Den røde huden med inflammasjon

Jeg våknet i en nydelig luksushytte på Maldivene. Utenfor døren var det rene paradiset, men jeg følte hele sandkassen hadde havnet midt i fjeset. Min første kvalifiserte langtur med jobben min i Zinzino og jeg kunne knapt være et sekund i solen uten at hele ansiktet svei. Aldri hadde jeg hatt noe lignende og det var skikkelig vondt.

Slik så jeg ut i månedene etter Maldivene.

Jeg har siden jeg fødte andremann i 2000 hatt rosacea men da kun lokalisert på nesen. Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktshuden, særlig sentralt i ansiktet. Tilstanden debuterer ofte med anfallsvis rødming (flushing), episoder som kan vare cirka fem minutter. Etterhvert kan huden i pannen og over nese og kinn bli mer vedvarende rød og eventuelt noe hoven.

Jeg har det de kaller voksende nese. Type 3 (fymatøs) rosacea: Kalles også rhinofyma, og er typisk for eldre menn. Tilstanden utvikler seg over flere år. Den medfører fortykkelse av talgkjertlene med synlige knuteformer. Nese, kinn, panne, ører og øyelokk rammes, men mest karakteristisk er fortykkelse av huden på nesen, som gjør at den blir større, ruglet eller klumpete (såkalt «potetnese»).

Dette bildet er tatt i 2015 før laseroperasjon. Sånn gikk jeg i 10 år, rart å tenke på.

Har du noen gang virkelig lyttet til din egen intuisjon? Jeg gjør det. Mye. Leser meg opp og lytter til min egen kropp. Jeg har sagt det helt fra alt med nesen startet: Dette er et symptom på noe, en ubalanse eller noe jeg reagerer på. Jeg er helt sikker. Ikke en hudlege var enig med meg og ga meg tabletter eller kremer.

Eneste som dempet symptomet var Iso. Iso tilhører legemiddelgruppen Retinoider som er beslektet med A-vitamin. Virkningen reduserer talgproduksjon, fjerner tilstoppede porer og hemmer bakterier i huden. Iso er det eneste medisin som har varig virkning og kan kurere kviseplager og rosacea.

Problemet var at jeg reagerte kraftig på denne medisinen. Første runden i 2015 ble jeg alvorlig deprimert og så ikke skogen for bare trær. Den gangen jeg gikk på en ganske kraftig dose, men jeg reagerte fortsatt i 2021 da de valgte lavere dose.


Men tilbake til den rødhet og inflammasjonen jeg har opplevd siden desember 2022. Den kom plutselig og den gikk i berg og dalbaner. Forløpet for meg var tre-fire dager med rødhet etterfulgt av en tørrhet som føltes som fire ørkener tilsammen. Ikke en krem av de jeg hadde på lager hjemme var fuktig nok til å hamle opp med tørrheten. På det verste smurte jeg feit kuldekrem fire ganger for dag.

Jeg valgte tidlig åpenhet i sosiale medier, for det finnes alltid noen som følger en som kjenner noen som kjenner noen som sliter med det samme. Innboksen viste igjen hvor mange fine følgere jeg har i alle sosiale medier. Alle ville hjelpe og jeg visste av erfaring det ville komme mange råd. Jeg noterte ned alle forslag, leste meg opp og visste at grep måtte tas. Jeg orket ikke et sekund til av dette.

Ei i teamet mitt jobber som biopat og har selv en sterk reise med egen helse. Fine snille kunnskapsrike omtenksomme Bodil Vaagsether. Du finner nettsiden hennes HER.

Den uken Bodil tok kontakt med meg hadde jeg akkurat hørt en sterk podcast som heter Fri fra kreft med Terje Toftenes. Den finner du HER. Terje snakker om hva en biopat hadde gjort for han, så min nysgjerrighet var et faktum. Hva gjør egentlig en biopat?

Biopati er en naturmedisinsk behandlingsmetode som baserer seg på å gjenopprette balanse og likevekt i menneskekroppen. Kunnskap fra den tradisjonelle naturmedisinen settes i system med nyere teorier og forskning innen vestlig medisin. 

Fem dager før Bodil sendte meg messengermelding hadde jeg på eget initiativ, og etter flere tips fra følgere i sosiale medier, tatt matsensitivitetstest på LAB1 utenfor Oslo. Jeg tok DENNE testen. Før jeg dro og testet meg hadde jeg en lang samtale med Dag Tveiten, Laboratoriesjef og Bioingeniør. Jeg forklarte mine symptomer, hva jeg tenkte problemet var og han forklarte hvilke tester jeg burde ta. En utrolig konstruktiv samtale og SÅ deilig med litt forståelse fra en som kan faget sitt!

