdag viktig å stoppe opp, kjenne etter og sjekke om en er på riktig vei. Er livet for kaotisk, er det noe som tapper en for energi må en ta grep selv. Ingen andre kan stoppe toget i ens indre når kroppen skriker etter noe annet, noe nytt.

Jeg lytter nøye til kroppen og tankene som kretser. Sørger for egen balanse og gjør de tingene som er riktige for meg. Lært meg å sette grenser for meg selv, si nei når noe ikke passer og ikke minst være spontan når noe kjennes riktig. Ikke like «flink» hver dag men har fokus på dette og kjenner hvor godt det gjør. Om noe oppstår stiller jeg meg spørsmål med en gang om dette er noe som er bra for meg. Har samtaler med meg selv om tingene jeg gjør vil gi meg noe eller tappe meg.

Nå har jeg hoppet på noe spontant og jeg vet det blir en opplevelse for livet. Jeg kjente at hver celle i kroppen skreik JA når jeg en kunde av meg spurte om jeg ville være med og arrangere workshop i naturfine omgivelser i SRI LANKA! Jeg kunne ikke  si nei selvom lommeboken allerede misliker meg og min spontanitet. Dette blir riktig for meg på alle måter. 10 dager i regnskogen på helsefarm!

Ulpotha trine grung

Yoga, mat for helsen, egen behandler, ro, balanse, jungellyder og lege som tilrettelegger oppholdet for hver og en. Jeg gleder meg til å reise til Ulpotha. I følge Tripadvisor et sted i verdensklassen, så dette må bare bli bra! Jeg regner jo med at både sov i ro og bind for øynene må med…jeg er var på det meste. Og klart, ønsket om å bli like myk og tøyelig som karen over på bildet er tilstede, men ser ikke på det som realistisk på 10 dager. MEN en opplevelse for livet skal det bli.

Enda en ting på min liksom-bucketlist kan sjekkes av: reise på helsefarm.

Jeg blogger ikke bare om virket mitt. Det er like viktig å blogge om livets reise, og dette blir en viktig del av livets reise for meg. Logge av nettet og logge på livet. Får jeg det til?? Må  ha med meg datautstyr da vi skal ha workshop noen timer for dag, men det finnes ikke internett der. Men kamera blir med. Og kroppen min blir med. Kanskje sjelen blir igjen der? Hvis dette blir en bra tur så er det ikke umulig at jeg arrangerer årlige turer dit for de som ønsker en unik opplevelse for livet. Høres ikke dette DIGG ut?? Jeg gleder meg og må spare som en riktig Onkel Skrue de neste månedene. Ikke at det er steindyrt men det er ikke gratis, for å si det sånn.

Dette er en kreativ jobbsøknad

I helgen hadde jeg besøk av en venninne fra Malmø. I sommer på stranden utenfor Vinstrie klaget hun over hvor vanskelig søkeprosessen er når det kommer til jobb og jeg foreslo kjapt noen kreative forslag som hun kjente hun likte. Derfor kom hun oppover fra Malmø denne helgen og vi brukte noen timer på å finne ut hvordan vi skulle gjøre dette.

Vi opprettet en blogg på navnet hennes og gjorde dette gratis på WordPress.com. Jeg er med-administartor hvis noe skulle dukke opp, men hun har lært seg det hun må kunne for å publisere. Hun er student på siste året og skal ut året blogge om hverdagen sin, kunnskap og ulike jobber der kunnskapen hennes er relevant. Når hun er klar for å begynne søkeprosessen har hun en side proppet med kunnskapen hennes og en egen søknad som er anderledes enn den andre lager.

madde söker jobb 2

Vi tok noen fine bilder og brukte kun mobilen til alt. Både bilder og video. Hun er student, ergo var budsjettet brukt opp bare på turen opp hit, og derfor hadde vi hele tiden fokus på å gjøre det rimelig. Vi skrev manus til videoen hvor fokuset var på hvem hun er, hva hun kan og hvilke kvalifikasjoner hun har som medarbeider. Vi skrattet og lo, skikkelig morro var det.

Det er ikke lett å søke jobb i dag og en blir fort en i bunken. Dette er da en ny måte å gjøre det på for å kun sende en link som en må trigge til at de trykker på. Viktig at LinkedIN er linket opp på siden og ferdig fyllt ut. Den må se proff ut da veldig mange byråer bruker LinkedIN som referanse i dag. Husk fine profilbilder….det er så viktig!

Nå har min gode venn Madde en egen nettside og det kostet henne en flybillett hit. Gratis å lage nettsiden på WordPress.com, video lastet opp på Vimeo (min konto og kun tilgjengelig på hennes side) og LinkedIN er gratis om en velger den rimelige varianten. Eneste jobben som er nå blir å bruke nettsiden, oppdatere den med relevant informasjon. Jeg gleder meg til å følge prosessen og håper du ble inspirert til å gjøre noe lignende når du skal søke jobb.

Del gjerne.

madde söker jobb

Slik kommer en i gang på sosiale medier

Det er så mange som mailer meg hver uke og lurer på hvor skal de begynne, hva skal de starte med på nettet og om det koster mye? Alt er gratis. Her er et innlegg som forklarer hvor nybegynnere kommer i gang. De som ikke har FacebookSIDE eller blogg…..som kanskje frykter Twitter og ikke har en plan med Instagram.

Min gode venninne Miriam Mercedes er på mange måter min drømmekunde. Hun er litt kjent, mye energi og delelyst, deltatt i Idol og The Voice pga sin stemmeprakt, bruker Facebookprofilen sin flittig og trenger å bygge en markedsplass for musikken sin. Hun er ikke dreven men elsker Facebook. Et veldig godt utgangspunkt, etter mitt syn.

Idag overrasket jeg henne ved å lage en ny FacebookSIDE  til henne som vil øke markedsverdien hennes. Her er det mulig for flere å følge videoene hennes, dele de til hele Facebookuniverset,  fremme innlegg som Facebookannonser, følge med på hvor følgerne bor/kommer fra og når de er pålogget. Dette gjøres via innsikter. Det eneste en trenger er et ok profilbilde og så lage et Timelinebilde. Jeg lager de fleste jeg har via picmonkey.com. VELDIG enkelt!

Skjermbilde 2014-09-16 kl. 14.35.22

Dette er det første en begynner med etter mitt syn. En FacebookSIDE. Opprettes HER. Videre knyttet jeg Instagramprofilen til Miriam opp mot siden slik at bilder derfra automatisk går til SIDEN hennes, ikke hennes private profil. Dette er hvis en skal bruke Facebook i en kommersiell sammenheng, noe jeg håper fler og fler gjør og ser verdien av!

Når en starter å få følgere på Facebook så kan en sende de på besøk på en nettside. En blogg. Eller en oppdatert/levende nettside. Er den statisk og det aldri skjer noe der er det ingen grunn til å sende dine Facebookvenner til siden som kan illustrere verdien du kan bidra med som firma/artist/evnt samarbeidspartner. Alt handler om hva en faktisk bidrar med på nettsiden og verdien en skaper for besøkende. Hvis du er i tvil kan du se bloggkurset mitt gratis HER.

Det neste på listen var å lage en nettside som promoterer Miriam og gjør henne mer søkbar. Alt helt enkelt nå i starten da hun skal kun komme i gang for første gang. Vi valgte å bruke WordPress som jeg mener er det enkleste etter å ha testet i mange mange år. Hun valgte nå i starten gratisvarianten som gir noe begrensede muligheter men funker fint likevel.

Skjermbilde 2014-09-16 kl. 14.48.48

For Miriam er det eneste som gjenstår å laste ned FacebookPAGES app’en og WordPress’appen, for hun bruker kun mobilen enn så lenge. Deretter voila. Hun har sin egen plass å dele bilder, videoer ( knyttet opp mot hennes egen Youtube-kanal), linker og annet hun måtte ønske. Engasjere mennesker på nettet med sin sjel og energi. Jeg anbefaler alle å følge denne dama med det største hjertet. Jeg lover du vil bli inspirert, del gjerne. HER er Facebooksiden hennes.

Hvis du er i tvil om dama kan synge kan du se video på bloggen hennes HER.

Næringslivsledere, må de markedsføre seg?

Idag morges fikk jeg en mail. Jeg var ønsket som foredragsholder for 20 kvinnelige næringslivsledere. De ønsket å lære mer om synlighet på nett og hvordan næringslivsledere kan bruke nettet til å fronte bedriften. Dette synes jeg er kjempestas!