Jeg har alltid følt på meg at jeg reagerer på noe mat. Ikke helt klart å knekke alle koder, men du vet følelsen av å ta på en kjole, dra i et selskap, en spiser og plutselig så ble kjolen et nummer for liten. Kroppen sveller opp og jeg har alltid tenkt gluten eller laktose.

Lang historie til hvorfor akkurat disse to tingene, men mine vanlige blodprøver hos legen viser ingenting og da blir det litt gjetting. Prøving og feiling. Testen på Lab 1 viser at jeg var ikke så langt unna faktisk. Det var melkeproteinet og bakegjæret jeg reagerer på……takk for laget kjære melkesjokolade og is. Snakkes aldri.

KRAFTIG reaksjon på melkeproteinet faktisk. Samme dag tok jeg grep og kuttet ALL melk i kostholdet. Jeg visste det! Jeg så et lite lys i tunnelen, men samtidig skulle jeg straks til Bodil. BiopatBodil. Hun ante råd for akkurat dette. Les gjerne mer om melkeproteinallergi HER.

Jeg tror at jeg har hatt dette hele livet og nå sa kroppen nok er nok. Begeret rant over og eksem ble min reaksjon. Hele kroppen stod i “brann” og trenger nå og bygges opp igjen på innsiden. Slimhinner er rimelig kjørt og jeg bygger nå dette opp igjen ved hjelp av midler anbefalt av Bodil. Det vil ta tid, men jeg skal gjøre alt hun anbefaler og er i gang.

Men hva skulle jeg gjøre med eksemen? Den ble bare verre og verre. Så en dag fikk jeg melding fra Siri. Hun hadde sendt et bilde av meg til Dr. Kingsley Mariadasan og hadde fått beskjed om at han kunne hjelpe meg.

Jeg fikk hastetime og suste avgårde til Strømmen utenfor Oslo. Han driver Strømmen Laserklinikk, blant annet, og jobber også med et hudpleiemerke som heter Skin Ceuticals. Han har egen nettbutikk HER.

Jeg har sjelden blitt møtt av en lege som av han. For en kunnskap, varme, forståelse og medmenneskelighet. Han er rett og slett sjelden på alle måter og ENDELIG øynet jeg håp. Jeg la all min lit til det han sa, fordi han resonnerte på samme måte som meg. Kroppen overreagerte nå på alle måter, men symptomet jeg hadde skulle vi klare å dempe.

Oppskrift uke 1:

  • Tynt lag med Locoid på utsatte steder morgen og kveld

  • Tykt lag med Phyto Corrective Masque som gir MYE fukt og demper inflammasjon i hud.

Kun det, pluss alt biopaten ga meg råd om. Han var helt enig med Bodil sitt regime for innsiden. Heldigvis snakket vi også om balanse omega 3/6 og den er 100% på plass siden jeg tester meg jevnlig (jobber med dette) og oljen vi har er den beste. VESENTLIG for god hud! Se gjerne mitt foredrag HER..

Fettsyretest 11 april 2023.

Jeg er så stolt av jobben og selskapet! Vi nærmer oss 1 million fettsyretester globalt pr 2023 og forskningen vår blir snart publisert vitenskap! Fem premier league klubber bruker produktene og tester spillerne jevnlig. STAS! Hjemmetesting er fremtiden, bare vent.

Det tok fire dager så var huden min finere. En uke etter er den finere enn på mange år. Jeg har funnet mitt hudmerke for livet, det er helt sikkert. Jeg har endret mye i kostholdet, men er ikke veldig flink på kjøkkenet så alt er veldig overveldende enda. Men steg for steg. Melk er historie og jeg merker det SÅ godt på energien. Sakte men sikkert er jeg på vei tilbake og det er så deilig!

I skrivende stund sitter jeg i sofaen hos mamma. Idag hadde jeg endelig energi til å gå en god runde! Jeg gikk ikke så fort som jeg egentlig liker, men jeg var tilstede og koste meg. Gråt en skvett i ren takknemlighet. For Kingsley, Bodil, mine fine fine engasjerte empatiske følgere/venner i sosiale medier. Jeg er SÅ glad for at jeg våger å dele ting, for jeg får så uendelig mye igjen for det. Takk! Dere vet hvem dere er!