Det er mange grunner til at næringslivsledere kan dra nytte av å skape synlighet, hvor Tinteguri er et godt eksempel. Hun har oppnådd en viktig stemme i samfunnsdebatten. Mye grunnet sin blogging og aktive deltagelse i sosiale kanaler. Det er sikkert de ledere som mener at Anita Krohn Traasth blir mye, hvorfor skal en næringslivsleder ta selfies og engasjere seg som hun gjør….skal en ikke lede en bedrift? Dette er viktig merkevarebygging både for henne OG bedriften hun jobber i, for øyeblikket som Direktør i Innovasjon Norge.

Med nettet i utvkling og mange kanaler å velge mellom skjønner jeg at mange næringslivsledere ikke evner å følge med i svingene. Det er mange som står i kø for å dele råd/kunnskap og nettet er et enkelt sted å starte for å søke etter informasjon. Men til syvende og sist er det kanskje lettere å lære seg en strategi som fungerer, få en plan over hva en skal gjøre og deretter sette igang?

Her er hva som må på plass:

 • Blogg- både om livet som leder, hvem du er som leder, hvordan du leder. Vi som leser vil bli kjent med DEG og hva du står for. Engasjer deg i tema som er viktig for deg som leder og bedriften du jobber i . Flett dette sammen med en personlig tvist på det hele. Bilder er viktig, gjerne selfies. Det er helt innafor i 2014 og blir ikke sett på som uproft. Jo mer «hjemmeaktig» bildene er, jo bedre. Oppdater gjerne 1-2 ganger i uken. Bør ikke ta mer enn en time.
 • Facebookside (IKKE profil)- Samme navn som bloggen. Oppdater med nyttig informasjon, inspirer og underhold. Gjerne hverdagsbilder fra kontoret og på reise. Vi er mennesker på Facebook, ergo snakk TIL mennesker og MED mennesker. Oppdater gjerne en gang for dag.
 • Instagram : Samme navn som Facebooksiden og bloggen. Navnet ditt er kanskje det beste. Knytt Instagram opp mot Facebooksiden din og publiser de bilder som er relevant til yrket ditt på Facebook. Oppdater gjerne 2 ganger for dag.
 • Twitter: Samme navn som ellers. VIKTIG å ha det samme over alt. Engasjer deg i debatter som samsvarer med det du jobber med og andre ting som engasjerer deg.
 • Snapchat: Kos deg med dine nærmeste og del morro/fest bildene dine her. IKKE på nettet ellers. Venner kan kun se de i 10 sekunder og derfor bedre enn på Facebook. Bildene forsvinner etter 10 sek.Derfor nesten ufarlig.
 • LinkedIn: Knytt til deg tidligere og nåværende kontakter. Oppdatert Linkedin er VIKTIG for en næringslivsleder. Knytt bloggen opp mot Linked og publiser link til innlegg.

IMG_3286

Om du vil prøve deg på blogg og ønsker å øve deg i det skjulte, er det gratis på for eksempel tumblr.com eller wordpress.com. Begge anbefaler jeg. Ta gjerne gratiskurset mitt om blogging http://bloggkurset.no.

Til syvende og sist er det kunnskap som gjør en trygg på hvordan en faktisk skal gripe dette an. Nettet er ikke lenger et sted hvor de unge leker og ei heller på mobilen. Over en million nordmenn bruker Snapchat, ergo en henger kanskje bakpå om en ikke evner å utnytte mulighetene som finnes i digitale kanaler. Ikke uventet er Petter Stordalen en leder som tidlig så nettet og omfavnet bruken av det. Både med blogg, Instagram, Facebookside og Twitter. Han har evnet å knytte det hele sammen til å bli plattformer som fungerer. Han skaper synlighet for seg og ikke minst det han jobber med.

MÅ en leder være synlig og tilstede? Jeg synes det blir helt feil å ikke være tilstede noen av stedene. En må følge utviklingen og ta innover seg at her må det lekes. Først kanskje finne ut hvilken lekeplass som passer best for deg som leder og deretter hvordan du kan flette dette sammen til å passe din ellers travle hverdag. At ikke alle ledere har tid å bruke på alle steder er forståelig, men det tar ikke så veldig mye tid om en evner å sette det i system.

Dette skal jeg holde foredrag om og gleder meg veldig. Foredraget heter Kvinner som våger og jeg er superspent! For mange ledere handler det jo dette om å våge, stå i det og ikke minst tørre å bli mer synlig. Igår hadde jeg lederne i Kuddle innom kontoret mitt for å vise de hvordan jeg mener de som ledere skal være mer synlige. De ser engasjerte ut, ikke sant? Hehe. Vi ler ihvertfall masse og det er viktig uansett arbeidsplass.

10646928_600604240049837_6415439075894263910_n

Strekk ut en hånd når noen trenger det

Vi har alle våre utfordringer i livet. Noe som er gigantisk for deg kan virke som en bagatell for meg, men jeg må likevel respektere deg, at dine problemer er vanskelige og store for deg. De fleste av oss står på med positive tanker og tenker at utfordringer er til for å mestres. Vi ønsker alle å mestre livet på alle måter, overvinne motbakkene og klarte til toppen. Problemer vil en alltid møte, men hva gjør en når de blir for store?

I skrivende stund triller tårene mine og jeg er helt satt ut. En bekjent av meg er ikke lenger med oss. Jeg sitter musestille på kontoret og mange tanker kretser i hodet mitt akkurat nå. Lene Marlin delte sine vanskeligheter i en kronikk som rørte meg veldig, og i dag er jeg helt satt ut av dette som har skjedd.

Egentlig skulle jeg ikke blogge om det men jeg måtte lage et innlegg om viktigheten av å ta vare på hverandre, støtte hverandre og lytte til de som har det vanskelig. Virkelig.

Roses

Jeg har selv hatt en del nedturer og tidvis tunge stunder, uten at dette skal bli et blogginnlegg om mine vonde perioder. Jeg har blogget om tunge stunder før, mange ganger.

Så mange ganger en trenger en klem og ikke tørr å spørre om det….en vil ikke være til bry.
Så mange ganger en trenger omtanke, støtte og et lyttende øre, men tenker at problemene er bagateller, dette må jeg vel klare?
Så mange ganger en føler seg ensom uten at en strekker ut en hånd og ber om sosialt samvær.
Så mange ganger tankene styrer en inn i et kaos mye likt et vepsebol og en ikke aner hvilken vei en skal gå uten å bli stukket.
En velger ofte å stå i ro, håper det går over og orker ikke gjøre noen ting.

Vi har alle slike dager. Hvor alt er bare håpløst.

Neste gang du har det sånn og ikke aner råd, du ser ikke skogen for bare trær og kjenner ensomheten spiser deg opp…..da har du denne listen og kanskje den hjelper? :

 • Ring en venn, fort.
 • Skriv på Facebook: Idag trenger jeg en venn, noen som kan komme?
 • Start en blogg og sorter tankene dine. Å få tanker ned på «papir» hjelper veldig ofte. Kan gjøres anonymt.
 • Skriv en liste med hva du er takknemlig for
 • Skriv en liste over hva som er dritt
 • Sammenlign de to listene over
 • Gå ut, ikke sitt inne. Tving deg selv.
 • Vær lei deg, tillat deg selv en nededag. Grin masse.
 • Tenk: hvem skulle jeg ønske ga meg en klem akkurat nå? Så ringer du vedkommende. Og sier du trenger en klem.
 • Strekk ut en hånd til noen. Ikke sitt alene.
 • Kontakt fagfolk (håper de forstår alvoret)

Det er sikkert 100 andre ting en kan gjøre, kanskje du vil bidra i kommentarfeltet og dele hva du tenker? La oss lage en liste over ting som er viktige å gjøre når en har vonde dager. Sånne skikkelig vonde dager. Hva kan løfte en? Hva andre ting kan en gjøre for å løfte tøffe dager?

Kjære Fredrikke, tusen takk for samtaler i Barcelona. Du var så varm og raus, ekte og nær. Bak smilet var det tunge tanker. Nå blir det aldri noe av tingene vi samtalet om. Veldig trist. Jeg skulle ønske jeg kunne gjort noe for deg.

Kommenter gjerne. Dine tips i tunge stunder. Hva hjelper og hva kan vi gjøre?